GroenLinks en VVD kunnen deal sluiten over klimaat: ‘Middenweg gloort dankzij Europa’

Tijdens de verkiezingscampagne leek het erop dat de VVD niet veel fiducie had in het gewenste klimaatbeleid van GroenLinks, hoewel de VVD op dat punt dit jaar wel nadrukkelijk linkser was dan voorheen. Nu de verkiezingen erop zitten en er geformeerd wordt lijkt het erop dat de ‘verschillen’ tussen de twee partijen toch overbrugd kunnen worden. De reden? De Europese Unie.

Het Parool bericht vandaag dat er vijf “hekele” punten zijn waarop de linkse partijen en met name het CDA en de VVD elkaar moeten proberen te gaan vinden om een vijfpartijencoalitie over links mogelijk te maken. Eén van die hekele punten is het klimaatbeleid. De VVD is akkoord met een broeikasgasreductie van 49% in 2030, maar partijen als GroenLinks en D66 willen meer. Die laatste zegt hardop af te willen stevenen op 60%.

Maar na de eerste verkenningsronde gaf Jesse Klaver, aldus het Parool, aan dat er een compromis gesloten kan worden: “lidstaten hebben zich gebonden aan een reductie van 55 procent in 2030.” Er zijn volgens Klaver dan ook zeker “kansen voor verbinding tussen partijen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. EvertB

  GroenLinks en VVD kunnen vrij makkelijk een compromis over klimaatbeleid sluiten. Een naam die achter de schermen rondzingt voor het ministerschap is Europarlementariër Bas Eickhout. Een eminent kenner van de klimaatcrisis die al menig Europees succesje en succes heeft behaald.

  1. Harry Haller

   Wie trouwens ook genoemd wordt is prof. dr. ir. P. Akkermans. Het wordt nog spannend!

   1. CZ

    Zijn naam is inderdaad genoemd Harry!

   2. CZ

    Hij is niet persoonlijk gevraagd maar wel ter tafel gekomen!

  2. Emile Takma

   Dat lijkt me een sterke kandidaat.

   1. CZ

    Aldus Lapzwans Emile Max Van Velenamen.

 2. Harry Haller

  Het zijn geen hekele punten, maar heikele punten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.