Hoekstra (CDA) en Segers (CU) zetten deur toch op een kier voor coalitie met VVD en D66

Het CDA en de ChristenUnie, respectievelijk onder leiding van Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers, geven impliciet aan wel open te staan voor kabinetsdeelname samen met de VVD en D66. Dat meldt het AD.

Acht weken na de Tweede Kamerverkiezingen toonde CDA-leider Hoekstra zich toch enigszins bereid om in de coalitie te gaan zitten. “Ik kan mij zeer wel voorstellen dat wij als CDA in de oppositie gaan, maar ik kan mij ook zeer wel voorstellen dat we deel worden van een volgend kabinet”, aldus Hoekstra. Werkelijk inspirerende woorden die echt getuigen van daadkrachtig leiderschap… Het is in ieder geval geen harde ‘nee’ en dat is waar het hier om gaat.

Hetzelfde geldt voor CU-leider Segers. Die beweert nu, na een periode van ‘zelfreflectie’, dat de verkeerde bestuurscultuur niet ‘op één man’ te plakken valt. Met andere woorden: Mark Rutte is niet de enige die fout zat in het hele debacle over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en ‘functie elders’, dus zand erover.

Beide heren hebben dus totaal geen ruggengraat, maar Hoekstra blijkt hierin extra doortrapt te zijn. Het komt namelijk mede door hem dat de formatie zolang duurt, omdat hij moet kiezen tussen twee kwaden. Als hij met zijn partij mee gaat regeren dan raakt hij mogelijk Omtzigt kwijt en kan het CDA rekenen op een mogelijk verlies van vijf zetels. Als het CDA niet gaat meeregeren dan zakt zijn partij uiteindelijk ook verder de afgrond in, omdat ze hun traditionele achterban de rug hebben toegekeerd en zijn gaan concurreren met de VVD en D66. Hoekstra durft dus eigenlijk nog steeds geen keuze te maken, maar wijst nu wel naar andere partijen (PvdA, GroenLinks, SGP en JA21) en stelt dat zij te lang ‘met zichzelf’ bezig zijn geweest. Hij geeft ze nog een trap na en zegt: “Vooruit met de geit.”

Het CDA en de ChristenUnie lijken in ieder geval al voor te sorteren op kabinetsdeelname, terwijl GroenLinks-leider Jesse Klaver zijn harde eis ‘niet zonder de PvdA’ inmiddels ook los lijkt te hebben gelaten. D66 is wat hem betreft namelijk ook progressief genoeg en dan zou het kabinet voor de helft uit progressieve partijen bestaan. En ja, wat heeft GroenLinks nu nog te verliezen? Het lijkt er dus op dat er een reële kans bestaat dat de coalitie uit VVD, D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks gaat bestaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Heras

  …verrassend… natuurlijk doet iedereen mee. Er verandert uiteindelijk niets.

 2. Eppo123

  We deden een plas en doen zoals het was.

 3. CZ

  Geen verrassing, nog vier jaar lang de gelegenheid om ons land te slopen.

 4. Meriadoc Brandebok

  Eigenlijk kan het huidige kabinet gewoon een doorstart maken en verspillen we onze tijd. Het is ook te hopen dat Rutte zijn stelling gestand doet niet met eeb wolk van linkse partijen om tafel te gaan.

 5. Cootje

  Er liggen nog een paar mooie hoofdstukken bij de echte journalisten , die ze op het juiste moment publiceren . Gewoon om Pinokkio een goede trap na te geven.

 6. Cootje

  Pinokkio kan alleen nog zure wijn tot zich nemen , met linkse idioten , en GroenLinks en D66 komt hij knel te zitten , de boeren gaan dan de tenten opslaan op het Malieveld . 2021 wordt een leuk jaar , de Indiase Corona variant , de boze boeren , failliete horeca ondernemers , en geen regering top jaar 2021

 7. Emile Takma

  Mooie ontwikkeling. De fatsoenlijke partijen zijn klaar voor Rutte IV met een gematigd linkse agenda.

  Mij hoor je niet piepen.

  1. september

   Ik weet alleen niet of Groen Links als enige linkse partij in zo,n kabinet gaat zitten.We zien het wel.

   1. Emile Takma

    GL en PvdA hebben helder aangegeven dat ze alleen als combi deel zullen nemen in dit Kabinet.

    De CU kan worden gemist en dat lijkt ook de insteek van die partij te zijn.

  2. rutte leugenaar

   gematigd linkse agenda. het staat er echt !
   gematigd linkse agenda. ik heb het nogmaals gelezen , maar het staat er echt

   🤦‍♂️ hoe dan !!!!

   de strónt vlé®k weet niet wat gematigd links is bij extreem links.
   gelukkig zal dit het einde van rutte zijn bij de volgende verkiezingen, nog meer ambtenarren , nog meer nivellering , nog meer gelukszoekers , nog langere wachtlijsten in de zorg , nog langere wachttijden op een woning , nog meer werkeloosheid , nog lagere uitkeringen , nog langer doorwerken, nog meer energie idioterie , nog meer elektriciteit uitval , nog meer stikstof ellende , nog meer co2 waanzin.

   Het zal snel duidelijk worden waar d66 en vvd voor staan in dit linkse kabinet met de verliezers van de verkiezingen !

  3. Harry Haller

   De fatsoenlijke partijen die eind maart nog om het hardst riepen dat de Rutte-doctrine definitief had afgedaan en de Godfather Himself wat hun betrof nooit meer een kabinet mocht vormen, hebben zich -zoals verwacht- weer voor 30 zilverlingen verkocht.

   Voor de fatsoenlijke partijen is backstabbing, verraad, liegen en het ontbreken aan ruggengraat namelijk doodnormaal en het begrip ‘integriteit’ een onbekend fenomeen.

   De fatsoenlijke partijen worden in stand gehouden door norm- en waardenloos schorem (waaronder Emile Takma) dat de vele misstappen permanent goedpraat en zelfs toejuicht. De psychopaten regeren.

   1. Emile Takma

    Ik denk dat de fatsoenlijke partijen hebben overwogen dat de VVD strak vasthoudt aan hun lijsttrekker terwijl de VVD in een coalitie nauwelijks kan worden gemist. Mogelijk hebben ze ook lering getrokken uit de peilingen waaruit blijkt dat de steun voor Rutte onder het electoraat nagenoeg gelijk op een hoog niveau is gebleven.

    1. rutte leugenaar

     je liegt weer tról ! herhaling van zetten

 8. plakband

  Rutte IV: met meer partijen minder mans.
  De echte problemen zullen worden vergroot.
  Schijnoplossingen worden breed uitgemeten.
  De Nederlandse belastingbetalers en onze jongeren zijn de dupe.

 9. alla-af sn-akbar

  Het hele CDA en de Chrrrrrristenunie bestaat dus uit karakterloze ruggegraat loze achterbakse idioten die er alleen maar voor zichzelf zitten a 75.000 per jaar.
  Er staat een goede video op Youtube met Ewald Engelen die hier haarfijn uitlegt waarom dit allemaal zo idioot is. Video heet: Media schieten ernstig te kort als hoeders van onze democratie

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.