Kabinet schaalt aantal IC-bedden terug: van 1550 naar 1350

Nu de coronacijfers snel minder hoog worden – zowel de besmettingscijfers als het aantal ziekenhuisopnames en ook het aantal sterftes – heeft het kabinet besloten om de capaciteit van de IC’s in Nederland terug te brengen tot het oude niveau. Hierdoor zullen er slechts 1.350 IC-bedden beschikbaar zijn in plaats van de 1.550 die er nú zijn.

Minister Van Ark schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het aantal IC-bedden vorige maand werd opgeschroefd, maar dat dit nu niet meer nodig is. Hierdoor, zegt ze, zou er meer ruimte ontstaan voor de reguliere zorgbehandeling van patiënten. Dat schoot er de laatste tijd wat bij in.

In de brief dankt Van Ark ook alle zorgmedewerkers en dan met name het personeel op de IC’s. Het is, stelt ze, positief dat corona niet meer zo domineert als voorheen.

Critici van het kabinet vinden het merkwaardig dat er onmiddellijk teruggeschaald wordt, terwijl er ook voor gekozen kan worden om permanent op te schalen, zeker ook omdat er af en toe alweer wat gesproken wordt over een mogelijke “vierde golf” aan het einde van het jaar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. hans-e-pans

  Vandaag werd bekend dat er vanaf gisteren (26-05-2021) 10:00 uur tot vandaag (277-05-2021) 10:00 uur 971 mensen volgens de gegevens met Corona/Covid-19 in een ziekenhuis liggen, daarnaast liggen er 541 mensen op de IC in een ziekenhuis.

  Het RIVM meldt ook dat er 3426 nieuwe Corona/Covid-19besmettingen zijn, als men veel meer mensen zou kunnen testen dan zou dit aantal ook veel hoger zijn, maar besmette mensen wil niet zeggen dat ze ook ziek zijn.

  Veel mensen weten het niet/willen het niet weten/of interesseert ze geen r*k maar de Nederlandse ziekenhuizen hebben in totaal van iets meer dan 30.000 bedden, daarnaast zijn er dus ook nog eens 1550 IC-bedden.

  De druk in de ziekenhuizen waar dus patiënten liggen komt niet doordat er te weinig bedden zijn maar omdat er structureel te weinig personeel is overgebleven na de eerdere drastische bezuinigingen door voorgaande Kabinetten onder leiding van Mark R.

 2. usb3.0

  Wie gaat hier nou toch over? zijn die mensen echt helemaal achterlijk ofzo?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.