Klimaatactivisten Urgenda eisen nieuwe klimaatplannen van kabinet: ‘Anders is de gang naar de rechter nabij’

De directeur van de klimaatactivistischeorganisatie Urgenda, Marjan Minnesma, eist dat het kabinet binnen een maand met nieuwe plannen komt om de uitstoot van broeiasgassen fors te verlagen. Gebeurt dat niet, zegt ze, dan gaat Urgenda mogelijk weer terug naar de rechter. In dat scenario is het mogelijk dat de staat een dwangsom opgelegd krijgt.

De uitspraak van de rechter in de Urgendazaak was natuurlijk ronduit bespottelijk. Rechters besloten – rechtbank, gerechtshof, én hoge raad – dat het democratische proces er niet toe deed. Urgenda kreeg gelijk; de uitstoot van “broeikasgassen” moest omlaag gebracht worden. Het kabinet had geen keuze. Of de bevolking het daarmee eens was of niet boeide zowel de rechters als de Urgenda-activisten niet.

Nu, een paar jaar na dato, is Urgenda toch weer boos. Want, zegt directeur Marjan Minnesma, het kabinet heeft de eisen van de rechter gewoon keihard naast zich neergelegd. “Alle kolencentralen staan weer aan, en het wegverkeer neemt weer toe,” zegt Minnesma waarbij ze duidelijk maakt dat zij, als hoofd van een organisatie waar helemaal niemand op gestemd heeft, wel even kan bepalen hoeveel en hoe vaak we in onze auto kunnen rijden. “Waar we het klimaatdoel vorig jaar, ondanks de coronacrisis, niet haalden met een vermoedelijk overschot van 1 à 2 miljoen ton CO2, dreigt die kloof dit jaar nog vier tot acht keer zo groot te worden – volkomen strijdig met het vonnis van onze hoogste rechter.”

Per 2020 moest de uitstoot van broeikasgassen met tenminste 25% verlaagd zijn ten opzichte van 1990. Maar dat is vrijwel zeker niet gebeurd. En in 2021 zou de uitstoot weer stijgen. Dat is, zegt Urgenda, in strijd met het vonnis.

Wat dat betekent?

Nou, zegt Minnesma, Den Haag heeft een maand om met een plan te komen waaruit duidelijk blijkt dat het Urgendavonnis alsnog uitgevoerd wordt. Zo niet, dan is een nieuwe gang naar de rechter dichtbij. In dat geval kan er een dwangsom opgelegd worden.

En ze is nog niet klaar. Want ook eist Minnesma dat er “ambitieuzere” doelen worden gesteld voor 2030. “Ook Nederland heeft veel te lage doelen voor 2030, dus die moeten omhoog, als de overheid geen nieuwe rechtszaken wil,” dreigt de Urgendabaas. “Dit hoort bovenaan te staan bij formatiebesprekingen.”

Maar we hebben net verkiezingen gehad, en de Nederlandse kiezer heeft zich hier helemaal niet over uit kunnen spreken. Als die eisen strenger moeten, moet daar eerst een uitgebreid debat over zijn, over wat het betekent voor onze manier van leven. Daarna moet er gestemd worden, en pas op basis van die stemuitslag kan er dan iets gedaan worden (of niets).

Dat heet nou “democratie.” En zo is het hoe dit soort dingen besloten moeten worden in een “democratisch systeem.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Aborifa

  Urgenda regeert. En ze verdienen een dikke boterham aan het aanwakkeren van de klimatofobie. Ze destabiliseren het land. Door wie worden ze betaald?

  1. Edjan

   Door de Postcodeloterij.
   ht*ps://www.postcodeloterij.nl/goede-doelen/overzicht/urgenda

   1. Gebande_3

    Er is hoop:
    dagelijksestandaard.nl/2020/03/hoppa-thierry-baudet-gaat-op-onderzoek-uit-we-gaan-achter-financiering-van-de-postcodeloterij-aan/

    1. Aborifa

     Laat ze gelijk de financiering van Urgenda onderzoeken. En ook hun mogelijke belangen in zonenergie, windenergie etc.

     1. Gebande_3

      Geduld aub.
      Het grondige onderzoek hoe de postcodeloterij aan geld komt loopt nu 14 maanden. De uitslag en ontmanteling van de deelnemers zal niet lang meer op zich laten wachten.

   2. Aborifa

    Postcodeloterij cancellen.

    1. rutte leugenaar

     Al vele jaren geleden gedaan.

     De meeste mensen die meespelen weten niet eens hoeveel loten ze spelen. Immers elke publiciteitsstunt in kerstpakketten met “gratis ” loten betekent automatisch meespelen !

   3. yellow thread street

    En door wie wordt de postcodeloterij gefinancieerd.
    Juist door de domme burgers die er lid van zijn en maandelijks hun afdracht doen.
    Ze gooien hun eigen glazen in.

    1. Edjan

     +

    2. Gerda2

     Ook leuk om te lezen:
     “Geniale parodie Pieter Waterdrinker op Postcode Loterij”

     Met ‘De Rat van Amsterdam’ schreef de in Sint Petersburg woonachtige auteur Pieter Waterdrinker een parodie op de geldzucht rond ‘Het Goede Doel’. De ‘Nationale Armenloterij’ en hun oprichter Clemens Mudmann. Daarin herkent iedere goede verstaander direct de Postcode Loterij en haar oprichter Boudewijn Poelmann.

     interessantetijden.nl/2020/12/29/geniale-parodie-pieter-waterdrinker-op-postcode-loterij/

  2. rutte leugenaar

   Het is totaal belachelijk dat een rechter op de stoel van de politiek gaat zitten. Ongehinderd door kennis blaat urgenda de groots mogelijke onzin. De zelf benoemde professor jan rotmans heeft 100.000 euris is zijn huisje geduwd om vervolgens tot de conclusie te komen dat hij NOOIT van het gas af kan !

   De lafaard krakeelt veel in de media maar een debat Guus Berkhout durft de lafaard niet aan. .

   Urgenda is een criminele organisatie met subsidie stromen uit alle hoeken. De banden met George Soros en Extinction Rebellion zijn aantoonbaar aanwezig waardoor deze fascisten alles kunnen doen wat ze willen want ome george betaalt

   1. Jopie

    Tuurlijk kan ie wel van het gas af GEWOON KRAAN DICHT DRAAIEN!!

 2. Max Aue

  Na de gerechtelijke uitspraak in Duitsland met dezelfde strekking zullen de professionele politieke partijen wel beseffen dat ze een dergelijke rechtszaak moeten voorkomen: het nieuwe regeerakkoord zal stevige stappen in het klimaatbeleid moeten bevatten.

  Dit gaat de goede kant op.

  1. CZ

   Nee hoor, leugenaar!

  2. rutte leugenaar

   als de goede kant het opbranden van oerbossen is in de bio-massa, het onthoofden van vogels door windmolens en het ontginnen van kostbare grond met zonnecellen klopt het strónt vlé®k

   Normaal denkende mensen vinden dat de verkeerde kant domme jongen

   1. Max Aue

    Het opstoken van oerbossen in biomassa-centrales is inderdaad geen goed idee. Op dit punt kan ik leugenaar van harte bijtreden.

    1. rutte leugenaar

     het onthoofden van honderd duizenden vogels vindt de strónt vlé®k fantastisch

     zo ook schaarse bouwgrond vol leggen met zonne panelen , fantastisch

     p.s , kijk eens naar de winning van Lithium voor de linkse droom. Fantastisch voor milieu , land en zee.

     1. Max Aue

      Bouwgrond is niet zo schaars. De boeren verdienen meer met zonnepanelen en met suikerbieten of aardappelen.

     2. Max Aue

      We wete nog niet zoveel over de schade van windmolens voor vogels.

      Deze lap tekst is waarschijnlijk te lang voor leugenaar maar het geeft wel enig inzicht.

      NUcheckt: Wat we weten over het effect van windmolens op vogels

      ht*ps://www.nu.nl/nucheckt/6023521/nucheckt-wat-we-weten-over-het-effect-van-windmolens-op-vogels.html

     3. rutte leugenaar

      quote Bouwgrond is niet zo schaars. end

      Bouwgrond is niet zo schaars. het staat er echt , waar blijven de woningen dan strónt vlé®k ?

     4. rutte leugenaar

      uit 1 van je kwaliteits kranten strónt vlé®k
      h**ps://www.volkskrant.nl/wetenschap/te-veel-vogels-krijgen-klap-van-de-windmolen-maar-wieken-verven-kan-helpen~bb9c9278/
      of zomaar even
      h**ps://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/windmolen-op-land-mept-gemiddeld-20-vogels-per-jaar-dood~a22e4002/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

      we weten heel veel over vogelsterfte door windmolens die op zee veel hoger ligt dan op land !

      je lúlt weer uit je nek

    2. usb3.0

     Elke windmolen is een gevaar voor de natuur en ook voor mens, het levert namelijk enorme gezondheidsklachten op bij mensen die dichtbij zo’n molen wonen, sterker nog, de overheid schijt echt op burgers, als de overheid beweert dat er draagvlak is onder de bevolking, dit is een leugen, de overheid zet burgers compleet buitenspel.
     urgenda is een verdienmodel geworden..

 3. jhak

  Extreem linkse drammers hebben geen benul dat er geen weg terug is. De natuur gaat zich vanzelf regelen. Het klimaat is niet omkeerbaar door linkse stampers. Het is een doodlopende weg die zij willen inslaan.

 4. Sando

  Ik ga hier tegen in en als ik het klimaat kan verergeren doe ik het vandaag nog stelletje idioten..Ik doe niks meervoor het klimaat.

 5. StemPzeweg

  Het klimaat is nog een veel grotere ramp dan Corona en oorlog bij elkaar opgeteld. Helaas wordt de wereld nogsteeds gegijzeld door een kleine groep hopeloze klimaatontkenners die vooruitgang in de weg staan

  1. leukeditter

   jajaja ozonlaag een ramp,, geen ijsberen meer..zeespiegel 30 meter stijgen blablablaaaaaaaaaaaaaaaa allemaal je reinste onzin. ik ben al 40 jaar visser en ik zie dat het water in die 40 jaar geen centimeter is gestegen!!! geloof jij nou maar die nepwetenschappers , het is allemaal de grootste BS

   1. Gerda2

    Een aantal mensen met een z.g. groene inborst kochten huizen aan het water (zee).
    Al Gore, Obama een paar jaar terug en Bill Gates (onlangs).
    En ons maar bang maken voor de zeespiegelstijging. Zal het dan toch meevallen?

    Met de ijsberen gaat het trouwens ook heel goed.

 6. CZ

  Eerst Rutte en de andere landverraders maar eens voor de rechter, dat is veel mer urgenda.

 7. janszm

  En wat doet het weldenkende gedeelte van het volk tegen Urgente? Hier klagen?
  De barricaden op.

 8. Patt

  Wij kunnen het klimaat niet redden. Welke arbeider kan een elektronische auto betalen. En dan nog de wereld bevolking groeit en dat is het probleem. In Azië zijn ze blij als ze een scooter op afbetaling kunnen kopen die op benzine rijdt. Laat staan allerlei milieu maatregelen. De uitstoot wereldwijd neemt alleen maar toe. Ze kunnen beter het geld stoppen om bos kap te verkomen zoals in de Amazone.

 9. Aborifa

  Urgenda handelt in zonnepanelen en doet zaken met China. Erg integer allemaal.

  1. Max Aue

   Van die handel is me niets bekend. Kun je er iets meer over vertellen?

   1. Aborifa

    Kijk maar op “uregeda zonnepanelen”. Daar legt ze omstandig uit dat ze in China 50000 panelen heeft besteld. En dat ze voor de financiering 5 miljoen van een bank wilde lenen. Dan zijn die verderfelijke banken ineens wel goed.

    1. Winfrida

     Dus het gaat Urgenda om geld verdienen? Hoe kan men de natuur nou veranderen, doordat links dat eist? Bij een grote bosbrand of overstroming herstelt de natuur ook ooit weer vanzelf. Koude en hitte, dat zijn de grillen van de natuur, geen mens kan daar iets tegen doen. Zonnepanelen leveren maar weinig op en zijn uiteindelijk weer een afvalberg te veel. Ruim ook gewoon je eigen troep op, in plaats van in de natuur te dumpen!

     1. Aborifa

      Of het om geld verdienen gaat weet ik niet. Ze schromen niet welk middel dan ook te gebruiken om hun utopische doelen te bereiken.

  2. Gebande_3

   Aborifa 11 minuten geleden Log in om te reageren
   Laat ze gelijk de financiering van Urgenda onderzoeken. En ook hun mogelijke belangen in zonenergie, windenergie etc.

   Oh, u had al onderzoek gedaan.
   Wanneer kunnen we alle resultaten verwachten?

  3. Max Aue

   Aborifa is vast nog hard bezig zijn bewering te onderbouwen. We zijn benieuwd.

   1. Aborifa

    Nog niet gekeken op internet? Ik beweerde trouwens niets, ik suggereerde in het onderzoek van FvD ook te kijken naar mogelijke belangen in zonnepanelen, windenergie e.d.

    1. Max Aue

     Ach, het was slechts een suggestie.

     Inmiddels zul je er achter zijn gekomen dat die suggestie nergens op sloeg.

     1. Aborifa

      Kijk op internet. Sedert 2011 verhandelt Urgenda zonnepanelen uit China. Dat is niet geheim. Wel hypocriet.

    2. Gebande_3

     Aborifa 2 uur geleden Log in om te reageren
     Urgenda handelt in zonnepanelen en doet zaken met China. Erg integer allemaal.

     Aborifa 10 minuten geleden Beantwoorden
     Ik beweerde trouwens niets,

     Duidelijk.

     1. Aborifa

      “Helder”.

     2. Max Aue

      Zucht!

   2. rutte leugenaar

    De verstrengelde belangen kunt u zelf aanschouwen als u de aandeelhouders bekijkt die in de bedrijfjes van de klimaat maffia aan de touw tjes trekken. Ze staan gewoon geregistreerd domme jongen. Waarom moet iemand anders jouw huiswerk doen luiaard

 10. Lucky Luke

  Urgenda, klinkt als een nieuw soort margarine, waarschijnlijk verbeterde formule met vitamine D.

 11. alla-af sn-akbar

  Dat urgenda is een nutteloos clubje deugkneuzen. Het gaat helemaal nergens over want
  wat voor rechtzaak ze ook aanspannen, het klimaat veranderd er geen steek door. Onmiddelijk de subsidie stopzetten. Zijn onze belastingcenten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.