Lilianne Ploumen (PvdA) zet radicale streep door ideeën Rutte: ‘Ver onder de maat, ‘teleurstellend’ is te beleefd’

PvdA-partijleider Lilianne Ploumen heeft geen goed woord over voor de ideeën van Rutte over het veranderen van de bestuurscultuur in Den Haag. “Ver onder de maat, ‘teleurstellend’ is beleefd uitgedrukt”, zegt de sociaaldemocratische politica.

Die ideeën die Rutte uit de doeken deed bij tv-programma Nieuwsuur pakken het fundamentele probleem niet aan. Dat zegt PvdA-leider Lilianne Ploumen tegen RTL Nieuws. Hij noemde: een extra klachteninstantie voor burgers; langduriger kabinetsvergaderingen; ruimte in de coalitie om politieke verschillen te laten zien; en polderen ná een Kamerdebat, in plaats van ervoor.

Wat Ploumen betreft moet het eerst gaan over het feit dat burgers zijn “geknecht” door de overheid, “terwijl de overheid burgers juist moet beschermen”, zo zegt ze.

Met de voorstellen van Rutte laat de VVD-voorman zien dat hij alleen oppervlakkige veranderingen en ‘inkoppertjes’ wil: het debat in de Kamer weer wat nieuw leven inblazen en niet voor de tijd het plan al dicht hebben getimmerd. Zoals het hoort, zeg maar.

Maar wat Ploumen aanstipt is dat er met geen woord is gerept over de verderfelijke bestuurscultuur bij de overheid zelf. Als Rutte zijn bestuursvoorstellen implementeert, dan is het nog steeds mogelijk dat zich een nieuwe toeslagenaffaire voordoet. En dan is het ook nog steeds mogelijk dat een oplossing voor zo’n situatie wederom op eenzelfde manier onder het tapijt wordt geveegd. Dat mogelijke slachtoffers weer jaren moeten wachten tot hun klacht überhaupt doordringt tot het systeem. Dat rechtmatig op te vragen informatie weer in zwartgelakte dossiers wordt gepresenteerd. Dat hulp en compensatie weer jaren gaan duren. Dát is ook allemaal onderdeel van een verziekte bestuurscultuur en daar lijkt Rutte maar weinig aan te willen doen.

En om die reden lijkt de PvdA er op dit moment geen vertrouwen in te hebben dat samenwerken met Rutte zin heeft. Zoals elke zinnige partij, trouwens.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. rickardinho

  Teleurstellend dat is precies de omschrijving die ik gebruik voor de laatse 15 jaar van de PvdA. Structureel zetels verloren en nog steeds een groot mondje. Man man man

  1. Nikita

   Maar verder heeft ze wel gelijk toch ???

   1. STOP FVD

    Ze ziet de bui al hangen voor haar eigen partij. Dit is zoals veel politiek voor de buhne.

    “En om die reden lijkt de PvdA er op dit moment geen vertrouwen in te hebben dat samenwerken met Rutte zin heeft. Zoals elke zinnige partij, trouwens.”

    Dat lijkt me weer niet op feiten berust, maar dan is het uiteraard makkelijk te zeggen dat alle partijen die wel willen samenwerken niet zinnig zijn. Tja.

    1. rutte leugenaar

     het partijkartel krijgt langzaam de rekening van het cordon sanitair domme jongen. Even slikken en op naar nieuwe verkiezingen naar nog meer mogelijkheden voor een onbestuurlijk Nederland. cda opgelost in de marginale winst van de kleine clubjes,

     hahahaha , lach me helemaal slap. Een onbestuurlijk Nederland door een hardnekkig cordon sanitair. Stemt u met de kennis van nu nog vvd of d66 !

     1. STOP FVD

      Verkiezingen zijn pas over 4 jaar. Dus jij moet nog even doorbijten.

 2. Emma Louise

  Het vertrouwen in Rutte kan nog maar moeilijk van de grond komen. Niet onbegrijpelijk natuurlijk. Vandaar dat een minderheidskabinet van VVD en D66 zo gek nog niet zou zijn. Deze partijen staan dicht bij elkaar en een gedetailleerd regeerakkoord is daarom niet nodig. Per dossier zoek je dan naar meerderheden in de Tweede Kamer. Zo betrek je veel meer partijen bij de wetgeving omdat de democratische verhoudingen volledig open zijn.

  1. rutte leugenaar

   vertrouwen in rutte ? jaja

 3. Duckday

  De TV uitzending liet zien wat een dictator deze persoon is .Hoogmoed waanzin en belust op macht. Hij bleef maar door ratelen mevrouw kwam er niet meer tussen. Er vranderd niets. GEWOON NIEUW VERKIEZINGEN

  1. Nikita

   Zolang rutte kletst denkt hij kan de ander geen vragen stellen …

 4. Cootje

  Ploumen is een slap aftreksel van de uitgekotste socialisten hier en in Europa , die hebben een spoor van fraude verrijking oplichting en machtsmisbruik in geheel Europa , en waar ze nog aanwezig zijn worden ze verdacht van deze beschuldigingen , maar aandacht schenken aan een uitgekotste een notoire leugenaar die al zijn ideologische en ethnische veren en zelfs zijn zelfbeeld overboord kiepert om zijn doelstellingen te halen een man zonder ruggengraat tot zijn enkels afgezaagd . Nog net niet dood getekend tot op het bot is aan zijn doodsstrijd begonnen uitgekotst door vele in de politiek ,, Nederland in ruim 10 jaar verkwanselt tot een rijke provincie van europa , wie geloofd nog in deze maloot , dan kom je terecht bij de polderde Nederlander die wat hem zelf niet overkomt een ver van zijn bed show is , maar die wordt door Corona nu ook vol in zijn kruis getroffen, en als het persoonlijk zeer gaat doen kunnen de meningen nog wel eens verrassen , de indiaanse mutatie is volgens de kenners zeer besmettelijk , en kan de genade klap geven aan de liefhebbers van Rutte zo wel vrouwelijk als mannelijks , Rutte is niet eenkennig . Dus nog een halfjaartje spartelen het wordt een mooi jaar 2021 , maar niet voor rutte

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.