Paniek aan boord bij Macron en centrum-rechts! Frankrijk koerst af op president Marine Le Pen

Terwijl Nederland nog volop bezig is met de naweeën van onze eigen Tweede Kamerverkiezingen, kijkt Frankrijk alweer vooruit naar hun eerstvolgende stembusgang: de presidentsverkiezingen van april 2022. Emmanuel Macron moet uitkijken voor Marine Le Pen, denkt columnist Frits Bosch. Ze is een geduchtere concurrent dan ooit tevoren, omdat de cordon sanitaire rondom de rechtse politica in rap tempo afbrokkelt.

De politieke situatie is aan het schuiven in Frankrijk ten gunste van rechts. De vraag is of Marine Le Pen het kan overnemen van Macron over een jaar. Macron doet er alles aan om Le Pen wind uit de zeilen te nemen, en naar rechts bij de draaien. Hij is weinig populair. Hij heeft het flink voor de kiezen gekregen met de Gele Hesjes en opstand in de getto’s. Mijn correspondent in Frankrijk meldt me de volgende ontwikkeling, en ik vind het interessant genoeg u mee te geven.

Ik constateer in Frankrijk een interessante ontwikkeling. Evenals Pim Fortuyn: ook daar heb je een systematische diabolisering van Marine Le Pen en de Rasseblement National, vooral zodra de verkiezingen naderen, zoals over een jaar. Met mooie woorden hebben ze het daar over het “front républicain,” wat niets anders is om de stemmers op te roepen om ‘voor de republiek’ te stemmen, oftewel “tegen” Le Pen te stemmen. Als de Rassemblement National van Le Pen hoog in de peilingen staat wordt er in de media en door de politici (of ze nu groen, communistisch, gaullistisch of socialistisch zijn) een minachtingscampagne georganiseerd om Le Pen te demoniseren.

Maar er is een nieuwe ontwikkeling: de linkse partijen, die al jaren afkalven, vertikken het vanaf sinds begin dit jaar om bij alle volgende verkiezingen met demoniseren mee te doen, omdat de stemmen van het “front républicain” statistisch vrijwel altijd ten goede zijn gekomen aan de centrumrechtse partijen. Nu hebben ze er genoeg van om door laatstgenoemden gemanipuleerd te worden om in de tweede verkiezingsronde op centrum-rechts te stemmen. Er wordt dus van nu af aan door de linkse partijen geen stemadvies meer gegeven. Paniek aan boord bij Macron en centrum-rechts! Het gevolg van deze verandering is dat de linkse stemmers waarschijnlijk liever helemaal niet meer gaan stemmen, in plaats van systematisch hun stem onder het motto “votez républicain” na te volgen en op centrum-rechts te stemmen.

Een andere nieuwe ontwikkeling is dat er naar de linkse media met hun “pensée unique” steeds minder geluisterd en gekeken wordt, en dat er simultaan steeds minder respect is voor altijd linkse rechterlijke macht. C News is tot verrassing het nummer één televisiestation geworden Frankrijk. Je kan het als centrum-rechts duiden. Een ‘Fox News’ is het echter geenszins. Personen met andersluidende opinies worden daar niet gediaboliseerd, en er wordt open naar hen geluisterd.

We zijn zeer benieuwd hoe dit afloopt en of in Frankrijk, na Oostenrijk, Hongarije en Engeland een rechtse wind gaat waaien door de regeringsburelen. De trend is inmiddels wel duidelijk.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. rutte leugenaar

  logisch toch ? van die linkse klabakken kan je als burger niets verwachten. Probeer het maar eens zonder links met zijn nivellerings praktijken en ambtenarren bolwerken

  De ambtenarij is onder rutte harder gegroeid dat welk ander links kabinet

 2. Paardenmiddel

  Dan mogen de kiezers wel uitkijken dat hun verkiezingen niet zo corrupt verlopen, als in amerika en bij ons.

 3. EvertB

  De presidentsverkiezingen in Frankrijk zijn pas in april 2022. Er kan, met andere woorden, nog een hoop ten goede veranderen. Ik acht Macron daartoe zeer wel in staat.

  1. Max Aue

   Ja, de kans dat Le Pen president wordt is nihil.

   1. rutte leugenaar

    hahahahaha , hoeveel % van de stemmen ging trump halen volgens jouw glazen bol mislukte waarzegger ?

    De glansrijke overwinning werd een met je hielen over de sloot resultaat , Je kan beter stoppen met voorspellingen doen strónt vlé®k.

    De brexit komt er nooit , heb je er nog actieve herinnering aan domme jongen ?

    Wederom mis gegokt.

    1. Max Aue

     Ik meen dat Trump de verkiezingen verloor, leugenaar. Of zie je dat anders.

 4. Drollevanger

  Het schijnt dat ook op links sommigen het licht gaan zien.
  Zelfs een verstandig links figuur zal inzien dat nog meer immigratie, zeker met de huidige woningnood in ons overvolle landje, de zaken voor iedereen nog meer stagneert.
  Ook zullen windmolens die wat opbrengst betreft waardeloos zijn, het verschil niet maken.
  Windmolens, zullen en zijn nu al duurder aan ziekenkosten, dan ze aan elektriciteit opbrengen.

 5. september

  Die verkiezingen zijn er pas over 11 maanden en je kan nu nog helemaal niks zeggen over de uitslag

 6. Lucky Luke

  Zolas gewoonlijk is de heer Bosch weer onzin aan het uitkramen, is hij naast econoom nu ook al politicoloog?. Die man is een duizendpoot, dat hij economie gestudreerd heeft (economie is geen wetenschap) toont aan dat hij goed kan leren, nou ja. Maar bij het uitdelen van de intelligentie heeft hij niet eens in de rij gestaan, maar ja, hij vindt zichzelf vreselijk belangrijk, ik denk dat hij op Baudet heeft gestemd.

 7. alla-af sn-akbar

  Dat zou inderdaad wel eens goed zijn want Frankrijk is de laatste decennia veranderd in een moslim-shithole country. Er leven 7 miljoen moslims die volkomen buiten de maatschappij staan. Als het zo doorgaat is een burgeroorlog in Frankrijk zeker niet ondenkbaar. De afgelopen 4 presidenten hebben geen ruk gedaan om het geteisem
  het land uit te trappen. Dat EU-hof helpt ook niet, een linkse inquisitie die zelfs de grootste schoften het land niet uittrapt want dat gaat tegen hun rechten?? in. Over het recht op een veilige samenleving voor de europese burger hoor je ze niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.