Paul Depla (burgemeester Breda) haalt uit: ‘Den Haag, houd op met dat landelijke voorschrijven van coronaregels’

Paul Depla, burgemeester van Breda én de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeente-commissie Sociale Impact Covid-19, is van mening dat de landelijke coronamaatregelen steeds overbodiger worden bij verdere heropening van ons land. Hij vindt dan ook dat het kabinet de teugels moet laten vieren en gemeenten meer ruimte moet bieden voor een eigen aanpak. 

In een interview met het AD uit Depla zich kritisch over de ‘projectmanagement’-aanpak vanuit het kabinet. Nu het land langzaamaan aan het heropenen is, moet de rol van het kabinet steeds kleiner worden, aldus de Bredase burgemeester. Alleen heeft het kabinet dit nog niet helemaal door, aldus Depla.

“Momenteel bedenkt het kabinet als een projectmanager bijna letterlijk de coronaregels die wij allemaal in zijn geheel moeten uitvoeren. Ik begrijp die centrale crisisaanpak om het virus onder controle te krijgen. Maar zo’n top-downbenadering, daar moeten ze echt heel snel weer afscheid van nemen tijdens de opbouw van de samenleving. Want die is al begonnen.”

De burgemeester uit felle kritiek in de aanpak van het kabinet. Bij het heropenen van het land is het volgens Depla beter als het kabinet juist een stapje terugdoet. In plaats van een strikte centrale aanpak ziet hij liever meer een lokale aanpak. Er moet ruimte worden vrijgegeven aan gemeente en bedrijven om zelf te kijken naar wat zij als de beste aanpak zien. Depla wil dan ook af van de overdreven fixatie op de persconferenties:

“Het moet dan klaar zijn met dingen voorschrijven, faciliteren wordt het toverwoord. De fixatie op de dinsdagpersconferentie waarin per wet maatregelen worden opgelegd voor het hele land, moet steeds verder worden losgelaten naarmate de acute gezondheidscrisis meer onder controle komt.”

Het is duidelijk dat de VNG-commissie voorzitter de landelijke aanpak van het kabinet zeker niet altijd steunt. En hij kaart terechte kritiek aan. Bij het heropenen van de samenleving is een generieke aanpak zeker niet altijd het beste. Onze landelijke overheid heeft al vaak genoeg laten zien te blunderen als het gaat om maatwerk, én juist bij het heropenen van de samenleving is maatwerk enorm belangrijk. Niet ieder bedrijf of branche is hetzelfde, en verschillende aanpakken zullen dus nodig zijn. Dit kan het beste worden geregeld als gemeente en bedrijven samen om tafel gaan.

Depla ziet in de vorming van een testsamenleving de krampachtige neiging van het kabinet om de touwtjes in handen te houden:

“De neiging tot sturing blijft bestaan. Kijk naar het wetsvoorstel om testbewijzen voor toegang tot activiteiten in te kunnen zetten. Zo’n voorstel suggereert toch weer dat alles wederom vanuit Den Haag gaat komen. Dan zeggen we: jongens, hou op met dat voorschrijven.”

Depla benoemt terechte punten. Maar gaat er ook wat gebeuren met zijn woorden? Dat valt te betwijfelen: dit kabinet is jammerlijk genoeg voorlopig nog niet van plan is om zijn macht over te hevelen naar lokale bestuurders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. plakband

  Depla wordt jaloers op de macht.

  1. Forlan

   Als Nijmegenaar die jaren in Breda heeft gewoond kan ik alleen maar zeggen; je hebt gelijk plakband.

   In Nijmegen zullen we nooit het fietsenhok incident vergeten, toen ik hem voor mijn werk mocht ontmoeten in Breda kon ik het uiteraard niet laten hem met een subtiele knipoog te vertellen dat ik uit Nijmegen kom. Mijn baas kreeg bijna een hartaanval toen 😅

 2. rutte leugenaar

  Verkregen macht is een warm bezit voor regenten.

  Frikadellen erbij?

 3. Echtepleb

  Als inwoner in een dorpje onder de rook van Breda kan ik alleen maar in mijn handjes knijpen met deze man als burgermeester. Zeker in deze tijden ziet Depla het helder (en hij is nog niet eens van mijn favoriete partij). Prima dat men oude koeien uit de sloot haalt, des te groter is de kans dat hij hier blijft als burgervader.

 4. Aborifa

  Tòch de man van de fietsenkelder!

 5. M. Brandenburg

  Totalitair links dat de macht heeft gegrepen geeft die nooit meer terug, die word enkel overgeheveld naar de EUSSR, en we weten allemaal dat decentraliseren daar absoluut niet bij hoort. Welk totalitair links overheersend gedrocht met had ooit respect voor individuele rechten en oplossingen van onder af. Het was vanaf het begin bekend dat de overheid niet op oplossingen van duizenden zit te wachten maar liever ten onder gaat met niet werkende maatregelen die door de wetenschap allang zijn ontkracht, alles om de macht volledig te grijpen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.