Peiling: Meerderheid linkse kiezers sluit kabinetsdeelname met Rutte niet uit

Uit een nieuwe opiniepeiling van EenVandaag blijkt dat linkse kiezers een kabinetsdeelname met VVD’er Rutte niet uitsluiten. Een meerderheid van de EenVandaag-opiniepanel is van mening dat partijen de onderlinge en interne problemen opzij moeten zetten om snel mogelijk een kabinet te formeren. De achterbakse achterkamerspelletjes zijn de kiezers klaarblijkelijk alweer vergeten. 

Op z’n zachtst gezegd is de uitslag van de opiniepeiling opmerkelijk te noemen. Terwijl Nederland zich in een historische formatiecrisis bevindt, waarin onder meer duidelijk is geworden hoe het voormalig kabinet jarenlang kritische Kamerleden bewust tegenwerkte, willen kiezers gewoon zo snel mogelijk een kabinet.

Twee derde van het panel heeft dus al genoeg van de acht weken durende formatie. Ongetwijfeld zal de coronacrisis meespelen in deze gedachtegang. We zitten nog steeds midden in een crisis, en veel mensen willen simpelweg gewoon een nieuw kabinet om ons door het laatste staartje heen te lozen. Maar de kiezers realiseren zich niet dat we ons op een uniek punt bevinden; de huidige bestuurscultuur, waar men al jaren tegen strijdt, staat nu onder druk. Nu zo snel mogelijk een kabinet vormen zal betekenen dat we nog vier jaar opgescheept zitten met de Rutte-doctrine.

Het is zelfs zo dat linkse kiezers een kabinetsdeelname met Rutte niet langer uitsluiten.

Alleen bij de SP en PvdD willen ze in grote getallen niet met Rutte in zee. Waar enkele weken geleden Nederland helemaal klaar was met Rutte, lijkt een meerderheid nog vier jaar van stelselmatig Kamerleden belemmeren in hun werk wel prima te vinden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Cootje

  De vierde golf Corona met de Indiase variant brengt uitkomst hier in Nederland en in Europa Corona gaat de boel goed uitvergroten , de blabla op vakantie de bla bla openen terrassen en horeca gaat het in worden , die Rutte moet politiek omzeep gebracht worden alle middelen zijn toegestaan dus laat Corona de genade klap maar geven , totale faillissementen het bedrijfsleven vol in hun kruis geraakt , alles op één oor hier en in Europa , ondermijnd het vertrouwen in de heersende elite en schopt tegen hun enkels hoe meer onvrede hoe meer er tegen de heersende politici wordt geschopt . De onbetrouwbare politici moeten op hun rug , en dat kan de Corona epidemie gewoon bereiken

  1. Branzino

   @cootje

   Je realiseert je toch wel, hoop ik, dat je dergelijke voorspellingen nu al ruim een jaar doet en steeds zonder ook maar de schijn dat die voorspelling ook uitkomt? Ik begrijp, dat je op een grote catastrofe hoopt, maar de kans dat die nu wel gebeurt is uitermate klein, verwaarloosbaar eigenlijk dus. Bereid je voor op wederom een teleurstelling.

 2. STOP FVD

  Tijd heelt alle wonden, overigens wil FVD satellietclub JA21 het ook wel.

 3. Bob Fleumer

  Het doet mij verdriet dat Nederland zo in de war is en niet doorheeft dat Rutte de dood in de pot is, het is net een paling in een emmer snot, ongrijpbaar maar niet onschendbaar een ferm NEE tegen deze nitwit kan ook maar moed is zeldzaam in dit land, jammer maar waar!

  1. ikweetwatikwil

   Helemaal mee eens Bob Fleumer.

  2. Edjan

   +++

  3. Branzino

   @Rob Flkeumer
   Je ziet Rutte IV en zijn voorgaande kabinetten niet zitten. Dat mag hier en elders in Nederland gelukkig gewoon gezegd worden. Maar hoe verklaar je dan, dat al plm. tien jaar Nederland in de top van gelukkigste landen ter wereld staat; zie happiness-report.s3.amazonaws.com/2021/WHR+21.pdf met Nederland op de vijfde plek. Dat is toch allemaal onder diezelfde kabinetten Rutte gebeurt. Ik zou oppassen om al te snel NEE tegen deze staatsman te zeggen. De VVD is mijn partij niet, maar Rutte heb ik als staatsman en manager van een kabinet heel hoog zitten.

   1. usb3.0

    Ach branzebinootje schei toch uit joh, als jij een Nederlander vraagt hoe gelukkig ben jij, zal een Nederlander zeggen ik ben gelukkig maar als je verder vraagt zal je er achter komen dat dit geluk enkelt bestaat uit het feit dat een Nederlander niet wil dat jij precies weet hoe het echt met hem/haar gaat, de al oude “hey hoe gaat het, ja het gaat goed” is hier van toepassing, vraag een Nederlander hoe het écht met hem gaat dan zal je zien dat er een heel ander beeld te zien zal zijn…

    1. Monty

     Oh oh oh wat hebben we het slecht in Nederland.
     In Duitsland, Frankrijk, Amerika, Colombia en Israël bijvoorbeeld zijn mensen veel gelukkiger.

     Zelf in Noord-Korea hebben mensen het niet zo slecht als in ons land.

     1. RvdBe

      Monty, in Noord Korea zijn mensen gelukkig omdat de overheid ze zegt dat ze gelukkig zijn.
      Hier gaan we ook heel gelukkig worden met een overheid die alles bepaald, dus ook of jij gelukkig bent.

    2. STOP FVD

     Daar heb je stickie weer die in herhaling valt, je praat hopelijk voor jezelf. Het antwoord op de vraag, alles goed? Is meestal, nou ja alles is een groot woord, maar het gaat goed hoor. Wellicht zit jij in een andere bubbel.

     1. rutte leugenaar

      Je vergeet de inhoud weer stopidioot. Je blabla bladieblabla is gelijk aan het gewauwel van malle pietje. Zijn jullie familie in hetzelfde verpleeg tehuis ?

     2. usb3.0

      Nee fascisten wappie stopje, ik heb gewoon gelijk, jij zegt niet tegen een wildvreemde hoe het gaat, de vraag is die jij stelt is een retorische vraag…

     3. Max Aue

      verpleegtehuis

    3. Branzino

     @usb3.0
     Dat onderzoek waaraan ik refereer is geen simpele vraag op straat aan een bekende. Het is een bloedserieus wereldwijd VN-onderzoek. Lees dat rapport nu eerst eens en geef daarna je kritiek, maar dan onderbouwd. Op deze manier produceer je alleen maar onzin.
     Het rapport is te lezen op happiness-report.s3.amazonaws.com/2021/WHR+21.pdf Voorgaande rapporten zijn ook nog beschikbaar.

  4. Fortiori

   Bob Fleumer pakt de prijzen.

  5. Max Aue

   Bob Fleumer is een alias van tante Betje.

   1. rutte leugenaar

    max is een alias van kummer , evert , september , mirellie , lao tse , che , noppen en nog 1000 aliassen

   2. september

    Die Bob Fleumer is de enige hier met een foto.En tante Betje en hem had ik hier nog niet gezien.En ik ben ik nou 1 alias van jou zoals Rutte Leugenaar zegt.En je zou er nog 1000 hebben,zoveel komen hier niet eens.

    1. rutte leugenaar

     blabla bladieblabla , zielige tról

     1. STOP FVD

      Goede inhoudelijke reactie weer!

 4. september

  De aanhangers van de populistische partijen hier,je ziet het,die krijgen het nooit voor het zeggen.Jammer voor julie

  1. Cootje

   Hoef ook niet als Corona die liberalen en theedrinkende Mongolen maar blijft treffen vol in hun kruis , de Indiase variant zodat het gehele Europa aan het financiële infuus komt en de zwakke zuiderlijken Staten het loodje liggen , de Nederlander heeft geen mentaliteit en net als in Srebrenica lopen die met zijn alle naar de nood uitgang , die polderde massa vind het nog niet erg als je op hun bord zit te schijten moet je bij sommige niet spetteren , Nederlanders willen niet in hun kruis geraakt worden maar als het bij de buurman gebeurd . Doet het toch geen pijn. Maar Corona is een eerlijk virus en kijk niet naar status macht of geloof , en nog een jaartje Corona en de politieke verhoudingen zijn aardig verander hier en in Europa , en daar helpt zelfs geen doctrine tegen ,,eerst allemaal op de grond is een nieuw begin ,

  2. rutte leugenaar

   dyslectici is een vervelende storing. Het overbrengen van de boodschap lukt dan niet als zender en als ontvanger begrijp je anderen niet en vertaal je de boodschap al snel tot schelden. Best een ingrijpende storing in de bovenkamer

   1. STOP FVD

    Fijn om te weten dat dat hetgeen is waar jij last van hebt, ik zal er rekening mee houden dat je er dus niks aan kunt doen. Wel gek dat je hier je medische gegevens deelt, maar dat moet je natuurlijk zelf weten.

 5. alla-af sn-akbar

  Het geeft wel weer aan wat voor zooitje karakterloze ruggegraatloze idioten er in de kamer zitten. Het pluche is veel belangerijker dan al het andere. Nederland schiet niets op met liegende flutte 4. Ik hoop dat Omtzigt zijn poot stijf houdt en niet met flutte gaat overleggen. Hij zou gewoon uit het CDA moeten stappen. Dan wordt flutte 4 een stuk lastiger.

  1. EvertB

   “Hij zou gewoon uit het CDA moeten stappen. Dan wordt flutte 4 een stuk lastiger.”

   Zou het? Als Omtzigt nu uit de CDA-fractie stapt, wat ik overigens helemaal niet zie gebeuren, neemt hij slechts één zetel mee. De formatie kan dan doorgaan en er wordt een meerderheidskabinet gesmeed met slechts één zetel minder. Als eenmansfractie kan Omtzigt minder bereiken dan in een fractie van 15 zetels, dunkt me.

   Dat Rutte nu een gesprek met Omtzigt wil lijkt mij het bewijs dat CDA-fractievoorzitter Hoekstra ‘niks met Omtzigt kan worden’. De baas moet er nu zelf aan te pas komen om Omtzigt in de gewenste gemoedsrust te manoeuvreren.

   1. rutte leugenaar

    ” DE BAAS ” ?????/? evert is volledig krakzinnig geworden.

    1. EvertB

     Dat ‘krakzinnig’ is het meest effectief in de late herfst, malle meid. De verdorde takken klinken krak onder mijn gewicht.

     1. rutte leugenaar

      wat weegt wím ? trieste tról

     2. EvertB

      Je zult onder mijn gewicht bezwijken, beste leugenaar. Niet omdat ik vele honderden kilo’s weeg maar omdat ik weet waar ik op moet staan. Ik wens jou een goede nachtrust en alle andere lezers ook.

     3. rutte leugenaar

      wat brengt max in de waan dat hij op mij kan staan ? wie op mij wil staan trap ik op zijn gezicht zoals akwasi bij zwarte piet zou doen

   2. Max Aue

    Goede analyse, Evert.

    1. rutte leugenaar

     hahahahaha , met jezelf in discussie , voer voor psychiaters !

 6. RvdBe

  Linkse partijen sluiten linkse Rutte niet uit, verassende conclusie.

  1. Eppo123

   Precies soort zoekt soort.

 7. Tracy

  Schrijvers hij heeft het goed gedaan maar heeft een puinhoop gemaakt
  Met de toeslagen affaires en nu zijn onderonsje met Kaag geef hem een
  Gevoel dat hij toch niet verliezen meer kan dat straalt hij helemaal uit
  Maar vergist je niet als Rutte weg zou gaan krijg nl Kaag en dan zijn
  De rapen helemaal gaar met PvdA en GroenLinks en D66 een linkse
  Kliek ik ben er niet blij mee, ze duwen er alles dooreen wat hun eisen
  Donor wet en misschien nog meer

  1. september

   Dat klopt op een heel links kabinet zit hier maar heel weinig op te wachten,maar voor er een nieuw kabinet is,duurt nog heel Lang.

   1. rutte leugenaar

    leg is uit knul ,

    quote Dat klopt op een heel links kabinet zit hier maar heel weinig op te wachten end

    Wat staat hier nou ! Probeer het nog eens in begrijpend Nederlands

 8. wijsneus

  Een groot deel van de bevolking omarmt Nederlandse nieuwe normen en waarden;
  list, leugen, oplichting en bedrog

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.