Reformatorisch Dagblad slaat alarm: ‘De Great Reset is in volle gang en lijkt onomkeerbaar’

Een jaar lang hebben we moeten aanhoren dat mensen die WEF-baas Klaus Schwab serieus neemt als die over een “Great Reset” spreekt, enge complotwappies zijn. Politici in binnen- en buitenland gebruiken de WEF/Great Resettermen alsof het ’t nieuwe Onze Vader is – denk aan “Build Back Better” – maar zeg je daar iets van, dan ben je gek.

Nou, het tij lijkt aan het keren. Want bij het Reformatorisch Dagblad hebben ze nu zowaar een artikel gepubliceerd waarin ze toegeven dat De Great Reset wel degelijk een ding is. “De Great Reset is namelijk al in volle gang,” schrijft de krant, “en lijkt bovendien onomkeerbaar.” Vervolgens wordt dat geweten aan “onbeheersbare ontwikkelingen” in de hele wereld, en met “mondiaal kuddegedrag,” en “niet per se omdat een elite van enkelingen in het geniep aan de knoppen draait.” Dat laatste zegt natuurlijk niemand meer; ze doen dat heel openlijk tegenwoordig.

Vervolgens wordt er gekeken naar de aspecten van die Great Reset. “Allereerst is er de digitale revolutie. Die ging al hard, maar de huidige crisis leidt tot een onstuitbare versnelling. Grote techbedrijven zijn uitgegroeid tot nieuwe wereldmachten die zich weinig aantrekken van nationale grenzen. Ze hebben miljarden loyale en afhankelijke gebruikers. Hun slagkracht is soms groter dan die van overheden. Ze zijn bovendien niet neutraal. Steeds meer bepalen zij wie welke waarheid mag verkondigen. Censuur is terug van weggeweest.”

Dan is er ook nog “de financiële reset,” aldus het RD. “Overheden hebben de remmen losgegooid en pompen astronomische bedragen in economieën. Klassieke opvattingen over verstandig financieel beleid lijken gecanceld. Centrale banken zijn niet meer onafhankelijk. Geld bijdrukken door ‘quantitative easing’ (geldverruiming) hoort helemaal bij het nieuwe normaal. Rentes worden extreem laag gehouden.”

Oh, en er is ook nog een “beweging naar meer overheid en meer staatsmacht.” Een voorbeeld daarvan is het coronapaspoort. Dat zou zogenaamd “tijdelijk” zijn, maar daar denkt het RD anders over. “Realistischer is dat het een blijvertje wordt, want het coronavirus zal onder ons blijven. Wie geen paspoort heeft waaruit blijkt dat hij van virussmetten vrij is, wordt uitgesloten van voorzieningen en opgesloten in eigen land.”

En, dan, tenslotte, “is er een groeiende wereldwijde consensus over waarden en doelen die nagestreefd moeten worden. De wereld moet duurzamer worden, inclusiever ook, en er moet meer sociale gelijkheid komen. De zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s, duurzame ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties zijn het morele wereldkompas.” Let op, dit zijn alle paradepaardjes van links. Geen armoede! Geen honger! Gendergelijkheid! Weg met inkomensongelijkheid (behalve tussen de extreemrijken en de rest). Klimaat!

“De Great Reset is dus geen idee, maar werk in uitvoering,” stelt het artikel. Daarbij wordt opgemerkt dat een man als Schwab heel hard roept dat het allemaal “moet” om het leven “beter” te maken; dat het niet ideologisch is, maar praktisch. Maar ook daar trapt het RD niet in. Veel voorstellen zijn, stelt het artikel, juist buitengewoon ideologisch gekleurd. “Waarom zou gendergelijkheid bijvoorbeeld net zo belangrijk zijn als hongerbestrijding? En die sociale gelijkheid (SDG 10) is ronduit marxistisch. En trouwens, het feit dat er 17 enorme doelen worden nagestreefd is alleen al bewijs genoeg dat er sprake is van een beoogde revolutie. En revoluties zijn altijd “utopisch.” Of dystopisch.

Daar komt nog eens bij dat mensen als Schwab de ernst van de dreigingen die ze zeggen te bestrijden “schromelijk” overdrijven, aldus het RD. Klimaat- en ongelijkheid zien als “grootste bedreigingen” voor de mensheid… dat is nogal bedenkelijk. Het is de auteur van het artikel dan ook duidelijk dat de crisis gebruikt wordt “om een progressief gekleurde wereldagenda te bevorderen.”

Hier een video van Klaus Schwab, die mensen vertelt dat we moeten rekening houden met “een heel boze wereld.” Omdat hij en zijn vrienden de wereldeconomie en de hele maatschappij grondig willen veranderen, waardoor hele horden mensen “achtergelaten” worden, werkloos, en niets meer te doen hebben in hun leven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. STOP FVD

  HAHAHA, WAPPIES. In het artikel staat ook dit :

  “Godshaat
  Wat echter vooral pijnlijk duidelijk wordt, is dat God in alle scenario’s ontbreekt. Hoewel Hij door de pandemie spreekt als door een megafoon, wordt Hij geheel genegeerd. Negeren is een vorm van Godshaat. Onze dagen zijn als de dagen van Noach (Lukas 17:26). Al het vlees heeft zijn weg verdorven. De aarde is met wrevel vervuld.

  Wat moeten christenen nu? Allereerst bedenken dat Christus’ Koninkrijk helemaal niet van deze wereld is. De opdracht is om als Noach te blijven timmeren aan de ark op het droge. Dus eenvoudig te blijven gehoorzamen aan „al wat God geboden heeft” (Genesis 6:22), hoe bespottelijk het ook gevonden wordt. Om zo Gods gerechtigheid te verkondigen in een ondergaande wereld, totdat Hij komt.”

  😂😂😂😂😂😂

  Anders neem je dat artikel even serieus wappie MvdG. 😂😂😂😂

  1. leukeditter

   dat jij dit niet ziet zegt hoe ongelooflijk lomp je bent, wat een zaadje

   1. STOP FVD

    Nog zo 1, typische reactie van een complot wappie, er is 1 ding erger dan een complot wappie, een christelijke complot wappie. Man wat een waanzinnig dom artikel, en zoals al aangestipt, vooral de laatste alinea van het artikel. WAANZIN.

   2. usb3.0

    Vergis je niet hoor Leukditter, gasten als stopwappie kijken vleselijk en kunnen het geestelijke niet onderscheiden..

  2. CZ

   Aldus stopwappie.

  3. Chee

   Voor wie een Emile ernst Mireille Heinz Beukman stop fvd etc.. wil leren herkennen zijn er zeven kenmerkende doodzonden van online trõllen:
   1: Off topic reageren. Opmerkingen maken die niets met het onderwerp te maken hebben.
   2: Overdreven kritisch op grammatica- en taalfouten wijzen
   3: Antipathie wekken door vervreemdende standpunten in te nemen of zogenaamd naïeve vragen te stellen
   4: Anderen in gevaar brengen door gevaarlijke adviezen te geven of risicovol gedrag aan te moedigen
   5: Shockeren door bijvoorbeeld volkomen ongevoelig te reageren op zeer gevoelige berichten of verhalen
   6: Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen
   7: Cross-posten: dezelfde provocerende, beledigende of off topic berichten op verschillende sites plaatsen
   Hoe vervelend het ook is, en hoe naar de consequenties er soms ook van zijn, trõllen zijn volgens het onderzoek voornamelijk verveelde aandachttrekkers. Ze verschillen in die zin niet veel van pestende kinderen op het schoolplein: wel een grote mond hebben, maar zodra de meester erachter komt stotterend in een hoekje wegduiken

 2. Edjan

  Citaat: Weg met inkomensongelijkheid (behalve tussen de extreemrijken en de rest).
  Dat geloof ik ook. Onder het mom van meer inkomensgelijkheid wordt een zeer kleine groep nog veel rijker en de rest allemaal even arm.
  Ik zou het alleen niet “links” willen noemen.

  1. Adriaen van Bergen

   Zeer gebruikelijk (algeheel) in linkse dictaturen.

 3. Branzino

  Waar het de schrijver van het artikel in het RD echt om gaat, staat in de laatste alinea:

  Wat echter vooral pijnlijk duidelijk wordt, is dat God in alle scenario’s ontbreekt. Hoewel Hij door de pandemie spreekt als door een megafoon, wordt Hij geheel genegeerd. Negeren is een vorm van Godshaat. Onze dagen zijn als de dagen van Noach (Lukas 17:26). Al het vlees heeft zijn weg verdorven. De aarde is met wrevel vervuld.
  Wat moeten christenen nu? Allereerst bedenken dat Christus’ Koninkrijk helemaal niet van deze wereld is. De opdracht is om als Noach te blijven timmeren aan de ark op het droge. Dus eenvoudig te blijven gehoorzamen aan „al wat God geboden heeft” (Genesis 6:22), hoe bespottelijk het ook gevonden wordt. Om zo Gods gerechtigheid te verkondigen in een ondergaande wereld, totdat Hij komt.

  Dit brengt het stukje tekst terug tot wat het in werkelijkheid is: een niet met herkenbare argumenten onderbouwd oordeel over een nieuwe maatschappijvisie.

 4. Emile Takma

  Het is met The Greet Reset net als met de vorming van de EU: er worden allemaal ideologische motieven opgeplakt maar het zijn gewoon autonome ontwikkelingen die voortvloeien uit globalisering, digitalisering en de problemen met klimaat en migratie die alleen op grotere schaal dan de obsolete natiestaat kunnen worden opgelost.

  1. Emile Takma

   Greet is Great

  2. CZ

   Blabla én blabla.

  3. Xyz1234

   Er zijn geen grote problemen met het klimaat. En de migratieproblemen in Europa zijn door de EU zelf veroorzaakt.

   1. Emile Takma

    Het klimaat is een probleem dat corona verre overtreft.

    De migratieproblematiek gaat niet weg door er iemand de schuld van te geven.

    1. usb3.0

     emietje maakt graag een probleem en liegt over hoe het opgelost moet worden..

    2. Mistgabel

     Ga nou weg met je hoax.

 5. Emile Takma

  “Let op, dit zijn alle paradepaardjes van links. Geen armoede! Geen honger! Gendergelijkheid! Weg met inkomensongelijkheid (behalve tussen de extreemrijken en de rest). Klimaat!”

  Als de bestrijding van honger en armoede en een stevige aanpak van de klimaatproblematiek paradepaardjes van alleen links zijn dan is elk verstandig mens links.

  1. CZ

   Tot zover Max Emile Van Velenamen.

  2. Chee

   Voor wie een Emile ernst Mireille Heinz Beukman stop fvd etc.. wil leren herkennen zijn er zeven kenmerkende doodzonden van online trõllen:
   1: Off topic reageren. Opmerkingen maken die niets met het onderwerp te maken hebben.
   2: Overdreven kritisch op grammatica- en taalfouten wijzen
   3: Antipathie wekken door vervreemdende standpunten in te nemen of zogenaamd naïeve vragen te stellen
   4: Anderen in gevaar brengen door gevaarlijke adviezen te geven of risicovol gedrag aan te moedigen
   5: Shockeren door bijvoorbeeld volkomen ongevoelig te reageren op zeer gevoelige berichten of verhalen
   6: Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen
   7: Cross-posten: dezelfde provocerende, beledigende of off topic berichten op verschillende sites plaatsen
   Hoe vervelend het ook is, en hoe naar de consequenties er soms ook van zijn, trõllen zijn volgens het onderzoek voornamelijk verveelde aandachttrekkers. Ze verschillen in die zin niet veel van pestende kinderen op het schoolplein: wel een grote mond hebben, maar zodra de meester erachter komt stotterend in een hoekje wegduiken

   1. Branzino

    @Chee
    Dank voor je lijstje. Ik voel me geen tr0l en wil zulk gedrag altijd vermijden. Het zijn foute types die dat gedrag vertonen. Maar dit lijstje helpt mij om dat te bereiken. Moet je aan alle kenmerken voldoen of is één al voldoende mom als tr0l aangemerkt te worden? Dan moet ik namelijk bekennen, dat ik een enkele keer wel eens een naïeve vraag stel om een ander uit de tent te lokken. Meestal lukt dat dan ook, dus het is voor de discussie wel functioneel. Ik beledig ook wel eens heel mild, maar dat is dan altijd een reactie op een harde belediging van iemand anders.
    Er zijn hier heel veel anderen die vaker zondigen, sommigen altijd, tegen meer kenmerken. Vooral de punten 2, 3 (anderen dus ook), 5 en 6 (met stip) scoren hoog.

    1. STOP FVD

     👏👏👏👏👏👏👏

    2. Emile Takma

     “Het zijn foute types die dat gedrag vertonen. “

     Juist!

    3. Blitzkrieg

     Branzino : Als je aan anderen moet vragen of je een tr0l bent, ben je er hoogstwaarschijnlijk ééntje, zo simpel is dat, ben je echt zo’n gladiool dat je jouw eigen intenties niet kent, lijkt me onwaarschijnlijk…

     1. CZ

      Branzino Van Velenamen, wie kent hem/het niet?

     2. Blitzkrieg

      CZ : Ben hier al een lange tijd niet meer actief dus ik houd het allemaal niet meer zo bij, nog steeds dezelfde tr0llen zie ik. Verveelde me dus dacht ik laat ik maar eens een tekstje in elkaar dichten…

     3. usb3.0

      @Blitz vooral blijven doen, je slaat nogal eens de spijker keihard op z’n kop..

     4. Branzino

      @Blitzkrieg
      Lang niet gezien hier, leuk dat je er bent.
      Ik schreef: “Ik voel me geen tr0l en wil zulk gedrag altijd vermijden.” Dat vind ik van mezelf, maar ik ben zeer geïnteresseerd in de opvattingen van anderen.

     5. Branzino

      @CZ
      Ben je er nog niet uit? Vervelend hè, die onzekerheid? Maar ik zal je uit de droom helpen. Sinds de start van mijn deelname hier, jaren geleden, is dit mijn derde nickname. De eerste verandering was een zelfverkozen geintje, de tweede omdat ik om mij nog steeds onduidelijke reden door de redactie geblokkeerd werd. Enkelen noemen mij nog steeds Piet(-tje), maar dat was natuurlijk ook niet mijn echte naam, dus die naam blijven gebruiken maakt het alleen maar ingewikkelder, vooral voor anderen.

     6. CZ

      @Blitzkrieg: Inderdaad, Van Velenamen is hier nog steeds onder vele namen, daaromheen enkele aanjagers en dat was het.

     7. Blitzkrieg

      Branzino : Normale reaguurders hoeven geen tr0l gedrag te vermijden, kijk, daar begin je al!

     8. Branzino

      @Blitzkrieg
      “Normale reaguurders hoeven geen tr0l gedrag te vermijden, kijk, daar begin je al!”
      Precies zoals je zegt, helemaal mee eens. Maar er zijn hier zoveel niet-normale reaguurders. Misschien dat jij de balans weer een beetje kunt terug doen slaan. Het lastige is wel, dat alleen al het publiceren van afwijkende, dat zijn dan vaak niet-rechtse, meningen al wordt gezien als tr0lgedrag. En dan is een fatsoenlijke discussieeigenlijk al niet meer mogelijk.
      Jij bent rechts, ik denk en doe links en dergelijke verschillen zouden DDS een boeiende en verrijkende site moeten maken. Maar dat valt niet mee.

     9. rutte leugenaar

      en wederom, blabla bladieblablablabla

    4. rutte leugenaar

     blabla bladieblablabla

   2. usb3.0

    Kijk Chee slaat de spijker op z’n kop, en juist diegene waar Chee het over heeft gaan dit ook nog tegenspreken, domoren zijn het

 6. Heras

  Nou, beter laat dan nooit…
  Een jaar geleden was ik lid van deze krant; en heb toen al gezegd (door een artikel te verzenden) dat er misschien een andere agenda achter de beslissingen van dit kabinet zat. Ik kreeg geen gelijk; integendeel, kort daarop verscheen een artikel in hun krant over “complotdenkers”. Mijn abonnement direct opgezegd.

  Nu moet elke krant wel, want de wetenschap haalt hen in. Zo zien we in andere kranten langzaam een kentering en verschijnen er weleens kritische geluiden. En dat na anderhalf jaar.

 7. Meriadoc Brandebok

  “Zo’n paspoort wordt gezien als een noodzakelijk tijdelijk middel om vrijheid terug te krijgen. Realistischer is dat het een blijvertje wordt, want het coronavirus zal onder ons blijven. Wie geen paspoort heeft waaruit blijkt dat hij van virussmetten vrij is, wordt uitgesloten van voorzieningen en opgesloten in eigen land.”
  “Ze (sociale media) zijn bovendien niet neutraal. Steeds meer bepalen zij wie welke waarheid mag verkondigen. Censuur is terug van weggeweest.”

  Het is zeer betreurenswaardig dat een uiterst respectabel dagblad als het Reformatorisch Dagblad – waar men toch kwalititeitsjournalistiek verwacht, zij het vanuit reformatorisch oogpunt – zo’n wappie-artikel heeft gewaagd te publiceren. Wellicht is dat vanuit een vlaag van verstandsverbijstering geweest.

  De hoofdredactie moet voortaan kritischer zijn op hetgeen zij publiceert.

 8. Bob Fleumer

  Het gezag dat deze Schwab wordt toegedicht komt van de dociele luisteraars deze man moet gewoon genegeerd worden, hij heeft de wereld niets te bieden dan onrust en ellende.

  1. Emile Takma

   Schwab beschrijft eenvoudig wat er allang gaande is en wat er moet en zal gebeuren.

   De gedachte dat hier een ideologische agenda achter zit is vooral paranoia van complotdenkers.

   1. usb3.0

    Nee emietje die zet jij weg als complotdenkers en framed ze als paranoia, dit zegt enorm veel over imbecielen als jij, je bent een absolute achterlijke mongool..

   2. september

    Já Emile,usb3.0 heeft weer wat te zeggen,Hij is zelf een……………..met zijn gescheld

    1. usb3.0

     Ja september als mensen anderen structureel wegzetten als complotdenkers of paranoia ben je in mijn ogen een imbeciel, en ik vind dat e=mietje takema lijdt een ernstige vorm van imbecieliteit en het ergste jij verdedigt dit soort randdebielen

   3. rutte leugenaar

    de strónt vlé®k kan agenda 2030 niet langer ontkennen , dat is al winst.
    Nu moet de domme jongen nog educatie krijgen over de inhoud. Ik voorzie een langdurig traject want de strónt vlé®k zal regelmatig geen herinnering aan de feiten hebben.

    Schwalb is een narcistische marxist !

    In 2030 zult u niets meer bezitten maar gelukkig zijn !

    1. STOP FVD

     Fijn voor je dat je over 9 jaar eindelijk gelukkig zult zijn. Mooi vooruitzicht, tot die tijd lekker schelden op dds wappie!

    2. Branzino

     @rutte leugenaar
     Het kan mij niet snel genoeg gebeuren: niets meer bezitten en gelukkig zijn. Is gelukkig zijn niet hetgeen iedereen nastreeft? Is het niet zo, dat mensen bezit wensen omdat ze denken dan gelukkig te worden? Niets meer bezitten betekent ook verlost te zijn van een heleboel problemen. En als je dan ook nog eens gelukkig bent…? Ik hoop hier vannacht over te dromen. Het lijkt me heerlijk.

     1. CZ

      Aldus Branzino Zuiger Van Velenamen

     2. Blitzkrieg

      Branzino : Doe iets waardoor je jaren de bak in moet, vraag een free pass aan voor een psychiatrische instelling, hoppa al je bezittingen weg, geen zorgen meer, wat zal jij gelukkig zijn… Bijkomend voordeel is dat de maatschappij dan ook per direct van je verlost is, hoewel, je zal daar wel internet toegang hebben…

     3. usb3.0

      branzebinootje heeft geen idee waar hij het over heeft

     4. usb3.0

      Laten diegene die voorstander van het “niets meer bezitten” al hun bezittingen inleveren en laat de rest die anoniem en onafhankelijk willen zijn met rust..

     5. rutte leugenaar

      blabla bladieblabla

     6. Branzino

      @Blitzkrieg
      Ik begin u toch te twijfelen of je hernieuwde deelname wel een verrijking van DDS is. Ik zie het even aan en bericht je later.

     7. rutte leugenaar

      blabla bladieblabla.

     8. Branzino

      @rutte leugenaar
      Maak je geen zorgen, over jou heb ik geen twijfel meer. Je vraagt aandacht van mij, die krijg je en zul je blijven krijgen. Pak maar een boekje en ga plaatjes kijken.

 9. september

  De gene die voorstander zijn van het inleveren van al hun bezittingen laten die anderen met rust laten. Maar je kan ze hier niet tegenhouden,ze blijven toch komen.

  1. rutte leugenaar

   hahahaha , dat kan je wel vergeten vrind , build back better ! Klaus schwab lijkt de wereld aan zijn voeten te hebben want overal ter wereld roepen de heersers dit !

   h**ps://www.bitchute.com/embed/cHMwZURVEQMs/?feature=oembed#?secret=3Qc7oRjMLX

   linkse adepten komen niet verder dan te vallen over de provider waar het filmpje opgeslagen staat. De inhoud is te moeilijk en te confronterend !

   1. Branzino

    @rutte leugenaar

    “linkse adepten komen niet verder dan te vallen over de provider waar het filmpje opgeslagen staat”

    Dat is terecht, want Bitchute is gevaarlijk, maar het WEF is een te respecteren praatgroep met veel invloed. Klaus Schwab is een gerespecteerde, door de meeste mensen, hoogleraar Business Policy met een lange lijst nevenfunctie en banen bij grote bedrijven.

    Bitchute wordt hier en daar gekenmerkt met termen als: Extreme Right, Poor Sourcing, Conspiracy, Propaganda, Lack of Transparency, Fake News, Hate Speech. Dat klinkt een stuk gevaarlijker dan de ideeën (echt niet meer) van Schwab over een andere inrichting van de samenleving. Dat laatste is iets wat iedere policymaker van tijd tot tijd zou moeten doen. Gelukkig speelt Nederland daarbij een prominente rol.
    Een debat over een reset lijkt me heel nuttig, maar niet vanuit de vooringenomenheid van nitwits als Baudet.

    1. rutte leugenaar

     blabla bladieblablablabla

     1. Branzino

      @rutte leugenaar
      O.k., o.k., ik kom zo bij je.

     2. rutte leugenaar

      blabla bladieblablablabla

    2. CZ

     “Klaus Schwab is een gerespecteerde, door de meeste mensen, hoogleraar Business Policy…”

     Dat Rutte, Kaag en Hoekstra op zijn schoot zitten zegt mij dan weer genoeg over jou.

     1. Branzino

      @CZ
      Leg eens ietsje meer uit. Ik heb soms moeite met het begrijpen van briljante gedachten. Over de algemene relativiteitstheorie van Einstein heb ik een weekje gedaan. Toen pas kon ik het mijn vrouw uitleggen. Maar het boeide haar niet.

     2. Branzino

      @CZ
      Volgens mij heb je geen idee wie Klaus Schwab is, of toch wel?

     3. rutte leugenaar

      blabla bladieblablablabla

     4. Branzino

      @rutte leugenaar
      Van jou weten we al, dat je geen idee hebt, van niets trouwens.

 10. Mistgabel

  Build Netherlands back better.

  Flikker die EU, VN en WEF eruit.

 11. plakband

  Klimaat en Kaag:
  Niet genoemd is al het Nederlandse belastinggeld dat is overgemaakt naar Palestijnse terroristen.
  Ik neem aan dat dat geld alleen mag worden besteedt aan groene doelen.
  Of zou mevrouw Kaag vergeten zijn die eis te stellen ?

  1. Telos

   Kijk maar naar wat haar taken zijn:

   Ontwikkelingssamenwerking (OS) (inclusief sustainable development goals)

   rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/sigrid-kaag/taken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.