Schokkend! Sywert van Lienden rekent uit: fieldlabkosten waren 143 euro per test

CDA-programmamedeschrijver en ondernemer Sywert van Lienden is al een tijd actief betrokken bij het leveren van mondkapjes aan mensen en instituten die die ondingen nodig hebben. Ook zit hij diep in de coronaproducten. Hij weet daarom waar hij het over heeft, welke testen goed werken, hoeveel tests zouden moeten kosten etc. Nou, deze Van Lienden heeft even gekeken naar de kosten die gemaakt zijn voor de zogenaamde FieldLab-experimenten. Zijn conclusie is schokkend: er is maar liefst 143 euro per test besteed. Dat zijn belachelijk hoge bedragen die in geen verhouding staan tot wat ze hoegenaamd proberen te doen.

“Als je verschillende berichten combineert over Testen voor Toegang van Stichting Open Nederland, lijkt het erop dat de kosten hiervan zeer fors overschreven zijn,” aldus Van Lienden. In totaal zouden we op zo’n 125-150 euro “per simpele sneltest” zitten.

“De proefperiode van Testen voor Toegang liep van 7 april tot 30 april,” legt hij uit. “Van de 200.000 slots die beschikbaar waren via Testen voor Toegang zijn er 140.000 gebruikt. De testbereidheid blijkt niet hoog genoeg te liggen (+-20/25% [van de Nederlanders] is positief.”

“Het FD berichtte van de week dat [een] organisator ongeveer €30 per uitgevoerde test vergoed krijgt. Een bedrag dat volgens Stichting Open Nederland bij nader inzien te hoog is, en leidt tot verspilling van belastinggeld.” Als de rekensom dan even gedaan wordt (€30 keer 140.000 = €4,2 miljoen) hebben we het dus miljoenen euro’s die hieraan besteed zijn.

“Volgens de Rijksoverheid is er [een] voorschot verstrekt van €24 miljoen,” gaat Van Lienden verder. “Volgens CEO van Lead bij podcast GYGS zijn er inmiddels voor €20 miljoen aan kosten gemaakt en komt men uiteindelijk uit rond de €36 miljoen rond eind mei. Dat betekent dus dat de kosten per test in deze fase €20 miljoen gedeeld door 140.000 testen zo’n €143 per test is. Dit is, let op, nog zonder het testmateriaal (krijge ze via overheid). Dus enkel de service van het opzetten van testen voor toegang en het afnemen van een test.”

Natuurlijk zijn dit ronduit belachelijke bedragen. “Het gaat om testen die qua inkoop €4/5 per stuk kosten,” legt Van Lienden dan ook uit. “De afname ervan a €143 staat in geen enkele verhouding meer tot het doel. Wat mij betreft zou er veel meer openheid moeten komen hoe deze bedragen zijn opgebouwd en waarom het zoveel moet kosten.”

En dan moeten we ook nog even kijken naar de kosten per gevonden besmette persoon. 300 mensen bleken positief te zijn. Dat was 0,2% van alle geteste personen. De kosten per besmet persoon? €66.500.

Waanzin.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. STOP FVD

  Natuurlijk, ronduit belachelijk, de samenleving moet gewoon meteen helemaal open. Ken niet schelen wat er dan gebeurt! Hup hup en snel!

  We zouden maar zulke bewindslieden hebben die het voor het zeggen hebben.

  1. Jack Flash

   Leuk verdienmodel, om niets.

  2. rutte leugenaar

   wat wil de stopidioot dan ? Elk kwartaal een spuitje halen en een maatschappij volledig op slot ? Je zal maar zo een imbiciel zijn ! Wanneer gaat die frikandellen meneer investeren in de zorg en gas geven met de alternatieve behandel methodes zodat het vaccineren niet meer nodig is ? hugo en familie heeft toch inmiddels genoeg binnen gehaald met hun farmacie aandeln !

   1. Brenda Welsh

    ‘Imbeciel’..met een e. Wat verstaat u onder alternatieve zorg? Ooit was er een natuurgenezer die het eten van gras en pianospelen aanbeval tegen kanker.

    1. rutte leugenaar

     💩

 2. Mar

  Zag hem bij Op1 reclame voor zichzelf maken met betaalbare zelftesten.

  Ergens een slaatje uitslaan of zoiets?

 3. WWW

  Een heleboel maatschappen van microbiologen zijn nu binnen. Zoveel geld verdiend, echt ongelooflijk.

 4. CZ

  Testen op een 4rus dat zo gevaarlijk is dat je moet test met een invalide test om te weten of je het hebt.

  Whahahaha 🙂

 5. Branzino

  Het zal Sywert van Lienden spijten dat deze omzet aan zijn neus is voorbij gegaan. Dan word je vanzelf kritisch op het bestede geld. Hij zou eens moeten kijken waar al dat geld precies aan besteed is. Natuurlijk aan de goedkope zelftesten, maar ook aan het hele apparaat daarachter. Gewoon een bedrag noemen en dat idioot hoog vinden, kan iedereen. Maar een bedrag noemen en dat serieus analyseren en beoordelen is iets heel anders. Daar hebben we wel wat aan, aan de prietpraat zoals nu hebben we helemaal niets.

  1. rutte leugenaar

   corona is een hoax malle pietje !

   h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/391488082/2642-coronapatienten-in-ziekenhuizen

   Hoeveel bedden hebben we beschikbaar domme jongen ?
   Welke corona crisis pietpraat je over ?
   Waarom zou je verplicht moeten testen om een pilsje op het terras te drinken ?

   Het fascisme viert hoogtij en de meute is volledig gehersenpoeld omdat ze er geen weet van hebben dat mensen dood gaan aan griep. Best triest zo een onwetende meute met de huidige mogelijkheden voor onderzoek. Aan pietpraat hebben we inderdaad niets

   1. Branzino

    @rutte leugenaar
    Je bent zo onvoorstelbaar wereldvreemd. Lees je wel eens een krant, of zoiets?

    1. rutte leugenaar

     heb jij enig idee hoeveel ziekenhuis bedden LEEG staan domme decadente flapdrol !

     corona is een hoax domme jongen.

     1. Branzino

      @rutte leugenaar
      Dat weet ik, maar dat jou vertellen heeft geen enkele zin. Die bedden staan leeg, omdat het personeel dat daarvoor nodig is, op de Covid-afdeling is ingezet of ziek thuis is. Je hebt inderdaad geen idee van wat er overal aan de hand is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.