Thierry Baudet witheet na CO2-oordeel D66-rechters tegen Shell: ‘Dit is dus een dikastocratie’

Thierry Baudet is helemaal klaar met het zoveelste bewijs dat Nederland veranderd is in een dikastocratie: een land waarin rechters bepalen wat er gebeurt, en waarin zij open en bloot op de stoel van de wetgever gaan zitten. Dit kan zo niet, zei Baudet in verband met de uitspraak over Shell. De wet moet aangepast worden, de macht van de rechters dient te worden ingeperkt.

Omroep ON! sprak met Thierry Baudet (FVD) en Tom van der Lee (GroenLinks) over de uitspraak van de rechter inzake de uitstoot van broeikasgassen van Shell. Van der Lee was daar natuurlijk “aangenaam door verrast.” Want als GroenLinksers iets geweldig vinden, dan is het op buitendemocratische wijze bedrijven en/of burgers dwingen zich aan het klimaatevangelie te houden.

“Dit is wat ik al eerder noemde: dikastocratie,” reageerde Baudet juist. “De rechterlijke macht die neemt steeds meer de taak van de democratie eigenlijk over. Dus via de rechtbank wordt allerlei beleid afgedwongen. We hebben het eerst gezien met de Urgenda-zaak, en nu zien we het weer in deze zaak. Dat is niet goed. Dat is niet gezond voor een samenleving.”

Baudet is dan ook van zins om hier iets aan te doen. Sterker nog, hij spant zich al een tijdje in om de wet aan te passen zodat organisaties niet meer in naam van het algemeen belang privaatrechtelijke processen kunnen voeren. Want zo doen dit soort radicaal-linkse clubs het steeds. Urgenda kwam in actie zogenaamd in naam van het “algemeen belang.” Dat “belang” wordt dan “ingekleurd door middel van allemaal klimaatakkoorden en documentaires van Al Gore,” aldus Baudet, “en dit en dat. En dan moet dus die rechter, die daar helemaal niet voor is opgeleid, opeens gaan oordelen wat in het algemeen belang is.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

“Het principe van de parlementaire democratie en de rechtsstaat is dat wij hier in de Tweede Kamer bepalen wat het algemeen belang is, en de rechter dat uitvoert. Maar niet andersom.”

Zo, pats. Die kan de dikastocratie in zijn zak steken. Het enige slechte nieuws? Het partijkartel vindt de manier waarop het momenteel gaat eigenlijk wel príma. En dus is de kans dat er iets wordt gedaan met de broodnodige voorstellen van Baudet minimaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Rien E

  Dhr Baudet heeft gewoon gelijk. De rechter heeft in dit geval zonder adequaat bewijs CO2 als schuldige aangewezen. Deze rechter heeft een gemis, zij ontbeert de opleiding fysica.

  1. hans-e-pans

   God zal me kraken, wat sprak Thierry Baudet witheet.

 2. Gebande_3

  Het wordt tijd voor Forumland, met forumscholen, forumregering, forumkerncentrales, forumwater, forumgas, forumboerderijen, forummunten en een forumkeizer.
  Rechts van Plopsaland is ruimte.

 3. Monty

  ‘Dit is dus een dikastocratie’

  Een man die de taal van het volk spreekt.
  Een man van het volk, een man voor het volk.

  1. Nikita

   monty vindt zich een man het volk, mag ik hier uit concluderen dat je het woord niet begrijpt.hahahahahaah

   1. nexit nu aub

    wat begrijpt ie wel !

    1. Monty

     Dat jij alweer een nieuwe naam nodig hebt.
     Waarom?
     Jij bent echt een heeeel domme mannetje.

     1. CZ

      @Monty: Ja Van Velenamen is onverbeterlijk! Al jaren is hij bezig om onder vele namen de boel aan elkaar te zuigen.

     2. DubbelZout

      Poepie is een autist
      Al zo vaak uitgekotst en hij blijft maar terugkomen

    2. Brenda Welsh

     Kunt u het niet alleen af? Aub

     1. CZ

      Tot zover Zuiger Brenda Van Velenamen.

  2. Brenda Welsh

   Maar zich niet aan de regels wenst te houden die voor ‘het volk’ wel wenselijk zijn. Hij houdt het op een bescheiden kuchje wanneer je hem daarop aanspreekt.

   1. CZ

    Aldus Van Velenamen.

  3. usb3.0

   monty spreekt altijd met onderliggende bedoelingen..

 4. Gebande_3

  Het principe van de parlementaire democratie en de rechtsstaat is dat wij hier in de Tweede Kamer bepalen wat het algemeen belang is, en de rechter dat uitvoert. Maar niet andersom.”

  Exact.
  Die parlementaire democratie en die rechtsstaat vinden de manier waarop het momenteel gaat eigenlijk wel príma.

 5. StemPzeweg

  Deze man heeft een piemel nodig

  1. Nikita

   Wat is er meid jeuk aan je doosje ???

 6. janrama

  Het is dat de invloed van Baudet groot is, anders kun dit topic niet serieus nemen.

 7. Edjan

  Ook al heb je verder niks met Baudet: hier heeft hij gelijk.
  We zouden in Nederland een scheiding der machten hebben. Dus geen rechters die op verzoek van de regering een proces voeren (zoals het politieke showproces tegen Wilders) en ook geen rechters die zich als wetgevende macht gedragen zoals bij urgenda en het Shell-proces.
  Ruim 30% van de rechters stemt op D66 terwijl 16% van de bevolking de vorige verkiezingen op D66 heeft gestemd.
  Het moet niet zó worden dat D66 doordat de rechters op de stoel van de wetgevende macht gaan zitten, de baas wordt in dit land.

  1. Monty

   ”Ruim 30% van de rechters stemt op D66”

   Dus de kans dat een d666 rechter een oordeel uitspreekt is 30%
   70% van de rechters stem dus iets anders.

   Maar klopt dit getal wel?
   Ik lees veelvuldig op dit blog dat alle rechters d66 stemmen.

   1. Edjan

    Ruim 30% van de rechters stemde in 2010 D66. Toen stemde 7% van de bevolking op D66. In 2021 heeft 16% van de bevolking op D66 gestemd. Dat alle rechters D66’ers zijn, is dus een sterke overdrijving.
    Toch is onder rechters D66 vergeleken bij het volk flink oververtegenwoordigd.

    ht*ps://www.rd.nl/artikel/373031-grote-aantal-rechters-met-een-d66-achtergrond-baart-zorgen

    1. Gebande_3

     Toch is onder rechters D66 vergeleken bij het volk flink oververtegenwoordigd.

     Hoeveel van HET VOLK neemt de moeite om door te studeren tot rechter?

     1. Nikita

      Als je lid bent van d666 krijg je je diploma gratis, wist je dat niet patatbakker.

    2. DubbelZout

     Dat zijn dus ook verstandige mensen
     Aangezien u dat niet bent zult u dat nooit begrijpen

  2. Gebande_3

   Ruim 30% van de rechters stemt op D66 terwijl 16% van de bevolking de vorige verkiezingen op D66 heeft gestemd.

   Meent u dat rechters benoemd dienen te worden naar hun politieke keuze ipv naar hun opleiding en gebleken geschiktheid?
   Dus totaal niet onafhankelijk maar politiek gekleurd?
   Mag ik dan ook kiezen aan welke rechter ik mijn probleem mag voorleggen?

   Is het D66 kwalijk te nemen dat hoger opgeleiden zich bij deze partij thuisvoelen?
   Moet de PVV (niet aanwezige/toegestane) leden verplichten het trajact om rechter te kunnen worden, te doorlopen?

   1. Edjan

    citaat: “Een dergelijke juridisering en depolitisering van belangrijke kwesties is alleen mogelijk vanwege het grote aanzien van de rechterlijke macht. Maar hoe gevoeliger de kwestie, des te groter de kans dat de uitspraak van de rechter zelf als een politiek besluit wordt gezien. Dat zet zijn onafhankelijkheid en onpartijdigheid onder druk. En dat is niet zonder gevaar. Want niet alleen de wetgever en het bestuur, maar ook de rechterlijke macht is voor haar functioneren uiteindelijk afhankelijk van publiek vertrouwen.”
    ht*ps://www.nederlandrechtsstaat.nl/forum/id291/08-01-2020/urgenda-arrest-is-voorbeeld-van-nieuw-constitutionalisme.html

    Misschien zou de Nederlandse rechterlijke macht ook wat voorzichtiger kunnen zijn met het toetsen van Nederlandse overheid en bedrijven aan internationale verdragen omdat de Nederlandse bevolking daar nauwelijks invloed op kan hebben.
    Steeds grotere delen van de bevolking voelen zich steeds meer buitenspel gezet.

    1. Gebande_3

     OVER NEDERLANDRECHTSSTAAT
     NederlandRechtsstaat is een online platform voor constitutionele dialoog en beoogt voor een breed publiek niet alleen de tekst van de Grondwet, maar vooral de uitleg van de Grondwet en de werking van de democratische rechtsstaat tot leven te brengen. Naast het ontsluiten van het wetenschappelijke commentaar op de Grondwet ligt de betekenis van het project verder vooral in het stimuleren en verwerken van ervaringen, opvattingen en ideeën.

     Partners
     Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij. Uw deelname aan deze loterij wordt daarom van harte aanbevolen.

 8. Branzino

  We lezen hier weer een opmerkelijke visie: “De wet moet aangepast worden, de macht van de rechters dient te worden ingeperkt.” Dat is opmerkelijk, omdat de rechters in de Shell-zaak alleen maar gedaan hebben waartoe ze op aarde zijn: het gedrag van Shell toetsen aan de wet, in dit geval de mensenrechten en het Akkoord van Parijs. Als ze dat voortaan niet meer mogen, leven we in een staat waarin het recht niet meer afgedwongen kan worden. Dat wordt nog eens versterkt door de wens van Baudet “om de wet aan te passen zodat organisaties niet meer in naam van het algemeen belang privaatrechtelijke processen kunnen voeren”.

 9. STOP FVD

  Ga nu maar je eigen utopia oprichten. Zijn we ook van je gezever af wappie!

 10. RvdBe

  Baudet heeft gelijk, de linksen weten dit ook, maar zo als altijd: als links eenmaal de doodlopende weg in is geslagen lopen ze gewoon door overtuigd van hun gelijk.
  Je kan mij niet wijsmaken dat de NL bevolking, en de industrie weg wil hebben, en de boeren weg wil hebben, en het land vol wil plempen met windmolens, en gedwongen van het gas af moeten, en de grens open houden voor niksnutten etc etc.
  Dit is waarom links als de dood is voor directe democratie, dan moet de wil van het volk uitgevoerd worden ipv dat hun elitaire linkse clubjes de macht over het volk heeft.

  1. Edjan

   RvdBe +++++

 11. J.C.

  Glashelder uitgelegd door de heer Baudet. Je kan het ook alleen maar met hem eens zijn, als je kiest voor een democratisch staatsbestel.

  Kortom: de ontwikkelingen, die we de laatste tijd zien lijken het democratisch staatsbestel te ondermijnen. Bij de huidige kabinetsformatie zou deze slechte ontwikkeling een halt toegeroepen kunnen worden……………….maar gebeurt dat ook???

  1. Edjan

   J.C. Eens. De democratie is op zijn retour. Maar het ergste is, dat het volk dit toelaat. Misschien moet het eerst nog (veel) erger worden voordat deze ontwikkeling gestopt wordt.

  2. J.C.

   Mocht het in deze formatie niet lukken om het democratisch gehalte weer terug te krijgen in het democratisch staatsbestel, dan kunnen de politieke partijen, die een D in hun naam voeren, maar wel doorgaan met zo’n formatie, beter de D uit hun naam verwijderen. Maar wat blijft er dan van deze partijen over? Bij het CDA alleen nog Appèl, bij de VVD alleen nog Volkspartij en bij D66 alleen nog maar 66…….. De andere formerende partijen hadden al veelzeggend geen D in hun naam.

   Komen we toch weer bij de heer Baudet uit. Zijn partij is de enige partij met terecht de D in de naam: Forum voor Democratie!

 12. Jan de Haas

  Ik zie veel mensen hier op de man spelen, maar zie geen enkel tegen argument op Baudet zijn onderbouwde verhaal. Zolang de haters van Baudet het “basisschool niveau” niet ontgroeien is er ook geen reden toe om met hen in discussie te gaan en staat zijn argumentatie zodoende als een huis!

  1. Brenda Welsh

   Ontgroeid is. (Naar me mening)

   1. CZ

    Flikker gerust op Max Brenda Taalnazi Van Velenamen.

   2. Edjan

    “Zolang de haters … niet ontgroeien”: daar is HELEMAAL NIETS mis mee.

   3. Harry Haller

    ‘Ontgroeien’ is goed: Jan de Haas schrijft in de onvoltooid tegenwoordige tijd. Voor de duidelijkheid had na ontgroeien een komma moeten staan. En het is niet ‘me mening’ maar ‘mijn mening’.

    Briljant Brenda!

   4. Jopie

    (Naar me mening) naar m’n mening!!!

  2. Niet L niet R

   Je hoeft het niet met Baudet eens te zijn, maar in deze heeft hij helemaal gelijk, Nederland democratisch op het hellend vlak!

  3. Emile Takma

   De rechter toetst het al dan niet strafbaar handelen van een gedaagde aan de wet. Deze rechter deed niet anders.

   1. Harry Haller

    Is het ondertekenen van een internationale overeenkomst/verdrag juridisch gelijk aan een wet?

    1. Emile Takma

     Ja, goede vriend, de rechter wordt geacht de internationale verdragen waar Nederland zich aan heeft verbonden te beschouwen als relevante en vigerende wetgeving.

  4. Beukman

   Kennelijk heb je de draad niet goed gelezen. Anders had je geweten dat er een ijzersterk argument is tegen de argumenten van Baudet: de rechter doet gewoon waar hij voor wordt betaald, nl. het doen en laten van Shell toetsen aan de wet. Simpel he?

 13. Emile Takma

  Thierry ook al WITHEET.

  Morgen WOEST en overmorgen WOEDEND.

  1. CZ

   Aldus Van Velenamen.

 14. AS210854

  Denk dat ik ook maar een rechtzaak tegen de Nederlandse regering begin, ivm de 500 x 3 gelukszoekers binnen laat. Hier kun je niet tegenaan boksen met de vermindering van de CO2-uitstoot.

  1. Branzino

   Maar die 500 asielzoekers zijn niet in strijd met een wet, integendeel. Eigenlijk zouden het vanwege de mensenrechten die bij de Shell-zaak een rol speelden er veel meer moeten zijn.

   1. Harry Haller

    Wat ben je toch een walgelijk figuur Branzino.

    Altijd probeer je jezelf te verkopen als empathisch en invoelend, maar nu kunnen die 25 arme autochtonen doodvallen onder het uitroepen van ‘niet in strijd met de wet’, Befehl ist Befehl.

    Je bent fake tot in je beenmerg.

    1. Branzino

     Het zal aan mij liggen, maar ik weet niets van 25 autochtonen. Leg me uit, s.v.p.

     1. Branzino

      @Harry Haller
      Ik las het vanochtend, het betreft Deelen. Deelen is geen dorpje, maar een kleine verzameling verspreide huizen, ik schat plm. 10 met ongeveer 50 bewoners. Maar ik vermoed, dat je nooit in Deelen bent geweest. Als er ergens plek is voor migranten, dan is het in Deelen. Ik begrijp, dat de bewoners het liever niet hebben, maar er zijn in Nederland een meerderheid aan plekken, waar geen enkel probleem is met migranten. Dat zou ze kunnen geruststellen. Dus daarop vooruitlopen is wat voorbarig of zelfs angsthazerig. Ik woonde tot voor kort in de buurt van een AZC, een paar honderd meter hemelsbreed in de ene richting, en een crisisopvang (evenver in de tegenovergestelde richting. En war dek je? Nooit problemen, alleen nu en dan voorbij lopende vriendelijk groetende buitenlanders.

   2. usb3.0

    “Maar die 500 asielzoekers zijn niet in strijd met een wet, integendeel.”|

    Jawel dat zijn ze wel degelijk, sterker nog, wetten die zijn gemaakt worden structureel overtreden door de deugmenschen, het is namelijk een verdienmodel geworden waar miljarden in omgaan, daarnaast word de Nederlander niets gevraagd, hoezo democratie

    1. Branzino

     usb3.0
     Natuurlijk wordt de Nederlander regelmatig in verkiezingen zijn mening gevraagd. Op 17 maart j.l. nog. Als iemand tegen immigratie is, dus helemaal geen immigranten wil, dan moet hij of zij gewoon PVV stemmen. Zo werkt dat. En als een meerderheid van de bevolking dat niet wil, komen er geen immigranten. Het is echt heel simpel, en toch goed geregeld. Maar de meerderheid van de bevolking denkt zo niet en dus blijven we immigranten opnemen. Er is gewoon geen voldoende steun voor het sluiten van de grenzen. Die race is gelopen, net als een paar andere races.

  2. Brenda Welsh

   Tegenop boksen valt te leren. Meegaan in de beweging van de tegenstander.

   1. Harry Haller

    Je bent in de war met Jiu Jitsu, ongelooflijke sukkel.

    1. Emile Takma

     “ ongelooflijke sukkel.”

     Jammer, goede vriend. Je bijdrage had zeer aan kracht gewonnen zonder deze zielige toevoeging.

     1. usb3.0

      Hier nog zo’n ongelofelijke sukkel die denkt dat hij vrienden heeft, dom jochie is het toch..

     2. Edjan

      Emile Takma. Jouw bijdragen zouden ook aan kracht winnen zonder die voortdurende, zielige verbeteringen van foutjes.

    2. Pauline Kummer

     Neen hoor! Zie Boksen voor beginners, dummy’s

     1. usb3.0

      En hup daar is paulientje

 15. Niet L niet R

  Democratie is, dat de 2e kamer wetten aanneemt, en de rechters er voor zorgen, dat deze worden nageleefd, en uitgevoerd!
  Al jaren maken linkse rechters de dienst uit, vele zaken zijn hier aantoonbaar geweest!

 16. Emile Takma

  Het valt op dat zwetsmeiers als Baudet alleen maar gillen over ‘ dikastocratie’ als de uitspraak van een rechter hen niet bevalt.

  1. Brenda Welsh

   Omdat het zo mooi klinkt. De betekenis hoef je niet eens te weten!

  2. usb3.0

   Ja Baudet komt ineens met woorden zodat de bevolking tenminste begrijpt in welke context we alles kunnen plaatsen..

   1. Vanduinen

    Hij is jongensachtig bezig om bij de meisjes in het gevlei te komen. De knapste boy van de klas. Natuurlijk moet die CO2 uitstoot omlaag, Thierry deelt plaagstootjes uit. Typische klasse oudste.

 17. fanof43

  Het vonnis bevalt mij ook niet, maar het daarom aanpassen van de wet slaat nergens op. Moeten we de staatsrechtelijke inrichting veranderen omdat Baudet nogal eens bizarre uitspraken doet? Nee dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.