WHO gaat gevoelens beschermen en hernoemt coronavarianten: ‘Varianten vernoemen naar landen kan stigmatiserend werken’

Bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houden ze zich niet alleen bezig met ziekten, gezondheidsrisico’s en beleidsadviezen, maar ook met gekwetste gevoelens. Zij gaan nu coronavarianten aanduiden met letters uit het Griekse alfabet, zodat er geen stigmatisering plaatsvindt. Dat meldt Het Parool.

Mensen moeten kennelijk bijna huilen als er een coronavariant wordt ontdekt in hun land, want dan worden ze geassocieerd met die variant. Zo hebben de Chinezen het bijvoorbeeld nog altijd moeilijk met de kwetsende en stigmatiserende uitspraken van de voormalige Amerikaanse president Trump, die het ‘the China virus‘ noemde. En nu de Indiase variant overal opduikt is het de beurt aan de Indiërs om in de slachtofferrol te kruipen. Hun regering maakte daar al een punt van. Over de Britse variant hoor je dan weer niemand klagen, maar dat zijn dan ook niet zulke aanstellers.

De WHO heeft het geklaag van de Indiase (en natuurlijk de Chinese) regering aangehoord, waardoor ze nu tot naamsverandering over zijn gegaan. “Een land is mogelijk sneller bereid een nieuw ontdekte variant te rapporteren als die niet de naam van dat land krijgt”, is de redenering (via Het Parool).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Deze beslissing van de WHO lijkt meer op een poging om de aandacht af te leiden van het onderzoek naar de oorsprong van het virus, dan om stigmatisering tegen te gaan. Geen enkel land heeft namelijk echt last van het feit dat er een variant naar ze is vernoemd, op één land na. Het land waar het allemaal begon.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. DavidS1976

  Hahaha….wat een wereld zeg? Bijna net zo’n debiel bericht als Emile Takma plaatst, als ‘het’ weer de taalnazi uithangt.

  1. CZ

   De Velenamenvariant zuigt en de Surinaamse variant werkt niet.

 2. usb3.0

  Je moet helemaal niets benoemen, corona is gewoon een virus net als de griep, noem het dan ook gewoon corona of griep.

 3. StemPzeweg

  Ik ben het hier volledig mee eens. Landen noemen werkt stigmatiserend en is erg kwetsend voor de landen in kwestie. Het speelt ook racisme in de kaart. Waar we allemaal voor moeten waken is Corona-nationalisme

 4. plakband

  De WHO kan beter haar eigen naam veranderen, bv in @#$.
  De naam die zij nu hanteert suggereert ten onrechte dat het een gezondheidsorganisatie is.
  Het is echter een bende zakkenvullende volksverlakkers.
  Daar raken veel mensen door van streek.

  1. usb3.0

   Jiiiiiihaaaaaaa disriminassie nr 88

 5. kees cup

  Waarom je alleen beperken tot corona?

  Arme Chinezen toch, maar in de jaren 70 vorige eeuw hadden we ook nog de ‘Hongkong griep’ toen hoorde je ze niet, maar toen viel Hongkong nog onder Engels bestuur, was dus vast hullies schuld.

  Mexicaanse griep. ze kunnen er nog steeds niet van slapen daar in meggico.
  Marburg virus, arme Duitsers.
  Ebola, de ngrote broer van het marburg virus, ebola is een gebied (riviertje) in Kongo, wat zullen ze daar gestigmatiseerd raken.
  Spaanse griep, misschien kunnen de spanjolen na een eeuw nog een financiele genoegdoening eisen.
  west Nijl virus, Oeganda Soedan(z/n) en Egypte ?
  Hantan virus … Korea
  Engelse ziekte, allemaal gefrustreerde Engelsen.

  Geen virus, wel een aandoening, hoe noem je iemand met syndroom van down? … oooh ja dat heet niet ‘neger’ of ‘getinte’, dus zo iemand mag je hier in deugend Nederland vast wel mongool noemen !?

  Er zullen vast nog heel veel andere voorbeelden zijn.

  Hollanditis, vind ikzelf ook errrug stigmatiserend.

  Wat zullen ze het druk krijgen daar bij de who zeg …
  China eist! en het westen zal wel weer gaan betalen, een nieuwe functie er bij voor een, zichzelf zeer belangrijk vindend persoon, virus namen checken, en een nieuwe naam verzinnen.
  Weer voor jaaaaren werk.

 6. Vrijedenkert

  Griekse letters i.p.v. herkomst van mutatie… WHO compleet koekoek!

 7. yellow thread street

  Binnenkort zullen alle nieuwe varianten net als bij stormen een naam krijgen op alfabetische volgorde.
  En als ze bij de z zijn beginnen ze opnieuw met de a.

  1. usb3.0

   Uiteindelijk zullen het genderneutrale tegennatuurlijke virusmutaties worden

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.