CDA-coryfee Dries van Agt zegt lidmaatschap op: ‘Kon de onbarmhartigheid jegens Palestijnen niet langer verdragen’

Voormalig minister-president Dries van Agt zegt zijn lidmaatschap van het CDA op. Dat vertelt hij op de website van zijn pro-Palestijnse lobbygroep The Rights Forum. Hij vindt zijn partij veel te “onbarmhartig” naar het Palestijnse volk, en geeft daarom zijn lidmaatschapskaart terug aan het partijbestuur.

Van Agt is ronduit kwaad over de wijze waarop zijn partij omgaat met de Palestijnse kwestie, zo legt hij uit: “Voor mij is het onbegrijpelijk dat het CDA het hoofd blijft afwenden van het immense leed dat het Palestijnse volk wordt aangedaan, en zich bovendien geen snars aantrekt van onze eigen Grondwet die verplicht tot eerbiediging van de internationale rechtsorde.”

De christelijke wortels van de partij komen daarbij in gevaar, aldus de man die tussen 1977 en 1982 minister-president van Nederland was: “Even onbegrijpelijk is dat onze parlementariërs als het erop aankomt stemmen tegen de christelijke inspiratie die de partij in zijn vaandel voert, en ook tegen zijn eigen politieke standpunten zoals de kwalificatie van de kolonisering van Palestijns land als illegaal.”

Het CDA is in rap tempo steun aan het verliezen. Behalve Van Agt verliet ook onlangs Pieter Omtzigt de partij. Ook de kiezer lijkt genoeg te hebben van de christendemocratie: de partij staat in de peilingen van Maurice de Hond op een historisch dieptepunt van nog maar zes zetels.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Beukman

  De christelijke wortels van de partij komen daarbij in gevaar, aldus de man die tussen 1977 en 1982 minister-president van Nederland was: “Even onbegrijpelijk is dat onze parlementariërs als het erop aankomt stemmen tegen de christelijke inspiratie die de partij in zijn vaandel voert, en ook tegen zijn eigen politieke standpunten zoals de kwalificatie van de kolonisering van Palestijns land als illegaal.”

  Een krachtige boodschap naar zijn oude partij. Beter laat dan nooit. Tijd voor een ethisch reveil bij die club.

  1. halo1

   Ik denk dat er veel omuitgesproken jezuitisch anti-semitisme in van Agt schuilt…nu: bijna dood.. kan het eruit!

   1. Harry Haller

    Zo is dat Halo1: Van Agt is een ouwe Jodenhater. Altijd geweest.

  2. Jannes-46

   Fossiel Van Agt is een exponent van de eeuwenoude jodenhaat bij veel Rooms Katholieken. De Joden hebben Jezus gekruisigd en dat nemen de papen hen nog steeds kwalijk. Van Agt heeft in Gretta Duisenberg een geestverwant alleen liggen aan haar antisemitisme andere motieven ten grondslag.

 2. Duckday

  Hoe ouder hoe gekker is gewoon de wegkwijt.OPzeggen lidmaatschap steld niks voor men is hem liever kwijt dan rijk. Hij zat toch al lang in een andere wereld. Zulke personen kan je missen als kiespijn.🤩

 3. Mistgabel

  Doei

 4. Rieks

  Van Agt heeft een punt maar daarom hoef je niet over te lopen naar Groen Links. Partij kiezen is moeilijk in die kwestie. de joden hebben dat land grotendeels ingepikt en dat gaat nog steeds door met die almaar nieuwe nederzettingen. Maar je weet dat wanneer de Palestijnen militair sterker zouden zijn dan de joden die geen lang leven meer beschoren zou zijn. Daarom partij kiezen voor Israël, zoals het westen doet, neen. Israël behandelt de Arabieren als goedkope werkkrachten en behandelt hen als shit. Ze krijgen daarvoor eens de rekening gepresenteerd. En dat verdienen ze ook.

  1. Jannes-46

   Heb je daar persoonlijke ervaringen mee Rieks?

 5. Peter Loosduinen

  Bede: Van Van Agt , verlos ons , Heer !!
  Gebed verhoord !
  Van die duivel ( = figuurlijk ) is men verlost.

 6. P. Puk

  Van Agt is een walgelijke antisemiet met een van haat vertrokken smoelwerk.
  Laat hij zich maar aansluiten bij Hamas, dan kan hij op de lijst.

  1. Magyar

   Buiten een walgelijke antisemiet was van Agt destijds ook een hartstochtelijke nazi sympathisant die voortdurend pleitte voor het vrij laten van ‘de Drie van Breda’.

 7. palko

  Zoals bekend is Dries van Agt al enige jaren aan het dementeren. Is er dan niemand die deze malloot tegen zichzelf in bescherming neemt?

  1. Emile Takma

   Heeft palko een bron voor deze lasterlijke bewering? Uit niets blijkt namelijk dat van Agt dementeert.

   1. usb3.0

    tamil is een antisemiet natuurlijk die structureel vraagt naar bronnen omdat tamil gewoon niets onderzoekt… de luiwammes

 8. Bes Tolen

  Van Agt loopt wel over naar Groen Links en dat gaat te ver. Immers Groen Links heeft kwade wortels, die zo erg verwerpelijk zijn dat die eventueel te noemen misdaad door Israël nog ver overtreffen. Groen Links heeft als wortels, die van het communisme. De vroegere CPN heeft te weinig tot geen afstand genomen van de genocides van het communisme in de Sovjet Unie en elders en moordpartijen in vrijwel heel Oost Europa.
  Ik vind niet dat Israël vrij uit gaat maar Van Agt moet niet met Groen Links aan komen. Dat is beneden niveau voor een voormalig minister president.
  We zijn bepaald niet van dat communisme af in onze tijd. Neo marxisme en multiculturalisme hebben grote kwalijke invloed gekregen in het westen. Ook in Nederland.

  1. Emile Takma

   “ Van Agt loopt wel over naar Groen Links”

   Bron?

 9. tourist1138

  Ik ben Palestijnen moe. Sinds mijn geboorte jammeren ze al. Ik was eerst voor maar ik realiseer dat de leiding daar vet wordt aan de victim industrie. Kurden verdienen meer aandacht. Als ze nou hamas uit Gaza gooien. Ze lanceren die racletten wetende dat het niks uithaalt behalve een paar fotogenisch beelden van kinderen in Gaza die als menselijk schild gebruikt werden. Die donaties moeten blijven vloeien

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.