De ‘hebzuchtige’ banken zitten gevangen in de greep van de Europese Centrale Bank, absurd!

Het Financieele Dagblad publiceerde op 18 juni een opvallend artikel: “Negatieve spaarrente heeft Deense spaarder en huizenkoper in de greep.” De strekking van het verhaal is zeer herkenbaar: spaarders balen van de negatieve spaarrente, ze balen ervan dat ze worden gedwongen in aandelen te beleggen met risico’s waar ze geen zin in hebben en ze balen ervan dat de huizenprijzen zo worden opgedreven.

Maar anders dan bij ons komt de minister van financiën Simon Kollerup in opstand tegen de Deense centrale bank die als eerste tot de negatieve spaarrente overging: “Wat mij betreft moet dit stoppen, want de grens is echt bereikt.” Hij vreest dat spaarders hun geld van de bank halen en in een matras naaien. Hij meent dat daarmee het vertrouwen in het financiële systeem zal verdwijnen.

Kollerup bestempelt de banken als hebzuchtig. Dit laatste ben ik niet met Kollerup eens, want de banken zitten gevangen in de greep van de centrale bank. Ze kunnen niet anders. Maar dat de grens allang overschreden is met de negatieve spaarrentes is correct. Hoe absurd is het ook dat huizenkopers in Denemarken geld toe krijgen op een hypotheek! De huizenprijzen exploderen en de tweedeling neemt enorm toe.

We hebben het er voortdurend over dat de tweedeling moet afnemen door middel van “gelijke kansen.” Overheden, regeringen en centrale banken doen exact het tegenovergestelde. En anders dan in Denemarken hoor je onze minister van financiën Wopke Hoekstra daar niet over. Nee, sterker nog: hij en DNB-directeur Klaas Knot ondersteunen het beleid van de ECB om de schulden in de EU te laten oplopen en de opkoop daarvan door de ECB te laten plaatsvinden met een kunstmatige extreem lage rente.

Centrale banken verkeren in de veronderstelling dat zij de uit des heren genade geschonken instellingen zijn om het mondiale bestel in goede banen te leiden. We zijn er de getuigen van dat ze er een grote puinhoop van maken. Zo kunnen we nu dus niet meer sparen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Gebande K0K

  Beste Fritz,
  Particulieren hebben nog nooit zoveel geld naar de bank gebracht als het afgelopen jaar.
  Afgelopen jaar is er relatief weinig geïnvesteerd cq geld geleend van de banken.
  Conclussie: banken hebben geld van particulieren waar ze totaal geen behoefte meer aan hebben. Dus extreem lage tot negatieve rente.
  Hoe wilde u deze situatie oplossen?

  1. Duckday

   Stoppen met de opkoop door het macht projevt de EU dat alles kapot maakt

   1. Gebande K0K

    Dan zitten de Nederlandse banken nog steeds met een overschot aan geld wat niet rendeert.
    U blijft “stallingskosten” voor uw geld betalen.

  2. Cootje

   Conclusie is toch dat het echte geld van de werkende mensen komt en dat de ECB geld bijdrukt om zuid Europa uit de wind te houden , zo vreten de Zuid-Europeanen onze pensioenen op en ons geld is niets meer waard omdat ze monopolie geld creëren . Maar als mensen massaal hun rekening leeg halen komen de banken in de problemen want je kan alleen handel doen met echt geld , mensen in het westen en noorden worden dubbel bedondert

 2. Duckday

  Als iedereen nu eens alles weghalen. Of gewoon een ander betaal middel kiezen.
  En de EU moet direct stoppen met die schulden op te kopen het betaal middel is dan niks meer waard. DE EU lok een totale vernietiging van EUROPA af en de kudde kniks maar door

  Wat zou er dan gebeuren.

 3. Cootje

  ECB is helemaal niet gemachtigd om geld bij te drukken ze zijn gewoon strafrechtelijk verkeerd bezig , maar onder druk van de Europese elite wordt het toegestaan , centrale banken mogen maar 20% van hun eigen land aan obligaties hebben , de zuid Europese banken bezitten tussen de 55/75% waarvan er een 20% van elk land bij de ECB ligt opgeslagen , vroeg of laat gaat dit fout is een gecreëerd monster. Die wij al direct betalen en later aan de ramp mee gaan betalen wegens de afgeven garanties , in China over 50 jaar in de geschiedenis boekjes Nederland was een rijke provincie van europa

 4. Duckday

  Dit beleid door de EU zorgt er voor dat we waarschijnlijk de volgende wereld oorlog sponseren
  De wereld raakt overvol (en nog blijven ze maar doorpompen) de meeste grondstoffen kosten miljarden. men is volledig doorgeslagen via It projecten. De leiders is het in hun bol geslagenen zijn ook een speelbal van de ZEER RIJKEN GEWORDEN die hun vluchtwegen al klaar hebben

 5. LifeBuddy

  Je mag maar Een keer raden, bij welke bank het vermogen van de taliban staat!!!

  1. dinaro

   Dat staat bij de ECB…..of misschien bij de ABN-AMRO?
   Ze zijn vals tot op het bot….corrupte bende.

   1. LifeBuddy

    100% ++++++++++++

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.