Fleur Agema (PVV) wil geen minderjarigen vaccineren: ‘Offer geen kinderen op het altaar van de immigratiepolitiek!’

Vandaag besloot minister Hugo de Jonge dat alle kinderen van 12-17 jaar een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Gisteren sprak Omroep ON! hier al over met PVV-Kamerlid Fleur Agema. Die gaf aan dat volledig belachelijk te vinden omdat kínderen het probleem in haar ogen niet zijn. Nee, het échte probleem is de lage vaccinatiebereidheid onder allochtonen. Laat de minister dáár eerst maar iets aan doen, vindt Agema!

“De minister wil heel graag kinderen van 12 tot 17 inenten tegen corona,” aldus PVV-Kamerlid Fleur Agema tegen Ernst Lissauer van Omroep ON! “Ik vind dat best zorgelijk dat hij actief alle kinderen gaat uitnodigen daarvoor, want er zitten toch wat haken en ogen aan vaccinaties. Er zijn natuurlijk bijwerkingen die kunnen optreden, maar wij vinden ook dat de ouders en de kinderen samen moeten beslissingen over wat er gaat gebeuren.”

“Ik voorzie wel spanningen” in dat opzicht zei ze. Want er zullen gezinnen zijn waarin de ouders wél willen dat het kind gevaccineerd wordt, maar waarin het kind het zelf niet wil – en andersom natuurlijk ook. “Kijk, wij hebben het standpunt dat mensen zelf moeten kunnen beslissen over vaccinatie, of mensen het wel of niet willen. Maar je moet geen ruzies in huis krijgen hierom.”

Want voor de PVV is dit het probleem: dat er mogelijk spanningen gecreëerd worden in gezinnen, en dat kinderen worden aangemoedigd zich te vaccineren. De overheid gaat daar vanaf vandaag een actieve rol in spelen. De PVV vindt het prima dat er kinderen zijn die zich willen laten vaccineren. Maar dat moet zonder welke vorm van druk dan ook gebeuren.

In plaats van vol in te zetten op het vaccineren van kinderen heeft Agema een ánder aanpak voor ogen. Er zitten namelijk, zegt ze, “witte vlekken in het vaccinatiebeleid. Dat gaat vooral om niet-Westerse allochtonen. Daar is de vaccinatiebereidheid zeer laag.” De angst is daarom dat als er een “besmettelijkere variant” in omloop komt, die dan vooral huis gaat houden onder allochtone Nederlanders, wat dan weer voor drukte in ziekenhuizen en met name op IC-afdelingen gaat zorgen.

Met andere woorden, volgens Agema wil De Jonge nu kinderen – en dan met name autochtone kinderen natuurlijk – vaccineren omdat er te veel allochtonen zijn die zich niet willen laten “prikken,” zoals we dat tegenwoordig zo mooi eufemistisch moeten zeggen.

“Ik vind niet dat je de kinderen moet offeren op het altaar van de immigratiepolitiek,” aldus Agema: “Dus ik vind het niet terecht dat de minister kinderen actief gaat uitnodigen. Mensen die een prik wíllen krijgen kúnnen ‘m wat mij betreft krijgen, maar het áctief uitnodigen van alle 12- tot 17-jarigen gaat ons een stap te ver. Begin eerst eens met het overhalen van de allochtonen die nu massaal niet meedoen.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Hoe dan ook, de PVV heeft deze strijd verloren. Want De Jonge heeft vandaag, na advies van de Gezondheidsraad hierover, laten weten alle 12- tot en met 17-jarigen wél actief uit te nodigen voor een inenting.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Beukman

  “Ik vind niet dat je de kinderen moet offeren op het altaar van de immigratiepolitiek,” aldus Agema: “Dus ik vind het niet terecht dat de minister kinderen actief gaat uitnodigen. Mensen die een prik wíllen krijgen kúnnen ‘m wat mij betreft krijgen, maar het áctief uitnodigen van alle 12- tot 17-jarigen gaat ons een stap te ver. Begin eerst eens met het overhalen van de allochtonen die nu massaal niet meedoen.”

  Populistische stemmingmakerij. Door gewoon alle kinderen in die leeftijdsgroep uit te nodigen, bereik je (uiteraard) ook de kinderen waarvan de overgrootouders niet in Nederland zijn geboren.

  1. Mistgabel

   Dus u denkt dat de ouders die het niet doen hun kinderen wel laten vaccineren?

   Heeft u ze wel allemaal op een rijtje?

   1. Beukman

    Zet jij je stropoppen eerst maar eens op een rijtje, hooivork.

    1. usb3.0

     Nee dus, beukho*r heeft ze niet op 1 rij maar dit wisten we al natuurlijk..

    2. Mistgabel

     Hou is op met al die meuk man.

 2. Emile Takma

  “Ik vind niet dat je de kinderen moet offeren op het altaar van de immigratiepolitiek,” aldus Agema”

  Als je xenofoob bent zul je ook de opkomst van de eikenprocessierups zien in het licht van de immigratiepolitiek.

  1. Mistgabel

   Nee, omdat allochtonen het laten afweten om te vaccineren (en terecht voor die 0,15%) behaalt men niet de beoogde groepsimmuniteit.

   Dus gaan ze die allochtonen maar ontzien en gaan ze over op kinderen.
   Buiten het feit dat ze er amper last van corona hebben en het dus voor anderen doen.
   De anderen (buiten de allochtonen) zijn wel gevaccineerd.
   De vaccinatie kan voor kinderen meer kwaad dan de corona zelf.

   Het is gewoon misdadig wat de Jonge & Co doen.

  2. usb3.0

   tamil ontkent gewoon dat er een immigratiecrisis is, tamil is een hollandofoob

 3. Ooggetuige

  Zoals wel vaker bij Agema pure demagogie. “Begin eerst eens met het overhalen van allochtonen”. De werkelijkheid is natuurlijk dat daar allang mee begonnen is: krantenkoppen als ‘Proef met vaccineren op de markt in Rotterdam wordt uitgebreid, ook landelijke interesse’ geven aan dat er op dit vlak van alles gebeurt.
  Bovendien: waarop baseert Agema haar bewering dat het vaccineren van jongeren ten koste gaat van het vaccineren van andere groepen? Er zijn vaccins genoeg en er is prikcapaciteit genoeg.

 4. Peet64

  Op http://www.krisinformation.se kan je vinden dat Zweden het onzin vindt om kinderen te vaccineren gelet op het feit dat zij bijna geen last van besmettingen hebben maar wel van de bijwerkingen zoals hartinfecties. Zweden vindt het zelfs onethisch. Overigens is het nog steeds niet helemaal duidelijk of een gevaccineerde de ziekte wel of niet door kan geven. Waarom zou je het dan nog doen, of waarom wil De Jonge het toch doordrijven?

 5. vlekkenoplosser

  We gaan de risico groepen vaccineren om ze te beschermen tegen het virus.

  Kinderen hebben 0,004% kans op corona ! sinds wanneer is 0,004 % een risicogroep ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.