Forensisch accountants keuren lafhartige mondkapjesdeal Van Lienden helemaal goed

Het eerste onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden heeft geen aanwijzingen voor integriteitsschendingen opgeleverd, zo liet demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) weten aan de Tweede Kamer. Juridisch is er dus niks aan de hand, maar moreel blijft het schandalig.

De resultaten van dit onderzoek kon je van mijlen ver zien aankomen. Die hele mondkapjesdeal van Sywert van Lienden was volstrekt legaal, maar dat is natuurlijk niet het probleem. Het probleem is dat het ministerie van Volksgezondheid de herhaaldelijke kritiek van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) gewoon negeerde en vervolgens een complete amateur 100 miljoen euro voorschoot om veel te dure en overbodige mondkapjes per schip naar Nederland te laten verplaatsen.

Dit onderzoek fungeerde dus eigenlijk gewoon als manier om tijd te rekken, in de hoop dat de hele boel zou overwaaien. Van Lienden lijkt de media namelijk zoveel mogelijk te vermijden, en als hij al wat zegt komt het eigenlijk altijd neer op ‘geen commentaar’. Dat is ook de reden waarom hij zijn CDA-lidmaatschap heeft opgezegd: lafjes de luwte buiten de bubbels van Den Haag en Hilversum opzoeken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Meneertje Sywert wacht nu dus mooi in alle rust af tot ook verdere onderzoeken uitwijzen dat het allemaal prima is wat er is gebeurd. In de tussentijd zoekt hij leuk naar een goed doel om het geld aan te doneren, tot er geen haan meer naar kraait en we er na een jaar of twee achter komen dat nog steeds geen enkel goed doel zijn 9 miljoen euro heeft mogen ontvangen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. nexit nu aub

  uiteraard , was het Graus of Wilders geweest was het verhaal net even anders uitgepakt. Corrupt zooitje regenten

  1. Branzino

   @nexit nl aub
   Bij Graus of Wilders was het allemaal natuurlijk heel anders uitgepakt. Dat snapt een kind. Wilders en Graus zijn namelijk parlementsleden en dan past zo’n actie niet. Nu is het een commerciële actie en dan gaat het vooral over moraliteit en integriteit (binnen het CDA) en die zijn moeilijk juridisch vervolgbaar.
   Je hebt het dus verrassend goed begrepen, maar waarschijnlijk per ongeluk, want je suggereert corruptie (net als Edjan) of iets dergelijks. En als je dat niet suggereert slaat je reactie nergens op.

   1. nexit nu aub

    blabla bladieblabla

    1. Harry

     even een reactie op jouw
     blabla bladieblabla
     wil jij ons dan vertellen wie heeft getekend voor dat deal van 100 miljoen
     en geen heel verhaal dood gewoon een naam
     bij voorbaat mijn dank

   2. usb3.0

    “zijn namelijk parlementsleden en dan past zo’n actie niet.”

    En anders past deze actie natuurlijk wel?

  2. hans-e-pans

   Bij de CDA is het motto, “Ons kent ons”.

 2. Edjan

  Corruptie.

 3. Duckday

  Waarom pakt men de MINISTER van het CDA niet aan. Uiteindelijk is hij eind verantwoordelijk De TOP MAN.Moet dit weer in de doofpot.De ene blunder na de andere .
  De POLITIEK is gewoon onbekwaam dit had toch nooit mogen voorkomen.CDAn zorgt voor VRIENDJES die miljoenen verdienen.

 4. Edjan

  Het CDA volgt de lijn van Sywert van Lienden.
  Het CDA wil zo snel mogelijk af van Omtzigt en alles waar hij voor staat.
  Er zijn mensen die dat wel zien zitten: zij houden van de stank van corruptie.

 5. Piet Klein

  Dat de deal op zich legaal is is niet verbazingwekkend. Ook als u tienhoog wonend een grasmaaier koopt kan er sprake zijn van een legale deal. De deal voldoet aan de voorwaarden van een zakelijke deal ook als is het een onzinnige deal als het gaat om wat er gekocht is. Dat Van Lienden in de publieke presentatie dubbelzinnig is geweest maakt dat hij als persoon ter discussie staat. Hij deed het allemaal anders voorkomen dan de realiteit. Maar de grootste fout ligt bij VWS. VWS dat de beschikking moet hebben over gedegen kennis van het inkopen van medische hulpmiddelen, dat een goed beeld moet hebben van welke partijen kundig zijn en posities hebben binnen Nederland hebben zoals inkoop organisaties van ziekenhuizen, mogelijk verzekeraars. De grote fouten zitten natuurlijk in de politiek enerzijds omdat het onbenullig is te kopen bij absolute leek op het gebied van hulpmiddelen en dat het ging om iemand die een relatie heeft/had met de politici. We begrijpen best dat de Jonge onder druk stond omdat er hulpmiddelen waren weggegeven aan China, de voorraden onvoldoend waren met als gevolg dat thuiszorgmedewerkers onbeschermd van patient naar patient gingen met soms in hun rugzak het virus. Maar dat de minister totaal niet in staat was de kennis binnen zijn ministerie aan te spreken, de kennis binnen het zorgveld aan te spreken en als blind paard met een politieke relatie in zee ging om maar zo snel mogelijk de smet van geen mondkapjes achter zich te laten is een grove fout. Dat van Lienden een dubieuze media opstelling koos betekent dat hij zijn imago te grabbel gooide en mogelijk een eventuele politieke carriere in de vuilnisbak gooide. Maar de grootste blame is op de Jonge en of zijn ambtenaren en daar zouden serieuze consequenties aan verbonden moeten worden.

 6. Bes Tolen

  Je zit je af te vragen wat er allemaal meer in dit vlak gebeurt in dit land.

  1. Branzino

   @Bes Tolen
   Ik werk voor 75% van mijn tijd voor de overheid. En ik zou je kunnen vertellen op welke manieren je besluitvorming over uitgaven zo kunt beïnvloeden, dat je de meeste kans maakt op een opdracht. Daar is niets mis mee, juridisch volledig correct, want dat gaat gewoon via de daarvoor beschikbare kanalen. Het heeft alles te maken met presentatie, communicatie, beslissers kennen en zorgen voor een goed netwerk, aandacht hebben voor de specifieke problematiek van een potentiële opdrachtgever en nog veel meer. Zelfs heel strikte aanbestedingsregels van de overheid leggen weinig obstakels voor mooie opdrachten in de weg. Het wordt pas dubieus als toezeggingen in ruil worden gedaan, want dan riekt het naar corruptie.

   1. Harry Haller

    “Het heeft alles te maken met presentatie, communicatie, beslissers kennen en zorgen voor een goed netwerk,…”

    Branzino heeft veel omhaal van woorden nodig om aan te duiden dat het vooral om vriendjespolitiek en kruiwagens gaat.

    1. Branzino

     @Harry Haller
     Je hebt half gelijk, al zou ik andere termen gebruiken. Vriendjespolitiek is een ander woord voor voortrekkerij of onterecht bevoordelen. Dat gebeurt ook, maar niet zoveel als sommigen suggereren. Dergelijke sprekers hebben vaak geen enkel idee hoe dergelijke processen verlopen en roepen maar wat populairs. In dat opzicht verschilt de overheid namelijk in niets van particuliere bedrijven en organisaties. Je term “kruiwagens” is wel helemaal terecht. Je hebt kruiwagens nodig om ergens te komen. In acceptabeler termen heet dat een “sterk netwerk”. Maar net als in het dagelijks leven, moet je kruiwagens nog steeds zelf volladen, duwen en uitladen. Het helpt om ze te gebruiken, maar er alleen maar naar kijken helpt niet. De kunst is om geschikte kruiwagens, dus ingangen in besluitvormingsprocessen, te vinden en in te zetten. En daar in is de ene leverancier of dienstverlener nu eenmaal een stuk handiger dan andere.

     1. Harry Haller

      Den Haag is een incestueus bastion waarin iedereen elkaar de bal toespeelt. ‘Gunnen’, noemen ze dat.

      Zo krijg jij toch ook75% van je werk?

     2. Branzino

      @Harry Haller
      Je bent goed op de hoogte. Gunnen, inderdaad, ik ken heel veel mensen die mij opdrachten gunnen. Verpruts ik er eentje, dan is dat gegun gauw voorbij. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. En zoveel mogelijk besluitvormende en -beïnvloedende mensen kennen helpt bij dat gunnen. Dat is precies de manier waarop jij waarschijnlijk ook je schilder, timmerman, huisarts en andere dienstverleners inzet. Je kent iemand en gunt hem of haar dan een opdracht a.h.v. het beeld dat je hebt opgebouwd. Een nieuweling moet van heel goede en verrassende huize komen om zich daar tussen te mengen. Het is niet uitgesloten, maar wel moeilijk. Het dus allemaal niet zo spannend als soms wordt gesuggereerd.

      Ik krijg overigens niet 75% maar 100% van mijn werk op deze manier, want ook buiten de overheid werkt het zo.

 7. 56RdK

  Een VVD’er die een integriteitsonderzoek heeft laten instellen naar eigen functioneren is hetzelfde als een slager die zijn eigen vlees keurt.

  Uitkomst is namelijk altijd hetzelfde: “Niets aan de hand.”

  1. Branzino

   @56RdK
   Wat is verband van jouw oordeel over een integriteit-onderzoekende VVD-er en Van Lienden als onderwerp van een CDA-onderzoek?

 8. 56RdK

  En ja, het functioneren van die aandachtsgeile, ijdele schoenclown, die De Jonge en zijn voorganger De Bruin,
  het compleet falen van die twee; voor aanvang van een pandemie de complete voorraden aan beschermingsmiddelen weggeven waardoor er hier in dit land doden zijn gevallen en vele andere ellende is ontstaan, verkeerde adviezen geven aan de bevolking, miljoenen uitgeven aan nutteloze apps, miljarden die zoek zijn en nu versoepelingen toestaan waarvan de resultaten in het koude najaar als een boemerang terugslaan omdat nu het merendeel van de bevolking hier nog niet is gevaccineerd …,
  ja, dan is het belangrijk dat uitkomsten van een onderzoek alleen maar positief zijn.

 9. Telos

  Van wie kwam de opdracht tot het onderzoek?

  1. Harry

   heb ik al 5 x gevraagd krijg geen antwoord , want iemand moet getekend hebben voor die opdracht

 10. Harry

  zorgt niet alleen voor vriendjes

 11. Harry

  als het tot de straat door dringt dat er is geknoeid met mond kapjes begin vorig jaar
  en vele doden heeft veroorzaakt dan word het tijd dat CDA dekking zoekt voor de mensen die iemand verloren hebben door dat geknoei.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.