Geradicaliseerde jongerentak SP blijft ‘idealen’ na excommunicatie trouw: ‘Wij blijven strijden voor het socialisme’

Gisteren maakte de SP officieel bekend om te breken met de jongerenafdeling Rood. De ‘geradicaliseerde zolderkamercommunisten’ waren al langer een doorn in het oog van de moederpartij. Ondertussen meent het bestuur van de jongerenclub niks verkeerd te hebben gedaan. Zij blijven tenminste nog wél trouw aan de socialistische idealen, terwijl de SP steeds meer ‘verrechtst’, aldus enkele ontevreden Rood-bestuurders. 

De SP zat al langer in haar maag met de radicale socialisten van Rood. De partij probeert al een tijdje haar radicale veren van zich af te schudden door een steeds constructievere houding aan te nemen. Dit namen de jongeren de partij niet in dank af, de SP moet juist een rebelse socialistische splinter blijven. De SP vreesde voor de kritische geluiden van de jongerentak en meende zelfs dat zij de macht wilde overnemen – een mooie coup op socialistische wijze dus. Een scheiding leek dus onvermijdelijk en gisteren werd het officieel aangekondigd.

Rood-voorzitter Olaf Kemerink vertelt aan het AD dat bovenstaande gewoon roddels vanuit de moederpartij waren om kritische stemmen monddood te maken. Hij hekelt het feit dat de partij juist haar oude idealen heeft laten varen:

“De SP is steeds verder aan het verrechtsen. Het wordt steeds meer een PvdA en GroenLinks. De partij levert burgemeesters. Dat was vroeger not done.  In de campagne werd zelfs regeren met de VVD niet uitgesloten. Gelukkig kwam men na al het gelieg van Rutte daar op terug. Maar toch.”

Toch klinkt de klaagzang van Kemmerink wel behoorlijk puberaal, in zijn ogen moet de SP lekker ‘rebels’ blijven – wat dat ook moge betekenen. Ondertussen zitten de meeste volwassen SP-stemmers daar gewoon niet op te wachten. Zij willen gewoon een partij die opkomt voor hun belangen, en als een burgemeestersfunctie in een bepaalde gemeente daarbij kan helpen, dan is dat mooi meegenomen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is treurig om te zien dat de SP-jongeren, toch wel een generatie die op het bot is verwend, zo dweept met een walgelijke ideologie die letterlijk meerdere landen en delen van continenten in chaos heeft achtergelaten. Het is in ieder geval een opsteker dat de SP hier niks meer mee te maken wil hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. KippiX

  Ze hebben niks te strijd3en het asocialisme is al aan de macht.

 2. Rieks

  Inderdaad, een volwassen standpunt is het niet maar daarvoor zijn het ook jongeren. Gun ze hun speeltuintje, ze doen niks kwaads. Waar zouden ze heen gaan met vakantie, Noord Korea of gewoon Torremolinos of Vlieland, net als de rest?

 3. Augustus

  Die volgen alle propaganda die uit Amerika komt aanwaaien, zo gek is dat niet. Laat ze maar lekker socialist zijn totdat ze aan de bak moeten en belasting moeten afdragen, grote kans dat ze dan socialist-af zijn.

 4. dumbfarmer

  We hebben al jaren een socialistisch experiment gezien.. heeft nooit gewerkt, gaat nooit werken.. dat heet de USSR.

 5. Eppo123

  Hoe kun je zo denken? Laat maar eens gaan werken, dat lijkt mij beter. Een bijdrage leveren aan de samenleving ipv er tegen te schoppen.

 6. right

  De betekenis van ‘socialisme’ heeft voor velen een onbedoelde betekenis!
  Enkele praktische voorbeelden?
  Onbeperkte kinderopvang, een basisinkomen voor iedereen, 6 maanden (afwisselend )zwangerschapsvelof voor beide partners, 100% gesubsidieerd studeren tot je veertigste, gratis openbaar vervoer, indexering uitkeringen tot het minimuminkomen.

  1. sonny

   Socialisme?
   Niemand verricht arbeid, enkel copuleren, eten, drinken, genieten van het leven!
   Da’s niks nieuws, doen ze in Afrika al duizenden jaren!
   De huidige eeuw zelfs met onze hulp!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.