Hooggeplaatste Belastingdienstambtenaren hebben gelogen in parlementaire enquête toeslagenaffaire

De parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire die tienduizenden ouders in de financiële afgrond heeft gestort, heeft niet alle informatie verkregen waar om gevraagd was. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag. De topambtenaren Jaap Uijlenbroek en Manon Leijten hebben beweerd dat een explosief memo bestond, waaruit naar voren komt dat de Belastingdienst al vroeg op de hoogte was van de omvang van de misère. Maar dat was een leugen: beiden waren op de hoogte van het bestaan, en hebben het achtergehouden voor de commissie-Van Dam, die namens de Tweede Kamer het onderzoek verrichtte.

Trouw schrijft: “Het memo kwam op 4 juni 2019 op tafel tijdens crisisbesprekingen binnen het ministerie over de toeslagenaffaire. Leijten las het memo, waarin wordt geconcludeerd dat ‘laakbaar’ is gehandeld bij de stopzetting van toeslagen voor de kinderopvang. En ook Uijlenbroek was aanwezig bij de bijeenkomst waarin het compensatie-memo werd besproken met bijna twintig ambtenaren.”

SP-Kamerlid Renske Leijten, die samen met CDA’er Pieter Omtzigt alles grondig uitzocht, is woest: “Dit roept de vraag op of er sprake is van meineed bij de commissie. En of de commissie wel alle informatie heeft gekregen die bij het ministerie van financiën is gevorderd.” Ook voelt ze zich machteloos: “Er kwam een grondig rapport en Kabinet trad af. Maar nu? Is niet alles gekregen? Is niet alles verteld?” Leijten laat de advocaat van de Tweede Kamer uitzoeken of er vervolgingen wegens meineed kunnen plaatsvinden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. usb3.0

  Nou en het zal mij benieuwen wat ze hiermee doen!

  1. CZ

   Ons kent ons, de ene dekt de andere. Er is maar één manier overgebleven: de hele corrupte bende saneren!

 2. Adriaen van Bergen

  Loevestein heeft een mooie kerker voor dit soort.

 3. rexm

  Hier is sprake is van meineed, oppakken en vast zetten en voor het tribunaal halen en weer vastzetten.
  Wie durft er nog te zeggen dat Nederland niet corrupt is.??

 4. A-BBa

  Rutte heeft hier voor heel Nederland een nieuwe maas in de wet gecreëerd: je kunt liegen wat je wilt en meineed plegen wanneer je wilt. Zodra je door de mand valt hoef je alleen maar te zeggen: “Ik heb hier geen actieve herinneringen aan”.

  ‘Problem Solved’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.