Column Frits Bosch: ‘Journalisten tuig van de richel? Baudet en Wilders: uit je beschaafder als jullie dit land willen aansturen’

NRC-abonnee Frits Bosch nam met opgetrokken wenkbrauwen kennis van een opstootje tussen de vaderlandse pers en PVV-voorman Wilders en FVD-leider Baudet. De Kamerleden noemden journalisten “tuig van de richel,” en de pers sloeg terug door de politici te verwijten een gevaar voor de vrije samenleving te zijn. Frits vindt dat de PVV’er en de FVD’er best een punt hebben, maar ze moeten echt leren dat op een ‘beschaafde’ manier te maken.

Hoofdredacteuren uiten hun bezorgdheid over de tweet van Geert Wilders waarin hij journalisten tuig van de richel noemt. Wat mij betreft is zijn tweet niet handig, en zelfs ongepast voor een politicus. Maar het is absoluut wel begrijpelijk. Ik ben al 45 jaar geabonneerd op het NRC Handelsblad, en kan melden dat de hoeveelheid ellende die over de hoofden van Wilders en Baudet jaar in jaar uitgegooid wordt, geen limiet kent. Het is om kotsmisselijk van te worden.

Eerst was het Bas Heijne die Wilders voortdurend op de korrel nam, en nu is het Tom Jan Meeus met in zijn slip stream Tommy Wieringa (wat een arrogante kwal en slechte auteur, trouwens) die de emmer drek over het hoofd van Baudet uitstort. Woorden zijn inderdaad niet gratis. Zij spelen op de man, zo niet Wilders. Ook zij medeverantwoordelijk voor de bedreigingen die Wilders al zo lang moet ondergaan.

Het aanvallen van rechtse politici behoort tot het basisgereedschap van deze journalistieke deugers, ook buiten het NRC. Zij spelen met de ziel van de democratie door hoi polloi te brainwashen met hun vertekende teksten in rapportages en praatprogramma’s. Mensen als Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke en Pieter Jan Hagens.

Helaas speelt de tweet van Wilders journalisten geheel in de kaart. Dat vinden ze heerlijk. Het past in het spel dat ze graag willen spelen: “Wilders is onbeschaafd, brengt de democratie in gevaar en zijn tweet bedreigt ons.” Hoe hypocriet. Wat een gotspe! Het is de omgekeerde wereld!

Wilders geeft ze kans voor open doel te scoren. Dan kunnen ze hun afkeuring en bezorgdheid erover uitspreken. Bedenk wel: dit zijn in feite geen journalisten. Het zijn activisten, neppers. Bij alles wat deze columnisten schrijven hebben ze een politiek doel in gedachten: rechts (voor 1968 nog het politieke midden) uit de regering houden. Heeft rechts gewonnen? Zandzakken voor de deur!! Fiets links naar binnen, Mariëtte!

Het zijn niet enkel journalisten, die je overigens niet allemaal over een kam moet scheren. Ik ken een zeer grote krant die zich aan vuilspuiterij weet te onttrekken. Vuilspuiterij met traditionele teksten als “radicaal rechts, xenofoob, islamofoob, fascistisch, populistisch.” Zonder enige terughoudendheid. Maar ook wetenschappers, politici, bedrijven en instellingen doen mee in dit grote activistische feest. Het is een conglomeraat verbonden door een onzichtbare geestelijke band. Ons kent ons en het doel heiligt de middelen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dat brengt ons terug naar de teksten van Wilders en Baudet: “‘Tuig van de richel’, wat onbeschaafd nou weer!” Bedenk dat het Nederlandse volk grosso modo bestaat uit mensen die een schurfthekel hebben aan politici die zich onbeschaafd uiten. Het Nederlandse volk bestaat voor het overgrote deel uit deugers. Ze willen niet geassocieerd worden met onbeschaafdheid. “Tuig van de richel” horen ze liever niet. Houd daar rekening mee. Daarom is mijn advies aan Wilders en Baudet: probeer je beschaafd te uiten als je tenminste dit land ooit wilt aansturen. Zo niet, dan blijf je als een onbeschaafd roepende aan de kant staan.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, Schaft ook Nederland zich af?” en Feminisme op de werkvloer.

Volg ons ook op onze nieuwe Facebook-Pagina, die we hebben opgezet omdat daar veelvuldig om gevraagd werd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Forlan

  Precies Frits!

  Ik denk dat iedereen, inclusief de journalistiek wel weet dat ze een punt hebben. Maar waarom zou je ze een stok geven om te slaan?

  Ik waardeer het ten zeerste dat Geert zijn eigen ploeg niet voor de bus gooit, maar misschien toch tijd dat Graus zelf eens zijn conclusie trekt voor het partijbelang. Dit is niet ok!

 2. ikweetwatikwil

  Tuig van de richel. Het is zo als het is. Je kunt natuurlijk ook mensen kapot schrijven op een sluwe manier , hoe noemen ze dat. Hoe is Pim Fortuyn aan zijn einde gekomen. Daar heeft de sluwe media een behoorlijk grote hand in gehad.
  Geef mij maar een wat “onbeschaafde” uiting.

 3. ikweetwatikwil

  Stel, ik heb bv een hekel aan iemand in de 2de kamer en ik ga een smerig verhaal ophangen over die persoon. Er is verder geen bewijs. Geloof je dat , of geeft het een fijn gevoel om iemand door de drek te halen.
  Het heeft alles te maken met beschaafd of onbeschaafd en de verkoop.

 4. Heras

  ‘Tuig van de richel”, gelijk heeft Wilders. Dat is minder erg dan de eeuwige framing van journalisten met extreem rechts. Trouwens, Rutte gebruikte die woorden ook.

  Journalisten zijn geen journalisten meer, maar echo’s van de regeringen; ze onderzoeken niets meer, maar doen alles voor de klicks en de aanzien bij mensen. Daarbij zijn alle kranten opgekocht door twee belgische miljardairs die globalistisch zijn.
  Dus, als je over iets schrijft; graag in overeenstemming met klaus schwab en consorten.

 5. wietordok

  Zijnde veteraan, vrijwilliger, word ik door vele Nederlanders gezien als een onbetrouwbaar iemand,
  een misdadiger, een oorlogs-misdadiger.

  Als ik door Uw straat zal lopen, sluit Uw ramen en luiken, vergrendel de deur, verstop Uw dochters
  in de kelder, en smeek op Uw blote knieen, naar Uw god, dat ik niet zal halt houden, daar, voor Uw deur.

  Zelf, ben ik het me niet bewust, dat wordt U wijs gemaakt.

  Een “journalist” die zich aangesproken voelt als tuig van de riggel, is zich zeker
  van onderbewust, de streken, halve waarheden en leugens, die hij schrijft voor z’n eigen success.
  Al dan niet bewust, voor zijn ideologie, opinie, politieke agenda of simpelweg winst.

  Spéculaties laten zich schrijven als waarheden, aan U de taak, zelf deze te doorsteken.

  Die vereneging van “journalisten” hebben zeker te veel tijd en geld, om zulke onzin uittekramen, alsof
  de “journalistique” met uitspraken als “het tuig van de riggel” zijnde ermee zal worden aangetast.

  Nu heeft ieder wel zijn eigen reden om journalisten “tuig van de richel” te noemen.
  Een persoonlijk verhaal, een langdurige ervaring met de werkelijkheid, een période in de tijdlijn
  van zijn eigen leven.

  Ja, Wilders heeft gelijk, die journalisten, daar zit behoorlijk wat tuig bij.

 6. HD

  Waarom mag je zaken niet benoemen, Wilders heeft gelijk.
  Ben je niet gluiperig links zit je volgens de Kaagjes en Farrassen snel in fascistische hoek.

 7. Piet Klein

  Er is een intrinsiek probleem in de huidige politiek en media wat zijn diepere oorzaak vindt in het gebrek aan respect voor anders denkenden. Media, linkse media, tot en met de NPO negeren stelselmatig een rechts geluid dan wel framen meningen naar een negatief sentiment. Diepere oorzaak is dat ze anders denkenden niet dulden. Dat is een diep geworteld verschijnsel in de maatschappij. Ook worden mensen met een rechtse mening gediscrimineerd in politieke functie zoals burgemeester, in de rechterlijke macht, mogelijk in het onderwijs. Diepere oorzaak is dat ze geen respect hebben voor anders denkenden, hen niet dulden.

  Maar op één punt zijn media gevoelig en dat is hype, dat is een onderwerp of een een benadering dat buiten de verwachting valt. Wilders formuleert zijn onderwerp zodanig dat er een hype ontstaat, dat er aandacht komt van journalisten die het gevoel hebben dat er grens over gegaan wordt en dan komt het onderwerp wel in de aandacht. Of journalisten die bewust rechts negeren, negatief framen en eigenlijk nog erger niet serieus geïnteresseerd zijn in een andere mening, andere meningen niet dulden tuig van de richel daar mag u zelf over oordelen maar dat we een serieus probleem hebben in het elkaar respecteren staat als een paal boven water.

  We hebben onder Rutte gezien dat groepen van elkaar vervreemden, het respect naar elkaar verdampt. Een voorbeeld is de corona crisis, er was een stroming die voor de strategie was, bescherm de kwetsbaren en leg geen lock down op aan anderen. Laten we zeggen de aanpak die bij de griep wordt toegepast. Niet altijd kan ik me vinden in de manier waarop de voorstanders van deze aanpak zich opstelden, maar zeker kan ik me niet vinden hoe de gevestigde orde het wederzijds respect doet verdampen. Er worden denigrerende termen gebruikt als wappies, men duldt de mening niet, terwijl mogelijk er meerdere manieren zijn om de crisis te lijf te gaan, meerdere varianten van goed. Enerzijds de lockdown/vaccinatie strategie anderzijds beschermen van zwakkeren en geen lockdown. Er voor beiden aanpakken geldt dat er specifieke gevallen zijn die juist een stevig nadeel krijgen door een specifieke aanpak. Percentages zijn in beide gevallen mogelijk zeer laag maar het zijn anderen.

  Als Wilders zijn toon matigt bestaat de kans dat hij te weinig publieke aandacht krijgt. Ik vermoed dat Richard de Mos deze aanpak feitelijk heeft uitgeprobeerd en zonder succes. Het pleit van Frits is een symptoom bestrijding die het probleem niet oplost maar juist niet oplost. Alleen wanneer we bereid zijn anderen te respecteren die andere mening hebben dan wij zelf en met name een journalistiek hebben die prioriteit geeft aan het op de (publieke) media brengen wat er in de samenleving leeft en niet als prioriteit heeft de eigen visie te verkopen dan worden de kansen beter.

 8. Monty

  Ben benieuwd hoe Wilders en Baudet vorm zullen geven aan de persvrijheid.

  1. Robert75

   Persvrijheid houdt niet dat je compleet verzonnen leugens kan verspreiden want ook dat kan strafbaar zijn

   1. Monty

    Dat wordt leuk. Gaat de rechter bepalen of het nieuws waar is.

 9. Rieks

  Het gaat om feiten, en die zijn er genoeg. Feiten van artikelen van politiek bevooroordeelde journalisten. Wilders zou zijn fractie opdracht moeten geven dagelijks te speuren naar bewijzen van linkse nieuwsgaring en dat iedere vrijdag melden, week na week, met naam en toenaam. Dat maakt indruk, niet dit botte en domme gescheld. Want zo’n lijstje kan links niet onbeantwoord laten. Doet men dat toch geeft men toe dat Wilders gelijk heeft.

 10. Niet L niet R

  Ik iriteer mij bijzonder aan NRC en Volkskrant met het zeer rechtse uitlatingen en gedachten goed, en ongenuanceerd op de man te spelen!
  Principieel open ik geen enkele app van deze twee kranten!Ik verwacht van journalisten opjectie berichtgeving dat is bij die twee kanten ver te zoeken!
  Voor de duidelijkheid ik ben geen aanhanger van de HR.Wilders of Baudet!

 11. Niet L niet R

  Ook de NPO de publieke omroep, betaald door alle Nederlanders is veel te veel naar rechts opgeschoven, zeer irriterend voor een genuanceerde kijker!
  Kunnen een voorbeeld nemen aan de Belgische omroep, die wel zeer genuanceerde bericht beving geeft!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.