Klimaatbeleid levert industrie enorme winst op: verkoop van gratis verkregen CO2-uitstootrechten is zeer lucratief

De Europese industrie heeft in de jaren tot 2019 ongeveer 30 à 50 miljard euro verdiend aan het verhandelen van CO2-emissierechten. Dat concludeert bureau CE Delft in een onderzoek. Grote bedrijven hebben tegelijkertijd ook de kosten voor CO2-uitstoot doorberekend aan de klant. Dat meldt de NRC.

Dit deel van het Europese klimaatbeleid heeft ervoor gezorgd dat burgers meer geld zijn gaan betalen voor dezelfde producten en diensten, terwijl de producenten en leveranciers zelf ook nog eens een extra manier hebben gekregen om miljarden binnen te harken.

Brussel probeerde met een emissiehandelssysteem (ETS) een markt te creëren voor CO2-uitstoot. Bedrijven zouden rechten moeten kopen om een bepaalde hoeveelheid CO2 uit te mogen stoten en als ze meer uitstootten dan waar ze recht op hadden, dan moesten ze rechten bijkopen of boetes betalen. En door de totale hoeveelheid rechten op den duur te laten krimpen, zou men de hoeveelheid CO2-uitstoot uiteindelijk proberen te reduceren.

Hartstikke leuk, ware het niet voor het feit dat Brussel die rechten ook gratis heeft verstrekt. En ook nog eens meer dan nodig was. Grote bedrijven kregen dus (soms na flink wat lobbyen) ‘ineens’ veel meer emissierechten dan eigenlijk de bedoeling was. Die rechten worden steeds schaarser, waardoor de prijs toeneemt.

Brussel heeft dus eigenlijk een product verstrekt dat na verloop van tijd veel meer waard wordt. Daarnaast geeft het bedrijven nou niet bepaald de prikkel om wat aan de CO2-uitstoot te doen, want ze hebben toch rechten zat. Wil een nieuw bedrijf zich vestigen in de Europese Unie, dan zal het rechten van een gevestigd bedrijf moeten overkopen voor een fiks bedrag.

De Europese Unie haalt op deze manier de klimaatdoelstellingen niet en heeft ervoor gezorgd dat de Europese industrie zichzelf behoorlijk kan beschermen tegen concurrentie. Een concurrent moet ze zelfs flink gaan betalen om überhaupt mee te mogen doen. Dat moet dan doorgaan voor een ‘vrije markt’.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De Europese consument wordt er in ieder geval flink door genaaid en de Europese industrie heeft feitelijk geld toe gekregen terwijl ze niets aan CO2-vermindering hoeven te doen. Sterker nog, het levert ze eigenlijk juist het meest op als ze er met z’n allen zo weinig mogelijk aan doen, want daardoor worden de overtollige emissierechten alleen maar meer waard.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. CZ

  Gebakken lucht!

  1. Stanly2000

   CZ
   “Gebakken lucht!” Helaas moeten wij deze lucht dubbel en dwars betalen. Maar geen nood de ECB laat de persen nog iets harder lopen zodat ons laatste restje spaargeld/pensioengeld nog minder waard wordt.

 2. Vrijedenkert

  Net als al dat groene stroom wat niet wat wordt opgewekt maar wel wordt verkocht als groene stroom allemaal gebakken lucht maar nu letterlijk met CO2, of het nu gaat om opwekking stroom, brandstofgebruik of vliegen de compensatie van uitstoot door aanplant is ook nonsens want er wordt nauwelijks tot niets gecompenseerd met aanplant en het weinige wat wordt aangeplant wordt nog sneller omgehakt!
  De mens wordt gewoon geflest op grote schaal en alles wat in rekening wordt gebracht onder het mom van millieu en klimaat verdwijnt in diepe zakken.

 3. HD

  Geweldig😂😂😂😂

  1. Jack Flash

   HD ++++

   1. Jack Flash

    Vrijdenkert+++
    Ik wordt stapelgek van die reklame hier🤮

 4. Spoetnick

  EU IQ=0

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.