Marechaussee bedreigd door politiek-correcte rechtszaak tegen etnisch profileren: ‘Een verbod belemmert ons werk’

Er is een kort geding aangespannen tegen de Koninklijke Marechaussee. Partijen als Amnesty International menen namelijk dat huidskleur of etniciteit doorslaggevend is bij controles en daarmee dus discriminerend. De Koninklijke Marechaussee zegt niet aan etnisch profileren te doen, maar vertelt er wel bij dat een verbod op etnisch profileren voor problemen kan gaan zorgen bij het controleren van personen.

Het gaat in een nieuwe rechtszaak tegen de Marechaussee om het zogenoemde Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV), het toezicht op mensen die vanuit een Schengenland naar Nederland reizen. De Koninklijke Marechaussee voert op deze mensen controles uit op wegen, in treinen, op het water en bij luchtverkeer, zo legt NU.nl uit.

Twee van de eisers stellen dat zij ooit zijn gecontroleerd omdat ze donkere huidskleur hebben. Eén van hen werd ervan verdacht een Nigeriaanse geldsmokkelaar te zijn.

Hierdoor wordt meteen duidelijk waarom etnisch profileren helemaal niet zo problematisch is als het lijkt. Want natuurlijk is het zuur als je als Nigeriaan, Irakees, Syriër of Colombiaan telkens wordt aangehouden, maar dat is vooral omdat er in die landen ook meer kans op een veiligheidsrisico is. En als de Koninklijke Marechaussee na jarenlange ervaring doorheeft dat het bovengemiddeld vaak raak is bij dergelijke landen, dan wordt die informatie natuurlijk meegenomen in een risicoprofiel.

Het vervelende is nu alleen dat die organisatie moet doen alsof ze dergelijk gezond verstand negeren. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de selectiecriteria voor de vermeende Nigeriaanse geldsmokkelaar bestond uit: “snel lopend, goed gekleed, persoon van niet-Nederlandse afkomst, alleen reizend of met gezin.” Als er gewoon ‘Nigeriaan’ had gestaan dan hadden de advocaten van de tegenpartij allang gehakt gemaakt van het beleid bij de Marechaussee.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is dus niet zo dat de Marechaussee fout zit, maar we hebben tegenwoordig te maken met zo’n verstikkende woke-ideologie, waardoor basale logica moet worden verhuld of anders moet wijken voor ongefundeerde claims van discriminatie. Het is te hopen dat de rechter dat ook zo ziet, en deze rechtszaak heel snel verwijst naar de prullenbak waar deze thuis hoort.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. halo1

  En zo sluipt het gif verder..op weg naar straffeloosheid van criminelen..de uiterste consequentie..komt allemaal door links.

  1. NO8DO

   Anderen de schuld geven is natuurlijk gemakkelijker dan zelf iets doen.

   1. nexit nu aub

    tja , dan toch maar stemmen op de pVV ? wat moet je anders doen ?

 2. rafi

  Het doel van die neo-marxisten is, om juist de MTV het werken onmogelijk te maken. Dat MTV is nl. het surrogaat voor de oude douanes aan binnengrenzen die na Schengen verdwenen zijn. Reken maar erop dat via het perfide partijdige niet-ad-random rechters-toewijzingssysteem er net zo’n WOKE-‘rechter’ op de zaak gezet zal worden in onze diskastocratie als bij Urgenda contra de staat en Milieudefensie contra Shell, en zoals KOZP gebruik kon maken van hun ‘mannetje’ binnen het OM voor racismezaken, het vrouwtje Jacobine Vreekamp, een van hen.

 3. Bes Tolen

  Het is dit jaar opnieuw veel erger geworden. Ja dat extreem linkse gecombineerd met fascisme.
  M.i. de gevaarlijkste politiek vanwege die combinatie, die het westen ooit heeft gekend sinds W.O.2 en dat was te voorzien gezien de geschiedenis van deze club sinds haar oprichting.

 4. Janna47

  Jammer, dat hier niet vermeld wordt dat er ook veel Nederlanders met een verdacht uiterlijk, steeds aangehouden worden. Dat zal wel normaal en getolereerd worden, alleen de gekleurde medemens heeft hier weer problemen mee, zoals gewoonlijk.
  Altijd overal last van en altijd heeft een ander het gedaan. Het bekende patroon…huilie huilie…het wordt nooit wat met dat volk.

 5. Eppo123

  Ik keek gisterenavond naar een paar oudere afleveringen van Opsporing Verzocht. De deelnemers aan het programma voldeden 100% aan het bekende profiel. U weet wel licht getint of donker.

 6. Peet64

  In Amerika was vorige week een schietpartij met 14 gewonden. De plaatselijke krant weigerde het signalement van de dader te publiceren; het zou stigmatiserend zijn!

 7. 56RdK

  Politie, inlichtingendiensten zijn ook al danig beperkt in hun handelen door totaal doorgeslagen wetgeving, vooral komend uit de koker van D66 en PvdA.

  Waardoor Nederland, mede door de ongebreidelde instroom van allochtonen c.q. niet-westerse lui, een waar paradijs is geworden voor terroristen, criminelen en parasieten.
  Als nu ook de Marechaussee in haar handelen wordt beperkt is het écht einde Nederland!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.