Nederlandse boer blijft gepest worden: als hij geen grond opoffert voor een windmolenpark, dan wel voor een woonwijk

Voor 2030 moeten er één miljoen nieuwe woningen worden gerealiseerd, maar de grote vraag is natuurlijk waar al deze woningen gaan staan. Overheden hebben de ogen nu gericht op vruchtbare landbouwgrond als perfecte locatie voor honderdduizenden nieuwe woningen. Dit is tegen het zere been van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Die is van mening dat de Nederlandse boer de dupe wordt van trage bureaucratie. 

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) komt met een nieuw adviesrapport voor de overheid: om die één miljoen nieuwe woningen te realiseren voor 2030 zal men veel huizen moeten gaan bouwen in groene gebieden. De landbouwsector ziet daarom de bui al hangen, want de overheid kijkt nu al watertandend naar plannen om landbouwgrond op te offeren voor dit doel, zo meldt de NOS.

Het EIB is van mening dat door de langzame regelgeving in grote steden men snel moet uitwijken naar de groene gebieden: “Binnen steden zijn er veel obstakels, waardoor de bouw traag gaat. Mede daarom moeten we echt meer in weilanden gaan ontwikkelen.”

Uiteraard is de Nederlandse landbouwsector niet blij met zulke uitspraken, want waarom zouden zij grond moeten afstaan terwijl de logge regelgeving, die is ingesteld door de overheid zelf, het ware probleem is? De LTO is dan ook niet te spreken over het rapport; de organisatie zegt niet het kind van de rekening te willen worden van “trage bureaucratie”.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ook Nederlandse boeren zijn woedend op dit advies, want zij verliezen de laatste jaren al veel grond door de komst van windmolens. De positie van de boer wordt op deze manier met het jaar steeds penibeler: als er al geen megalomane windturbine op hun grond wordt geplaatst, dan wel een woonwijk. Op deze manier blijft de overheid de Nederlandse boer pesten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. StemPzeweg

  Een waardeloze voorstel. Niet dat ik vind dat boeren op het huidige spoor door kunnen. Boeren zullen hun stikstof en hun veestapel flink moeten reduceren. Maar als landbouw wordt opgeofferd vind ik dat het naar het uitbreiding van natuurgebieden moeten gaan ipv naar infrastructuur. Er is genoeg ruimte in de steden om daar woningen bij te bouwen

  1. Vanduinen

   Dan maar de hoogte in. Woningen met een groen terras. Een tuin heeft veel aandacht nodig en geeft gauw een kattenprobleem, dus ruzie.

 2. Emile Takma

  De boeren die hun grond ‘opofferen’ voor woningbouw zullen dat vanwege de hoge grondprijs bijna altijd met genoegen doen.

  1. CZ

   Aldus Max Emile Ernst Van Velenamen.

 3. AS210854

  Natuurlijk onze gelukszoekers moeten allemaal ergens wonen, de Nederlandse belastingbetaler moet dat betalen, maar moet wel achter aan sluiten in de lange rij wachtenden. 🤮🤮🤮🤮

 4. Klaus Schwab

  Waar moet een stad als Den Haag in vredesnaam nog woningen bouwen. Het van Rijswijk, Nootdorp(Ypenburg), Leidschendam(Leidseveen) en Wateringen(Wateringseveld) geannexeerde gebied is bijna volgebouwd. Moet Den Haag soms in de zee of in de duinen gaan bouwen ? Er blijft zo steeds minder natuur over. Enige optie is toch bouwen op landbouwgrond in Zoetermeer, Nootdorp, Pijnacker, Westland en Midden Delfland. We willen tenslotte allemaal een woning met het liefst een klein tuintje.

 5. Duckday

  Begin eens met terugsturen naar de veilige landen.Stop ook eens met na vijf jaar automatisch het NL schap te geven. Stop eens de waardeloze subsidies aan multi te geven.Zorg dat in de arme lanen werkgelegenheid komt.Misscien dat straks de multi wegtrekken uit het westen wegens het stoppen van corupte belastingvoordeel.Want nu kan het zijn de de weelde naar de arme landen gaat. Als men alles wil vol bouwen komt er misschien weer wat ruimte er bij want dan vreten dze elkander straks op Want boeren bestaan niet meer in de EX mooie land

  1. Vanduinen

   Ons land is geen Bol.com waar je niet de niet welgevallige artikelen portvrij kunt terug sturen naar believen. Dat zou ook niet handig zijn, want de vrijgekomen verpauperde woningen die wij ooit verlieten om beter te wonen komen weer ter beschikking voor het oplossen van de woningnood.
   Alles heeft altijd een nadeel.

   1. CZ

    Aldus Vanduinen Van Velenamen.

 6. rafi

  Nederland is mede de tweede landbouwproducten-exporteur naar de hongerlijdende wereld dankzij het feit, dat we hier zulke vruchtbare grond hebben. Het zou dus waanzin zijn om die op te offeren voor woningbouw, zoals het al waanzin is dat die opgeofferd wordt aan alternatieve, onrendabele wind- en zonne-energie. Nee, ze bouwen maar flink de hoogte in in de steden, waar al die types wonen die de grenzen maar open willen laten door in de EU te willen blijven.

 7. Klaus Schwab

  Dom gezwets Rafi. In een stad als Den Haag hebben bij de gemeenteraads verkiezingen heel veel mensen op Richard de Mos gestemd, die bepaald geen voorstander is van de EEG in deze vorm. Ook hebben Wilders en Baudet in het verleden veel stemmen gekregen in Den Haag.

 8. Mar

  “Enige optie is toch bouwen op landbouwgrond in Zoetermeer, Nootdorp, Pijnacker, Westland en Midden Delfland.”

  Daar wordt al volop gebouwd. Je moet je best doen om nog een stuk weiland of kassen te vinden. Zodra er ergens nog een grassprietje staat, kan er gebouwd worden.
  Helaas voor jongeren veelal huizen met een verkoopprijs beginnende bij 5 ton. Huurwoningen zijn helemaal uit den boze.

 9. leukeditter

  weg met al die import..boeren gewoon de ruimte geven, maar dat snapt ons idiootje niet

  1. Klaus Schwab

   Dat we moeten stoppen met import binnen halen ben ik met je eens Leukeditter. Met name de Randstad is overvol. Maar ik wens geen idiootje te worden genoemd. Graag iets meer respect voor iemand van 67 jaar, ook al staat mijn mening jou blijkbaar niet aan. Overigens is het nog altijd zo dat 2/3 van alle grond in Nederland toebehoort aan boeren en tuinders. Ze hebben vooralsnog dus weinig reden om te klagen.

 10. Rechtsstaat

  Wat is nu toch het probleem? Durven we niet meer groots te denken? We gooien nog een deel van het IJsselmeer dicht en noemen het de provincie Midland en we bouwen Schiphol in de Noordzee. Met al die extra ruimte kunnen we wel 2 miljoen huizen bouwen!

  1. rafi

   De Markerwaard inpolderen bepleit ik ook altijd, maar dan voor meer meer meer landbouwgrond voor de beste boeren ter wereld! Ze moeten de grote steden (behalve het Den Haag van De Mos dan, want daar woont meneer Klaus Schwab) vol poten met wolkenkrabbers. En wat te denken van bouwen onder de grond? Of onder de Noordzeebodem? Of op nieuwe eilanden bij Hoek van Holland?
   Maar bovenal moet NL uit Schengen. Maar zo lang er hier nog zo vreselijk veel liberalen zijn (zetels: 34 VVD + 24 D666 + 4 of zo Volt = 62 voor die ellendelingen!) plus nog een stel neo-marxisten en vrijzinnige dus nep-christenen is er geen hoop.

   1. nexit nu aub

    het grootste recreatiegebied en natuurgebied van Nederland inpolderen omdat we wekelijks 700 gelukzoekers toelaten.

    K N E T T R G E K

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.