Omtzigtgate: kabinet wilde helemaal niet opstappen wegens toeslagenaffaire, Omtzigt dwong ze ertoe!

Het is ongelooflijk. Toen het kabinet aftrad in verband met de toeslagenaffaire werd het volk verteld dat iedereen het er eigenlijk mee eens was dat het kabinet niet door kon gaan. Niet missionair tenminste. Ook de coalitiepartijen vonden dat. Ze waren wakker geworden na alle verhalen over het onmetelijke leed. Ze hadden toch nog iets van een moreel kompas. Niet dus. Want uit het document geschreven door Pieter Omtzigt blijkt dat het kabinet alleen maar aftrad omdat hij aangaf mogelijk voor een motie van wantrouwen te stemmen als die op tafel kwam te liggen. Pas toen begreep het kabinet dat er geen ontsnappen meer aan was. 

Begin januari van dit jaar vindt er, schrijft Omtzigt in zijn 76-kantjes tellende rapport, “overleg plaats tussen zes CDA-bewindspersonen, Pieter Heerma en mij. Het onderwerp: het debat over de kinderopvangtoeslag.” Daarbij doet Wopke Hoekstra “de aftrap […] en vraagt iedereen zijn mening even op te schorten.” Dat moet omdat er onderlinge verdeeldheid is.

Gek. Want ze vonden toch allemaal dat ze weg moesten?

Oh nee. “Ministers willen kabinet voortzetten,” schrijft Omtzigt, “ik vind de situatie onhoudbaar.” Vervolgens stelt Hoekstra voor “dat we een gezamenlijk standpunt innemen.” Maar dan komt het. Want Omtzigt verzet zich daartegen. “Ik zeg dat ik dat niet op voorhand kan toezeggen omdat ik als parlementariër een andere verantwoordelijkheid heb dan de ministers. Ik houd mijn poot stijf en maak duidelijk dat ik nooit op voorhand zal zeggen dat ik een motie van wantrouwen niet zal steunen. Er zijn 149 Kamerleden, 75 coalitie, 74 oppositie, en iedereen kijkt naar mij.”

Later zullen alle partijen verklaren dat zij vonden dat het kabinet niet langer aan kon blijven, maar dat was tot vlak voor de val niet bepaald het geval,” gaat Omtzigt verder.” Voor de rest verloopt het overleg “inhoudelijk goed en zuiver.” Maar, zegt hij weer, “het debat over de val van het kabinet is heftig. Wat duidelijk wordt is dat het kabinet onvoldoende reflecteert op de diepere oorzaken. En de Kamer ook, overigens. Ophef is belangrijk, maar reflectie over de crisis in de rechtsstaat blijft uit.”

Met andere woorden, het kabinet had (en heeft) er helemaal niets van geleerd. De enige reden dat ze aftraden is omdat Omtzigt dat feitelijk afdwong.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het verklaart een hoop, en dan met name de enorme arrogantie waarmee Rutte ook aanbleef nadat bleek dat hij gelogen had over Pieter Omtzigt en het vinden van een andere functie voor hem. Dit kabinet ziet eigenlijk niets als reden om een stap terug te doen. Alleen als het politiek niet meer kan, dus als de meerderheid in de Tweede Kamer op het spel staat, doen ze dat. Maar in alle andere gevallen gaan ze ten koste van alles – en vooral ten koste van iedereen – door. Altijd. En Omtzigt prikte daar als enige feilloos doorheen, zo lezen we vandaag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Gebande K0K

  Ik krijg sterk de indruk dat Omtzigt een geheel eigen beleving van de gebeurtenissen heeft.
  Een soort eigen waarheid.

  1. Dubblecheck

   Is dat niet voor iedereen zo?
   Jou reactie is een reactie van iemand die zijn eigen waarheid als waarheid aan neemt.
   Dus jou indruk zou zo maar waar kunnen zijn. Maar eigenlijk zeg je hier dus helemaal niets mee.
   Je hebt geen idee wat Omtzigt meegemaakt heeft. Maar ehhhhhh wat is jou beleving van de gebeurtenissen? Of was je er misschien niet zelf bij?

  2. Cootje

   Of hij nu een eigen waarheid of dat het chi zo gebeurd is maak mij niet uit als hij maar blijft stoken en een luis in de pels , er komt nog veel meer naar boven heerlijk dat zijn de juiste instrumenten dat de burgers steeds verder bij die dievenbende vandaan komen te staan . Meineed , corruptie , doodzwijgen, doctrines , vriendjes politiek , er is weer een bank verdacht van witwassen , het is en top bananen republiek , en de criminelen met totaal in allerlei sporten zetten 60 miljard om 10 jaar Rutte is een bananen republiek waardig

 2. Brenda Welsh

  Voor wie gaan we nu, Pieter of Wopke? De tijd gaat dringen voor de aftrap.

 3. Gebande K0K

  In de notitie schrijft Omtzigt onder meer dat het CDA de belofte brak om hem lijsttrekker te maken.

  Tuurlijk.
  MH17
  Omtzigt zou in mei van dit jaar op een bijeenkomst over de MH17-ramp een Oekraïense nepgetuige hebben laten spreken voor een zaal vol nabestaanden. De Oekraïner zou een tekst hebben uitgesproken die door Omtzigt was geschreven, beweerde de krant op basis van sms-verkeer en geluidsopnames.
  Daardoor hielp het CDA-Kamerlid een fout verhaal de wereld in.

 4. plakband

  Jammer dat Omtzigt zijn poot niet eerder stijf heeft gehouden. Bv:
  – de ‘schenking’ aan Italië
  – het Marrakesh-pact,
  – nog meer macht naar Europa,
  enz, enz.
  Dan hadden de normen zonder waarden van Balkenende al eerder aan het licht gekomen.
  Nu heeft Omtzigt zich in de vernieling laten helpen door misplaatste loyaliteit
  Zowel hij als de nederlandse belastingbetaler draaien hiervoor op.
  En de elite blaast weer hoog van de toren.

  1. september

   Inderdaad .En Pieter Omzigt is pas over 3 maanden weer terug.Zou er dan al weer een nieuw kabinet zijn.Misschien.

   1. nexit nu aub

    NEE

 5. Aborifa

  Pieter O. bevuilt zijn eigen nest. Niet verstandig. Straf: positie elders.

 6. Cootje

  Geen beleid is een top beleid .

 7. Cootje

  Al die christelijke aanbidders zitten zondags voor in de kerken om die kruisganger te aanbidden , en toen mochten alle notabelen de hele week alles doen wat die kruis hanger verboden heeft en mochten de kerkoverste hun parochianen misbruiken ,wat dat zit bij die christelijke malloten in de genen het stilzwijgen en het doodzwijgen en graag de andere kant opkijken

 8. CZ

  In feite zitten de hoofdschuldigen er nog steeds. Het zoals Marx Rötte al zei: “Feitelijk hebben we nu meer macht want u kunt ons niet meer naar huis sturen.”

  Ongekend dat zo’n figuur opnieuw de winnaar is. Het zegt alles over de gemiddelde kiezer die zich terstond laat inspuiten met een experimentele gen-vloeistof in de gedachte dat diezelfde oplichters vast het beste met ons voorhebben.

  Hoe naïef kan een mens zijn.

  1. Mr.blauw.sky

   Aldus de atheïst cootje die blijkens zijn dagelijkse draaitafel-bezwering de mentale flexibileit mist om anders dan in vastgeroeste stropop-categorieën te redeneren.

   1. usb3.0

    bloeskei hoort bij die gemiddelde kiezer

    1. Mr.blauw.sky

     Waar heb ik geschreven dat ik een atheïst zou zijn, tról?
     Heb je nu echt niet door dat Cootje ook mensen zoals jij bedoelt? Of ben je nu ineens geen kerkganger nu het even niet uitkomt?!

   2. nexit nu aub

    aldus een grijze lucht in zijn waanzin

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.