Ongeloofwaardige VVD’ers roepen – nu écht hoor! – op tot streng EU-asielbeleid: ‘We moeten een vuist maken’

Het lijkt haast wel verkiezingstijd: VVD-prominenten worden naar voren geschoven om nog maar eens te klagen over het huidige (Europese) asielbeleid. Een beleid waar ze onder meer zelf verantwoordelijk voor waren. Toch durven VVD-politici het aan om voor de zoveelste maal te pleiten voor een beter asielbeleid. Alleen, wie gelooft ze nog? 

Zijn er nog serieus mensen die de VVD, wat betreft het migratie- en asielvraagstuk, na elf jaar regeringsverantwoordelijkheid geloven? Na elf jaar Rutte heeft de partij geen bal weten te bewerkstelligen wat betreft ons asielbeleid. Toch pleiten Kamerlid Dennis Wiersma en Europarlementariër Malik Azmani voor een ‘betere aanpak’ – nogmaals iets wat de partij nu al voor méér dan tien jaar roept.

In EW-magazine uiten ze hun ongenoegen over de slappe aanpak vanuit Brussel, en op dat punt kan je ze geen ongelijk geven. De EU lijkt soms gewoon niet te willen helpen in landen om de buitengrenzen van de Unie te beschermen. Maar de VVD levert al méér dan een decennium de premier en tot op heden hebben ze het eigen asielbeleid nog steeds niet kunnen fiksen. Een vuist maken binnen de EU is ze nu ook niet echt gelukt.

“Gemaakte afspraken worden nog steeds slecht of niet nageleefd. Zoals verantwoordelijkheid nemen voor asielzoekers die als eerste in jouw land arriveren, in plaats van ze te laten doorlopen naar landen waar de voorzieningen beter zijn. Niemand schijnt verantwoordelijkheid te willen dragen voor een hoger aantal migranten in eigen land. En ook de strenge controle aan de buitengrens op veiligheidsrisico’s en de kans op verblijf in de EU, komt niet van de grond.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dit zijn allemaal problemen die vijf jaar geleden ook al bestonden. Toch worden deze kritieken ieder jaar opnieuw van stal gehaald om te laten zien hoe kritisch de partij wel niet is. Maar wellicht is het een stuk verstandiger als Nederland, in navolging van enkele andere lidstaten, gewoon zelf eens een solide werkend asiel en migratiebeleid gaat invoeren. We weten nu wel dat de VVD zich behoorlijk goed kan verkopen als migratie-kritische partij, maar qua beleid hebben ze het nooit waar kunnen. Het blijft maar bij die eeuwige beloftes. Ook nu weer, met dit kansloze zomeroffensief van Malik Azmani en Dennis Wiersma.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Edjan

  Ach wat aardig! Jammer alleen dat er ook deze keer weer niks van terecht komt.

 2. Emma Louise

  De barmhartigheid van de ChristenUnie verhindert in Rutte IV een rigide asielbeleid.

  1. vlekkenoplosser

   Een minderheid fractie frustreert een heel kabinet. Weg met het partijkartel. Tijd voor realistisch beleid.

  2. halo1

   Het is een naieve vorm van “‘barmhartigheid””..uiterst schadelijk, want grootscheeps misbruikt..alleen meedogenloosheid is op zijn plaats.. zo niet dan: ..op de blaren!

 3. Heras

  Volgens hugootje, moeten er nog een miljoen mensen bij…hoe gaat markje nu tegen het cda beleid in reageren? En wat zegt hun baas bij de vn daar nu van?
  Tjonge, dat wordt spannend.

 4. JFU

  Wat een toneelspel….zoals altijd!

 5. dumbfarmer

  Hier is hoe dat gaat lopen:
  Er komt iemand (zoals bijvoorbeeld Rita Verdonk destijds) als minister die wel de poot stijf houd en keihard de regels uit laat voeren, dan is ineens iedereen in rep en roer en vind iedereen het niet kunnen en wat al niet.
  Vervolgens zie je weer Lili en Howick “vluchteling” taferelen die door een gesubsidieerd leger advokaten zo lang de boel traineren (terwijl ze dat in nederland afwachten) dat ze “thuis niet meer kunnen aarden” waar dan heel twitter weer op zijn kop over staat, iedereen ineens weer moet deugen en er een pardon moet komen voor lui die gewoon geen recht hebben op asiel, maar vervolgens toch weer ergens, op de een of andere manier de eigen regels weer wordt ondergraven, ondanks eerdere beloftes dat “dit echt het laatste kinderpardon is”.
  Die minister? Die wordt uitgerangeerd via een of andere route en krijgt ‘een functie elders’.
  Ondertussen roept VVD weer eens iets als dit, waardoor ze hun achterban blij houden.
  Maar tekenen ondertussen wel een marrakesh pact, ondanks een duidelijke weerstand er tegen.

  Staat me ergens een verhaaltje bij van een joch dat wolf riep.. geloofd ook niemand meer.

 6. Bunky01

  Zoals gewoonlijk weer eens gel*l in de ruimte. Stelletje volksverlakkers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.