Overbodig geldsmijtfonds van de overheid blijkt gigantische flop: slechts vier bedrijven kregen steun

Invest-NL, de vorig jaar teruggekeerde nationale investeringsbank, blijkt een vrij grote mislukking te zijn. Het bedrijf, met PvdA-prominent Wouter Bos aan het roer, werd met veel bombarie in het leven geroepen. Het zou innovatieve bedrijven een flinke impuls geven, maar vorig jaar zijn er maar vier bedrijven geholpen. Er is dus opnieuw flink wat belastinggeld naar een waardeloos overheidsproject gegaan. 

In navolging van andere Europese landen besloot Nederland om ook vorig jaar te starten met een nationale investeringsbank. Er werd een pot van maar liefst 1,7 miljard vrijgegeven voor dit project. Maar een jaar later zijn er maar vier bedrijven geholpen, met investeringen van in totaal 28 miljoen. Een flinke flater dus. In de Telegraaf vertelt Wouter Bos dan ook dat hij op iets meer succes had gerekend.

Door een dramatische start verliest Invest-NL zelfs 6,3 miljoen euro het eerste jaar – en dat terwijl er dus al bijna 2 miljard euro gemoeid is in het project. Volgens Bos verliest men nu eenmaal geld in dit vak:

“Ik vermoed dat we ook dit en volgend jaar nog rode cijfers schrijven. In onze risicocategorie gaat het zeven of acht van de tien keer mis. Cruciaal is dat de goede mensen aan het roer staan bij innovatieve bedrijven. Ruud Hendriks, een van onze commissarissen, zegt altijd: ‘Je financiert eerst de vent, dan de tent’.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ondertussen geeft Bos aan “wel een beetje bezorgd over de status” te zijn en dat is nogal een understatement. Het project werd met veel bombarie gelanceerd, maar loopt tot nu toe alleen maar geld mis. Dat terwijl er bijna €2 miljard in is gepompt. Het fonds moest noodlijdende bedrijven helpen, afgelopen jaar waren er genoeg bedrijven die het zwaar hadden, maar uiteindelijk zijn er dus maar vier bedrijven geholpen. Wat nogal een droevige statistiek is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. gebande_4

  Heerlijk om beschikbaar vermogen, geïnvesteerd vermogen, kosten en doelstellingen door elkaar te husselen. Hoe creëert men een onlogisch verhaal?

  Wel jammer dat dit project nog niet loopt.

 2. gebande_4

  Het bedrijf, met PvdA-prominent Wouter Bos aan het roer,
  De organisatie met econoom en bestuurder Wouter Bos aan het roer

  Het zou innovatieve bedrijven een flinke impuls geven,
  Het fonds moest noodlijdende bedrijven helpen, afgelopen jaar waren er genoeg bedrijven die het zwaar hadden,

  Er werd een pot van maar liefst 1,7 miljard vrijgegeven voor dit project.
  Dat terwijl er bijna €2 miljard in is gepompt.
  vier bedrijven geholpen, met investeringen van in totaal 28 miljoen.

  Door een dramatische start verliest Invest-NL zelfs 6,3 miljoen euro het eerste jaar – en dat terwijl er dus al bijna 2 miljard euro gemoeid is in het project.

 3. Branzino

  Je kunt het ook omdraaien. Invest-nl is er om met investeringen duurzame innovaties, duurzame oplossingen voor het Nederland van morgen, te ondersteunen. Het is er niet om bedrijven in moeilijkheden, bijvoorbeeld door corona, te helpen overleven. Ze willen financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt (zie invest-nl.nl).
  Het feit dat Invest-nl nog te weinig kon investeren betekent dat de Nede4erlandse bedrijven met te weinig innovatieve idee:en komen. Daar zit het probleem, niet bij die bank.

 4. rexm

  Een meest voorkomende truck van de maffia om geld los te peuteren, ook die van de EU.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.