Privacywaakhond eist dat Big Brother-camera’s uit Europees straatbeeld verdwijnen: geen Chinese controle van burgers

De European Data Protection Board (EDPB) pleit voor een verbod op allerlei technieken in de openbare ruimte die zouden kunnen leiden tot ‘Chinese toestanden’. Camera’s met gezichtsherkenning, algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI) die etniciteit registreren, noem maar op. Ze beschouwen het als een enge ontwikkeling waar de Europese Commissie in hun wetsvoorstel veel meer rekening mee moet houden.

De EDPB bestaat uit privacytoezichthouders van alle EU-landen. Samen met de Europese toezichthouder (EDPS) hebben ze felle kritiek geuit op een wetsvoorstel van de Europese Commissie (EC) over AI. De EC wil namelijk dat dergelijke technieken mogen worden ingezet om criminaliteit te voorkomen en bestrijden, maar zij hebben volgens de EDPB en EDPS te weinig oog voor de risico’s van dit soort technieken.

Gezichts-, stem- en emotieherkenning, AI-systemen die etniciteit, seksualiteit en zelfs politieke voorkeur kunnen herkennen, de Europese Commissie lijkt het allemaal prima te vinden! In China werkt het immers ook uitstekend…

Het is goed dat deze privacytoezichthouders zich hier tegen uitspreken (en belachelijk dat het überhaupt nodig is), al blijft het nog maar de vraag of dit voldoende gaat zijn. Want zelfs als de EC het wetsvoorstel aanpast en er straks alleen nog technieken mogen worden gebruikt die niet direct iemands identiteit of etniciteit kunnen registreren, kan er via een omweg alsnog tot dezelfde conclusie worden gekomen. Met bijvoorbeeld alleen stemherkenningssoftware, die een bepaald accent registreert, kom je voor het achterhalen van iemands etniciteit ook al een heel eind.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het enge pad dat de Europese Unie in is geslagen is dus zelfs met een paar degelijke aanpassingen in het wetsvoorstel niet perse minder eng geworden. En dan gaan we er voor het gemak maar even vanuit dat EU-lidstaten zich allemaal netjes aan de regels houden. Iets waar de Nederlandse overheid met het algoritme van de Belastingdienst al flink de fout mee in is gegaan. En dat is allemaal dus nog buiten de kwaadaardige technieken en intenties van de Chinezen geregeld. Aiaiai!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. halo1

  Leuk die bezorgheid.. als China ons maar niet uitlacht.. op den duur!

 2. Monty

  Laten we het de criminelen en terroristen vooral niet te moeilijk maken om onze straten onveilig te maken.

  Liever ziet men op iedere hoek van de straat een politieagent of militair staan.

 3. Harry Haller

  Halo1 ziet het wel zitten om 24/7 door de overheid gevolgd en gecontr0leerd te worden.

  1. Emile Takma

   Haller probeert een stropop.

   1. Telos

    Aldus de fukkende zuiger Max Emile Welsh Van Velenamen.

 4. Edjan

  Het bestaat al een tijd. Camera’s met gezichtsherkenning. Alles wordt bijgehouden en opgeslagen. Waar je geld opneemt en hoeveel. Wat je koopt en waar je het koopt. Welke internetsites je bezoekt. Of je iets op een blog schrijft en wat je schrijft. Of je door een rood stoplicht loopt. Als je teveel fouten maakt, krijg je automatisch straf: je mag niet meer met de trein, je mag geen huis meer huren enzovoort.

  Er zijn vast mensen die dit fantastisch vinden. Ik denk zelf dat dit het einde van de menselijkheid betekent en het begin van de nieuwe slavernij.

  1. Monty

   Je kan er ook heel snel criminelen en terroristen mee identificeren ze ongemerkt volgen en eenheden op straat mee assisteren om mensen aan te houden die zich onschendbaar achten.

   Camera’s fungeren als extra ogen voor agenten en gezichtsherkenning als geheugen.
   Maar als jij liever meer agenten op straat ziet en zwaar bewapende militairen is ook een oplossing voor meer veiligheid op straat.

 5. nexit nu aub

  kijk eens goed om je heen ! ALL WEGEN in Nederland zijn camera bewaakt !

  De beelden worden keurig opgeslagen en bewaard. China is jaloers op zoveel contróle !

 6. Nikita

  Het zijn machtig mooie camera,s om je scherpschutters gevoelens op los te laten. Fleng weer eentje aan diggelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.