Scholen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met sluiting bedreigd door chronisch lerarentekort: ‘Stille ramp’

Het lerarentekort in de drie grootste steden van Nederland is zo nijpend, dat hele scholen dreigen gesloten te moeten worden wegens een chronisch gebrek aan personeel om de volgende generatie op te leiden. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

In Den Haag laat het college van B&W zelfs weten dat het tekort “schrijnend” is, en een “stille ramp” plaatsvindt in de klaslokalen van de Hofstad.

De Rotterdamse wethouder Said Kasmi dat de tekorten de komende jaren alleen maar zullen oplopen: “We verwachten grote problemen in de toekomst,” verklaart hij bezorgd. Keuzes “die je niet wilt maken” komen daarmee rap dichterbij.

Amsterdamse scholen lossen de problemen voorlopig op door leerlingen één dag sport- of cultuurles te geven. Wethouder Marjolein Moorman kijkt smachtend naar het Binnenhof voor een oplossing: basisschoolleraren moeten beter betaald worden, en tijdelijke coronafondsen moeten permanent gemaakt worden, vindt ze. Ook is het schoolsysteem verouderd, denkt ze, en zou een facelift helpen het tij te keren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Gebande K0K

  Waarom lees ik niets over falende ministers, burgemeesters of andere linkse bestuurders?
  Waar is het wijzende DDS-vingertje?

 2. brabantman

  Een basisschool leraar meer betalen? Die verdient helemaal niet slecht. Vergelijk dit eens met mensen die het met hun handen moeten verdienen.
  Een leraar in het basisonderwijs en speciaal onderwijs verdient tussen € 3.100 en € 5.850 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat staat in de cao primair onderwijs (cao po).

  De meesten zitten nu nu in de ziektewet na hun lange Covid vakantie. En maar klagen.
  Voordeel is dat kinderen (hopelijk) even niet vergiftigd worden door het linkse a.gebroed

 3. Wally

  Goed leerlingen… we gaan vandaag geschiedenis doen. Geschiedenis der Nederlanden. Hoezo…. waarom niet geschiedenis van ottomaanse rijk? Waar zijn aisha en haar zusje? O ze zijn vrouw en hoeven niet meer naar school? Waar zijn trouwens de tassen van Peter, Hendrik, delano en henriette gebleven? Ah, die zijn volgens jullie ongelovige varkens en daar mag je van stelen….
  Raar he…. dat tekort?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.