SCP-onderzoek: vertrouwen in rampzalig coronakabinet naar dieptepunt door totale beleidsfaal Rutte en co.

Uit een nieuw onderzoek naar burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat het vertrouwen in de regering én de Tweede Kamer gigantisch is gedaald in een jaar tijd. Niet gek als je bedenkt dat Nederland een bestuurlijke elite kent die Kamerleden letterlijk ziek of wegpesten, of inwoners maandenlang opscheept met een zwaar omstreden avondklok. En ondertussen kabbelt de vruchteloze formatie voort op een slakkengang. 

Het SCP toont enkele pijnlijke cijfers: waar het vertrouwen in de regering vorig jaar april nog dik boven de 70 procent lag, ligt het vertrouwen nu rond zo’n 45 procent. Het SCP noemt enkele ‘vermoedelijke’ redenen hiervoor: een kritische terugblik van burgers op het handelen in de coronacrisis, de competenties en intenties van politici en de langdurende formatie.

Dat het vertrouwen zo is gekelderd is natuurlijk niet verwonderlijk. Toen de coronacrisis begon werd er met veel bewondering gekeken naar de ‘kordate’ aanpak door het kabinet-Rutte, maar als snel sloeg de twijfel toe. Naast een inconsistent coronabeleid werd ook de omvang van de toeslagenaffaire duidelijk. De ene na de andere beerput werd geopend, het kabinet – mede dankzij de PvdA van Asscher in Rutte II – hadden letterlijk duizenden mensen zwaar gedupeerd en gediscrimineerd, niet eenmaal, maar jarenlang. Tel daarbij op de miljardenuitgaven aan ‘coronabestrijding’ die door het Hugo’s ministerie niet kunnen worden uitgelegd, het ziek- en wegpesten van Pieter Omtzigt door het CDA én de volstrekte incompetentie van het kabinet. Vergeet ook niet de Rutte-doctrine en de formatie die inmiddels al langer duurt dan 100 dagen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Géén wonder dat het vertrouwen in de regering naar een dieptepunt is gedaald. En overigens is het ook geen wonder dat het vertrouwen in de Tweede Kamer flink is gedaald. Een kritische en doorpakkende oppositie heeft Nederland helaas niet. De oppositie is drukker bezig elkaar zwart te maken dan de Haagse beerput te dempen. Het meest treurige uit het SCP-onderzoek is nog wel dat 45 procent van de ondervraagden nog wél vertrouwen heeft in onze regering. Deze groep mensen leeft of onder een steen óf het kan ze simpelweg geen moer schelen dat Nederland de dupe is van een corrupte regering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Duckday

  DE huidige politiek is volledig de weg kwijt. Hoogmoed waanzin eigenbelang belust op macht.
  Vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banan. Leugens bedrog en ga zo maar door.
  Er moeten nieuwe verkiezingen komen en die partijen afstraffen. Wanneer een moeitie van wantrouwen .Maar die huidige tweede kamer kwijlt en hoop nog even gekozen te worden dit zij geen bestuurders maar gewoon zakken vullers die alle kanten opwaaien om er zelf wijzer van de worden.Ministerpresident is de hoogmoed en waanzin in zijn bol geslagen wil graag een job in de EU vandaar het stikersboek . Leugens bedrog altijd de schuld bij een ander (Kaag) en zeer gevaarlijk voor dit land

 2. Emile Takma

  Het vertrouwen in de regering was in de periode 2012-2016 beduidend lager.

 3. Harry Haller2

  Het kabinet blonkt uit door permanent falen, weifelachtig optreden, doordrammen van omstreden maatregelen en constant verkeerd inschatten van de situatie.

  Rutte is dan ook geen staatsman, maar een faalhaas met een overdosis incompetente eigenschappen over de hele linie – een zeer middelmatige bestuurder van het niveau ‘wethouder Hekking’: ijdel, machtsgeil, obsessioneel en intellectueel onder de maat. Een ramp kortom voor ons land. Zeker in combinatie met de heks.

  1. Branzino

   @Harry Hakker
   Dank voor de heldere hoewel niet zo verrassende kwalificatie, maar je zult het er toch nog minstens vier jaar mee moeten doen. Dan is het misschien goed, dat je niet meer in Nederland woont, hoewel daar ook jouw niet zo favoriete partijen het waarschijnlijk goed zullen doen.

   1. Stanly2000

    Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar het regeerakkoord wat in augustus klaar moet zijn van deze twee zeer “betrouwbare” staatslieden.

 4. Niet L niet R

  Ook de reportage over juffrouw Kaag geeft aan dat de burgers deze regering niet vertrouwen!
  Wat gaat er nog meer komen?
  Het is de hoogste tijd voor nieuwe verkiezingen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.