Volkskrant kielhaalt mondkapjes op laatste dag voor afschaffing van draagplicht: ‘Ze hadden geen enkel effect’

Morgen wordt de mondkapjesplicht in Nederland verregaand versoepeld: alleen op vliegvelden, het OV en enkele plekken waar de anderhalve meter echt niet gewaarborgd kan worden, moet men de beruchte gezichtsmaskers blijven dragen. Op alle andere plekken worden ze afgeschaft. De Volkskrant schreef vandaag daarom een necrologie van de kapjes in Nederland, en kwam tot enkele opmerkelijke conclusies: zoveel hebben de maskers niet geholpen met het bestrijden van de coronapandemie, poneert wetenschapsredacteur Maarten Keulemans.

Keulemans analyseert daarvoor eerst het effect van mondkapjes op de volksgezondheid. Zijn conclusie na te hebben gekeken naar cijfers uit Duitsland, Denemarken en de Amerikaanse staat Massachusetts? Ze hebben niet geholpen met het bestrijden van corona – in één Duitse regio raakten na de mondkapjesplicht juist méér mensen besmet. Ook constateerde Keulemans: “Maskerdragers bleken net zo vaak besmet te worden als ieder ander.”

De wetenschappelijke bewijslast voor mondkapjes is ook wiebelig, gaat het artikel verder. OMT-lid Marc Bonten wordt geciteerd, en die stelt: “Je komt telkens uit op losse waarnemingen, of onderzoeken waar verbanden gezien worden. En ik denk ook niet dat je veel verder kunt komen dan dat.” Bewijs dat mondkapjes mensen helpen om andere coronamaatregelen beter op te volgen, is er niet. Onderzoeken met camera’s in de grote steden wees zelfs het tegendeel aan.

Tenslotte stipt het stuk nog de enorme natuurvervuiling aan die de massaal geproduceerde mondkapjes heeft veroorzaakt: “Misschien zal het mondmasker ons nog het meeste bijblijven als loden last – voor het milieu, welteverstaan.” En besluit uiteindelijk: “Zo klagen biologen en dierenambulances over de vogels en andere dieren die verstrikt zijn geraakt in een mondkapje, en slaan zee- en kustbeschermers alarm om de vele maskers die inmiddels als kwallen in zee dobberen. “

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Gebande K0K

  Als DDS dat linkse schoolvodje “Volkskrant” gaat citeren, is de wanhoop wel erg groot.

  Wij van rechts hebben die MSM toch helegaar niet nodig.

 2. Edjan

  Mondkapjes helpen niet? Dat heb ik toch al tig keer in de wappie-krantjes gelezen.
  Is de volkskrant nou ook wappie?

  1. Branzino

   Zelfs de overheid heeft op advies van het OMT heel lang volgehouden, dat het effect van mondkapjes heel laag is. Diverse partijen, o.m. de PVV, in de Tweede Kamer ageerden hiertegen, waarna de overheid uiteindelijk overstag ging. Het is nooit als de Haarlemmerolie gepresenteerd, maar vooral als een actie die niet veel zou bijdragen, maar ook weinig kwaad kon. Het publiek wenste het, de overheid ging daar schoorvoetend in mee.

   1. Mistgabel

    Van Dissel en de Jonge hadden allang vertelt dat het geen moer hielp.
    Maar een kritische vraag van “journalisten” hoefde je niet te verwachten.

  2. Augustus

   De wetenschapper zijn ook wappies, zelfde verhaaldje bij mexicaanse griep waarbij dierenarts Ab Osterhaus lekker zijn zakjes heeft gevuld met 3mln subsidie en een nieuw huisje. Vooral mensen die niet in de wetenschap zitten hebben blindelings vertrouwen in peer-review en wetenschappelijke journalistiek. Groot aantal studies toonden 0 effect van mond-maskers, maar juist de studie die selectief data heeft uitgezocht om effect aan te tonen wordt verspreid. Standaard verhaaltje.

   1. Emile Takma

    “De wetenschapper zijn ook wappies, zelfde verhaaldje bij mexicaanse griep ”

    Augustus lijkt me een heuse wetenschapper.

    1. Vlekkenoploser

     Waarom is mavo niet voldoende?

    2. usb3.0

     Uiteraard meent tamil dat hij wél een wetenschapper is, of is tamil een volledig krankzinnige die slechts luistert naar een select groepje angstpredikers, ik denk het laatste..

    3. Rood

     FTO Van Velenamen

 3. Rieks

  Precies, toch goed dat ie het schrijft ook al is het een beetje laat. En wanneer volgt die volgende conclusie (waarvoor ik al eens ben weggezet als complotdenker) dat die hele corona een hype was.?!

  1. Morgan4321

   Dan toch een hype waar ik 3 weken flink ziek van geweest ben en daarna nog 2 weken nodig had om van op te knappen.

   1. Rieks

    Idem dito hier in 1978 maar toen geen paniek zoals nu. Gewoon uitzieken.

   2. Mistgabel

    Flinke griep.

 4. Vrijedenkert

  Bij goed gebruik helpen mondkapjes wel degelijk iets (niet veel) om besmettingen te voorkomen maar alleen als men een zeer zorgvuldig protocol volgt zoals in de zorg.
  Bij plotseling hoesten en niezen van niet wetend besmet persoon worden virusdeeltjes afgeremd dus minder kans dat je anderen besmet, mondkapje beschermd persoon die het draagt niet of nauwelijks…

  Bij verkeerd gebruik kan mondkapjesdracht zelf leiden tot meer besmettingen d.m.v. kruisbesmetting!

  Heel veel dus overgrote deel van mensen volgden strenge protocol niet of nauwelijks en zaten constant aan dat mondkapje te pulken, niet handen ontsmetten bij op en afdoen of winkel in of uit dus massaal verkeerd gebruik dus compleet zinloos en zal naar mijn idee zelfs geleid hebben tot meer besmettingen.
  In de zorg waar men een zeer streng protocol moest volgen zal het gebruik van een mondkapje zeker geholpen hebben maar daarbuiten in het openbaar zeer twijfelachtig.

 5. Mistgabel

  Avondklok helpt niet.
  Mondkapjes helpen niet
  Winkelwagentjes helpen niet.
  Vaccin helpt niet.

  En dat allemaal voor die 0,15%
  We zijn gewoon bedrogen.

  1. Rood

   Maar dat wist je toch al Mist?

   1. Mistgabel

    Ja allang.

    Maar de echte wappies met nu het gif in hun arm voor dat experiment niet.

  2. Emile Takma

   Er liggen nog maar 120 corona-patiënten op de IC. Dat is natuurlijk een ramp. Allemaal bedrog.

   😎

   1. usb3.0

    Dat is voor de bühne tamil

   2. Rood

    FTO Van Velenamen

   3. Mistgabel

    120 op 17424978 miljoen mensen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.