Waarom helpt ‘kwaliteitskrant’ NRC telkens het woke-gif van DENK, BIJ1 en GroenLinks de wereld in?

Het is altijd boeiend om de column van Clarice Gargard te lezen in NRC. In haar column van 17 juni getiteld “De strijd is nog lang niet gestredenbeklaagt ze zich erover dat activisme wel kamerbreed is toegenomen, mainstream, maar het is nog te fragmentarisch en te individualistisch. Ze wenst dat het meer een samenhangend geheel wordt om het bestaande systeem te kunnen bestrijden.

De wat ouderen onder ons zullen dit geluid herkennen. In de jaren zestig en begin jaren zeventig was de Rote Armee Fraction (RAF) moorddadig actief om het bestaande systeem te veranderen en in in Italië was het de Brigate Rosse, die de moord op premier Aldo Moro pleegde. In Frankrijk hadden ze Action Direct, in Spanje de ETA, en ga zo nog een hele tijd door. Is dat wat Gargard en NRC wensen? ‘Nee, we wensen geen geweld’, maar dat wensten al die groeperingen aanvankelijk ook niet. Maar het kwam er wel van om wat schot in de zaak in te brengen, letterlijk en figuurlijk.

We zien activisme inderdaad kamerbreed toenemen in feminisme, Antifa, klimaatgekte en antikapitalisme. We zien activisme bij onze social science-wetenschappers: wat een neppers. We zien het toenemen in onze politiek: de activisten bij DENK, Bij1, NIDA en GroenLinks. We zien activisme volop in de media en zelfs in het bedrijfsleven en instellingen. Ik heb het elders beschreven dat westerlingen leven in een merkwaardige mengeling van marxisme en fascisme. We gaan steeds meer naar een dwangmatige samenleving. De vrijheid staat ernstig op de tocht.

‘De strijd is nog lang niet gestreden,” vinden linkse mensen. Het zijn lui die oogkleppen hebben opgezet en niet voor rede vatbaar zijn. Ze zijn op zoek naar hun utopie: de maakbare samenleving. Het doel heiligt daarbij de middelen: vuist de lucht in en knielen op de Dam. We zien het in de activistische BLM beweging in de VS. Willen Gargard en NRC daarheen?

We kunnen onze schouders ophalen en denken “ach, dat verhaal van Clarica Gargard is maar een column van een activiste.” Maar het is toch ernstiger dan dat. Hoe kan het zijn dat deze ‘kwaliteitskrant’ dit soort gif telkens de wereld in helpt?!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Emile Takma

  Frits begint behoorlijk door te slaan.

  Erop ingaan is proberen een gesprek met een verdoolde wappie te voeren. Niet aan te raden.

  1. halo1

   Hetzelfde kan je van die steriotype reacties van jou zeggen…

   1. Emile Takma

    stereotype, Einstein.

    1. nexit nu aub

     domme decadente strónt vlé®k

     een grote leugenachtige bek en inhoudelijk is de bijdrage nihil.

     1. Klaas de Witt

      Lol, zieligerd.

  2. Edjan

   @ Emile, de verdoolde communist.

 2. ikweetwatikwil

  Waarom Takma is Frits Bosch aan het doorslaan. Is het omdat jij het er niet mee eens bent? Mag ik je dan aanraden je oogkleppen af te doen?

 3. Morgan4321

  Nou moet ik eerlijk zeggen dat (economisch) rechts ook erg in de maakbare samenleving gelooft, en bv. denkt dat als je uitkeringsgerechtigden maar hard genoeg pest ze wel weer een baan vinden. Of het blinde geloof dat “de markt” alle problemen op zal lossen, terwijl de managers en consultants zich verrijken met publiek geld als de overheid weer eens iets uitbesteed.

 4. Stopperspil

  Niet alleen de NRC, maar ook kranten als Trouw, de Volkskrant en het Parool hebben dergelijke columnisten, vaak van buitenlandse origine. Iedereen die blank is deugt niet, maar ze preken wel tot vervelens toe over een “inclusieve samenleving”. En dat spreekt elkaar tegen. Frits Bosch heeft volkomen gelijk met zijn constatering.

  1. Brenda Welsh

   Belachelijke argumentatie, alleen als je blank bent heb je dus de wijsheid in pacht?

   1. Stopperspil

    Ik beargumenteer helemaal niks. Ik constateer alleen dat die zich links noemende kranten allemaal columnisten hebben (inderdaad vaak van buitenlandse origine) die alleen maar politiek correcte, zeg maar woke, meningen verspreiden.

 5. Ab Infinitum

  @Frits Bosch, kwaliteitskrant, zeer zeker. “Is NRC links of rechts?”

  NRC is geen van beide. In onze beginselen – vastgelegd in een hoofdredactioneel commentaar in de allereerste NRC Handelsblad op 1 oktober 1970 – staat het als volgt: „NRC-publicaties worden geredigeerd vanuit een liberale geesteshouding met eerbied voor het individu en de beginselen van verdraagzaamheid, redelijkheid en openheid.” Niet links, niet rechts, wel liberaal dus.

 6. 56RdK

  “Hoe kan het zijn dat deze ‘kwaliteitskrant’ dit soort gif telkens de wereld in helpt?!”

  Tja Frits, er overheerst een totale gekte in medialand, een gekte door gesjeesde minderheden aangewakkerd en wordt ondersteund vanuit de politiek, ministeries, universiteiten en scholen.

  Walgelijk is het altijd dat degenen die woke zijn en het uitdragen, niets ervan moeten hebben als het hun persoonlijk treft.

  Mooi voorbeeld is die Halsema, die haar blanke kinderen van een zwarte school haalde omdat het hun daar vanwege de andere culturen niet beviel,

  een Rutte die tienduizenden hier binnenhaalt, maar geen een ervan in zijn ‘achtertuin’ wil (geen AZC in grote, leegstaande kazerne Benoordenhout, Den Haag)

  of die jongerenclub van die idioten van Groen Links, waarvan het bestuur alleen maar uit blanken bestaat.

  Omdat men met het binnenhalen van zwarten of lichtgetinten dus een verlies van kwaliteit en integriteit voorziet. Dat mag dus voorbehouden zijn aan het gewone werkende volk en zijn handhavers, zoals de politie.

 7. Michael M

  56rdK, helemaal eens met uw standpunt. Hoef er in principe niets meer aan toe te voegen. Al die blaaskaken dat het hier zo slecht is in Nederland die zijn of niet goed bij hun hoofd of ze zijn aan het zoeken naar net zoals Denk en Bij1 doen, …in een slachtofferrol gaan. Neem nu Iran als je die met Nederland zou vergelijken dan hebben we hier vrijheid. Stuur die blaaskaken op zakenreis naar Iran en laat Denk en Bij1 daar hun grote mond nou eens open te trekken tegen de mensenrechtenschendingen in dat land aldaar waar nog altijd politieke tegenstanders, hblti worden gemarteld en vermoord en vrouwen worden onderdrukt, andere religies het moeilijk hebben enzovoorts. En nu zelfs gekozen is voor een leider waar bloed aan de handen kleeft terwijl een groot deel van de bevolking niets te zeggen hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.