Amerikaanse tech-giganten breiden terrorisme-database uit, richten zich op ‘extreemrechts’

Facebook, Microsoft, Alphabet (Google), Twitter, YouTube en nog veel meer grote techbedrijven breiden hun anti-terreur database uit. Hun doel is om materiaal van extreemrechtse stromingen te identificeren en van hun platforms te verwijderen.

De Global Internet Forum to Counter Terrorism’s (GIFCT) database is in 2017 opgericht door de Verenigde Naties (VN) om digitale videos en beelden van islamistische terreurbewegingen zoals Al Qaida, ISIS en de Taliban in kaart te kunnen brengen. Op die manier werd het bijvoorbeeld makkelijker voor al die techbedrijven om video’s van Islamitische Staat van hun platform te verwijderen.

Inmiddels is het niet meer van de VN maar is het een NGO geworden die in handen is van de tech-giganten. En die grote firma’s hebben nu bepaald dat ze de database gaan uitbreiden en de focus leggen op extreemrechts, vooral na de ‘bestorming’ van het Amerikaanse Capitool op 6 januari, meldt Reuters.

Het is helemaal prima dat ze door die database snel de video’s van de aanslag in Christchurch (Nieuw-Zeeland) konden verwijderen, maar dat is natuurlijk van een hélé andere orde als dat fiasco in het Capitool. En het blijft ook niet bij social media-bedrijven, want AirBnB en emailservice Mailchimp hebben bijvoorbeeld ook toegang tot de database.

En hier wordt het dus al snel eng, want dit komt weer eens akelig dicht bij censuur. Als die bedrijven iets als ‘extreemrechts’ labelen, dan is het al snel uit met de pret. En de kans is dík aanwezig dat ze nogal ruim om zullen gaan met die definitie. Zie het dan nog maar eens aan te vechten!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Wat ook zorgelijk is, is het feit dat ze zich specifiek richten op extreemrechts, in plaats van extremisme in het algemeen. Nu kan namelijk de terechte vraag worden gesteld of ze ook achter extreemlinks aan zullen gaan, want daar wordt met geen woord over gesproken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

82 reacties

 1. Heinzs

  Logisch, met een dure radio ontvanger wil ik ook geen bijkomende ruis. Ik kies voor een storingsvrije ontvangst van betrouwbare informatie.

  1. Harry Haller2

   Wat beoog je te zeggen met deze wartaal, Heinzs?

   1. Heinzs

    De kwaliteit van rechts nieuws laat vaak te wensen over. Vaak rommelig taalgebruik.

    1. Harry Haller2

     Dat ben ik met je eens. Het zou wel wat sterker, snediger, beter geinformeerd, coherenter en congruenter mogen zijn.

     Maar links heeft nu eenmaal alle media in handen. Heeft dus meer routine en ervaring, meer bronnen ter beschikking en meer slaafjes die alles wat voorgekauwd wordt klakkeloos herhalen.

     1. Xyz1234

      Heinz zegt eigenlijk: als het mooi verwoord wordt zal het wel goed zijn. Tot zover de diepgang van deze criticus.

    2. LifeBuddy

     Programma terugkijken takkemens, dan zie je dat de VVD/CDA/D66/GL/CU zaken doen met de Taliban, over de rug van kinderarbeid. Het zal mij benieuwen of dat (GIFCT) tegen de schenen gaat schoppen van pinokkio?

    3. Emile Takma

     Rechtse mensen zijn vaak lager opgeleid en redeneren zwak. Daarom is er niet altijd veel touw vast te knopen aan de bijdragen die, inderdaad, meestal in schabouwelijk Nederlands zijn gesteld.

 2. Nostradamus

  Heel vreemd dit want er is aanzienlijk meer extreem linksch dan rechts.

  Je zou bijna denken dat Big Tech en Big Pharma de SOCIALISTEN gebruiken om een politieke agenda door te drukken. Zoals ook een zekere Adolfje de SOCIALISTEN gebruikte aan de vooravond van een bepaalde wereldoorlog net iets meer dan 80 jaar geleden.

 3. Beukman

  Het grootste gevaar komt nu eenmaal vooral van extreem-rechts. Zo is het in Duitsland, in het oost-blok, en vooral in de VS. De poging tot staatsgreep daar op 6 januari jl was georganiseerd door extrem-rechtse groeperingen.

  Je kan het wat krampachtig “censuur” noemen als grote bedrijven voorzorgen nemen, maar dat is natuurlijk onzin.

  1. Harry Haller2

   Censuur is nooit onzin: het is wat het is – het niet toestaan door dictatoriaal extreemlinks van een andere mening of politiek standpunt.

   De ‘staatsgreep’ op 6 januari in de USA was evenmin georganiseerd door extreemrechtse groeperingen – dat maak jij als extreemlinkse gehersenpsoelde er van. Het was een ongeorganiseerd stelletje ongeregeld voornamelijk bestaande uit Trumpers.

  2. Nostradamus

   Antifa is anders behoorlijk extreem links. Anitfa heeft veeel meer geweldplegingen en doden door heel de VS tegenover 1 keer het Capitool binnendringen waarbij een ‘patriot’ om het leven kwam.

   Doe je rode bril een keer af en dan zie je het.

   1. Beukman

    Bizarre vergelijking. Antifa heeft niet geprobeerd de certificering van een nieuwe president te voorkomen.
    Antifa heeft bovendien niet het gebouw van de democratie bestormd om aan die democratie een einde te maken.
    Het is niet Antifa dat nu de splijtzwam is, maar de Republikeinse partij, die is overgenomen door extreem-rechtse carrièrejagers die nepnieuws verspreiden.

    1. Harry Haller2

     Beukman heeft weer teveel marcheerpoeder in zijn neusgat zitten.

    2. Tommy76

     “ (Reuters) – Anti-government and anti-fascist protesters in Portland and Seattle vandalized a Democratic Party office and other buildings and scuffled with police on Wednesday, protesting against President Joe Biden’s inauguration.”

     1. Beukman

      Those who took to the streets on Wednesday said they were a mix of anarchists, anti-fascists and racial justice protesters. One of their signs said, “We don’t want Biden — we want revenge” for killings committed by police officers and “fascist massacres.”

      Je wil dit uiterst lokale anti-Biden akkefietje toch niet gaan vergelijken met de door Trump aangestuurde couppoging in Washington, uitgevoerd door duizenden van zijn volgelingen?

     2. vlekkenoplosser

      onzin bukhol ! Gewauwel

     3. Beukman

      Je drukt je helaas (weer) wat onduidelijk uit, detergent. Bedoel je dat jij dit uiterst lokale anti-Biden akkefietje wél wil vergelijken met de door Trump aangestuurde couppoging in Washington, uitgevoerd door duizenden van zijn volgelingen?
      Ik zou zeggen: doe dat vooral, en publiceer hier morgen een lijst met al de verschillen die je hebt gevonden. Ik zal daar dan naar kijken en de nodige correcties aanbrengen.

     4. vlekkenoplosser

      onzin bukhol ! Gewauwel.

  3. vlekkenoplosser

   als links zich verstopt in een cordon sanitair en elk geluid blokkeert wat niet in de linkse woke omgeving past kan een klein kind begrijpen dat de lont in het kruidvat brandt bukhol

 4. ElGuapo

  Het lijkt me inderdaad beter om op extremisme in het algemeen te richten.

 5. Bes Tolen

  Beukman heeft gemakkelijk praten. Hij steunt de links fascisten en dat is geen wonder want hij voelt zich er vleselijk mee verbonden. Pas op, Beukman, dergelijke verbondenheid heeft miljoenen onschuldigen de kop gekost.

  1. Emile Takma

   Tjonge, Beukman is vleselijk verbonden met links fascisten.

   Het moet niet gekker worden!

   1. ElGuapo

    Ga mijn nieuwe vliegtuig bestellen schlemiel.

   2. vlekkenoplosser

    fout strónt vlé®k , bukhol en jij trouwens ook zijn fascisten

    fascisme is trouwens altijd links domme jongen, daarmee is links fascisme een neoplasma domme jongen

  2. Beukman

   Hij steunt de links fascisten en dat is geen wonder want hij voelt zich er vleselijk mee verbonden. Pas op, Beukman, dergelijke verbondenheid heeft miljoenen onschuldigen de kop gekost.

   Dat heb ik wel over voor de geweldige seks die deze vleselijke verbondenheid oplevert, Bessemans.
   Je hebt mijn nummer. Geef me gerust een seintje als je interesse hebt.

 6. Emile Takma

  Het is wel opvallend dat DDS, maar ook de meeste reaguurders hier, reageren als door een wesp gestoken als veiligheidsdiensten zich ook richten op extreem-rechts terrorisme.
  Kennelijk voelt men zich aangesproken.

  1. ElGuapo

   Minder praatjes meer vliegtuig bestellen.

   1. Emile Takma

    Heb je gesnoven, Gapo?

    1. ElGuapo

     Gewoon lekker doen of je van niks af weet wat eigenlijk dan ook wel weer klopt.
     Geeft niet knaapje zolang je die lucovitaal nog niet gebruikt hebt en je shocktherapie nog niet afgerond is neem ik het je niet kwalijk dat je vergeetachtig bent.

    2. ElGuapo

     “Als Gapo een bron kan opvoeren waarin deze wonderlijke bewering enige steun vindt krijgt hij een vliegtuig.”

     Lucovitaal kuurtje nog niet begonnen, shocktherapie nog niet afgerond…mja dan kan je wat vergeetachtig zijn.

     1. Emile Takma

      Heb je de wonderlijke bewering al met een bron ondersteund, Gapo?

     2. ElGuapo

      Jazeker schlemiel maar aangezien je een lui varken bent heb je misschien niet gekeken of heb je het wel gezien en dacht je dat het slimmer was om het te negeren dan je ongelijk toe te geven.
      Ik had ook niet anders verwacht van je aangezien je overtuigd bent van je eigen gelijk.

     3. Emile Takma

      Kun je even een link geven naar die bron, Gapo?

     4. ElGuapo

      Nee die staat al in de desbetreffende topic zolderkamerkoning x.

     5. Flengan

      “zolderkamerkoning”

      Whahaha! 🙂

      BAM!

     6. Emile Takma

      Kon het niet vinden, Gapo, welk topic was het ook alweer?

    3. ElGuapo

     Kan de vraag over snuiven beter aan jou stellen als je dingen van ongeveer 10 uur geleden niet meer weet maar ook dit zal ik toeschrijven aan het niet gebruiken van de lucovitaal kuur en d shocktherapie.

     Voor een nieuw vliegtuig ben ik uiteraard wel behulpzaam…

     Raad van State-uitspraak legt bom onder plaatsing nieuwe windparken: “Het gaat rechtszaken regenen”

     1. Emile Takma

      Ik heb even gekeken naar jouw bron. Los van het feit dat de realisatie kerncentrales in Europa andere koek is dan in China klopt je bewering ook niet.
      Uit jouw bron!: “The site in Yangjiang was selected for nuclear development in 1988.[4] The project was approved in 2004.[2]”

      Vervolgens was hij in 2014 in bedrijf. De totale ontwikkeltijd was dus 26 jaar.

      Je zwetst maar wat, Gapo.

     2. ElGuapo

      Je roept maar weer wat!
      6 jaar om te bouwen.

      Aangezien de plannen meerdere malen zijn aangepast en er een vertraging vanwege de Chinese safety review was is het logisch dat het langer duurde.
      Daarom is zoals ik al aangaf met een betere planning dit makkelijk haalbaar binnen 10 jaar.

      Het ging daarnaast over de kosten van kern, zon en wind energie waarbij je ook al zag dat kernenergie de goedkoopste was.

     3. ElGuapo

      En kijk anders even naar Japan Kashiwazaki-Kariwa of naar Korea.

     4. Emile Takma

      De bouwtijd van kernenergiecentrales is slechts een fractie van de ontwikkeltijd in Nederland. Voordat de bouw aanvangt is er tenminste tien jaar nodig voor wijziging van bestemmingsplan, inspraakprocedures en vergunningen.
      Ik sprak ook nooit over bouwtijd, dat is natuurlijk ook onzin.

     5. Flengan

      Tot zover het zwakzinnige proefkonijn.

     6. ElGuapo

      Je beperkt het nu tot Nederland.
      Nogmaals met een goede planning is het inclusief alle vergunningen etc makkelijk haalbaar binnen 10 jaar.
      Zie Japan en Korea!

     7. Emile Takma

      “ Je beperkt het nu tot Nederland.“

      Nee, je komt alsnog in aanmerking voor een vliegtuig als je een voorbeeld kunt noemen van een kerncentrale die, waar ook ter wereld, binnen 10 jaar is gerealiseerd.

     8. Flengan

      Aldus Ernst Proefkonijn.

  2. Beukman

   Inderdaad. Zeer defensieve reacties hier.
   Was jet je al opgevallen dat Wout in de bestorming van het Amerikaanse Capitool
   “bestorming” tussen aanhalingstekens heeft gezet?
   Sommige hooggeplaatste Republikeinen vergeleken het zelfs met een toeristisch uitje.

  3. Nostradamus

   Alleen maar als ze partijdig zijn en niet ook extreem linkse terroristen aanpakken. Die lijken wel een vrijbrief te hebben om te rellen terwijl belasting betalende burgers worden neergeknuppeld.

   1. Beukman

    Onzin en een slechte smoes. Antifa heeft niks met de staatsgreepplegers van 6 januari te maken. Bovendien zijn er talrijke relschoppers opgepakt en veroordeeld die meeliepen met Antifa-demo’s.

    Wat vind je er eigenlijk van dat op 6 januari Trumpfans het Capitool bestormden, al roepend: “Hang Mike Pense”/ “Hang Nancy Pelosi”, zelfs een galg met zich meedroegen, Senatoren voor hun leven moesten rennen en de Trumpfans, gedirigeerd door Proud Boys en andere extreem-rechtse organisaties, meenden dat Donald het hen had gevraagd, terwijl Donald zelf 2,5 uur wachtte met ingrijpen, aan de beeldbuis gekluisterd als hij was?

    1. Flengan

     Domme proefkonijnen hebben alleen verstand van wortels.

     1. Beukman

      Inderdaad.

     2. Flengan

      Wanneer komt de derde injectie, dom proefkonijntje?

     3. Beukman

      Vergeet je niet de microfoon uit te zetten als je tegen jezelf praat, Flensje?

     4. Flengan

      Aldus dom proefkonijntje.

  4. Harry Haller2

   Ik zie in deze draad geen enkele reactie ‘als door een wesp gestoken’, Takma. Dat maak jij er van omdat het zo lekker framed. Want jij bent extreemlinks, rampzalige idioot.

   1. Emile Takma

    Misschien is het woord ‘defensief’ dat Beukman gebruikte adequater, heer Haller.

    1. ElGuapo

     Maar dat is niet het woord wat je gebruikte roeptoeter.

     1. Harry Haller2

      Zo is dat ElGuapo. Maar Emile Takma is vergroeid met grove dramatisering en overdrijving in het debat.

      Takma is dan ook niet zuiver op de graat. Hij komt hier uitsluitend om het debat te winnen, met alle middelen en leugens. Dat heeft hij namelijk nodig om zijn wankele zelfbeeld te schragen. Zoals een junk z’n shot moet hebben.

     2. ElGuapo

      Daar moet hij dan toch even aan werken…voorlopig wacht ik de levering van mijn nieuwe vliegtuig af dat is mijn shot😀

     3. Flengan

      @Harry: Inmiddels kent iedereen de zolderzot. Bij iedere reactie krijgt hij zijn eigen strooisel voor z’n harses, steeds opnieuw, dag in, dag uit.

      🙂

      BAM

 7. Nostradamus

  Heel vreemd dit want er is aanzienlijk meer extreem linksch dan rechts.

  Je zou bijna denken dat Big Tech en Big Pharma gebruiken om een politieke agenda door te drukken. Zoals ook Adolfje de SOCIALISTEN gebruikte aan de vooravond van een bepaalde wereldoorlog net iets meer dan 80 jaar geleden.

  1. Emile Takma

   Welke politieke agenda meent Nostra te zien bij deze grote bedrijven, een socialistische heilstaat invoeren?

   1. vlekkenoplosser

    wat een knullig Nederlands strónt vlé®k

    misschien nogmaals proberen domme jongen

 8. plakband

  Natuurlijk gaan de tech-giganten niet jagen op extreem links.
  Extreem links, dat zijn zijzelf namelijk.

  1. Emile Takma

   Volgens plakband zijn grote bedrijven extreem links.

   Het kan verkeren.

   1. Brenda Welsh

    En…niet te vergeten ook fascistisch, linksch fascistisch.

   2. ElGuapo

    Weer met jezelf aan het praten?
    Is echt niet gezond hoor.
    De eerste stap naar het mogelijk herstel van meervoudige persoonlijkheidsstoornis is therapie.

    1. Flengan

     “Weer met jezelf aan het praten?”

     En hij voegt de ‘domme’ september er ook nog even aan toe.

     🙂

     BAM

    2. Emile Takma

     Paranoia is een nare aandoening, Gapo.

     1. vlekkenoplosser

      links is inderdaad paranoïde strónt vlé®k

     2. ElGuapo

      Meervoudige persoonlijkheidsstoornis ook zolderkamerimam.

   3. september

    Het lijkt me ook niet dat ze dat zijn.

   4. plakband

    Oppervlakkige Takma verwart bedrijven met personen.
    Bedrijven hebben geen mening, geen gevoel en geen overtuiging.
    Trap eens tegen een bedrijf. Het roept nooit auw.

    1. Brenda Welsh

     Woorden met au of ou moet je uit je hoofd leren. Luister naar het woord en denk goed na hoe je het moet schrijven. Maak je het woord langer en hoor je dan een w? Dan schrijf je meestal auw of ouw.

     1. plakband

      Brenda Welsh geeft zich over aan gew.auw.el.
      Dat is een verbetering.
      Meestal gaat het nergens over.

     2. Flengan

      Taalnazi en zwakzinnig proefkonijn.

 9. Xyz1234

  Extreem rechts = overheidskritisch. Dat is de nieuwe definitie waarmee alle tegenstanders uit de weg geruimd moeten worden.

 10. halo1

  Extreem-rechts heeft natuurlijk altijd het nadeel van (schijn?)-gewelddadigheid en non-inclusiviteit, terwijl extreem-links zich altijd achter (wereldvreemde) ideele humanitaire waarden kan verschuilen..zoals “de wereld-is-voor-iedereen”…mooi klinkend maar au fond desastreus.

 11. JoopvdJoop

  Da’s zorgelijk,ik denk dat meer dan de helft van de bevolking extreemrechtse ideeën heeft over de immigratie.

 12. Monty

  ”Als die bedrijven iets als ‘extreemrechts’ labelen, dan is het al snel uit met de pret. En de kans is dík aanwezig dat ze nogal ruim om zullen gaan met die definitie. Zie het dan nog maar eens aan te vechten!”

  Gelukkig kan iedereen terecht op GETTR zonder censuur.

  1. Jack Flash

   Grote bedrijven gebruiken linksewappies dmv linkse propaganda om ze voor hun karretje te spannen.
   Ze zijn alleen geinteresseerd in geld en macht.
   De rest is b*llshit

   1. Monty

    ”Ze zijn alleen geinteresseerd in geld en macht.”

    En Rechts heeft zeker meer sociale idealen.

 13. RvdBe

  Links terrorisme is de voedingsbodem voor rechts terrorisme.
  Pak het links terrorisme aan, en het rechts terrorisme verdwijnt vanzelf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.