Campagne tegen stagediscriminatie gefaald: afgelopen schooljaar maar 39 meldingen gedaan

Volgens mbo-scholen en studentenorganisatie JOB MBO zou er in Nederland nog altijd veel sprake zijn van stagediscriminatie. Toch blijkt uit het aantal meldingen bij het Meldpunt Stagediscriminatie dat het allemaal wel meevalt. Het afgelopen schooljaar werd er maar 39 keer melding gemaakt van stagediscriminatie, slechts negen meer dan het jaar daarvoor.

Vrijwel ieder onderzoek over discriminatie op de werkvloer of bij sollicitaties gaat ervan uit dat vermeende slachtoffers van discriminatie ook daadwerkelijk zijn gediscrimineerd. Dat klopt de cijfers flink op en zorgt voor explosieve headlines in de media.

Toch nemen vermoedelijk gediscrimineerde studenten bijna niet de moeite om hier zélf melding van te maken. En dat was nou juist wel de bedoeling van de in 2020 gelanceerde campagne #KIESMIJ, georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het Meldpunt Stagediscriminatie is in 2017 opgericht en heeft jaarlijks slechts een klein aantal meldingen mogen ontvangen. Dat kan eigenlijk maar twee dingen betekenen. Of het meldpunt is moeilijk vindbaar, of het boeit de studenten te weinig om melding van discriminatie te maken.

Maar zelfs al zou het meldpunt worden overladen met meldingen, dan nog is het maar de vraag of hier ook iets mee gebeurt. Het meldpunt gaat dan namelijk het stagebedrijf bellen over de melding, om opheldering te vragen, meldt NU.nl. Wat denk je dat zo’n leerbedrijf op dat moment gaat zeggen? ‘Oh ja we wilden hem niet bij ons bedrijf hebben vanwege zijn achternaam’? Natuurlijk niet. Die zeggen gewoon dat ze een geschiktere kandidaat hebben gevonden of verzinnen een gelijksoortig excuus.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Toch wordt de hoop om discriminatie aan te kunnen tonen en er een groot probleem van te kunnen maken niet opgegeven. ROC Nijmegen wil al een eigen meldpunt gaan maken, net als in Rotterdam. Zo heeft Nederland straks nog twee extra meldpunten waar ook niks mee gedaan kan worden. Kunnen we daarna weer opnieuw onderzoek gaan doen waaruit blijkt dat discriminatie nog veel groter is dan we in eerste instantie dachten, zodat het ministerie van OCW weer met subsidies kan gaan strooien om dit spook achterna te blijven jagen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Nostradamus

  Ach, net als in de VS. De MS camera’s richten op de kleinste groep slachtoffers vanwege een kleur. In dit geval naam. Zo vaak mogelijk herhalen en slachtoffers voor de camera zien te krijgen met één doel: De blanke man schuldig maken van institutioneel racisme.
  Afschaffen die zieligheidsindustrie!

 2. Dirk Jansen

  Zolang de overheid zelf discrimineert onder de noemer positief, is het des te bespottelijker de burger hier op aan te spreken.
  Het is sowieso opmerkelijk dat werkgevers in het ‘vrije’ Nederland blijkbaar niet zelf mogen bepalen wie ze toelaten in hun eigen bedrijf. Met oog op de huidige polarisatie in dit land dankzij de opgedrongen multicultuur, moet je ditzelfde toch niet willen in je bedrijf? Even buiten beschouwing gelaten waarom werkgevers liever een autochtoon dan een Sjimmie of Hassan in dienst willen.

  1. Flengan

   Positieve discriminatie is net zoiets als positief stelen.

  2. JoopvdJoop

   Verfrissend en verhelderend Dirk.
   Nou ff die linkse kletsmajoors afwachten die alles weer op de man spelen.
   Of misschien heb je wel een taalfaut gemaakt.

 3. Jan Heyn

  Dit krijg je dus als je zulke dingen aan een dwaze huismoeke overlaat.
  Dat mens hoort achter het aanrecht. Hoe verder ze van haar aanrecht komt hoe meer schade ze aanricht.

 4. Abraham50

  Campagne tegen Beukman geslaagd: afgelopen schooljaar wel 39 meldingen gedaan op De Dagelijkse Standaard.

 5. Dirk Jansen

  Off-topic.

  Beste mensen bekijk de link. Blijkbaar niet eens meer het melden waard door de MSM.

  https://twitter.com/DVanLangenhove/status/1409847689072758788

 6. Bes Tolen

  De overheid is naar mijn bevinding een zwendelaar optima forma. Ze heeft een hele middenstand van buitenlanders in het leven geroepen en gehouden met forse subsidies. De enige remedie hier tegen is zo lang door te gaan zodat er geen oorspronkelijke Nederlander meer over is. Dat is dus ook de weg, die de overheid heeft gekozen. Jammer dat ik het einde van die weg niet meer mee maak. Er zou dan uiteindelijk toch eens iets vulgairs in Nederland zijn opgeruimd.

 7. A-BBa

  “Zo heeft Nederland straks nog twee extra meldpunten waar ook niks mee gedaan kan worden.” Fout gedacht. Ieder meldpunt betekend waarschijnlijk een nieuwe stichting waarmee subsidie opgehaald kan worden.

 8. 56RdK

  Bedrijven willen nu eenmaal eerlijk, betrouwbaar en kwalitatief goed personeel.
  Dus wordt daar op geselecteerd, niks mis mee!
  De goede kandidaten komen er wel, of ze nu geel, paars, rood of zwart zijn. Oh ja, en natuurlijk de blanke en lichtgetint.

  Dat het personeelsbeleid bij de overheden beduidend anders ligt, ervaren we.

 9. Spoetnick

  Maar 39 meldingen.
  Toch wel zielig voor Van Engelshoven.
  Elk door haar ingezet beleid mislukt.
  De wereld wil maar niet voldoen aan haar wereldbeeld.

  1. Wally

   En dan vraag ik me af hoeveel van die 39 er zijn verzonnen. Ik gok 38,5…..

 10. Bes Tolen

  Vroeger had je ook al discriminatie bij de rijksoverheid, met name de belastingdienst. Er waren twee soorten gereformeerden waarvan één het achter de ellebogen had. Dat wist de andere soort ook en die vluchtte er nota bene ook nog wel eens voor weg. Maar als de ellebogenbaas dacht en dat hoefde helemaal niet zo zijn, dat je PvdA was en mogelijk zelfs niet eens christen dan hoefde je nergens meer op te rekenen. Dus ook dat kwam voor. De PvdA werd trouwens landelijk vaak gediscrimineerd. Ik heb zo altijd het idee gehad, dat daarom hele groepen lieden niet op de PvdA maar wel op D66 durfden te stemmen. Toen. Het is nooit helemaal pluis geweest in Nederland. En nu? Het wordt steeds erger.
  De Nederlanders hoeven zich echt niet zoveel te verbeelden, namelijk dat ze zo democratisch zijn. Erg democratisch is de meerderheid ook vroeger m.i. nooit geweest.

  1. Emile Takma

   “Het is nooit helemaal pluis geweest in Nederland. En nu? Het wordt steeds erger.”

   De oude Bes ziet de toekomst ook somber in.

 11. Wally

  Mag ik een teiltje van u. ‘Stagediscriminatie’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.