Column Paul Cliteur: Gaat het Westen de tribalisering overleven?

Als vandaag, op het strand in Kreta, de nieuwe Ludlum toch een beetje tegenvalt,

Als u intellectueel toch iets meer geprikkeld had willen worden,

Als, nu ver van huis, de behoefte opkomt te reflecteren over dat gekke thuisland,

Als u toch eigenlijk niet begrijpt wat de afgelopen jaren “in de politiek” is gebeurd,

Dan was het boek Tegen de tribalisering (red. Ton Nijhof) misschien toch een betere suggestie geweest als vakantieliteratuur.

(Maar geen nood, bol.com bezorgt misschien ook wel op Kreta)

Het gaat over de opkomst van de “stammencultuur”, de “tribalisering”, van Nederland. Maar misschien ook wel van andere landen. Het uiteenvallen van het “vivre ensemble”, van de wil om samen, als land, iets met elkaar te willen, en te doen. Om de versplintering van het midden in uitersten van “links” en “rechts” die elkaar niet meer lijken te kunnen bereiken met argumenten, en uit zijn op de totale vernietiging van de ander. (Niet in de laatste plaats door de ander te negeren en elk gesprek met elkaar uit de weg te gaan.)

Nu had Dr. Sid met Links en rechts in dialoog (ja, was ook mooi geweest op het strand) al geprobeerd het gestrande gesprek op gang te brengen, maar Tegen de tribalisering legt uit waarom is gebeurd wat gebeurd is.

De eerste contribuant aan de bundel, Prof. David Engels, schrikt niet terug voor flinke cultuurfilosofische generalisaties over de toekomst van de Westerse cultuur. Zijn thema is de tribalisatie van Europa door de komst van de Islam. Ja, dat weet ik al, denk u. Nee, dat weet u niet. Engels benadert het onderwerp op een volstrekt eigen manier. Hij deed mij in zijn aanvaarding (althans, ten dele) van de ontwikkelingen een beetje denken aan de Houellebecq van Soumission, maar dan zonder de ironie van de Franse romanschrijver. Engels hoopt en bepleit een nieuwe oriëntatie op het Christendom als basis van de Europese cultuur, maar zijn benadering is hoogst origineel (“Oost-Europees” kan men misschien zeggen: tegenover het nihilisme van de westerse kosmopolitische elite).

Zijn definitie van de islamitische cultuur is verrassend: “We kunnen zeggen dat het centrale element van de islamitische cultuur ligt in de absolutie, onvoorwaardelijk en totale onderwerping van de mens aan een soort van vaderlijke woede” (p. 22). Religie, zegt Engels, is hier “een daad van regelmatig herhaalde onderwerping” (p. 22). De vorm is niet de natie of de stad, maar het “zelfgekozen getto”. Dat heeft vergaande consequenties voor wat we tot voor kort “integratie” plachten te noemen. De kansen daarop zijn gering. “Dit stelt de leden van de islamitische cultuur in staat om hun manier van leven te behouden, zelfs in een volstrekt vreemde omgeving” (p. 23). Assimilatiekans nul (dit zijn mijn woorden; PC).

In Frankrijk probeert men nu door een revitalisering van de lekenstaat (“laïcité”) een dam op te werpen tegenover de politieke islam, maar Engels gelooft niet dat die acties kans op succes hebben. Veel meer heil ziet Engels in de benadering van Oost-Europa (hij noemt Polen, maar ik neem aan dat hij ook Hongarije zal steunen) waar men bezwaar aantekent tegen de “kunstmatige verdeling” van hun bevolking. Ernstige conflicten met Brussel, Berlijn of Parijs zijn aanstaande, maar dan kan men beter Oost-Europa steunen.

Triomfalistisch is Engels zeker niet. “Het lijdt geen twijfel dat het Europa van de toekomst steeds meer islamitisch zal worden” (p. 33). Maar, zegt Engels, dat is het perspectief op de “korte termijn”. Zijn bijdrage eindigt met een hele voorzichtige hoop. Nauwelijks hoopvol zelfs, kan men misschien zeggen. “Of het Westen – inmiddels gekenmerkt door de twijfel, de vermoeidheid en de zelfhaat van een ouder wordende cultuur – op termijn kan overleven of dat het uiteindelijk wordt beperkt tot een kleine elite zoals de laat-Romeinse senatoriale adel, die te midden van een vervreemde samenleving slechts de overblijfselen van een ooit grootse cultuur bewaart, staat nog te bezien” (p. 35).

Wie nu naar adem ligt te happen krijgt gelukkig weer wat hoop na het lezen van de bijdrage van Bart Reijmerink, het prachtig opstel van Dr. Sid,  Dr. Van der Blom’s analyse van de recente geschiedenis van Nederland en de uiterst verhelderende vergelijking van Nederland met Denemarken door Lex Cornelissen. Maar dat is voor een andere stukje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Emile Takma

  “We kunnen zeggen dat het centrale element van de islamitische cultuur ligt in de absolutie, onvoorwaardelijk en totale onderwerping van de mens aan een soort van vaderlijke woede”

  Die vader heeft er de wind dan niet echt onder: de secularisering van moslims in het Westen gaat net zo hard als die van christenen.

  1. Flengan

   Aldus Borreby Duytsch aka Welsh & Emile

  2. ElGuapo

   Kom maar op met meerdere bronnen die je bewering ondersteunen.
   Het is toch rustig dus ik heb wel even tijd om te lezen.

   1. Flengan

    “beweringen”

    Nee joh, de schoft kan alleen maar liegen. Het is pure nonsens en dat is het. 😉

    1. Niet L niet R

     Ik dacht, dat bepaalde fatsoensnormen gelden bij DDS!

   2. Emile Takma

    h*tps://www.trouw.nl/religie-filosofie/ook-de-islam-heeft-te-maken-met-secularisering-en-dat-is-niet-zo-raar~bb53d248/

   3. Emile Takma

    ht*ps://humanistischverbond.be/blog/432/islam-en-secularisering/

    1. ElGuapo

     Ik zie in beide artikelen niks dat er op wijst dat secularisering van moslims en christenen even hard gaan maar misschien heb ik het gemist.

     1. Flengan

      @El Guapo: Natuurlijk heb je het niet gemist, de forumclown kan alleen maar liegen!

     2. ElGuapo

      Beetje omhoog scrollen schlemiel maar dat zal wel teveel moeite zijn….

      “de secularisering van moslims in het Westen gaat net zo hard als die van christenen.”

      Dit is niet terug te vinden in de links die je gebruikt hebt.

     3. Niet L niet R

      Als het zo doorgaat,overheerst binnen 50 jaar de moslims over Nederland en een deel van de EU die er in de toekomst total anders uit gaat zien, ieder weldenkend mens jong of oud zien de tekenen nu al!

   4. Emile Takma

    ht*ps://joop.bnnvara.nl/opinies/islamisering-secularisering-zul-je-bedoelen

    1. Flengan

     ‘Joop’

     Whahaha! 🙂

    2. ElGuapo

     Ook hier zie ik geen verwijzing naar je bewering.

     1. Flengan

      @El Guapo: Gaat ook niet gebeuren! 🙂

     2. ElGuapo

      Ah kom op! Zit ik zo m’n best te doen voor een bron, al die artikelen te lezen en dan komt er niks wat bruikbaar is.

     3. Emile Takma

      Welke bewering meent Gapo niet geadresseerd te zien?

   5. Emile Takma

    ht*ps://www.ad.nl/buitenland/verwesterlijking-moslimlanden-wat-erdogan-ook-probeert-hij-kan-deze-trend-niet-stoppen~af77a03b/

   6. Emile Takma

    ht*ps://dekanttekening.nl/zingeving/moslims-herkennen-eigen-secularisering-niet/
    ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/moslim-ontkerkelijkt-scp-invloed-islam-op-allochtoon-daalt~b12c7d03/

   7. Flengan

    Aldus de islampromotor, forumclown en het domme proefkonijn.

    1. Emile Takma

     Je bent te dom voor deze discussie en het getröl van zwakbegaafde sukkels gaat natuurlijk vervelen, Flegan.

     Ga wat anders doen, figuurzagen of zoiets. Dit is echt niks voor jou.

     1. Flengan

      BAM x BAM! 🙂

     2. ElGuapo

      Hallo takkie even focussen…
      Ik wil graag een bron die je bewering kan ondersteunen.

   8. Vanduinen

    Mooi boek van Lale Gül, “Ik ga leven” Zeer lezenswaardig! Aanrader!

    1. Emile Takma

     Eens, geweldig geschreven ook. Dat is nou een van die hoopvolle signalen van de secularisering onder moslims. Er is altijd een culturele voorhoede van jongeren die zich losmaakt van verstikkende tradities.

     1. Flengan

      Aldus Emile Welsh, slechts een lachwekkend proefkonijn die zichzelf voorziet van instemmende antwoorden.

  3. LifeBuddy

   HaHaHaHa. de professor van de weetnikskunde takkemens slaat weer een Grote Flater. Hier kunnen we wel praten over Geschift!!!
   h**ps://www.geenstijl.nl/5160284/video-ex-moslima-in-charlie-hebdo-shirt-neergestoken-valt-flauw-preekt-verder/#comments

  4. Rieks

   Zie mijn eerdere posting. Goede leessuggesties van jou maar met die secularisering van moslims heb je het mis.

 2. Joko

  Heel goed Takma. Kus van de meester. Maar toch wel jammer dan de jeugd tradities niet koestert. Er blijft zo weinig over: Een beetje met je achterste draaien voor Instagram, Geen echte studie meer willen volgen, maar het liefst de hele dag modellen. Geen creativiteit meer, behalve de spiegelcreativiteit van schminken, kleuren, verven, lipsticken en onnozel kijken. Tradities zijn ook zo uit de tijd…

 3. Rieks

  Het werpt bij mij een andere vraag op. Wanneer begint die tribalisering in het westen eens? Simpeler gezegd: wanneer wordt de politieke elite eindelijk eens wakker en stelt zich te weer tegen al die krachten die onze cultuur bedreigen. Aan die innerlijke weerstand ontbreekt het. Een doorwrochte analyse van dat proces heb ik nog niet gelezen. Heel kort door de bocht (geen analyse): het begint ergens bij Parijs 1968 en bij Tien over rood in NL. Duidelijk is wel de kwalijke rol van links hierin maar ook de afwezige reactie van rechts, inclusief de christenen. Ad christenen: de secularisatie is al veel verder voortgeschreden dan uit sommige wetenschappelijke rapporten, bv. van het CBS, ons willen doen geloven. God is dood en komt niet meer terug. En dan die integratie van moslims. Die is schijn, zeker, hun geloofsbeleving is lauw maar op cruciale momenten is men virulent moslim. Als de Twin Towers worden neergehaald juicht men en bij de herdenking van Van Gogh zijn slechts een handjevol moslim-officials aanwezig waarschijnlijk op uitnodiging van Cohen. Maar wanneer er eisen aan ons zouden komen om Pinksteren te schrappen of zelfs Kerst haalt de grote meerderheid van NL zijn schouders op. Neen, zover is het nog niet maar we bewegen ons wel in die richting, onmiskenbaar. Nederland moet wakker en weerbaar worden, niet alleen PVV en FVD maar ook CDA en VVD en SP.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.