Column Sid Lukkassen: de moordaanslag op Peter R. de Vries heeft onmiskenbaar een politieke component

De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries roert de gemoederen. Nog veel is onduidelijk – wie zit erachter? Wat is het motief? In welke kringen zoekt de politie naar daders? Het lijkt in eerste opzicht onmogelijk om er zinnige uitspraken over te doen. Bij nadere beschouwing blijkt dat echter onjuist – deze zaak heeft onmiskenbaar een politieke component.

Dr. Jan van de Beek zei namelijk al: “Beelden tonen veel meer dan woorden wat er in dit land aan de hand is: Napolitaanse toestanden. Een advocaat is recent koelbloedig voor zijn huis neergeschoten en nu Peter R. de Vries. Het is de taak van de pers om het publiek ‘s-lands toestand te tonen.” Zelfs de discussie over fatsoen en privacy, over het wel of niet publiceren van beelden van het gevallen slachtoffer, blijkt in de kern een politieke discussie.

Allereerst natuurlijk alle sympathie en medeleven naar het slachtoffer en de naasten. Nu een blik op het land waarin we leven. Nederland is een keiharde narcostaat geworden. Te beginnen met wat Van de Beek beschrijft: de moord op advocaat Derk Wiersum. Mocro gangs zien mensen voor de verkeerde aan en maaien ze gewoon om. Gangs van tienerjochies gaan gewapend met machetes over straat en plegen moorden op klaarlichte dag in supermarkten. Dan hebben we het alleen nog over straatschorem en georganiseerde misdaad en niet over de Gökmen Tanissen oftewel jihadistisch tuig.

Los van het persoonlijke respect voor De Vries en dit verschrikkelijke feit, blijft de analyse relevant – helemaal omdat dit de toekomst is. In zijn loopbaan als mediapersoonlijkheid heeft De Vries altijd multiculturalisme, One Worldism en open grenzen beleid verdedigd; in talkshows was hij de eerste om Wilders en andere ‘rechtspopulisten’ de maat te nemen. De onvermijdelijke uitkomst van deze standpunten is een ‘dog eat dog’ wereld – een ‘urban jungle’ waar het recht van de sterkste geldt. Precies zoals FvD-senator Theo Hiddema toelichtte in een talkshow: Nederland zit nu opgescheept met jongeren uit tribale milieus met een lage intelligentie die voor een grijpstuiver en wat status hun wapens gebruiken.

Volgens de media zijn de aangehouden verdachten “een 35-jarige Pool” en “een 21-jarige Rotterdammer”. Opmerkelijk dat RTL de nationaliteit van de Pool wél benoemd en niet van de Rotterdammer. Tekenend was dat op dezelfde dag, media een bericht plaatsten over een 14-jarige jongen en een 43-jarige man, die door een groep ‘hangjongeren’ werd mishandeld waarbij verder ieder signalement ontbrak. Het bericht kreeg nogal wat kritiek te verduren – het volk weet dat het eenzijdig wordt voorgelicht en dat bepaalde informatie vanuit politieke motivaties wordt verzwegen.

De stedelijke gebieden tribaliseren steeds harder door wegkijkpolitiek, en zelfs al waren de daders een Pool en een Rotterdammer, dan nóg speelt dit ook binnen Poolse milieus. Zou die Pool hier überhaupt zijn als we niet onder het juk van de globalisering zouden leven? Hoe je het ook keert, het promoten van open grenzen, het ondermijnen van de Leitkultur en de infiltratie van de rechtspraak door linksig-globalistische NGO’s, plus een mediacultuur van morele pushback tegen iedereen die het gezellige, ordelijke en authentieke Nederland wil herstellen, leidt onherroepelijk tot deze urban jungle. Dat wil zeggen: tot een cultuur waarin makkelijker wordt overgegaan tot moord als middel.

Liquidaties zijn er altijd geweest, maar de prijs die daarvoor betaald wordt, daalt. Veel ‘jongeren’ zijn bereid om anderen voor relatief kleine bedragen om te leggen, met veel risico’s voor omstanders.  Naast liquidaties hebben we aanslagen, docenten die worden bedreigd waarbij zelfs hoofden afgehakt worden, ‘jongeren’ die vanuit een groepsverband intimideren, enzovoorts.

De maatschappelijke elites halen lieden binnen uit culturen waar je respect niet verwerft met datgene wat je bereikt maar door het geweld dat je bereid bent te gebruiken. Hierdoor wordt onze maatschappij wreed. De wilden passen zich niet aan aan de gematigden, dus zullen de gematigden zelf mogelijk ook gewelddadiger worden om overeind te blijven. Het ene is, valt te vrezen, het mogelijke logische gevolg van het andere.

Deze analyses overstijgen duidelijk het ‘frame’ van burgerlijk-conservatieve partijen.

Dan nog over de selectieve verontwaardiging aangaande de beelden. Als meer mensen geconfronteerd zouden worden met de gruwelijke daden van moslimterroristen, om een voorbeeld te noemen, zou er veel meer verzet zijn. Het frame ‘religie van de vrede’ zou sneuvelen in de publieke perceptie, en de NPO zou niet wegkomen met promotie voor een toneelstuk over jihadbruiden. Beelden van aanslagen wekken woede op onder de bevolking, die de overheid en media proberen te sussen om hun macht te behouden en het ‘rechtspopulisme’ de wind uit te zeilen te nemen. De morele verontwaardiging is en blijft selectief: jihadbruid Laura H. krijgt een theatershow en haar actrices een uitnodiging voor Op1 – haar slachtoffers mogen echter wegrotten.

Laten we, tot slot, een stap verder denken. Vandaag de dag resteert er nog nét genoeg van het gezellige, empathische Nederland in onze ziel, om medelijden en medeleven te voelen met Peter R. de Vries ongeacht welke politieke standpunten hij eerder heeft uitgedragen. Maar de vraag is hoe dit over anderhalf jaar zal zijn. De tribalisering van de maatschappij gaat momenteel zó hard, dat iedereen die niet meedoet aan de deugpronkcultuur, daarvoor de prijs betaalt in die zin dat je maatschappelijk gemarginaliseerd raakt ongeacht welke kwaliteiten en talenten je verder hebt als mens. Vanuit deze realiteit is het afwachten hoe lang deze wederzijde empathie intact blijft.

Sid Lukkassen is begonnen met een nieuwe fondsenwervingscampagne via BackMe. Steun zijn nieuwe project, dat ook over de ineenstorting van de rechtsstaat gaat, hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Nostradamus

  Zo waar dit verhaal. En zolang er lieden als Emile bestaan zal deze wond verder etteren. Afgestudeerden die nooit in een afvoerputje hoev(d)en te leven worden de slinkse elitairen of elitairen wannabees. De dag des oordeels komt nog wel een keer.
  Zet een roedel grijze wolven of hyena’s tussen een kudde schapen en zie wat er gebeurd.

  1. Xyz1234

   Troost uzelf met de gedachte dat het hoogste bezit in het leven immaterieel van aard is. Figuren zoals u omschrijft zijn materialisten pur sang want zij denken dat een academisch denkniveau het summum is. Niets is minder waar. Juist wanneer je beschikt over een hoge intelligentie loop je het gevaar in de val te trappen waarin vele elitairen al verstrikt geraakt zijn. Uiteindelijk zijn zij degenen die lijden aan geestelijke armoede en dat komt tot uiting in de maatschappij zoals we nu zien, omdat zij daar vanwege hun machtsposities in zeer grote mate vorm aan geven.

 2. Harry Haller2

  Linkse etterbuilen als Emile Takma, Beukman en Branzino zijn het echte kwaad in onze maatschappij. Nooit zullen ze, durven ze en kunnen ze toegeven dat de massa-immigratie ons land vernietigd heeft, dat moslims, Marokkanen, Antilianen en Turken het hoogst scoren in alle misdaadstatistieken. Zij houden de mythe in stand dat globalisering en het verdwijnen van onze cultuur noodwendig en prachtig is. Dit vunzige schuim, dit tuig van de richel beschermt het Kwade en stampt het Goede in de modder.

  Ken uw vijanden.

  1. Gebande K0K

   De landverlater, landverrader heeft het gore lef om over: “ons land ” te hebben.
   Je bent opgerot naar het land van AH.
   Jij hebt geen enkel recht om mijn mooi Nederland jouw land te noemen.

   1. Harry Haller2

    Nederland is MIJN land en ik zal het tot mijn laatste druppel bloed verdedigen tegen vieze, vunzige half-Spanjolen, linkse dyslectici en onwetende uitverkopers zoals jij, goor snackbarvarken.

    1. Gebande K0K

     Gezien uw reactie zal menigeen begrijpen waarom jij je in Duitsland thuisvoelt.
     Een varkensstal is nu zijn 2e huiskamer, vertelde het overgelopen varken hier trots.

     1. Harry Haller2

      Dat zie je toch verkeerd, Cock. In de hele Vulkaneifel is geen varken te bekennen.

      Nee, het gaat om een oude koeienstal met 80 cm dikke muren van gestapeld Bruchstein, prachtige oude hanenbalken en hoge dubbele deuren waardoor de hooiwagen naar binnen kon. Dat heb ik geheel met eigen handen gerestaureerd en in oude luister hersteld. Het is nu een museale ruimte van dik 50 m2 met uitzicht op een heerlijke, groene binnenhof en inderdaad in gebruik als Wintergarten /tweede huiskamer.

      Vertel eens, Cock: heb jij ook een tweede huiskamer in je doorzonwoninkje?

     2. Gebande K0K

      Ik snap dat deze Duitse stalbewoner graag wil weten hoe mijn Nederlandse penthouse of Spaanse 2 onder een kap residentie er uit zien.
      Ik zal u de vergelijking met uw zwijnenstal bewaren.

   2. Nostradamus

    Heh, heb je het weer over Schimmelpenp1kje?

   3. usb3.0

    “Je bent opgerot naar het land van AH.”

    Idereen begrijpt dat dit over Duitsland gaat, je bent wel heel ziek als je Duitsland nog steeds het land van ädolf hïtlër noemt

   4. ikweetwatikwil

    Jij hebt geen enkel recht om mijn mooi Nederland jouw land te noemen. Aldus Gebande kok.

    Jouw mooi Nederland!! Ik zou zeggen, Ga tippelen op de Ossenmarkt en tabak halen voor de kippen. Dan mag je spreken over jouw Nederland.

    1. september

     Gebande kok mag dat wel zeggen en jouw reactie is gewoon een idiote reactie,die veranderen toch nooit.

     1. Rood

      Aldus Van Velenamens bruinridder

     2. usb3.0

      septembertjes veranderen ook nooit

     3. ikweetwatikwil

      Ken ik jou September? Ik dacht het niet.

  2. Meriadoc Brandebok

   Het is ook flauwe kul. Met cultuur heeft het niets te maken. Veel meer met geld en status: grote criminelen rekruteren zwakbegaafde en kansarme jongeren tegen de belofte van veel geld en status. Wie de missie voltooid kan rekening houden met een forse beloning. Meestal volgt een kogel dan wel het cachot.

   De criminele wereld is bovendien doordrenkt van Nederlandse criminelen. In het geval van de huidige onderwerekd bijvoorbeeld: Lucs Boom (omgelegd), Hugo van Houten (omgelegd), Stefaan Bogaerts (omgelegd), Dennis Struijk (omgelegd) etc,
   .

   1. usb3.0

    Heeft alles met cultuur te maken

   2. halo1

    Het heeft alles met cultuur te maken: naieve (niet intimiderende) (europese) wetgeving, geringe pakkans, softe straffen, ideale criminaliteits-omstandigheden: overdreven “privacy”, legers “jeugdwerkers”enz.. als dat geen (wan)cultuur is..

  3. Branzino

   @Harry Hakker
   Noodwendig??? Schrijf nu eens gewoon Nederlands i.p.v. dat spraakgebrek dat ook wel Duits wordt genoemd. Grapje!!! 😉 Na opmerkingen als douchen met Zyklon B, vunzig schuim, tuig van de richel, beschermers van het Kwade, in de modder stampen van het Goede moet dat er toch ook wel bij kunnen, niet? Had je een wat slechtere nacht misschien? Dat spijt me dan. Maar op een serieuze reactie mijnerzijds zul je niet gerekend hebben, toch?

 3. vlekkenoplosser

  ik zou willen dat alle miesgassers die nu selectief verontwaardigd zijn van geluk onder de trein zouden lopen.

  De enige echte politieke moord was op Fortuyn. De moord op Fortuyn was moord op de democratie.

  Willen alle selectief verontwaardigde linkse klaplopers verder hun bek houden !
  De moordenaar van Fortuyn heeft slechts 12 jaar vastgezeten hypocriete populistische opportunistische klaplopers.

  Wat een hypocriet volk

 4. Mar

  Opvallend of juist veelzeggend, de moord op de broer van

 5. Mar

  Opvallend, veelzeggend, per ongeluk expres, de moord op de broer van Nabil B. wordt niet vermeld.

 6. Rieks

  Maar wat beweert hij nu? En wat is die politieke component die er zou zijn?

 7. 4thepeople

  Peter R. de Vries had ook, net als Pim Fortuyn, een afkeer van de monarchie. Toe te voegen aan het lijstje. Maar te denken dat hij door zijn kennis ook staatsgevaarlijk zou zijn gaat me vooralsnog een beetje te ver.

 8. Adriaen van Bergen

  Het pappen en nathouden, dat alle socio’s, via de rechters hebben opgedrongen werkt niet voor criminelen van de straat.
  Hoeveel moet er nog worden gemoord om dat duidelijk te maken?
  Het omgekeerde gebeurt. Men kijkt weg bij manifestaties waar tot geweld wordt opgeroepen, KOZP, BLM, betogingen tegen Israël, door islamfascisten.
  En men hakt er op bij geweldloze protesten, Pegida, tegen covidmaatregelen.
  Hopelijk legt de mocromaffia nog een paar politici en rechters om, dan hebben ze pas echt een koekje van eigen deeg.

 9. John2003

  Ik probeer iedere keer weer DDS serieus te nemen , mede omdat er behoefte is aan meer volwassen “rechtse” geluiden.
  Maar als ik hier 25 reacties zie, dan zie ik 20 stuks onderling gekrakeel en gescheld.
  Ik begrijp niet dat de hoofdredacteur dit zinloze gedoe toelaat en kennelijk niet ziet dat op deze manier het hier nooit wat wordt.
  Ik hoor ze bij D66 bijna schaterlachen.

 10. John2003

  Uitstekend artikel van Lukassen, waarvoor dank. Dat de weekdier mainstream media het 21-jarige stuk schorem “Rotterdammer” noemen verdedigen ze uiteraard met het argument dat dit gedrocht de NL nationaliteit heeft. Klaar toch?

 11. 56RdK

  Dit land is verloren! Zeker met wat er allemaal al is toegelaten en nog wordt toegelaten. Dit land was en is daar door de naïeve, domme gedachtegangen niet op berekent!
  Hans Janmaat, Pim Fortuyn, Geert Wilders, voorzagen en voorzien het. Waren en zijn een roepende in de volkomen deugwoestijn, wat dit land al decennia is!

  Een ommezwaai verwacht ik dan ook niet, wel nog meer subsidiestromen voor het lagere inteeltvolk, nog meer volkomen dwaze woke- en deugregels en wetgeving, nog meer geweld en nog meer geschokte reacties van politicy, nog meer instroom van labielen en inteelt, etc., etc!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.