De Jonge weigert alternatieve WOB-werkwijze coronabeleid te veranderen, gaat in hoger beroep

De nieuwe bestuurscultuur in Den Haag weigert de werkwijze rondom het openbaar maken van WOB-verzoeken aan te passen, ook al oordeelde de rechter dat een alternatieve werkwijze niet mag. Coronaminister Hugo de Jonge lijkt niet onder de indruk te zijn van het rechterlijke oordeel en gaat in hoger beroep. In de tussentijd blijft men met een ‘alternatieve werkwijze’ doorgaan rondom WOB-verzoeken over het coronabeleid. 

Sinds het uitbreken van de coronacrisis had het ministerie van Hugo de Jonge ineens een andere werkwijze bedacht, Nieuwsuur was hier niet over te spreken en spande een rechtszaak aan. Met deze ‘alternatieve werkwijze’ is het haast onmogelijk om het kabinet te controle. De rechter boog zich vorige maand nog over de kwestie en deelde de mening dat deze werkwijze niet legitiem was. Toch gaat De Jonge door met deze manier van werken. Klaarblijkelijk heeft ook de ‘nieuwe bestuurscultuur’ geen hoge dunk op van de rechtsstaat in Nederland.

Op dit moment bepaalt het ministerie zélf wanneer ze welke stukken openbaar maken, ze werden hierdoor terecht door de rechter voor op de vingers getikt. Nu blijkt dat De Jonge het niet eens is met deze rechterlijke uitspraak en besluit hij in hoger beroep te gaan – en ondertussen gewoon op de oude voet door te gaan.

Hoogleraar Wim Voermans, die gedurende deze crisis al vaker felle kritiek had op de werkwijze van het kabinet, snapt helemaal niks van de houding van het ministerie van VWS. Het ministerie heeft namelijk als reactie op de rechterlijke uitspraak 50 juristen extra in dienst genomen om de oude werkwijze, die dus als omstreden is verklaard door de rechter, uit te voeren. Volgens Voermans is dit van de zotte:

“VWS probeert de rekening voor achterstallig onderhoud – ze hebben die documenten dus nauwelijks gearchiveerd of zó georganiseerd dat ze die snel ter beschikking zouden kunnen stellen als dat zou moeten – wegleggen bij de WOB-verzoekers. Welke bibliotheek zegt tegen een bezoeker als die om een boek vraagt: onmogelijk! Weet u wel hoeveel boeken we hier hebben? Die volumes zelf zeggen niks en vormen geen excuus.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Voermans kaart een terecht punt aan: De Jonges ministerie maakt er een bende van en het resulteert in een schimmig beleid en een gebrek aan transparantie.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Jack Flash

  Als zelfs de rechterlijke macht poppenkast is verwacht ik dat het hoger beroep in het voordeel van de minister zal vallen.
  Het leidt lekker af…

 2. Xyz1234

  Er is al lang geen sprake meer van een democratische rechtsstaat. Alleen op papier bestaat die (nog). En daar houden veel burgers zich aan vast, geen besef hebbende van hun cognitieve dissonantie.

 3. Flengan

  Tja… Als je de boel al anderhalf jaar in de zeik neemt is het logisch dat je juristen en andere geïnteresseerden buiten de bestuursdeur wilt houden.

 4. vlekkenoplosser

  Uiteraard , als de geest uit de fles komt van de corona knoeiboel stromen de rechtzaken binnen van de schade gevallen door het wanbeleid.

  Het ergste is dat de debielen gewoon doorgaan met hun achterlijke wanbeleid

  1. dumbfarmer

   nee hoor.. het spelletje is nu gewoon: tijd rekken.
   Die gasten weten allemaal 2 dingen: wachtgeld en banencarousel. Dus nu effe lekker aanklooien.. maar dalijk staat dat wel mooi op het cv: minister van…..
   En 10 jaar verder weet toch geen hond meer wie dat nou was.
   Dat hij half nederland daarmee de prut in draait boeit niet, hij zelf heeft daar geen last van, nu niet, dan niet en nooit niet.
   En als het eenmaal uit komt allemaal, net als dat met die kindertoeslag: weet ineens niemand meer precies hoe het gegaan is, en zijn we al een aantal ministers en staatssecretarissen verder, waardoor hun mooi de dans weer ontspringen, wijzend naar elkaar

   1. ElGuapo

    👍

 5. dumbfarmer

  is wat die muppet aan het doen is zo langzamerhand (of helemaal) niet gewoon een ambtelijk misdrijf???

  1. ElGuapo

   Geen idee maar ambtsmisdrijven zijn volgens mij wel complex. Zou het ook wel willen weten dus misschien is er iemand die daar wat meer weet.

 6. Response

  Precies het tegenovergestelde van wat deze coalitie mbt nieuwe bestuurscultuur heeft beloofd:
  – minder achterkamertjespolitiek
  – meer openheid
  – meer tegenmacht voor de Tweede Kamer.

  Maar zoals we allemaal weten en zien en nu weer blijkt gaat dat niet gebeuren.

 7. Cootje

  En Polen de maat nemen met een zwarte balk voor hun kop.

 8. Cootje

  De bananen republiek ten top.

 9. Cootje

  De beerput die stinkt , dat alleen Emile de lucht kan verdragen . De echte journalisten blijven graven en op gezette tijden gaat de deksel er van af zo dat de fatsoenlijke heerlijk op de man / vrouw af zwaar beschadigt moeten zien te overleven heerlijke politiek want in 10 doctrine Rutte kunnen nog vele mooie hoofdstukjes volgen

 10. Emile Takma

  Voor de echte corona-wappies is dit om te smullen:

  ht*ps://rumble.com/vk3k5e-wereldwijde-chaos-verwacht-komende-herfst.html

  Ik heb er enorm van genoten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.