Horrorslachthuis blijft nog steeds dicht, NVWA gelooft niets van tweede verbeterplan

Het slachthuis in Epe waar dieren ernstig werden mishandeld blijft nog steeds dicht. Het bedrijf heeft voor de tweede keer een verbeterplan ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die er wederom niet van onder de indruk was.

Het is goed om te zien hoe deze situatie serieus wordt genomen. Nadat de undercoverbeelden van het slachthuis werden getoond zorgde het voor veel ophef. Toch bleef het eerst alleen bij verscherpt toezicht door de NVWA. Maar na een debat in de Tweede Kamer, waar vooral PVV-leider Geert Wilders hard inging, werd het slachthuis keihard aangepakt.

Het bedrijf moest eind juni de deuren sluiten omdat de NVWA de slachthuiserkenning introk. En afnemers zoals McDonalds, Albert Heijn en Jumbo stopten per direct alle handel met het slachthuis. Ze moesten bij slachterij Gosschalk eerst maar een laten zien hoe ze de bedrijfsvoering wilden gaan verbeteren.

“Zolang er geen vertrouwen is in het plan van aanpak, blijft de erkenning van dit bedrijf ingetrokken”, stelt een NVWA-woordvoerder.

Tot twee keer toe is er nu een verbeterplan ingediend en beide keren werd het afgeschoten. “Dat Gosschalk niet in staat is om een gedegen verbeterplan op te stellen, toont wel aan dat de kennis over dierenwelzijn in het slachthuis ernstig tekortschiet”, zegt actiegroep Varkens in Nood tegen de NOS.

Hoe langer het nu duurt, hoe sneller dat slachthuis bij een faillissement uitkomt. De hoofdreden voor hun dierenmishandeling was namelijk, zo zeiden ze op die undercoverbeelden, kostenreductie. Een treuzelend varken kostte ze al snel 100 euro en de marges waren schijnbaar al niet erg hoog, dus dit draait ze binnen de kortste keren financieel helemaal de nek om.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En dit is ook precies hoe we in Nederland met dit soort misstanden om moeten gaan. Niet een beetje extra toezicht (al helemaal niet na herhaaldelijke overtredingen zoals bij Gosschalk het geval was) en dergelijk soft gedoe, maar gewoon keihard aanpakken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Cootje

  En bij de andere slachterijen is het wel fris , mensen die daar werken en wonen worden ook behandeld als varkens , het beoogde goedkope werkvee .

 2. Xyz1234

  Mooi zo. Aanpakken dit soort bedrijven.

  1. Heinzelmann

   Hier wordt Fockingworst van gemaakt. Een Utrechtse lekkernij.

   1. Flengan

    Nietszeggen tot kunst verheven.

    1. Pauline Kummer

     In tegendeel. Je doet dat werk niet voor de lol of uit dierenliefde.

 3. Jack Flash

  Overal camera’s plaatsen.
  Of maak van ieder slachthuis een glazen huis, dan wordt overconsumptie vanzelf gereduceerd.

 4. Tepelkloofje

  “en de marges waren schijnbaar al niet erg hoog”

  Dit klopt helemaal. De winstmarges liggen niet bij de varkenshouder noch de vleesverwerker, maar bij de grutter.

  Want hoe gaat dat? Simpel: een inkoper van Appie de Gein stapt op een boer af en zegt: “jij moet verplicht zoveel leveren per jaar, en ik betaal jou daar dit schamele fooitje voor. Accepteer dit nou maar, want niemand anders zal jouw spullen kopen, daar zorgen wij wel voor.”.

  Dit abbatoir wordt – terecht – aangepakt, maar er kleeft minstens zoveel bloed aan de handen van de supermarktketens.

  Iedereen die zegt “schande dat dit zo maar kan in Nederland”, dit komt door u. Koop direct bij de boer, en ga naar een echte slager!

  PS: leuk trivia feitje: wist u dat het meeste vlees in de supermarkt ingespoten is met water, zodat het zwaarder wordt? U betaalt immers per kilo. U kunt dit vrij gemakkelijk merken: zodra u het vlees uit de verpakking haalt, druipt zowel vlees als verpakking aan alle kanten van het water dat er uitloopt. Na het bakken is het vlees enorm gekrompen (bijna niets meer van over) en ziet u een grote hoeveelheid vocht in de pan.
  U betaalt letterlijk een klein vermogen voor kraanwater.

  1. Nikita

   het is heel simpel haal de supermarkten er tussenuit klaar ..

 5. Abraham50

  De dagelijkse Standaard blijft nog steeds dicht, Beukman gelooft niets van tweede verbeterplan

 6. Abraham50

  Beukman blijft nog steeds verbannen, de Dagelijkse Standaard gelooft niets van tweede verbeterplan

 7. 56RdK

  Inderdaad Wout, met een falend overzichtstoezicht zoals dat van de NVWA is er maar één remidie tegen dit soort wantoestanden: een totaal faillissement, tot op de bodem financieel leegplukken van betrokkenen. Want tijd voor het theedrinken e.d. met daders is een allang, allang achterhaald station!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.