hujong

Hugo's ministerie van Volksgezondheid drijft de spot met corona-gerelateerde WOB-verzoeken: worden compleet zwart gelakt openbaar gemaakt

Geen categoriejul 25 2021, 16:00
Afgelopen woensdag kregen we te horen van demissionair minister Hugo de Jonge wat de nieuwe bestuurscultuur onder meer inhoudt: nog méér Ruttiaanse praktijken. Door de rechter is het ministerie van Volksgezondheid op de vingers getikt; het ministerie had een andere werkwijze omtrent WOB-verzoeken over corona gerelateerde zaken. Volgens de rechter was dit illegitiem. Hugo de Jonge dacht daar anders over en gaat in hoger beroep. Ondertussen is men op het ministerie van VWS druk bezig met alle documenten te lakken, iets wat men bij de Belastingdienst ook zo goed kon...
Het ministerie van Volksgezondheid onder Hugo de Jonge waant zich onschendbaar: een rechterlijke uitspraak leggen zij naast zich neer én ondertussen blijkt ook nog eens dat ze gevoelige informatie weglakken. De journalist Lucien Hordijk heeft na een jaar wachten de eerste WOB-verzoeken in handen gekregen, hij had enkele corona-wob's gedaan. En wat blijkt er uit dit verzoek? Nou helemaal niks, letterlijk alle informatie is weggelakt.
https://twitter.com/LucienHordijk/status/1419222349862277120?ref_src=twsrc%5Etfw
De ambtenaren van Hugo de Jonge gebruiken in eerste instantie een omstreden werkwijze rondom corona wob-verzoeken én daarnaast doen ze hetzelfde als men deed bij de toeslagenaffaire. 'Interne beleidsopvatting' wordt even weggelakt en wat men overhoudt aan informatie is nagenoeg niks waard.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Op deze manier is het natuurlijk onmogelijk om het bestuur en handelen van VWS grondig te controleren. De Jonge en zijn kompanen trekken zich er weinig van aan, het rechterlijke oordeel over de werkwijze negeren ze gewoon. Ze hopen het hoger beroep te winnen, maar in de tussentijd weigeren ze hun werkwijze aan te pakken. En als dat al niet erg genoeg was blijkt ook nog eens dat ze onwelgevallige stukken gewoon helemaal weglakken. Het laatste beetje transparantie, en de mogelijkheid op controle, wordt op deze manier door de wc gespoeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten