Hugo’s ministerie van Volksgezondheid drijft de spot met corona-gerelateerde WOB-verzoeken: worden compleet zwart gelakt openbaar gemaakt

Afgelopen woensdag kregen we te horen van demissionair minister Hugo de Jonge wat de nieuwe bestuurscultuur onder meer inhoudt: nog méér Ruttiaanse praktijken. Door de rechter is het ministerie van Volksgezondheid op de vingers getikt; het ministerie had een andere werkwijze omtrent WOB-verzoeken over corona gerelateerde zaken. Volgens de rechter was dit illegitiem. Hugo de Jonge dacht daar anders over en gaat in hoger beroep. Ondertussen is men op het ministerie van VWS druk bezig met alle documenten te lakken, iets wat men bij de Belastingdienst ook zo goed kon…

Het ministerie van Volksgezondheid onder Hugo de Jonge waant zich onschendbaar: een rechterlijke uitspraak leggen zij naast zich neer én ondertussen blijkt ook nog eens dat ze gevoelige informatie weglakken. De journalist Lucien Hordijk heeft na een jaar wachten de eerste WOB-verzoeken in handen gekregen, hij had enkele corona-wob’s gedaan. En wat blijkt er uit dit verzoek? Nou helemaal niks, letterlijk alle informatie is weggelakt.

De ambtenaren van Hugo de Jonge gebruiken in eerste instantie een omstreden werkwijze rondom corona wob-verzoeken én daarnaast doen ze hetzelfde als men deed bij de toeslagenaffaire. ‘Interne beleidsopvatting’ wordt even weggelakt en wat men overhoudt aan informatie is nagenoeg niks waard.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Op deze manier is het natuurlijk onmogelijk om het bestuur en handelen van VWS grondig te controleren. De Jonge en zijn kompanen trekken zich er weinig van aan, het rechterlijke oordeel over de werkwijze negeren ze gewoon. Ze hopen het hoger beroep te winnen, maar in de tussentijd weigeren ze hun werkwijze aan te pakken. En als dat al niet erg genoeg was blijkt ook nog eens dat ze onwelgevallige stukken gewoon helemaal weglakken. Het laatste beetje transparantie, en de mogelijkheid op controle, wordt op deze manier door de wc gespoeld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Mistgabel

  Precies hetzelfde als met de MH17.
  Ook zwart gelakte stukken.

  Dat doe je natuurlijk alleen als je iets te verbergen hebt. En dat hebben ze ook.

 2. Vrijedenkert

  Enige tijd geleden heeeft DDS al een artikel geplaatst over dit onderwerp en hoe het ministerie een klein leger van juristen heeft ingehuurd die nu druk bezig zijn met het censureren van de stukken!

  h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2021/07/hugo-de-jonge-in-paniek-moet-wob-documenten-vrijgeven-volgens-rechter-maar-huurt-eerst-50-juristen-in/

  Overheid kan miljarden aan Corona gerelateerde uitgaven niet verantwoorden, werkt niet mee en wil zoveel mogelijk dingen verhullen…

  1. Cootje

   Er zijn vele vrienden in het old boys netwerk die hun klandizie hebben beloond gezien , de fatsoenlijke die eten uit de belastingruif kunnen de schijn van top crimineel makkelijk doorstaan , maar Jan Dirk Paarlberg kan er van mee praten als je vriendin Neelie kroes hem liet vallen , terwijl ze de deur bij hem plat liep , de bij Emile hoogstaande fatsoenlijke vallen makkelijk door het mandje als ze de beerputten openen , en het mooiste er is al zat in handen van de echte journalisten die trekken de beerput weer open als de lucht te algemeen wordt , er zijn in de politiek met hun vele vriendjes die erg onrustig slapen en geen natte dromen hebben maar denken waneer zijn wij aan de beurt

 3. Mariposa78

  Eind mei, 4 wob verzoeken ingediend en doordat ze niet ingewilligd zijn ben ik nu 5000 euro rijker.
  Tja dat zijn de spelregels, het kost het rijk elke keer weer geld omdat ze niet aan het wob verzoek voldoen.

  1. Tepelkloofje

   Het Rijk ligt niet wakker van die 5000 yoyo’s hoor. Dat is immers helemaal het Rijk haar geld niet: dat is geld van hardwerkende belastingbetalers.
   Volgend jaar gaan de belastingen wel weer omhoog…

 4. zeester

  De dynamiek van een schoolmeester die alles ingewikkeld vindt …….

 5. A-BBa

  Er zal nooit iets veranderen als de enige actie die wij Nederlanders ondernemen op een pleintje staan te schreeuwen is. En als je op een online media zoals GeenStijl of DDS oproept tot gerichte actie wordt je geblokt. Dus dat schrijven hier door journalisten van “het kan zo niet verder er moet iets gebeuren” is het meest hypocriete wat je kunt doen als je de mensen vervolgens de mond snoert als ze écht wat willen doen.

  1. Tepelkloofje

   GeenStijl blaat net zo hard met de Staatszekerheidsdienst mee als reguliere media, hoor. Mijn gevoel zegt me dat Bartje Nijman een tijdje terug bezoek heeft gehad van een ambtenaar in een regenjas.

  2. Niet L niet R

   Perfect verwoord, Maar de linkse elite en de leiders met een lange IJ trekken zich er niets van aan, zijn nu even op vakantie, hebben zij zo verschrikkelijk verdiend!

 6. vlekkenoplosser

  corona is een hoax !

  Wie heeft de opdracht gegeven voor dat onderzoek in Wuhan ?
  Welke inhoud behelsde de opdracht ?
  Welk doel diende het onderzoek ?
  Wie heeft het onderzoek betaald ?

  hugo goebbels is een massa moordenaar. Oudjes opsluiten in slecht geventileerde tehuizen

  1. Heinzs

   Wat gaat er gebeuren wanneer we dat allemaal weten?

 7. Mistgabel

  Wel vreemd, Nederland, een van de meest gevaccineerde land, donker rood.

  1. vlekkenoplosser

   kennelijk is dat vaccin niet zo fantastisch , jongeren en ongevaccineerde krijgen nu de zwarte piet van het aantal “besmettingen ”

   corona is een hoax !

 8. AidemediA

  Het sch*rem wat aan de macht was en nu nog steeds is, blijft doorgaan met de kluit belazeren. Alle mooie woorden ten spijt, nieuwe politiek etc. Nederland is overgeleverd aan een stel top criminelen. Zowel de min of meer anonieme als de ‘zogenoemde’ witte boorden.

  1. Niet L niet R

   U heeft gelijk, triest maar waar!!

 9. Ben van Zwol

  De onderste steen?

 10. allid

  Sprookjesland dictatuur

  En nu maar knus naar jullie warme nestjes, en, denk erom, oogjes dicht en snaveltjes toe.

 11. allid

  Zwart gelakt….

 12. Niet L niet R

  Ik heb een grote wens, dat ik eindelijk dat gezicht van de slechtste minister die ik heb mee gemaakt clowntje Hugo , niet meer hoor of zien!!!

 13. J. Punt

  Mede door die popiejopie houding van die pipo’s is mijn 2e uitnodiging voor de’prik’ naar België gefaxt via de papiervernietiger. Punt!

 14. Xyz1234

  Dit alles dient maar 1 doel: tijd rekken. Voor wie nog moet vragen waarvoor er tijd gerekt moet worden geldt: ga terug naar start en lees u in.

 15. Flengan

  Het is sowieso imbeciel dat een demissie minister zich verzet tegen een wet die nu juist bedoeld is ter contròle. Hiermee verraadt de leugenaar zichzelf en bewijst dat hij zaken heeft te verbergen, dat hij chantabel is én dat hij een volksvijandige agenda voert.

  Zoveel is nu wel kristalhelder!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.