Klap in het gezicht voor Hugo de Jonge: Meeste reizigers hebben lak aan quarantaine

Het RIVM voerde een periodiek gedragsonderzoek uit. Daaruit blijkt dat minder dan een kwart van de mensen die in een rood of oranje land zijn geweest, zich na terugkeer aan de corona-adviezen hield.

Uit de peiling, afgenomen tussen 16 en 20 juni, blijkt dat iets minder dan de helft (43 procent) van de mensen die in het buitenland zijn geweest, naar een land met een rode of oranje kleurcode zijn gegaan. 24 procent van die mensen gaf aan bij thuiskomst in quarantaine te zijn gegaan en 22 procent heeft zich laten testen. 76 procent van de mensen die naar een rood of oranje buitenland zijn geweest hebben maling aan het quarantaine-advies, meldt het RIVM.

Nu de grootste risicogroepen zijn gevaccineerd en praktisch iedereen die dat wil ook een vaccin kan krijgen, lijkt iedereen het wel best te vinden wat de maatregelen betreft. Er wordt wel steeds meer geroepen over de opkomst van de Indiase ‘delta’-variant, maar zolang zich dat niet vertaalt in volle ziekenhuizen en groeiende sterftecijfers, kiest een groot deel van Nederland toch liever voor het ‘oude normaal’.

“Deelnemers aan het gedragsonderzoek geven aan dat ze de afgelopen week meer sociale activiteiten hebben ondernomen, zoals horecagelegenheden bezoeken, naar feestjes gaan, bezoek ontvangen, of deelnemen aan georganiseerd sportverband. (…) Waar in de vorige ronde 10% van de deelnemers aangaf minimaal één keer meer dan twee bezoekers te hebben ontvangen, was dat deze ronde 22%. (…) Tegelijkertijd is er ook een afname te zien in het draagvlak voor een aantal maatregelen, met name voor het dragen van mondkapjes, thuiswerken en 1,5 meter afstand houden”, aldus het RIVM.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Als demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dit land echt voor wil bereiden op de komst van een nieuwe golf, dan moet hij toch echt zorgen voor een quarantaineplicht of betere controle, want dit vrijblijvende gedoe werkt overduidelijk voor geen meter. En nu is dat nog niet zo erg, maar rond september zou het zomaar kunnen zijn dat het virus weer oplaait. En dan nog is het maar de vraag in hoeverre dat een probleem is, nu bijna iedereen is gevaccineerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. leukeditter

  stop er toch aub mee herr de jonge!! je weet zelf niet wat je allemaal uitkraamt.. dat covid19 in januari 2020 al op de A lijst is gezet terwijl omt en rivm aangaven dat het niet gevaarlijk was en niet zo besmettelijk , en toch patsssss op de A lijst. en herr de jonge je wil en kan het geen eens onderbouwen hoe dit nou toch komt. een stelletje wereldwijde idioten heeft dit griepje verzonnen om ons te onderdrukken en het gaat ze nog lukken ook , dankzij idioten als takkewijf

  1. Branzino

   @leukeditter
   Die aanvankelijke voorzichtige oordeel van RIVM en OMT over corona is kort daarna meer dan ingehaald met soms zelfs veel strengere kwalificaties dan het kabinet. En dat gebeurde niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Geen enkel land heeft uiteindelijk de ernst niet onderkend, geen enkel land.

   1. Xyz1234

    Kijk even naar de IFR zoals gepubliceerd door John Ioannides van het WHO. En u zult zien dat de A kwalificering uit de lucht gegrepen is. De ernst komt hoofdzakelijk door de maatregelen zelf. Het is een gefabriceerde crisis.

    1. Branzino

     @Xyz1234
     Het gaat niet alleen om de IFR. De ernst van een ziekte wordt bepaald door het totale effect op een samenleving. Met deze IFR, maar met de maatregelen om besmettingen, ernstig zieken en doden te voorkomen en bovendien de zorgsector niet te zwaar te belasten zijn de gevolgen draaglijk gebleken. Het aantal doden is zonder twijfel hoog. Maar onderzoek heeft uitgewezen, dat alleen al in Nederland zonder de maatregelen het aantal doden ongeveer 135.000 zou zijn geweest. Dat dit getal niet zo heel vreemd is, kun je zien in landen en gebieden waar men te laat, te nonchalant of helemaal geen maatregelen heeft genomen.

 2. Emile Takma

  “Daaruit blijkt dat minder dan een kwart van de mensen die in een rood of oranje land zijn geweest, zich na terugkeer aan de corona-adviezen hield.”

  De Jonge staat machteloos tegen asociaal en onverantwoordelijk gedrag van domme burgers.

  1. Xyz1234

   Burgers hebben op hun beurt weer last van domme en goed gelovige medeburgers die de tegenstrijdige berichtgeving van figuren als de Jonge en Rutte voor zoete koek slikken. Figuren die al bewezen hebben onbetrouwbaar te zijn. Tegen domheid is nu eenmaal geen kruid gewassen. Daar zullen we het over eens zijn. Maar niet over wie het betreft.

 3. Gerda2

  Wouter Willemsen@ Er wordt wel steeds meer geroepen over de opkomst van de Indiase ‘delta’-variant, maar zolang zich dat niet vertaalt in volle ziekenhuizen en groeiende sterftecijfers, kiest een groot deel van Nederland toch liever voor het ‘oude normaal’.

  Gelijk hebben ze.
  Wat de hoge “besmettingscijfers” betekenen weten we zo langzamerhand.
  Weinig tot niets.
  Bekijk de cijfers in de UK op Worldometers maar eens.
  En ook even kijken naar de getallen van overleden personen.
  Heel weinig doden.

  Laat de minister van Volksongezondheid, Desinformatie en Propaganda maar schuiven.
  Ik kreeg van de week een herinnering van de GGD om me te laten vaccineren.
  Zelfs bij paracetamol zit en 100-keer uitgebreidere lijst met bijwerkingen, dan er in de informatiefolder staan.
  (pijn op de plek van de injectie, hoofdpijn, moe zijn, spierpijn, koorts)
  Nergens staat dat het “vaccin” in fase 3 zit en er niets bekend is over de gevolgen op lange termijn. In wezen is het dus gewoon experimenteel.
  Nergens staat iets over de bewezen ernstige bijwerking en doden.
  Dus ik neem de vrijheid dit als desinformatie/misleiding te bestempelen.

  En maar even populair doen om proberen de jongeren over te halen, horen we de Jong zijn koopwaar aan de man proberen te brengen met de slogan “Dansen met Jansen”.
  Het lijkt wel of de Jong op cursus is geweest in België bij van Ranst, de misleider en propagandist.

  En dat de besmettingscijfers in het najaar op gaan lopen weet ook iedereen met een beetje gezond verstand.

 4. Florissa

  Met de verdwenen 5 miljard door deze klungel,had men het huizenprobleem aardig kunnen verlichten,wat erop de mensen afkomt door klimaatgeneuzel zal nog meer geld verdwijnen ,wanneer komt er iemand die wakker wordt en zegt stop,nu gaan we wat doen voor ons eigen land , bouwen alles op ,en stoppen met het laten beroven van onze landgenoten,of bent u zo iemand die blijft staan als u berooft wordt ,en de dader ziet weglopen .

  1. Gebande K0K

   of bent u zo iemand die blijft staan als u berooft wordt ,en de dader ziet weglopen .

   U woont nog in Nederland of bent u om deze reden reeds vertrokken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.