Netbeheerder kan zonnestroom niet meer aan, wil dat huishoudens duizenden euro’s aan thuisbatterijen gaan kopen

Netbeheerder Liander zit in de knel. Doordat veel huishoudens zonnepanelen hebben aangeschaft, kan het netwerk de druk niet meer aan. Huishoudens kunnen daardoor hun opgewekte stroom niet meer terugleveren. De oplossing? Een dure thuisbatterij van tussen de 5.000 en 10.000 euro!

Wie dacht fijn mee te kunnen doen aan de groene droom van Frans Timmermans en het in zonnepanelen geïnvesteerde geld uiteindelijk terug te kunnen verdienen, die komt bedrogen uit. Het elektriciteitsnet van Liander is er niet op berekend en het wordt een behoorlijk dure opgave om dat netwerk uit te breiden om de druk te kunnen verlichten. Dus is het aan de particulieren om eerst zélf maar met een oplossing te komen.

Momenteel is er de zogenoemde salderingsregel waardoor door particulieren opgewekte zonnestroom aan het net wordt teruggeleverd als ze die zelf niet kunnen gebruiken. Die regeling geldt nog heel volgend jaar en wordt daarna in acht jaar geleidelijk afgebouwd, meldt Trouw. Heel vervelend voor Liander, want daardoor ontstaat er dus zoveel druk op het netwerk. En dat is weer vervelend voor de huishoudens met zonnepanelen, want die lopen nu geld mis!

Maar het meest vervelende van allemaal is nog wel de houding van Liander. Die pleit ervoor om die salderingsregeling voor particulieren sneller af te schaffen (dus geen geld meer kunnen verdienen door de verkoop van stroom) en zo’n joekel van een batterij aan te schaffen. Zolang ze zelf het netwerk maar niet hoeven te verzwaren, want dan kost het ze zélf geld.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De aanschaf van zonnepanelen is dus voor de getroffen particulieren een beroerde investering gebleken, omdat het door de huidige situatie veel langer duurt voor het zich terugverdient. Sterker nog, er moet nóg meer geld bij vanwege die batterijen of de verzwaring van het elektriciteitsnetwerk (Rara waar worden die kosten op verhaald?). En het wordt er ook niet echt groener op, want de productie van dergelijke batterijen is nou niet bepaald milieuvriendelijk te noemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. Bas Manon

  geweldig toch, dit kon de domste van de klas wel voorspellen want die domme groene gekken lopen hun ideologie achterna maar weten niet wat erbij komt kijken, de mensen angst en schuld gevoel aanjagen om hun eigen ideaal te kunnen realiseren, de wereld is gek geworden want er is genoeg olie en olie an sich vervuild niet want het is aardolie, de aarde produceert zelf de olie en kan als diesel en benzine heel schoon gebruikt worden, schoner dan elektrische auto’s.
  De hele groen lobby hangt van subsidies aan elkaar, kijk naar Marijn Poels zijn documentaires. Ook de postcodeloterij is een groot verderf voor Nederland want die subsidieert heel veel groene gekken.

  1. Cootje

   En ik steun Bolsonaro met zijn houtkap , om de kleine boertjes daar te steunen en mij allesbrander van hout te voorzien , die geitenwollen sokken gaan maar op hun bek liggen of bij hun warmtepomp

   1. M. Brandenburg

    Je bent overduidelijk niet op de hoogte, hier in Brazilië is maar liefst 65% van het grondgebied tot beschermt natuurgebied verklaard. En niet zoals in het westen waar de meest waardeloze stukken grond tot beschermd zijn verklaard maar grond rijk aan grondstoffen. Er zijn ook niet meer bosbranden dan normaal sterker nog die zijn zelfs aan de lage kant op dit moment. De Amazone als geheel groeit elk jaar meer en meer. Maar om de een of andere reden is de Amazone in Brazilië tot de longen van de wereld verklaard ook iets dat helemaal niet klopt. Onder Bolsonaro worden de wetten strikt nageleefd 2aar onder PT (Braziliaanse PvdA) er 17 jaar corrupte en omkoping plaatsvond, politici en ambtenaren die maar wat graag extreem wilde verdienen aan de wetten negeren. Onder socialisten was alles mogelijk als je maar genoeg onder de tafel schoof. Een president die zijn eigen naam niet eens in het Portugees kon schrijven, nooit een een bedrijf heeft gehad en nooit een baan in het bedrijfsleven heeft vervuld maar als President multimiljonair geworden zonder een salaris die dat mogelijk maakte. Verrijking ten top.

 2. M. Brandenburg

  En na de duizenden Euro’s investering op je batterijen, gaat de overheid de productie van de energie vol belasten immers, al die overheidsplannetjes om groen te gaan worden bekostigt met die 65% belastingen die je op energie betaald. Wanneer dat wegvalt gaat de overheid je eigen productie belasten dus belasting over de energie die jij opwekt met jouw met eigen geld gefinancierde paneeltjes. Waardoor dat schijnvoordeel vervalt, dat voordeel was er al niet want de enige reden dat zonnepaneeltjes bijna zijn terug te verdienen komt door de kuntsmatig opgedreven energieprijzen. Breng de geheven energie terug naar 21% over de energieprijs en de verdient die krengen nooit meer terug.

 3. Cootje

  En zo gaat het dadelijk ook met de auto’s , het geld moet ergens vandaan komen , gebeurd al 75 jaar genaaid door de fatsoenlijke partijen,

 4. Jack Flash

  Huishoudapparatuur is allemaal wisselstroom, 50 hertz.
  Accu’s zijn tijd gelijkstroom.
  Misschien kun je er een paar lampjes op laten branden.

  1. Jack Flash

   Altijd

  2. Flengan

   Bovendien hebben wij in Nederland een vraaggestuurde economie. Dat betekent dat we ook energie nodig hebben als het niet waait en in de winter, als de zon niets opbrengt.

   1. Emile Takma

    Goed gezien, Flengan, en daarom is opslag de toekomst.

    1. vlekkenoplosser

     strónt vlé®k gaat wisselstroom opslaan , geweldig , wat een sukkel

     ongehinderd door enige kennis blaat de strónt vlé®k erweer op los

     1. Emile Takma

      Nee, Poepclown, wisselstroom kun je niet opslaan in batterijen. Een heel erg domme opmerking.

     2. vlekkenoplosser

      vervelend voor wasmachine en broodrooster strónt vlé®k

  3. Emile Takma

   Zou het niet verstandiger zijn, Jack, dat je eerst even googelt en dan pas bijdragen gaat plaatsen?

   ht*ps://groene-woningen.nl/product/thuisbatterijen/

   1. vlekkenoplosser

    zou het niet verstandiger zijn als jij die installatie eens ontleedde op samenstelling domme arrogante strónt vlé®k

    1. Emile Takma

     Lees het artikel nou maar, domme Poepclown.

     1. vlekkenoplosser

      inderdaad, lezen strónt vlé®k

      h**ps://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/het-klinkt-duurzaam-elektrisch-rijden-maar-juist-de-grote-vraag-ernaar-bedreigt-mens-en-milieu~b90f0033/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

     2. vlekkenoplosser

      inderdaad strónt vlé®k , lezen

      h**ps://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/hoe-onduurzaam-zijn-batterijen

     3. vlekkenoplosser

      inderdaad , lezen strónt vlé®k

      h**ps://www.legebatterijen.nl/actueel/blog/grondstoftekort-dreigt-voor-de-elektrische-accu/

     4. Emile Takma

      Poepclown probeert panisch van onderwerp te veranderen en begint maar over de duurzaamheid van batterijen.

      Je domheid ontroert, Poeperdje.

     5. Emile Takma

      Wel mooi dat Poepclown via een artikel uit de kwaliteitskrant Trouw zijn bezorgdheid uitspreekt over duurzaamheid.

     6. vlekkenoplosser

      inderdaad lezen strónt vlé®k

      h**ps://www.parool.nl/nieuws/congo-betaalt-de-prijs-voor-onze-accu~be1184fa/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

     7. usb3.0

      tamil moet zijn mond houden en opgesloten worden vanwege het feit dat tamil tamil is..

  4. NO8DO

   Accu’s zijn altijd gelijkstroom, misschien kun je er een paar lampjes op laten branden.

   Wat zouden volgens ingenieur Jack Flash zonnepanelen opwekken: wissel of gelijkstroom?

 5. Emile Takma

  Zonne-energie is een enorm succes en van groot belang in de klimaattransitie. De ontwikkeling van thuisbatterijen is een interessante vervolgstap. Het biedt consumenten de mogelijkheid in veel grotere mate energie-onafhankelijk te worden.
  In België en Duitsland nemen de thuisbatterijen al een grote vlucht. In Nederland zijn ze vanwege de gunstige salderingsregeling nog niet rendabel maar dat gaat snel veranderen, in de eerste plaats omdat die regeling geleidelijk wordt afgebouwd en in de tweede plaats omdat batterijopslag snel goedkoper wordt en de capaciteit toeneemt.
  Met een slimme laadpaal is het overigens nu ook mogelijk je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken.

  Ik verwacht overigens dat de Overheid de komende jaren thuisopslag gaat subsidiëren. Dat zou slim zijn omdat daarmee de kosten van aanpassing van het elektriciteitsnet kunnen worden gedrukt.

  1. Jack Flash

   Veel productievervuiling. Technisch onrendabel, “techneutje” takkie.

   1. Jack Flash

    Plus de afvalverwerking, die niet mals is.

    1. vlekkenoplosser

     Dat probleem schuiven we door naar de volgende generaties

  2. usb3.0

   tamil lült volledig uit zijn klimaatreligieuze waanzinnige nek

  3. vlekkenoplosser

   zonneenergie drijft op subsidies en de salderingsregeling. Het is een complete mislukking en een aanslag op mens en natuur. De strónt vlé®k heeft kennelijk geen idee hoe grondstoffen voor zijn groene succes worden gewonnen.

   Welke idiootplaats een bom naast zijn huis om energie in op te slaan ? Brandende zonnepanelen kunnen we niet blussen, brandemde tesla’s kunnen we niet blussen en de strónt vlé®k pleit voor energieopslag naast en in woonhuizen.

   Overgines worden laadpalen niet meer aangesloten op het net strónt vlé®k. Je gewauwel is weertene krommend. Even een betrouwbaarrioolkrantje quoten ,
   h**ps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/elektriciteitsnet-raakt-in-steeds-meer-wijken-overbelast-door-snelle-economische-groei~bd07d87a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

   Ik vraag me nog steeds af waar de energie vandaan gaat komen als zonnepanelen niet renderen. De strónt vlé®k en zijn linkse maffia blijven het antwoord schuldig.

   Misschien moet de strónt vlé®k even kijken wat op een power bank staat ! MILLIE AMPERE domme decadente strónt vlé®k.

   Het domste jongetje van de klas wauwelt wat over experimenten met grootschalige energieopslag wat zeker door brandgevaar nog in de kinderschoenen straat.

   De strónt vlé®k heeft geen idee hoe bijvoorbeeld Lithium gewonnen wordt en kwaakt over een groot belang ala de volgevreten timmerfrans ongehinderd door enige kennis

  4. Emile Takma

   Gerrit en Poepclown beweerden hier dat het niets zou worden met zonnepanelen, elektrische auto’s, warmtepompen en windmolens.

   Ze komen natuurlijk niet meer buiten omdat ze niet gevaccineerd zijn (ze beweerden hier ook dat vaccinatie leidt tot miljoenen doden) maar inmiddels zijn de zonnepanelen en warmtepompen niet meer aan te slepen en houden alle grote automerken op met het produceren van verbrandingsauto’s.

   Tragisch om zo onder een tegel te moeten leven.

   1. Jack Flash

    Met dommigheid & onkunde het laatste woord willen hebben tokkietakkie.
    Al jaren voorspelbaar en lachwekkend.

    1. Emile Takma

     Je hebt inhoudelijk niets te melden Jack, dat lijkt me het gevolg van een beperkte intellectuele ontwikkeling.

     1. Jack Flash

      Meer dan jij, maar je blijft lachwekkend tokkie.

     2. vlekkenoplosser

      de strónt vlé®k probeert anderen de maat te nemen maar kent zelf het verschil van wissel en gelijkstroom niet.

      de strónt vlé®k heeft geen enkele ontwikkeling op de basis begrippen van elektriciteit maar de strónt vlé®k denkt anderen de maat te kunnen nemen.

      geweldig die arrogante decadente t@rrél

     3. Emile Takma

      Heeft Poepclown het artikel gelezen waar ik naar verwees? Daar wordt het toch heel helder uitgelegd?

     4. Flengan

      Uitgekotst, en niemand moet hem. Het zal vast warm aanvoelen, net als de eerste urine als je in je bed zeikt terwijl je slaapt.

   2. vlekkenoplosser

    de strónt vlé®k heeft de link weer niet gelezen. Voorspelbaar voor een pédó op een zolderkamertje. Inhoudelijk niets in te brengen en de aandacht afleiden met zijn quatsch en gewauwel

    1. Jack Flash

     🤣🤣

     1. Emile Takma

      Jack heeft heul veul verstand van gelijkstroom en wisselstroom.

      🤓

     2. vlekkenoplosser

      en jij van kleine jongetjes !

     3. Flengan

      Inderdaad, moeders houd uw kinderen binnen.

    2. usb3.0

     @Vlekkenoplosser tamil leest nooit als je een link heeft, dit past niet in zijn bekrompen denken, daarnaast moet tamil verplicht worden om binnen te blijven..

     1. usb3.0

      heeft = hebt

   3. vlekkenoplosser

    de strónt vlé®k heeft de link weer niet gelezen. Voorspelbaar voor een pédó op een zolderkamertje. Inhoudelijk niets in te brengen en de aandacht afleiden met zijn quatsch en gewauwel

    1. Jack Flash

     😂

     1. Emile Takma

      Jack denkt dat je met een thuisbatterij alleen maar een gelijkstroomlampje kunt laten branden.

      😂

    2. Emile Takma

     Waarom denk je ik de link niet las, Poepclown?

     1. vlekkenoplosser

      wat een abominabel slecht taalgebruik strónt vlé®k

     2. usb3.0

      “Waarom denk je ik de link niet las”

      Logica..

 6. J. Punt

  Goed idee. Alleen hoe krijg je een wisselspanning van 230V/60Hz, iets verzwaard om -nu al- t.o.v 220/50, het net niet te overbelasten, uit accu’s? Nou Liander, leg dat maar eens uit aan de gedupeerden in plaats van drammen met duizenden euro’s. Zonnecelletjes op je dak.. klinkt leuk, slaat nergens op.

  1. vlekkenoplosser

   Liander sluit geen laadpalen meer aan op het net in de regio Amsterdam-Amstelland

   Geen capaciteit en het vermogen van de zonnecellen verstoort in hoge mate het net. Immers wat heb je aan een energiebron die aan – uit gaat ?

   Zonepanelen blijven leuk voor op de camper met een extra boord accu als het verlengsnoer tekort is. Voor de rest zijn zonnepanelen luchtfietserij.

   1. Emile Takma

    “Zonepanelen blijven leuk voor op de camper met een extra boord accu als het verlengsnoer tekort is. Voor de rest zijn zonnepanelen luchtfietserij.”

    En om die reden zijn ze niet aan te slepen.

    😂

    1. vlekkenoplosser

     nee domme jongen , door de berg subsidie en de salderingsregeling zijn ze niet aan te slepen , wat wil je niet begrijpoen arrogante decadente strónt vlé®k

     je grossiert in domheid fascist

 7. J. Punt

  ..De klant MOET accu’s aanschaffen om de opgewekte celletjes spanning op te slaan zodat liander het weer gratis van u kan afjatten en in rekening kan brengen onder een in de haast verzonnen ‘kostenpost’ in ruil voor een constante 230/60 netspanning opgewekt door diesel en bruinkoolcentrale’s in Kreplekistan. Ver weg van urgenda en groenlinks.

 8. J. Punt

  Die accu energie wordt direkt doorgelust naar datacenters zodat u en ik deze flauwekul kunnen blijven bazelen…

 9. Xyz1234

  Dan kun je nog beter een dealtje sluiten met de buren die geen panelen hebben. Kabeltje leggen, meter ertussen en klaar is kees.

 10. Klaus Schwab

  Alles is de schuld van Frans Timmermans.

 11. Mieke Helgersma

  Is bliksem gelijkstroom?? En hoeveel Amp?

  1. waterman

   Bliksem is gelijkstroom.

 12. waterman

  Kan tegen het wandelende geraamte Vollenbroek geen proces worden aangespannen wegens het ondermijnen van de Nederlandse democratie?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.