Polen blijft EU-bobo’s tarten: Constitutioneel Hof buigt zich over vraag of Pools of Europees recht belangrijker is

In Brussel kijkt men gespannen naar een nieuwe, en mogelijk ontwrichtende, ontwikkeling in Polen. Het Constitutioneel Hof van Polen gaat zich op verzoek van de premier buigen over de vraag wat belangrijker is: Pools of Europees recht. Zo’n onderzoek zou omstreden zijn, want volgens Europese verdragen is het zo dat uitspraken van het Europees Hof bindend zijn. De Poolse premier hoopt dat het Poolse Hof hier anders over denkt.

Tussen de Visegrad-landen en de EU loopt het al een tijdje niet meer zo soepel. De Visegrad-landen hekelen het feit dat zij keer op keer betuttelend worden aangesproken door Brussel. De laatste jaren is een strijd tussen nationale soevereiniteit en Europese supranationaliteit uitgebroken. In Oost-Europa zijn ze zeker niet anti-EU, maar de Unie staat zeker niet boven nationale wetgeving. Polen probeert deze strijd nu te beslechten via hun eigen Constitutionele Hof, dat laat de NOS weten.

Polen hekelt de bemoeienis dus vanuit Brussel, volgens de Poolse staatssecretaris Sebastian Kaleta doen sommige Brusselse functioneren alsof ze enorm machtig zijn, maar dat is gewoon niet wenselijk aldus de politicus: “Sommige politici in Brussel willen hun rol groter maken dan hij is. Dat is gevaarlijk”.

Terwijl in Polen het Hof zich over deze zaak gaat buigen neemt de spanning en het nagelbijten toe in Brussel. De verhoudingen lagen al op scherp, maar als het Hof een voor de EU onwenselijke uitspraak doet dan zijn de rapen gaar. Al jaren proberen enkele EU-fanatici, zoals Sophie in ’t Veld en Frans Timmermans, de landen om te buigen naar hun wil. Tot op heden zonder al te veel succes. En met een ongunstige rechterlijke uitspraak kan de situatie politiek gezien alleen maar verslechteren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ondertussen weet de EU, na de Brexit-soap, dat ook andere eurokritische fracties en bewegingen met spanning zitten te wachten op de conclusies van het Poolse Hof. Het wordt de EU-bobo’s toch wel heet onder voeten zo.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Borreby Duytsch

  De Europese Unie is in verval.
  Op naar een nieuwe.

  1. Nostradamus

   Helemaal mee eens. De ongekozen Eurocraten staan zelf een Unie in de weg. Europa is geen Verenigde Staten of China.

 2. RvdBe

  Het nationale recht is altijd belangrijker dan het eu recht.
  De eu wist van de cultuur verschillen af in landen als Polen, Hongarije etc, zijn ze ook voor gewaarschuwd door de rechtse “fascisten”, nu lopen janken, en is het ieders schuld behalve van zichzelf.

  1. plakband

   @RvdBe:
   Nederlande maatstaven in de rechtspraak:
   – de letter van de wet prevaleert boven de geest van de wet,
   – maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt ingegeven door stiekeme politieke overwegingen,
   – gezond verstand wordt genegeerd en rechters hebben geen enkele emotionele band met hun uitspraken,
   – als een wet de elite niet bevalt wordt gedoogbeleid gevoerd.

   Het is verstandig dat Polen de Europese grove bemoeizucht toetst aan de eigen rechtspraak en de wijze waarop zij deze willen toepassen. Bv Nederland heeft veel ‘stoere’ wetten maar het ‘gedoogbeleid’ ontkracht naar politieke en ambtelijke willekeur de rechten van Nederlanders die zich wel aan de regels houden. Zo gaat dat ook met EU-wetgeving.

   Alleen Polen mogen oordelen over het toepassen van hun eigen normen en waarden.
   Polen en ook Hongarije laten zich niet dwingen in ruil voor afgeperst belastinggeld.

   Laat je de bobo’s van EU, VN, WHO, ECB, enz de toekomst bepalen dan zijn gehoorzaamheid en torenhoge belastingen jouw deel.

   1. Emile Takma

    “Alleen Polen mogen oordelen over het toepassen van hun eigen normen en waarden.”

    Zeker, maar ze hebben zich eerst verbonden aan het Europese Handvest en dus ook aan de overkoepelende wetgeving.
    De Polen hebben het recht om zich daartegen te verzetten maar dan moeten ze uit de EU stappen. Als elke lidstaat zijn eigen regels maakt op gebieden die communautair zijn valt de EU uit elkaar.

    1. plakband

     Emile Takma,

     Over elf jaar verlaat Polen als rijk land de EU.
     Als de EU bobo’s willen dat Polen eerder vertrekt dan gaan ze dat maar vertellen.
     Mogen we even vangen? Ik hoor het de Polen al zeggen.
     Dat krijg je als er slechte overeenkomsten worden afgesloten.

 3. AidemediA

  De EEG was prima. Economisch samenwerken en ieder land met zijn eigen valuta en wetten. De eu is een heel gevaarlijke organisatie, waarin een paar grote landen (o.a. de heilstaat) de dienst uitmaken. Ik hoop dat het Poolse hof zich uitspreekt, dat hun Poolse wetten belangrijker zijn dan die van de eu. En daarna een Pexit. Uithollen en opheffen, die arrogante zichzelf verrijkende kwezels in Brussel en/of Straatsburg. Één voorbeeld. De rente politiek van de ecb. Ons rente-geld wordt op een slinkse wijze afgetroggeld en uitgegeven aan de knofloollanden. En wij moeten straks betalen voor negatieve rente. Geld van je rekening halen heeft geen zin, want het bijdrukken van waardeloze euro’s lost dat probleem zo op.

  1. AidemediA

   knofloollanden, moet zijn knoflooklanden

  2. vlekkenoplosser

   1 munt kan ook nog kijk maar naar Noord- Amerika, echter dat gedrocht “de parlementaire EU met zijn herenbaantjes ” moeten we direct verlaten.

   Een NEXIT is dus op zijn plaats want hervormingen blijven in besluiteloos brussel uit

 4. Jan Heyn

  Het is toch ook van de zotte dat een stelletje linkschgekkies gaan bepalen wat wel of niet mag. Rechters behoren zich aan bestaande wetten te houden. Niet aan wat een stelletje extreem soZialisten in Brussel wensen.

  1. Emile Takma

   “Rechters behoren zich aan bestaande wetten te houden.”

   Correct, en in dat verband is het voor rechters een relevant gegeven dat de Europese wetgeving boven die van de lidstaten gaat.

   1. EmiIe Takma

    “…en in dat verband is het voor rechters een relevant gegeven dat de Europese wetgeving boven die van de lidstaten gaat…”

    En dat is dus precies de reden waarom, zoals ik al eerder benoemde, deze hele unie op de schop moet.

    1. Borreby Duytsch

     Hee, imitatie Emile, niet mijn quote haakjes “… …” gebruiken!!

     1. EmiIe Takma

      Dat bepaal ik zelf, Duytsch nazi.
      Weg met de E.U! Weg met de Euro en weg met linkse kliekjes.

     2. Borreby Duytsch

      Rustig aan, Imitakma!
      Lees mijn eerste bericht in dit topic!

     3. Emile Takma

      “Weg met de Euro en weg met linkse kliekjes.”

      Je mag het natuurlijk vinden, als je maar beseft dat je met die opvatting behoort tot een kleine minderheid.

     4. september

      Een Emile is genoeg de andere EmiIe zorgt voor verwarring.

     5. vlekkenoplosser

      op het DDS behoort de strónt vlé®k tot een minderheid in zijn opvattingen hoewel de decadente tról dot voorkomen dat hij een meerderheid vertegenwoordigd

      de strónt vlé®k is dan ook geestesziek.

   2. Cootje

    Rechters van D66 ?

 5. rexm

  Waarom mogen de Balkan landen niet opkomen voor hun land en volk, de EU is gevaarlijk bezig, het gaat richting ex DDR.
  De mafia krijgt steeds meer greep op de EU, waar kwistig geld is, dan komt de mafia boven water, koek-koek.
  De EU heeft al enkele Balkan landen weten te jennen, welk land is er nu aan de beurt.???

  1. EmiIe Takma

   De balkan landen deugen niet hard genoeg. Zij zouden meer moeten deugen. Zij moeten, net als wij, meer allochtonen opnemen, en hun criminaliteit moeten omarmen.

   1. Cootje

    Nee de Oekraïne Bulgarije Roemenië en Griekenland zijn corrupter dan de Balkan landen , in Italië durfen ze eenderde van economische verdiensten geen belasting over te heffen , gaat om 800 miljoen euro , in Malta kan je als Rus bij de president van dat land legaal een Europees paspoort kopen , in Cyprus is alles mogelijk voor geld , deugen doet er geen een in het zuiden , is toch te hopen dat de pleuris een keer uitbreekt , want stinkende wonden en zachte heelmeesters , zijn in het voordeel van de multinationals en die betalen nergens belasting

 6. rexm

  De zogenaamde EU Balkan landen moeten zoveel de EU uitbuiten op financieel gebied, dan vertrekken uit dat EU kartel, ze moeten de geld machines niet laten stoppen, de pleuris breekt dan van zelf uit.
  Nederland schiet zich zelf in eigen voeten, het is toch een rijk EU land,!!!!!!!! betalen flip Rutte.
  Men zou toch gek zijn om te buigen voor een stelletje narcisten in Brussel

 7. Cootje

  Heerlijk die luizen in de pels van het gedrocht , Polen Hongarije Balkan landen Roemenië Bulgarije , vriendelijk homo landen , maar zuid Europa zijn de opvreters en die zijn failliet , dan heb je de anti immigratie landen en corona 5 de golf en in November de 6 de golf en de toeristen blijven weg in de zuid Europese landen , dan gaat het einde van het jaar leuk worden , macron kan niets hervormen volgend jaar verkiezingen en zijn begroting ontspoort , duren brandstof prijzen raken de zuid Europese landen ook vol in hun kruis en er is niets mooier dan een verdeeld Europa waar mafkezen elkaar de maat nemen

 8. Cootje

  Kan of weet iemand een aantoonbaar document te google dat Sophie in t veld die 4 ton heeft terug betaald , ik zal eens schrijven naar GeenStijl

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.