Autoriteit Persoonsgegevens tikt gemeenten op de vingers: ‘Ze nemen de taak van de politie over’

In dertig Nederlandse gemeenten wordt er geëxperimenteerd met de app ‘Meld een Vermoeden’. De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over het gebruik van de app. AP meent namelijk dat de gemeenten zo een rol overnemen van de politie, wat natuurlijk niet de bedoeling is. 

De Autoriteit Persoonsgegevens trekt aan de bel, dat laat het Financieel Dagblad weten. Men is namelijk vrij kritisch op het gebruik van de ‘Meld een Vermoeden’-app, wat veelal gezien wordt als een zogeheten klikapp. Naast het feit dat een gemeente hierdoor als politieagentje gaat optreden, staat ook onze privacy op het spel:

“Als een gemeente een systeem inzet waar burgers ‘zachte vermoedens’ van criminele zaken kunnen melden, kleven daar grote privacyrisico’s aan”,

Het grootste kritiekpunt van AP is dat het onzeker is wat er gebeurt met de gegevens na een valse beschuldiging. Het is namelijk niet ondenkbaar dat een rancuneuze buurman/vrouw gaat ‘klikken’: “Stel: je hebt ruzie met je buren en ze besluiten je een hak te zetten. Ze doen een melding via zo’n app. Ze kunnen zeggen dat ze wiet ruiken bij jouw huis en dat sneeuw niet blijft liggen op jouw dak. Dat zou op een wietplantage kunnen duiden. Vervolgens sta je dus in het systeem met de aantekening: mogelijke wietplantage. Verdwijnt zo’n aantekening? Als de gemeente die gegevens ook met andere partijen heeft gedeeld, zoals de politie, halen die de beschuldiging dan ook uit hun systemen? En brengt de gemeente je op de hoogte, als je in dat systeem, staat? Als je niet weet dat je op het verkeerde lijstje staat, kun je je ook niet verweren tegen een onterechte beschuldiging”

De gemeente als politiedienst

De app geeft een gemeente natuurlijk wel heel veel inzicht in de dagelijkse beslommeringen van haar burgers, de grote vraag is dan ook of dit niet het terrein van de politie betreft. De politie moet zich aan allerlei strengen eisen houden, maar gemeenten krijgen nu bakken met data over hun inwoners. Wat er met die data gebeurt, en of het goed beveiligd is is nog maar de vraag. De AP maakt zich terecht zorgen, een gemeente kan op deze manier als politieagent spelen, echter overtreedt een gemeente, die gebruik maakt van de app, de privacywetgeving op dit moment, aldus AP.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Vadertje Staat, of in dit geval de gemeente, kijkt op deze manier eenvoudig mee met het dagelijks leven van burgers. Alle buurtfrustraties en roddels krijgen ze mee, maar wat er met deze informatie gebeurt blijft een raadsel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. vlekkenoplosser

  heroprichting van de linkse NSB !

  1. Appelstroop

   jahoor

  2. Lefty

   Wereldvreemd en Hypocriet. Wat jij hier openlijk op internet schrijft zou in je in menig land in een politiecel met een behoorlijk pak slaag doen belanden. Ook in Nederland als mensen als Wilders of Baudet het voor het zeggen krijgen.

   1. vlekkenoplosser

    Als je op het museumplein staat krijg je dat pak slaag ook ongeacht wat je zegt linkerd ! Vasst nog wel een functie vrij voor je

 2. ElGuapo

  De app staat al geïnstalleerd bij kwakma en jeukman.

  1. vlekkenoplosser

   die hebben in de testgroep gezeten !

 3. usb3.0

  Ja maar de privacy moet en zal verkrächt worden, zo erg zelfs dat mensen dit vrijwillig opgeven, nog veel erger zijn die types die vinden dat privacy niet belangrijk is en dat dit gedwongen afgenomen moet worden, 85% van de Nederlandse bevolking heeft zich vrijwillig de privacy af laten nemen door massaal hun DNA af te geven middels een onbetrouwbare p©r test…

  1. Poemien Noegien

   @USB: Inderdaad, de schendingen nemen alleen maar toe. Er bestaan geen voorbeelden van momenten dat privacy wordt teruggeven. De staatscontrôle neemt alleen maar toe, nooit af.

   1. Max Arnold

    Maar beste Poemien, je verwacht toch niet dat de Macht macht afstaat? Nog geen theelepeltje.

   2. usb3.0

    Dat bedoel ik, en ik lach mij kapot als men (dus al die privacyverkrächters) dit als vervelend gaan ervaren want nu doet men nog alsof het niets uitmaakt

 4. Duckday

  Men heeft het oude systeem weer van stal gehaald .Geef je buren aan de familie Met een glaasje mee luisteren. En de rest wasse hun handen in onschuld verraders lopen er genoeg om er zelf wijzer van te worden. Dat land gaat steeds meer je vrijheid afpakken en de zogenaamde *** kunnen doen en laten wat ze willen. Laten we ons land weer terug pakken van al dat gezeik wat overgewaait is uit amerika. Er lopen straks meer POLITIEKE steuntrekkers dan nodig is .De enen minister na de ander stapt op wethouders .Stop die uitkeringen Ja het is bijna terug met het armbandje om de boven arm met het gebonk open maken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.