Column Paul Cliteur: De gevolgen van de Amerikaanse nederlaag in Afghanistan

Hebben de Amerikanen de oorlog verloren in Afghanistan? Jazeker. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen is een Nederlaag. Het lijkt op Vietnam, maar in zijn consequenties zal het ernstiger zijn dan Vietnam. Heeft de Amerikaanse Nederlaag in Vietnam tot gevolg gehad dat Vietnamezen, al dan niet opererend in groepsverband, West-Europa onveilig zijn komen maken? Niets van dat al.

Zal nu ook, na de Amerikaanse nederlaag, Afghanistan West-Europa en de Verenigde Staten met rust laten? Dat is niet erg waarschijnlijk. Veel waarschijnlijker is dat het Islamitisch Emiraat Afghanistan een broedplaats zal worden voor terroristisch verzet tegen “het Westen” nu gebleken is dat dit  “Westen” een reus op lemen voeten is.

Ondertussen zullen hordes van “antiracisten”, “antifascisten”, “grenzen open-activisten”, en andere antiwesterlingen de zonden van het Westen blijven bezingen en daarmee de facto een ideologische ondersteuning geven aan de jihadistische acties vanuit het nieuwe islamitisch emiraat. Nee, zo is het allemaal niet bedoeld. Nee, zo wordt het ook niet gerechtvaardigd. Ja, het is vreselijk schandelijk dat ik dit zo uitspreek. Maar het is – vrees ik – in zijn consequenties wel waar het op neer gaat komen.

De toekomst? West-Europa gaat geconfronteerd worden met een dodelijke combinatie, namelijk: 1. Een grenzeloze zelfhaat van de intellectuele en culturele elite die als het ware het nieuwe normaal is geworden, 2. Jihadistische aanvallen die in feite de gewelddadige uitvoering zijn van die kritiek op het Westen maar dan voorzien van een religieuze basis.

Luister maar hoe Imran N. Hosein (geb. 1942), een islamitische geleerde, islamitische eschatoloog eigenlijk, zich verlustigt in de Amerikaanse nederlaag. En hoe dat komt? De islam natuurlijk. “De islam” heeft “het Westen” in het stof doen bijten. Dat die claim niet zo goed rijmt met zijn constatering in één en dezelfde redevoering dat de Verenigde Staten ook Venezuela niet onder controle kunnen krijgen maakt niet uit. Zijn vele luisteraars (296.914 weergaven) begrijpen de boodschap: er is hoop voor de Islam, weg met het Westen. Ook wanneer predikers als Hosein zelf niet oproepen tot geweld, is dat een enorme inspiratie voor jihadisten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Emile Takma

  “ Ondertussen zullen hordes van “antiracisten”, “antifascisten”, “grenzen open-activisten”, en andere antiwesterlingen de zonden van het Westen blijven bezingen”

  Volgens mij hoef je geen antiracist, antifascist of grenzen open-activist zijn om in te zien dat het Westen, inclusief Nederland, in het Midden Oosten in het algemeen en in Afghanistan in het bijzonder gruwelijk en moreel totaal verwerpelijk heeft huisgehouden en zolang we dat niet erkennen en daarvoor de openstaande rekeningen betalen we niet verbaasd moeten zijn als een paar extremistische baardapen hier met een terroristische aanslag verhaal komen halen.

  Wie wind zaait oogst storm en als we die les niet leren zullen we maar moeten voelen.

  1. Harry Haller2

   Als eerste reageert natuurlijk precies die anti-westerling waarover Cliteur het in zijn sterke column heeft. Aangezien zelfreflectie Takma totaal vreemd is, heeft hij niet in de gaten dat juist hij DE exponent is van de grenzeloze zelfhaat van de intellectuele en culturele elite die het nieuwe normaal vertegenwoordigen.

   Alles wat ook maar in de verste verte ‘progressief’ lijkt vreet hij als manna, zonder zich ooit af te vragen waar het toe leidt. Wie zover gedeformeerd is, moet wel ernstig en ongeneeslijk ziek zijn in zijn hoofd.

   1. Emile Takma

    Van zelfhaat is geen sprake, wel een nuchtere beschouwing van de feiten die ons in een schuldverhouding plaatsen. Zonder een herstel van die negatieve balans van give and take duurt dit gedonder voort. Ik bedoel niet dat we de miljardenschade en het onmetelijke menselijke leed dat we veroorzaakten kunnen rechtzetten maar wel de erkenning van ons totale morele tekortschieten.

    Cliteur komt niet verder dan beuzelen over de verwerpelijke islam die alles zou verklaren. Met de islam heeft het geen fuck te maken, het gaat over olie en grondstoffen en de geopolitieke hegemonie in de gebieden waar we die kunnen roven.

    1. sonny

     ET,
     “een nuchtere beschouwing?”
     Eerder een geindoctrineerde woke-visie op gebeurtenissen alwaar ET geen realistische kijk op heeft!

     1. Emile Takma

      Vergis je niet, Sonny denkt echt dat dit een inhoudelijke reactie is.

     2. right

      Sonny@
      Zullen we afspreken om takma te boycotten, immers zijn stompzinnige pro islam, geleuter, is commentaar onwaardig!
      Zijn kokervisie belet hem dingen pragmatisch te analyseren!

     3. Emile Takma

      Ik snap dat de cognitieve dissonantie right teveel is geworden.

      Boycotten is prima, simpele ziel, maar besef wel dat degene die niet met deugdelijke argumenten wordt weersproken altijd gelijk heeft.

     4. sonny

      Right,
      Goed idee, hij kan immers met zijn vele alterego’s in gesprek gaan!

    2. Harry Haller2

     Ik heb geen schuldverhouding en ik schiet niet moreel tekort, benepen masochist. Jij misschien wel, omdat je verzuipt in je zelfhaat. Precies wat Cliteur beweert.

     Sluit jezelf op in een donkere, ondergrondse kerker en gooi de sleutel weg. Dan kun je eeuwig boetedoen en genieten van de doemstemmen in je hoofd.

  2. JoopvdJoop

   U zaait ook wind,elke keer weer!!!
   Ik bedoel maar.

 2. ElGuapo

  “in het Midden Oosten in het algemeen en in Afghanistan in het bijzonder gruwelijk en moreel totaal verwerpelijk heeft huisgehouden”

  Voorbeelden en bronnen?

  1. Emile Takma

   ht.ps://watson.brown.edu/costsofwar/costs/human/civilians/afghan

   ht.ps://www.iraqbodycount.org/

   1. ElGuapo

    Met je links toon je dus niet de gruwelijke en moreel totaal verwerpelijke huishouding aan.
    Het lijkt er meer op dat je het opblaast om je verhaaltje kracht bij te zetten.

    1. Emile Takma

     Zeker wel, het onwettige optreden van het Westen in landen als Afghanistan, Irak en Syrië heeft honderdduizenden onnodige doden veroorzaakt.

     Mooier kan ik het niet maken.

     1. ElGuapo

      Je valt nog steeds in de tdotp categorie.
      Je p*ept er links uit waarvan je denkt dat het de bevestiging is van je domme verhaaltje.

 3. Magyar

  Wanneer het die islamitische baardmonkeys gaat lukken om wederom een grote terroristische aanslag te plegen in de VS is die natie verloren met die seniele halve zool Biden aan het bewind, Bush Jr verzaakte reeds om na 9/11 niet Mekka te nuken en Biden zie ik ervoor aan direct op zijn rug te gaan liggen met zijn poten omhoog.

  De wereld zou een stuk beter af zijn wanneer de islam en moslims er niet meer zouden zijn!

  1. Emile Takma

   “De wereld zou een stuk beter af zijn wanneer de islam en moslims er niet meer zouden zijn!”

   Dat geldt ook voor het natte zeeklimaat en de de muggen rond het Balaton-meer.

   Maar dit constateren betekent natuurlijk niet zoveel.

 4. sonny

  Laat de Taliban aub vlug de Afghaanse bevolking knechten en wederom laten kennismaken met de sharia!
  Ze hebben als makke schapen, de Taliban alle gelegenheid geboden Afghanistan te heroveren, onderwijl grote delen van de bevolking, alsook heulde met de Taliban!
  Bijkomend voordeel?
  Er is geen vluchtelingenstroom naar Noord Europa te duchten, de grenzen heerlijk potdicht!

  1. right

   Sonny@
   In ruil voor wapens kan het sluwe rijke ‘westen’ de grondstoffen uit Aghanistan wegslepen!
   Onderstussen slachten de rivalerende Afghaanse partijen elkaar af, dubbele bonus dus!
   Niet nobel, maar wel pragmatisch en effectief!

   1. sonny

    Right,
    Gebeurt alle tientallen jaren in Afrika, met succes!
    Die inboorlingen hebben er toch geen kijk op!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.