Klimaat-godfather Ed Nijpels (VVD) pleit voor spoedwet om burgers massaal windmolens door de strot te duwen

Nederland is op de vingers getikt door het Europees Hof, waardoor een heleboel windparken niet mogen worden gebouwd. Het is namelijk volstrekt onduidelijk of er wel voldoende rekening wordt gehouden met de gevolgen voor het milieu en de gezondheid van burgers. Volgens Ed Nijpels moet er vaart worden gemaakt en is het aan dit kabinet om wat te doen aan belemmerende ‘fossiele’ wetgeving, desnoods met een nood- of spoedwet.

Nederlandse burgers die dreigden een windmolenpark in hun leefomgeving te krijgen, hebben geluk. Dit keer pakt de incompetentie van ons demissionaire kabinet uit in hun voordeel. Volgens het Europese Hof voldoen de plannen voor windparken niet aan Europese regelgeving, omdat er onvoldoende rekening is gehouden met de gevolgen voor het milieu en het effect op de gezondheid van omwonenden.

Daarnaast zijn netbeheerders onvoldoende voorbereid op de komst van windmolenparken. De opgewekte stroom zou teveel zijn voor het netwerk, waardoor er flink zou moeten worden uitgebreid. Het zit de pleitbezorgers van de ‘energierevolutie’ dus bepaald niet mee op het moment.

Ed Nijpels ontpopt zich op dit vlak als een klimaat-autocraat. Wetgeving moet worden aangepast om die windparken erdoor te kunnen rammen en de elektriciteitsnetwerken uit te kunnen breiden. Maar omdat dat allemaal veel te lang duurt, is een spoedwet een betere optie, zo zegt hij volgens De Volkskrant.

Weerstand tegen de aanleg van windparken zegt Nijpels wel te begrijpen. ‘Als je burgers er echt serieus bij betrekt en ook zorgt dat zij zelf profiteren van de transitie, zoals op het traject Moerdijk-Breda, verdwijnt de weerstand’, zegt hij. Dat houdt niet veel meer in dan dat omwonenden een lagere energierekening krijgen: afkopen dus.

Nederland zou volgens Nijpels genoeg ruimte hebben voor windparken, zonder dat omwonenden meteen te hoop lopen tegen horizonvervuiling of de vrees dat hun gezondheid eronder lijdt. Toch vreemd dat dan niet eerst voor die locaties is gekozen, aangezien dat direct een hoop weerstand weg zou hebben kunnen nemen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Nijpels wil vooral die torenhoge windmolens neergezet zien worden en iedere vorm van kritiek af kunnen doen met ‘dit hebben we nu eenmaal met z’n allen afgesproken’. Direct omwonenden kunnen dan afgekocht worden door korting op hun energierekening, terwijl de rest flink bij mag gaan betalen voor de uitbreiding van het energienetwerk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. Emile Takma

  Alleen als je meent, zoals velen hier, dat de klimaattransitie niet nodig is omdat de opwarming van de aarde een hoax betreft, zul je die aanvullende wetgeving om de plaatsing van windmolens mogelijk te maken waarschijnlijk onzin vinden.

  Verstandige mensen vinden dat niet en snappen dat windmolens een onmisbare schakel zijn in de klimaattransitie.

  1. usb3.0

   Zeer onverstandige mensen als tamil, gaan in hun achterhoede gevecht door met hun drammerige gezeur over windmolens

  2. RobVerhoeven

   Er is nog steeds geen schijn van bewijs dat de aarde opwarmt!
   Er is daarentegen zat bewijs dat het computermodel van de IPCC geen betrouwbare bron is! Daarbij, de topmannen van IPCC zijn jaren geleden al betrapt op klinkklare leugens!

   1. Emile Takma

    Je gelooft hier soms je ogen niet!

    1. Mariposa78

     Hee! sjlemiel je gedraagt je als een Don Quixote.
     Een verloren strijd die je nimmer zal winnen.
     Zoek hulp ipv continue onzin uit te zitten kramen.

     1. Emile Takma

      Als je de opwarming van de aarde ontkent plaats je je buiten elke redelijke discussie.

     2. Mariposa78

      Sjlemiel over welke discussie heb je het?
      Ik voer geen discussie met je sjlemiel daar ben je te ligt voor bevonden BAM.

     3. Mariposa78

      licht.

     4. usb3.0

      Als je het gezonde klimaat van de aarde ontkent dan plaats je jezelf volledig buiten elke redelijke discussie, een achterhoede gevecht

     5. vlekkenoplosser

      nee strónt vlé®k verdraait de woorden , de strónt vlé®k zijn bewering dat co2 uitstoot door de mens voor verandering van het klimaat zorgt is de discussie. En dat is een klinkklare leugen kijkend naar het totale c02 gehalte , de samenstelling en de bronnen overal ter wereld.

      natuurlijke uitstoot is een veelvoud van de uitstoot door de mens maar dat maakt de boompjes niet. D boompjes hebben honger en verslinden co2

      Slechts 1 probleem , de achterlijke techniek van de biomassa stookt de bomen op waardoor co2 uitstoot enkel toeneemt

      strónt vlé®k is de weg kwijt samen met zijn klimaat paus.

      Overigens heeft nog niemand uitgelegd wat een klimaattransitie is domme jongen. Het gewauwel is tenen krommend

  3. Xyz1234

   De hoax is vooral het doemscenario wat geschetst wordt. En het grappige is dat we al meerdere keren het jaartal hebben bereikt waarop de mensheid op zou houden te bestaan volgens de klimaatalarmisten. Zonnepanelen zijn niet verkeerd want je kunt ze gemakkelijk op huizen plaatsen en ze maken de burger autonomer. Windmolens bouwen is een zeer slecht idee om meerdere redenen. Het is landschapsvervuiling, het verstoort en doodt vogels, ook wanneer je ze hoger zou maken zoals PvdD voorstelt, het kost enorm veel co2 uitstoot om ze te bouwen en onderhouden, ze hebben een relatief laag rendement en ze zijn onbetrouwbaar op het gebied van een stabiele energieproductie vanwege het feit dat je afhankelijk bent van het weer. En de grote grap is dat de meeste onderdelen uit China komen, geproduceerd in fabrieken die van energie voorzien worden door de talloze kolencentrales die China heeft en aan het bij bouwen is.

 2. plakband

  De windturbine-hype loopt ten einde.
  Ieder weldenkend mens begint te beseffen dat windmolens het klimaat en milieu meer kwaad berokkenen dan dat er voordelen zijn. Het is een cashcow voor de klimaatindustrie geworden. Nijpels probeert krampachtig nog de laatste omzetten voor deze industrie zeker te stellen. Denemarken, wereldleider op het gebied van windturbines zal hem dankbaar zijn. De belastingbetaler draait langdurig op voor de kosten.

  1. Emile Takma

   Sorry, Plakband, maar je weet niet waarover je praat:

   ht’ps://www.nwea.nl/kb/windenergie-de-feiten/

   1. usb3.0

    Onverstandige mensen, als tamil, gaan proberen om in hun achterhoede gevecht aan te tonen dat windmolens de toekomst zijn

    1. Fijnproever

     In combinatie met watermolens kan dat zeker een toekomst zijn. Of is er geen wateroverlast geweest soms?

    2. Emile Takma

     Ik geloof eerder dat windmolens een overgangstechniek naar een duurzame toekomst zijn.

     1. usb3.0

      tamil krabbelt volledig terug in z’n schulpje, verder is de wereld altijd onderheven aan natuur en klimaatfluctuatie

     2. vlekkenoplosser

      nou kom is met dat totale plaatje strónt vlé®k !

   2. Mariposa78

    Wat is dat nou? al die obscure linken van je?
    Absoluut niet geloofwaardig alleen al omdat het uit jouw toetsenbord komt sjlemiel.

  2. JoopvdJoop

   Pcies,verstandige mensen gaan inzien dat dit niet de weg is naar een klimaattransitie die de lading dekt.
   Kernenergie wordt het gewoon.

   1. Emile Takma

    Nee Joop, Kernenergie gaat hem niet worden, hoe spijtig ook, het is namelijk een duurzame vorm van energie-opwekking.

    ht’ps://www.deingenieur.nl/artikel/kernenergie-is-te-duur

    1. Harry Haller2

     Zeik niet zo door Takma. Je hebt gisteren nog een artikel onderschreven waarin het tegendeel wordt beweerd.

     1. Emile Takma

      Dat moet je even toelichten, Haller.

    2. Joko

     Hoewel het vaak en veel waait in Nederland is dit land bijzonder ongeschikt voor windmolens. Het land is namelijk volgeplempt met mensen die allemaal moeten wonen. Dus Nederland staat vol met huizen. Met z’n honderden op een kwadraatkilometer en daartussen zoevende, brommende en jankende rotoren. Moet het leven in dit -overigens mooie land- nog verder kapot gemaakt worden? De zon brengt in Nederland ook te weinig enthousiasme op. Welnu, omdat 1+1 nog steeds 2 is, is de enige oplossing nucleaire energie.

    3. ElGuapo

     Komt ie weer met z’n kernenergie is te duur verhaaltje.
     Heb al een keer laten zien dat je bewering niet klopte maar je geheugen is kort als het niet overeenkomt met je mening.

   2. plakband

    @Joop – de energie-oplossing komt van kernenergie. Dat is onontkoombaa
    Helaas zijn de megalomane machthebbers van nu langdurige contracten aangegaan.
    Afnameverplichtingen tot ver voorbij hun eigen leven.
    En de belastingbetalers draaien op voor de kosten.

    Nooit, echt nooit, zullen deze dictators toegeven dat er onder invloed van de lobby-machine dergelijke exorbitante fouten zijn gemaakt. Contracten, met decennialange afnameplicht.
    En zonder exit-clausule.
    Dezelfde fout is er gemaakt met het EU-gedrocht.
    Politici leren nooit van hun fouten. Nee, ze schuiven hun fouten onder het tapijt.

    1. Emile Takma

     Ik ben een voorstander van kernenergie, Plakband, maar op grond van wat ik las is het een reële optie meer. Het is gewoon te duur en het duurt te lang om een werkzame energiecentrale te ontwikkelen.

     1. Emile Takma

      een = geen

     2. usb3.0

      tamil is helemaal geen voorstander van schone energie integendeel zelfs, tamil bindt volhouden dat kernenergie niet ok is, hoe hypocriet ben je dan nou tamil etaleert het hier ten volle, de schoonste energie vorm mag geen geld kosten

     3. Fijnproever

      Eerst peilen wie die centrale in de wijk wil hebben. Anders krijg je daar weer problemen mee. De mensen maken nu ak drukte om een vliegveld in de polder.

     4. usb3.0

      Je kunt een kerncentrale prima in zee bouwen, neemt veel minder ruimte in beslag

     5. Fijnproever

      @usb3.0 Dat lijkt mij een uitdaging. In zee bouwen. Bij ongelukken bluswater genoeg.

     6. usb3.0

      Nederlanders en water dat is 1

 3. Heras

  Wat zijn dat toch voor empathieloze gedrochten.
  Zet er maar een in zijn tuin, kijken hoe hij dat vind.

 4. Cootje

  Die mafketel van een Nijpels in Azië bouwen ze 600 nieuwe kolencentrales met een vermogen van 300 giga watt , welke klimaatdoelen ? En die staan er voor 2030 .water naar de zee brengen gewoon alles boycotten , ik heb een alles brander die verwarmd mij hele huis en als het moet koop ik een generator . En verder komt er geen paneel op mij dak

 5. Cootje

  Onze uitkeringstrekker vergeet even het draagvlak onder de bevolking , kan hij even uitleggen dat de komende jaren de Corona kosten moeten worden terug betaald , dat de brandstof en energie prijzen de pan uit rijzen , die weer worden doorberekend in de prijzen ./ dus inflatie / ,dan hebben we te maken met een ten doden opgeschreven woningmarkt die ook de pan uit rijzen. Mensen met spaargeld zien hun waarde verliezen door rente beleid ECB , en dan willen ze de kosten van het klimaat ook bij de burgers neerleggen / bedrijven rekenen het door/ half Europa brand als het daar maar bij blijft ,

  1. usb3.0

   Er is geen draagvlak onder de bevolking

   1. Cootje

    Onze uitkeringstrekker gaat er nog een hoop collega’s bij krijgen , de limieten zijn bereikt de kosten lopen de pan uit voor gewone gezinnetjes en de Corona faillisementen moeten nog komen , een gevaarlijk domineesteentje dat als het gaat rollen er geen houden meer aan is . Milieu is en word onverkoopbaar

    1. Cootje

     AD 800000 mensen kunnen niet op vakantie wegens geldgebrek , volgend jaar een verdubbeling .

 6. usb3.0

  Weet men trouwens dat klimaatpaus Nijpels ooit pedöfilie wilden legaliseren?

  1. Cootje

   Is hij een goede kennis van Sidney Smeets ?

  2. Mr.blauw.sky

   Natuurlijk is dat dom gelųl van dubbelzout, guapito ! We weten toch allemaal dat de gebruikelijke normen en waarden niet van toepassing zijn op zalig verklaarde rechtse politici?
   Dat hoef je niet eens te expliciteren, dat is gewoon zo.

 7. RobVerhoeven

  Nijpels had zich gewoon moeten houden bij zijn gedartel in z’n roze jurkje in het SM cafe waar hij zich graag liet afranselen! het Rolodex dossier werd niet plotseling gesloten alleen omdat Demmink’s naam boven kwam drijven, er waren meer namen, oa Nijpels!

  1. Cootje

   .????? Interessant , ik ken het dossiers Demmink aardig , de fatsoenlijke hadden dus weer een aardig beerput waar de deksel op moest blijven zitten , arme Turkse jongens , maar was er in Eindhoven niet meer te halen of heeft het old boys netwerk zijn verplichtingen uitgevoerd .

   1. DubbelZout

    Wijlen Pim luste anders ook wel pap van minderjarige jongens

    1. ElGuapo

     Dubbeldrank l*lt dommer dan je lief is.

     1. Mr.blauw.sky

      Natuurlijk is dat dom gelųl van dubbelzout, guapito ! We weten toch allemaal dat de gebruikelijke normen en waarden niet van toepassing zijn op zalig verklaarde rechtse politici?
      Dat hoef je niet eens te expliciteren, dat is gewoon zo.

    2. Flengan

     DubbelDebiel is ook gewoon achterlijk.

   2. Emile Takma

    ht.ps://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/22/de-onschuld-van-demmink-12617990-a1570622

    1. leukeditter

     pfffff stop asjeblieft met al je smerige onzin takkewijf…1960 zeiden de wetenschappers dat we als we zo doorgaan 2010 niet halen. weer miss!!
     de zuidpool was vele eeuwen geleden vele graden warmer , het zeeijs groeit weer enorm. oja die ozonlaag en die zure regen zouden onze ondergang worden maar ook daar weer misss!! en nu dus water 20 meter stijgen rond 2040 , hahaha je zal het maar geloven net als takkewijf. je word genaait ouwe maar eens gaan je ogen misschien open al denk ik van niet.

     1. Emile Takma

      “het zeeijs groeit weer enorm.”

      Interessant, heb je een bron?

     2. vlekkenoplosser

      volg het nieuws een domme jongen ! moet je iets meer moeite insteken dan het npo van 20:00 hr domme jongen

      strónt vlé®k kan enkel blaten ” link , bron ” en dan als je dan met de bron komt gaat de strónt vlé®k de site in twijfel trekken terwijl er gewoon een samenvatting staat van erkend wetenschappelijk onderzoek. De strónt vlé®k kan geen debat voeren op kennis. De strónt vlé®k is inhoudsloos

     3. Emma Louise

      Het zeeijs bij Groenland smelt echter in recordtempo, zo was recent te lezen.

      Een Nederlandse expert legt uit. De dieper liggende oorzaak is de klimaatverandering, zegt hoogleraar polaire meteorologie Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht. “Het smelten van de ijskap is een normaal weerverschijnsel in de zomer, maar het periodieke ijsverlies wordt door de opwarming van de aarde steeds extremer.”

      ht*ps://nos.nl/artikel/2392029-bijna-20-graden-in-delen-groenland-warmte-leidt-tot-massaverlies-ijskap

     4. vlekkenoplosser

      het is maar net wat je wil lezen strónt vlé®k

      Als je tijdens het spel je meetpunten wijzigt ben je al ongeloofwaardig strónt vlé®k !

     5. vlekkenoplosser

      h**ps://www.weer.nl/nieuws/2020/wintermaximum-poolijs-hoogste-sinds-2013

      h**ps://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/03/goede-winter-meer-poolijs-dan-vorig-jaar/

      het is maar net wat je lezen wilt en geloven wilt ! Voorlopig is de ondergang van de aarde door linkse klimaatextremisten meermaals voorspeld met zeespiegel stigingen van 7 meter of meer maar nog steeds niet eens benaderd.

      De angst machine draait volgas maar nog geen 1% van zijn voorspellingen heeft men waar kunnen maken strónt vlé®k

   3. usb3.0

    Vergis je niet hoor, pedöseksuele zieken als tamil doen er alles aan om diegene met dezelfde ziekte te beschermen

 8. Archimedes

  Ik heb begrepen dat een volledig klimaatneutraal Europa 6,6% van het wereldtotaal betreft. Nederland is dan weer 4,4% van Europa. Dus een volledig klimaatneutraal Nederland betreft 0,066 x 0,044e deel. Dat lijkt mij zo’n klein druppeltje op een gloeiende plaat. Moeten daar nu zoveel kosten en maatregelen aan besteed worden ? Daar ga je de klimaatverandering echt niet mee tegenhouden.

 9. right

  De aarde is inderdaad onderhevig aan klimatologische veranderingen, dat is evident!
  Maar de hysterische vastbeslotenheid dat dit enkel te wijten is aan de mensheid, is een ongefundeerde vorm van kokervisie.
  De menselijke onwetenheid wenst alles dat het begrip te boven gaat, om te vormen tot een door de ‘kudde’ gedragen gedachte!
  Het heelal en zijn werking, is namelijk nog steeds een raadsel voor de mens, de aarde is in voorgaande tijden meerdere malen vergaan, zonder dat een ‘vervuilende’ mensheid daar part of deel aan had!
  Punt!

  1. Emile Takma

   “ Maar de hysterische vastbeslotenheid dat dit enkel te wijten is aan de mensheid, is een ongefundeerde vorm van kokervisie”

   Nee hoor, daarover bestaat een brede wetenschappelijke consensus.
   Je weet niet waarover je praat.

   1. sonny

    De wetenschap?
    Deze is nadrukkelijk gissende!
    De wetenschap is constant onderhevig aan voortschrijdend inzicht, de ‘zekerheden’ van heden zijn morgen reeds achterhaald!
    Eens verkondigde de wetenschap: ” de aarde is plat” en een ieder die het betwijfelde liep kans op de brandstapel te belanden!
    Wetenschap is heel fragiel en veranderlijk!

   2. vlekkenoplosser

    dom gelúl strónt vlé®k

    presenteer 1 wetenschappelijk onderzoek alwaar wordt aangetoond dat het klimaat verandert door CO2 uitstoot , toon dan aan dat die uitstoot komt door menselijk handelen en niet door natuurlijke bronnen en toon dan aan dat de correlatie klopt.

    Het gewauwel dat mogelijk CO2 uitstoot de oorzaak is van klimaatverandering omdat er geen andere factoren met de zelfde waarschijnlijkheid zijn is een schande voor wetenschappelijk onderzoek. Daarom zijn ook vele echte wetenschappers het niet eens met de kwakzalvers van urgenda en hun gedram. Lees de publicaties van Guus Berkhout strónt vlé®k, een echte wetenschapper en geen linkse hobbyist. Er is geen enkele consensus domme jongen. Er is grote verdeeldheid in de wetenschap maar om slechts 1 kant te beluisteren doen idioten zoals jij voorkomen als of er consensus is.

    quote Augustinus Johannes “Guus” Berkhout is een Nederlandse ingenieur die heeft gewerkt voor de olie- en gasindustrie en als professor. Berkhout begon zijn carrière bij Shell. Tussen 1976 en 2007 was hij hoogleraar akoestiek, geofysica en innovatiemanagement aan de Technische Universiteit end

    Hij veegt de vloer aan met je gewauwel. Niet op basis van de onderbuik zoals jij maar met keiharde cijfers en de bijhorende feiten!

    maar goed , de arrogante decadente strónt vlé®k gaat niet voor de inhoud maar voor het tróllen en zuigen als volleerd hufter.

 10. Albert Egberts

  Interessant voor de sceptici over duurzame energie:

  ht.ps://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i25120/stroom-uit-bestaande-gas-en-kolencentrales-2-keer-zo-duur-als-wind-en-zonne-energie

  1. Poemien Noegien

   De forummongool sodemietert weer fijn op.

  2. usb3.0

   tamil praat over duurzaam, kernenergie is schoon en duurzaam…

  3. vlekkenoplosser

   wat is dat duurzame energie strónt vlé®k ? miljoenen tonnen co2 uitstoten bij de bouw van je duurzame natte droom is niet duurzaam strónt vlé®k !

   elke omzetting van energie kost energie strónt vlé®k maar dit simpele principe is al te moeilijk voor je !

 11. HD

  Laten we het simpel houden, we hebben een oorlog nodig, gluiperig links tegen de werkende.
  Daarna is er weer veel ruimte en de woningnood en het probleem van de stikstof stikstof is opgelost.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.