Mogelijk alsnog kort geding tegen overheid om belachelijke besluit voor eendaagse festivals

Festivalorganisator ID&T beslist binnen twee dagen of er alsnog een kort geding tegen de overheid komt. Het valt niet uit te leggen dat eendaagse festivals slechts 750 bezoekers mogen hebben, terwijl men wel massaal op vakantie mag. Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) stelt dat dit kabinetsbesluit feitelijk de doodssteek is voor commerciële eendaagse festivals.

De meest kleine festivals hebben al bezoekersaantallen van minimaal 1.500 en de meesten zitten op minimaal 10.000, stelt ID&T-directeur Berend Schans. Het besluit van het kabinet slaat dan ook helemaal nergens op.

Niet alleen vanwege het besluit zelf, maar ook vanwege de context waarin het besluit is genomen. Vakanties binnen de Europese Unie kunnen gewoon doorgaan. Voetbalstadions mogen ook meer dan 20.000 binnenlaten. Maar festivals, waarbij is aangetoond dat ze goed en veilig te organiseren zijn, krijgen een stevig aangetrokken strop om de nek.

Festivalorganisatoren die toch door willen gaan proberen nu om de datum te verplaatsen naar september, of kiezen liever voor een datum volgend jaar. Maar het staat vast dat het kabinet hier een besluit heeft genomen dat totaal niet te rijmen valt met eerder genomen beslissingen.

ID&T zou er goed aan doen om het kort geding gewoon door te zetten. Het enige wat ze daarmee willen bereiken is dat festivals onder Fieldlab-voorwaarden door kunnen gaan. Daar is natuurlijk voorbereiding voor nodig en zal alsnog niet alle festivals redden, maar duwt het kabinetsbeleid in ieder geval weer richting de logica.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het gebrek aan logica achter dit besluit treft namelijk niet alleen (eendaagse) festivals, maar ook het onderwijs. Studenten kunnen hun plannen voor de introductieweken nu wel schrappen. Maar wat te denken van het heropenen van de scholen voor fysiek onderwijs? Als 751 man op een open veld al een probleem is, dan is een universiteit of hogeschool dat straks al helemaal. Vooral omdat de vakanties dan ook grotendeels voorbij zijn en Nederland weer in één klap flink wat virus importeert.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Vrijedenkert

  Tijdens hoogtepunt pandemie alle sporten op non-actief behalve betaald voetbal wat gewoon door kon gaan, nu ook weer betaald voetbal wat 20.000 bezoekers mag ontvangen maar festivals en andere wordt de nek omgedraaid!
  Commerciële sportbelangen/betaald voetbal geen probleem daar moet alles voor wijken…
  Ongelijke behandeling van ondernemingen en branche, als dit kabinet ooit nog serieus genomen wil worden zou het moeten beginnen met iedereen gelijk behandelen maar daarvoor is het allang te laat.

  1. usb3.0

   Ongelijke behandeling is al vanaf het begin, en nu wordt het steeds persoonlijker gemaakt, is men niet gevaccineerd of heeft geen test gedaan word men medisch gediscrimineerd, sterker nog, in Frankrijk krijg je ontslag in de zorg, arbeidsdiscriminatie en in Nederland vinden alle gevaccineerden dit een prima idee, vooral de nieuwe hïtlertjes als tamil en co

   1. Vrijedenkert

    Mee eens!

 2. Fijnproever

  Gewoon opengooien. We zien wel van wat er van komt. Het aantal ongevaccineerden zal toch een minderheid zijn. En mochten er problemen zijn die zich voordoen dan hebben de ongevaccineerden stof tot nadenken. Een vaccinatie is toch zelfbescherming denk ik dan maar.

  1. Vrijedenkert

   Mee eens! Ouderen, risicogroepen en mensen met onderliggende klachten hebben de mogelijkheid gehad om zich te laten vaccineren en nu is het tijd voor terug naar normaal!

  2. Xyz1234

   Het natuurlijke immuunsysteem is de beste bescherming mits je in goede conditie verkeert. Een natuurlijke infectie, wat heel normaal is en wenselijk voor het bereiken van groepsimmuniteit, levert een veel breder scala aan immuniteit op dan een mRNA injectie, wat in feite geen vaccin is. Tenminste niet zoals de traditionele vaccins die gebaseerd waren op een afgezwakt virus. Dit is overigens kennis die al zeer lang aanwezig is over immuniteit.

   1. ElGuapo

    Mee eens.

   2. Flengan

    100%

   3. Pauline Kummer

    In geval van gele koorts ligt dat weer anders.

 3. Appelstroop

  Je zou bijna denken dat ze maar wat doen soms.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.