Oud-Kamervoorzitter Weisglas wil bij aanhoudende formatiegetreuzel nieuwe verkiezingen: ‘Den Haag was alleen met zichzelf bezig’

VVD-prominent en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft het wel gehad met de langdurende kabinetsformatie, als er voor half oktober nog geen nieuw kabinet is dan moeten er maar nieuwe verkiezingen komen, aldus Weisglas. ‘Het volk heeft er recht op’ aldus de VVD-coryfee, die er moedeloos van wordt dat de formatie alleen maar draait om de partijen zelf in plaats van het landsbelang.

In een kritisch stuk in de Volkskrant haalt Weisglas hard uit naar Haagse partijen – en naar zijn eigen partij, de VVD. Het lijkt er namelijk sterk op dat niemand echt haast maakt met de formatie en dat is juist in deze tijd enorm problematisch. We zijn nu bijna zes maanden verder en de kabinetsformatie lijkt nog geen enkele progressie te hebben geboekt.

De Dagelijkse Standaard

Volgens de VVD’er zou het vroegtijdig aftreden van Rutte III een aanleiding voor politieke leiders moeten zijn geweest om vaart te maken met de formatie van een nieuw kabinet. Nederlanders vonden het niet kunnen wat er onder meer gebeurde bij de toeslagenaffaire, wat een ‘wake up call’ had moeten zijn voor de Haagse elite. Het tegendeel gebeurde echter, tijdens de formatie is men alleen maar met zichzelf bezig. Van zowel de toeslagenaffaire als de Pieter Omtzigt-gate heeft men helemaal niks geleerd:

“Na de verkiezingen was Den Haag eerst twee maanden met zichzelf bezig. Met onterechte manoeuvres om een met 350 duizend stemmen gekozen parlementariër op een ‘functie elders’ te doen belanden en met geklungel van verkenners en gedraai van politici daarover, zoals ook bleek uit de ministerraadnotulen over de toeslagenaffaire.”

Weisglas hekelt terecht de houding van vele kartelpartijen; ze zijn drukker bezig met andere partijen buitensluiten dan dat zij zich focussen op een constructieve formatie. Nederland zit al zes maanden opgescheept met een demissionair kabinet, maar een nieuw, actief kabinet lijkt nog ver weg. Ondertussen blijft de Rutte-doctrine, die zoveel levens grondig heeft verwoest, demissionair in het zadel. Als de formatie nog langer vruchteloos blijft heeft Nederland meer aan nieuwe verkiezingen, niemand zit te wachten op Belgische toestanden waarbij een formatie voortkabbelt voor meer dan een jaar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. vlekkenoplosser

  het partijkartel komt er wel uit verwacht ik. Het is enkel de vraag wie meer macht laat varen want een kind snapt dat vvd en links niet samen hoort te gaan en dat cu en d66 tegenpolen zijn.

  Alles om het cordon sanitair dicht te houden !

 2. halo1

  Niets verkiezingen.. geef de VVD justitie en migratie, het CDA Europa(?), D66 levensbeeindiging, de PVDA minimumloon, GL milieu..en maak van de rest vrije kwesties..aan de slag!

  1. vlekkenoplosser

   nog meer migratie , nog meer europa , nog meer klimaatwaanzin , nog meer energie problematiek , nog meer klaplopers naar Nederland voor gratis geld , nee dat is geen oplossing

   Een zaken kabinet lijkt nog een mogelijkheid maar met de huidige mensen in den haag die zakelijk geen enkele knnis hebben ook een gepasseerd station.

   Begin maar eens met kiesdrempel om al die actieclubjes met 1 tot 3 zetels eruit te gooien

   1. halo1

    Eens met je.. maar je moet wel reeel blijven: dit gaat allemaal gebeuren,met deze bevolking, vroeg of laat. Als alternatief rest nog slechts een staatsgreep.. maar dat heeft ook nadelen!

  2. usb3.0

   Lees eens terug wat je schrijft halo, als je dit voor ons land wenst ben jé echt niet goed bij je hoofd natuurlijk, een partij voor levensbeeindiging, doe even normaal zeg.

 3. Nikita

  Half oktober …… ??? hahahahahahaahahaha grappig kereltje is het toch ook.

 4. Emile Takma

  Ik denk dat het nieuwe Kabinet van VVD, CDA, D66, PvdA en GL er in september wel staat.

  1. usb3.0

   “Ik denk”

   Jij moet je als Neder(kuch)lander kapot schamen, nieuwe hïtlertjes als jij zijn een zwaar vergif in onze maatschappij.

   1. AS210854

    👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

   2. september

    Het is Takma maar,het nieuwe kabinet zal er dit jaar wel komen.

 5. Bunky01

  De door de heer Weisglas bepleitte nieuwe verkiezingen klinkt erg leuk maar in de praktijk zal het weinig uitmaken. Voorop gesteld dat men hierin meegaat zal de uitslag vrijwel het bekende beeld laten zien. En waarom ? Omdat de oerdomme kiezer geen enkel geheugen heeft ten aanzien van alle misstanden en rommel die de bekende partijen al jarenlang hebben veroorzaakt. En door alle beloften die deze partijen wederom – en dat voor de zoveelste maal – zich opnieuw in de luren laten leggen. De kiezer in z’n algemeenheid kan het geen ruk schelen wie er regeert. Daarenboven zullen de kartelpartijen het nooit toestaan dat er naar aanleiding van een langere formatieduur nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Iedere democratie krijgt de regering die het verdient, met dank aan de in ons geval oerdomme kiezer die wel van alles roept en anders wil, maar toch de kans op werkelijke verbetering of verandering al jarenlang laat liggen.

 6. waterman

  De Nederlandse burger is het zat. Nederland “KUT” land werd er door een journalist gezegd. Rutte wilde het niet horen en vindt Nederland geen KUT land. Weet Rutte wel wat er leeft in ons land?? Is hij nog wel serieus te nemen? Moet deze onbenul ons land nog langer blijven besturen? Hij heeft Nederland tot een bananenrepubliek gemaakt. Maar dat heeft deze vrijgezel zelf niet in de gaten. Deze premier leeft in zijn eigen hele vreemde onrealistische enge bubbel.

  1. usb3.0

   Natuurlijk weet pathologische leugenaar rutte dit niet

   1. Flengan

    @USB: Ongekend feitelijk dat die psychopaat nog rondloopt in de Haagsche krochten, de schlemiel woont er niet voor niets.

 7. dumbfarmer

  De vergelijking met de muppetshow blijft nog steeds best passend. Zag je ook allerlei pluimage rondvliegen en zo maar er veranderde nooit wat in die chaos.. niemand die echt regie had en iedereen ongehinderd door elke vorm van kennis of professionalisme 😉

 8. Aborifa

  Deze bejaarde is meer glas dan wijs. Wil ons alleen maar laten weten dat-ie er nog is. Pak deze bejaarde zijn computer af.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.