Ex-hoofdpiet Erik van Muiswinkel denkt dat niemand over 10 jaar meer vasthoudt aan Zwarte Piet: ‘Strijd is wel gestreden’

‘Het is net als roken, daar zijn de opvattingen enorm over veranderd’, aldus de voormalig hoofdpiet Erik van Muiswinkel. In een openhartig interview blikt Van Muiswinkel terug op zijn tijd als hoofdpiet en de huidige Pietendiscussie. De cabaretier is van mening dat de strijd wel is gestreden: Zwarte Piet is over tien jaar definitief vergeten door de Nederlander.

In een interview met het AD blikt Van Muiswinkel terug op zijn tijd als hoofdpiet. Naar eigen zeggen krijgt hij een “norm ongemakkelijk gevoel” als hij zichzelf terugziet als hoofdpiet. Zelf geeft hij aan te zijn gestopt in 2016 omdat de verandering van Zwarte Piet – naar ondermeer roetveegpiet – niet snel genoeg ging.

Nu vijf jaar later meent hij dat men over tien jaar Zwarte Piet wel vergeten is:

“Ja, maar binnen nu en tien jaar is dat niet meer zo. De strijd is wel gestreden, naar mijn inzicht. Het is net als roken, daar zijn de opvattingen enorm over veranderd. Ik heb achttien jaar de hoofdpiet gespeeld, en ik heb zwarte piet ook verdedigd. Als ik mezelf terugkijk, krijg ik een enorm ongemakkelijk gevoel. Zwarte piet is beledigend, het appelleert aan de slavernij. Twintig jaar geleden dacht ik er ook heel anders over. We kennen dat filmpje uit 1987 van Gerda Havertong waarin ze spreekt over de pijn die zwarte piet haar bezorgd heeft. Een man als Aart Staartjes, toch heel progressief denkend, moest daar niets van hebben. En ik dacht ook: hysterisch gedoe.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Met het huidige klimaat, en kijkend naar de invloed van de deugmedia op het kinderfeest, zal Zwarte Piet hoogstwaarschijnlijk over 10 jaar nog maar door een klein groepje Nederlanders als het enige hulpje van Sinterklaas worden gezien. De cultuurommekeer waarin we nu zitten lijkt helaas onomkeerbaar. Ook Jan Roos deelt de mening van de cabaretier:

Activisten hebben helaas het kinderfeest grondig weten te verpesten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. Cootje

  Wij blijven met onze kinderen en kleinkinderen Sinterklaas met een ouderwetse zwarte piet vieren, zo donkere zwarte met rode lippen en van die mooie gouden oorbellen , die kleuren combinatie is de enige echte.

  1. Albert Egberts

   Geeft niet, Cootje, er zijn ook nog mensen die vinden dat abortus moord is en dat enige recht van de vrouw het aanrecht is.
   Achterlijke mensen zul je altijd houden en dat zal, om met september te spreken, nooit veranderen.

   1. Cootje

    Dat is vergelijken appels en peren , een traditie vergelijken met emancipatie of met moord , moet je toch wel heel kleingeestig wezen om die vergelijkingen, je verlamming slaat toch niet naar je bovenkamer?

    1. AIbert Egberts

     Ik ben deze site slechts aan het tròllen, beste Cootje. Al tien jaar lang. Had je dat niet door?

     1. Albert Egberts

      AIbert is inderdaad een tról.

   2. albertliegt

    klopt SV , je zult nooit veranderen decadente arrogante tról !

   3. LifeBuddy

    Hier is ie weer, de Engberts professor van de sLinkse WeetNiks kunde, met zijn stupide gebabbel. Elke vrouw is baas in eigen buik en wat heeft september hier weer mee te maken. Die zal toch ook wel een eigen mening hebben, of ga je die Oook nog opdringen aan hem. Hoogst waarschijnlijk gebruik je die naam, net als die andere 12 namen ook al?

    1. september

     Ik blijf die naam gebruiken En hoeveel namen heeft die Engberts,Egberts,de Str.Vlek al gebruikt,en Ik blijf een eigen mening houden en Ik trek me niks van die Egberts aan met zijn vele namen

     1. Albert Egberts

      Ik ben de enige Egberts. Met de tröllen met variaties op mijn naam heb ik niets te maken.

   4. Word lid

    albert kan het feit niet ontkrachten dat abortus (afbreken) moord is, erger nog, hij vergelijkt het met zwarte piet, maar owee als de coronapas met de Joodse ster wordt vergeleken…

    1. Mikse

     Drijf niet de spot met abortus, kinderen zijn ons heilig.

     1. Harry Haller2

      Wie ben jij Mikse, om mij voor te schrijven waarmee ik wel of niet de spot mag drijven?

      Ik veracht jouw debiele religie, met alles erop en eraan.

    2. Albert Egberts

     “albert kan het feit niet ontkrachten dat abortus (afbreken) moord is”

     In het wetboek van Strafrecht wordt het niet als moord gezien maar als een medische ingreep.

 2. AIbert Egberts

  Deze voormalige hoofdpiet heeft constant zand in zijn vagina. In het westen des lands zal hij wel gehoor hebben gekregen van alle zwakkeren zielen onder ons. In de rest van Nederland gaan wij gewoon door met zwarte piet, en lachen heimelijk om deze gevallen cabaretier.

 3. Albert Egberts

  DDS heeft 10 jaar lang een naargeestig achterhoedegevecht geleverd voor het behoud van Zwarte Piet en moet nu erkennen dat ze die heeft verloren.
  Goed dat dit wordt erkend.

  1. AIbert Egberts

   Daarbij moet ik toevoegen, dat Muiswinkel wel een bijzonder ruggengraatloos ventje is.

  2. Word lid

   Nee hoor dat word helemaal niet erkend, niemand, behalve jij en von mueiswinkel, denken dat, de rest van Nederland doet gewoon zwarte piet

 4. albertliegt

  hahahahahaha , gisteren hebben alle vrijwilligers aan het jaarlijkse sinterklaas feest hun ontslag ingediend.

  zwarte piet is zwarte piet en als dat niet meer kan moet je maar een ander zoeken.

  Geweldig de links politiek correcte sneuneuzen draaien zo 1 van de meest succesvolle feesten voor kinderen van alle pluimage de nek om !

  De linkse horken zijn vast trots op hun wandaad.

  1. Winfrida

   @albertliegt

   De linkse politiek correcte gelovigen, hebben te veel invloed op de gewone, normale burgers.

   1. albertliegt

    klopt , 25 vrijwilligers weg omdat 1 wethoudertje eisen stelt !

    Hij mag het dus zelf gaan doen.

 5. Magyar

  Erik van Muiswinkel, de doorgesnoven ultra linkse mafkees, wie neemt die nu serieus?

  1. Albert Egberts

   @Magyar,

   Zou ik maar doen, hij heeft namelijk groot gelijk: “Zwarte Piet is over tien jaar definitief vergeten door de Nederlander.”

   Zelfs jij zal dit niet kunnen weerleggen.

 6. por favor no borres

  Dat klopt wel. Want 10 jaar geleden was Jan Roos ook nog populair. Nu heeft niemand het er nog over.

  1. Marcoweer

   Met Roddelpraat is hij toch behoorlijk op de weg terug aan het komen dat kunnen we van onze hoofdpiet nog niet echt zeggen.

  2. Janna47

   hahahaaha…papegaai

 7. Ben van Zwol

  Erik Von Mauswinckel, foute voorouders!

 8. Pieter48

  Langzaam maar zeker worden we omgevormd . Wat is de volgende aanpassing? Kerst of Pasen.

  1. Ben van Zwol

   Alleen met QR-nazi-code!

   De overheid op je smartphone, de overheid in je smartphone.

 9. Piet Klein

  Vroeger was er de kerk, vandaag de woke priesters waaronder van Muiswinkel die ons in hoge mate schuldig achten aan van alles en nog wat en ons idiote regels willen opleggen. Negeer ze, jij bepaalt wat kan en niet kan. Nederland is een hoge mate niet racistisch. Het Zwarte Piet verklaren tot racistisch icoon is een heksenjacht. Het is een hoax die onschuldigen schuldig verklaart. Deze heksenjacht heeft alleen maar verdeeldheid gezaaid in een land dat in hoge mat niet racistisch was en is.

 10. LifeBuddy

  HaHaHaHa, ”Activisten hebben helaas het kinderfeest grondig weten te verpesten.”’ Criminele activisten ondermijnen heel het land, tot het afvoerputje toe. En worden met medeweten van de sLinkse regering nog het hand ook boven het hoofd gehouden. De VVD/CDA/d66/GL breken heel [nedere]land af. De welvaart klimt tot in de hemel, maar de armen worden alleen maar armer. RaRa, welke zakken gevuld worden?

 11. Jannes46

  Ik ben Van Muiswinkel nu al vergeten.

 12. Mikse

  Sjalom, Sinterklaas is niet voor ons!

  1. albertliegt

   jawel hoor, ook de kids in het zwart met pijpenkrullen zijn van harte welkom !

   1. Mikse

    Die houden zich hiermee niet op. Geen traditie, het is niet om het welkom, het is niet ingeweven in ons bestaan als volk.

    1. albertliegt

     dat blijkt toch niet uit het straatbeeld bij de Amsterdamse intocht makker !

     keppeltjes genoeg net zoals haatbaarden .

     hypocriet roepen ” wij hebben daar niets mee “

     1. Word lid

      Alleen kan je die keppeltjes niet opzetten in Nederland

     2. albertliegt

      In het centrum lukt dat nog wel maar in de tuinsteden een garantie om stenen of andere meuk tegen je harses gegooid te krijgen

      youtube staat er vol mee hoe kanspareltjes reageren op een keppeltje

     3. Mikse

      Zo is het maar net, Albert. Ook de Nederlandse bevolking heeft het niet zo op keppeltjes. Ze mogen bestaan in memoriam verder geen gezeur.

     4. albertliegt

      cursus begrijpend lezen gaan volgen makker !

     5. Word lid

      Nee mikse je bent een zuiger

 13. Karel Broere

  Deze strijd had nooit moeten beginnen, niemand had er last van, totdat iemand het zo nodig moest aankaarten en het belangrijk gemaakt werd door lui die toch niets anders te doen hadden. Roken is totaal iets anders, dat is een gezondheidskwestie, waarvan men al heel lang wist dat het gevaarlijk kon zijn voor velen en omdat het verslavend is.Dat daar lange tijd niets mee gebeurde had met geld te maken. Ook veel andere zaken die om wat voor onzinnige reden dan ook in stand worden gehouden, hebben uiteindelijk alleen maar met geld te maken, te veel om op te noemen.

 14. september

  Het Sinterklaasfeest blijft echt wel bestaan Met wat voor een Kleur de Piet ook heeft.En hoelang de zwarte Piet nog zal bestaan,je ziet hem steeds minder in de grote Steden.Alleen nog daar buiten.En hoelang nog dat is de vraag

 15. 56RdK

  Iemand die Zwarte Piet gelijkstelt aan slavernij en rascisme is goed ziek in het hoofd. Heel geestelijk ziek!
  Helaas zijn in Nederland al velen die daar last van hebben én anderen ermee belasten.
  Tja, dit land is verloren. Verloren door naïviteit, achterbaksheid en politiek-correctheid.
  Kortom, door waanzin en invloeden van zwarte parasieten met hun domme woke- en deugaanhang.

  1. Marcoweer

   Ja nu wil ik niet tegen schenen schoppen en ben al helemaal niet tegen Zwarte Piet. Vind het heel zonde het in mijn ogen leukste en grootste echte Nederlandse feest met deze onzin is verpest. Ook denk ik dat mensen die nu nog last hebben van slavernij meer naar hebben bij een afspraak met een psychiater dan excuses van mensen die er niks mee te maken hebben , toch kan ik in de karikatuur Zwarte Piet wel enkele rascistische kenmerken herkennen.

   1. Marcoweer

    Naar is baat

   2. Albert Egberts

    “toch kan ik in de karikatuur Zwarte Piet wel enkele rascistische kenmerken herkennen.”

    Je bent niet de enige en daarom verdwijnt deze racistische karikatuur.

   3. Harry Haller2

    Alleen mensen met een racistische inslag zien in Zwarte Piet racistische kenmerken.

    Mensen die niet racistisch naar de wereld kijken zien slechts een onschuldige, geschminkte paljas.

    1. Marcoweer

     Dan maar een racist ,ik zie wel waarom sommige gekleurde mensen zich niet prettig voelen bij Zwarte Piet.

     1. Harry Haller2

      Die ‘sommige gekleurde mensen’ zijn dan ook doorgaans sterk racistisch naar blanken toe.

      Mijn gitzwarte, Angolese schoonzoon heeft nooit problemen gehad met Zwarte Piet.

     2. Albert Egberts

      “Mijn gitzwarte, Angolese schoonzoon heeft nooit problemen gehad met Zwarte Piet.”

      Ik ken een Jood die zieke grappen over de Holocaust heel geestig vindt.

     3. albertliegt

      denk je dat je daar uniek in bent SV ?

     4. albertliegt

      zo ken ik meer mensen die zwarte piet een warm hart toedragen dan een stelletje zeikerdjes die er aanstoot aan nemen.

    2. Word lid

     Precies Haller

 16. 56RdK

  En inderdaad, wat zal het volgende zijn dat moet verdwijnen: Kerst, Pasen, carnaval?
  Zwarte Piet kunnen we nog wel aanschouwen op de Antillen, tja, d a a r geen vergelijkingen met slavernij en rascisme of bedreigingen, maar feest voor iedereen …

  Daar wél, maar ja, dit is Nederland hé …

 17. Augustus

  Ze zijn niet geheel subtiel over het feit dat ze Nederland omvolken.

  1. Mikse

   Wat is erger, omvolken of ontvolken. Zeg het maar.

   1. Word lid

    Je moet niet zo dom lüllen mikse, je bent aan het irriteren, Augustus zegt heel duidelijk omvolken domoor

    1. Mr.blauw.sky

     Je moet niet zo slecht lezen usb tje , mikse maakt heel duidelijk een onderscheid tussen twee verschillende begrippen

     1. Word lid

      Nee bloeskei mikse doet zich dom voor

 18. Rechtsstaat

  Het enige perverse aan Zwarte Piet is de kwalificatie die een deel van het progressieve deugvolk er aan hangt…..

 19. Bob Fleumer

  Zwarte Piet, witte Piet, grijze piet, wat maakt het uit wat voor kleur de Piet heeft zelfs als hij geen kleur heeft wordt ons Nederland een oude traditie ontnomen, wat er over blijft is een grijze massa van onbenul, tel uit de winst!!

  1. Albert Egberts

   De marsepein smaakt voor sommigen zuur.

   😂

 20. macsjang

  Voormalige hoofdpiet is een seniele zeurnek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.