Het christendom móét kapot: Kamer neemt SP-motie aan die christelijke scholen moet ontmantelen

Bij de SP zijn ze heel trots op zichzelf. Tweede Kamerlid Peter Kwint is er namelijk in geslaagd de Tweede Kamer een motie te laten aannemen die stelt dat “geen enkele school meer een verklaring van ouders mag vragen waarin ze de identiteit van de school onderschrijven.” Met andere woorden, christelijke scholen mogen ouders niet vragen of die het gedachtegoed van de school daadwerkelijk onderschrijven. Het gevolg is natuurlijk de totale ontmanteling van het ‘bijzonder’ onderwijs. Iedereen gedwongen atheïstisch. En snel een beetje.

Peter Kwint vindt het ge-wel-dig. Hij heeft ervoor gezorgd dat de Tweede Kamer christelijke scholen het werken onmogelijk gaat maken. Want de motie die hij door het parlement stelt dat “identiteitsverklaringen in het onderwijs” verboden moeten worden. Dit betekent dus dat christelijke scholen niet langer van ouders mogen vragen dat ze het fundament van de school daadwerkelijk steunen. Doen ze dat wel, dan handelen ze in strijd met de wet.

“Dus geen verklaring dat een relatie alleen maar tussen man en vrouw mag zijn,” legt hij vervolgens uit. “Niet dat je verklaart elke zondag twee keer naar de kerk te gaan. Oh. En ook niet dat je voorbestemd bent tot eeuwige rampzaligheid wanneer je je niet bekeert.”

Met andere woorden, christelijke scholen moeten af van hun christelijke identiteit. Ze moeten normale scholen worden. Met dezelfde denkbeelden. Vervolgens verdedigt Kwint dat door te stellen dat het toch niet kan dat christelijk onderwijs gefinancierd wordt door mensen die misschien wel uitgesloten worden ervan. Dus uit belastinggeld.

Natuurlijk is daar iets heel makkelijks tegen in te brengen: waarom moet je als christelijke ouder wél meebetalen aan het atheïstische onderwijs van de staat? Het onderwijs waarin christenen systematisch worden weggezet als barbaarse gekken die in Sinterklaas geloven? Dát moet wel, maar andersom? Oh nee, daar is geen ruimte voor.

Dat Kwint dit wil is niet verrassend. Socialisten zijn altijd tegen religie geweest. Niet zo gek, want in hun ideologie moet de staat de nieuwe religie worden; de nieuwe god. Alleen op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat mensen de almacht van de staat accepteren.

Maar dit is natuurlijk doodeng. Want op deze manier gaat het christelijke onderwijs verloren. En dat op het moment dat de christelijke identiteit van Nederland al bijna weggejaagd is en er niets van onze cultuur is overgebleven dan een nihilistische leegheid.

En wacht! Het is nog zorgwekkender. Kwint heeft het in zijn motie namelijk over alle scholen. Er staat niet eens in dat het alleen over “door met belastinggeld gefinancierde scholen gaat.” Het zou dus ook heel goed betrekking kunnen hebben op private scholen. Stel dat wij van rechts onze eigen scholen oprichten, een eigen zuil. Die scholen maken we helemaal privé. Maar dan zouden ze niet mogen vragen van ouders die hun kinderen naar onze school willen sturen dat ze ons waarden daadwerkelijk delen.

Met andere woorden, het is dan totaal nutteloos om zo’n school daadwerkelijk op te zetten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Kortom, de motie van Kwint resulteert in een totale onderwijsmonopolie van de staat. Christelijke scholen zullen ophouden te bestaan, en andersoortige ‘speciale’ scholen gaan niet eens opgericht kunnen worden. En nee, dat is natuurlijk not a bug, but a feature. Voor mensen als Kwint tenminste.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. RvdBe

  Gelukkig te horen dat er weer belangrijke zaken opgepakt worden, bij de sp hebben ze tenminste door wat telt….
  Deugkneuzen.

 2. halo1

  Hebben PVV en FVD dit linkse opzetje ook gesteund… nee toch?

 3. Mar

  Het zijn veelal streng in de leer christelijke scholen, die om een dergelijk bewijs vragen.
  Zoveel zijn er niet meer in Nederland.

 4. usb3.0

  Het zal mij benieuwen of men bij islamitische scholen hetzelfde doen! ik denk het niet namelijk….

  1. yellow thread street

   Het antwoord laat zich raden.
   Dit soort scholen worden juist overal geopend.
   Kinderen krijgen daar les volgens de strenge leer van de Islam.
   Prima voor de integratie.
   Ik verwacht niet dat dit soort scholen een verklaring van de ouders vragen, die vinden het wel prima.
   Hoe minder nederlands hoe beter in hun ogen, wij zijn een achterlijk volk volgens hun.

 5. Eppo123

  Graag Islamitsche scholen in NL sluiten.
  Laat ze die lessen maar volgen in Afrika en Azië.

  1. Bolkestein

   Ik zeg: Doen!

 6. EvertB

  Eindelijk kamerbreed een hindernis genomen in de route naar algemeen toegankelijk onderwijs. Alle scholen worden namelijk door alle Nederlanders gefinancierd en dienen daarom voor alle Nederlanders toegankelijk te zijn.

 7. Mar

  Gut, die motie is al een jaar oud.

  13 november 2020
  nationaleonderwijsgids.nl/voortgezet-onderwijs/nieuws/56209-meerderheid-kamer-is-voor-acceptatieplicht-bijzondere-scholen.html

  “Een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk voor een acceptatieplicht voor alle scholen kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, inclusief coalitiepartijen D66 en VVD. Als de motie leidt tot een verandering in wetgeving betekent dit dat bijzondere scholen zoals protestantse of islamitische scholen straks geen leerlingen meer mogen weigeren op basis van denominatie.”

 8. Winfrida

  Nederland moet helemaal op de schop. Dus ook het christelijk onderwijs. Dit waren altijd de beste scholen met het breedste onderwijs. Het christendom moet worden uitgebannen. Kijk naar het breed uitgemeten kindermisbruik. Gaat het de “slachtoffers” om het geld? Wie zijn die mensen en wat is er dan precies gebeurd, wanneer en waar?

 9. Docm

  “En dat op het moment dat de christelijke identiteit van Nederland al bijna weggejaagd is en er niets van onze cultuur is overgebleven dan een nihilistische leegheid.”

  We zijn weer terug in de 19e eeuw; groeten van Nietzsche. Moeten we soms christelijk worden om de nihilistische leegheid te omzeilen? Je kunt toch niet zomaar wat gaan geloven? Ik niet in ieder geval.

  1. vlekkenoplosser

   de is-lam heeft daar geen enkel probleem mee

   1. Docm

    Het gaat dan ook heel goed met de islamitische wereld.

  2. Cootje

   De christelijke identiteit is er een van macht en zeer veel misbruiken , de macht stopt graag alles in de doofpot , maar er zijn wat kindjes op maat gezet door het christelijke geloof

 10. Bes Tolen

  Het praktische gevolg lijkt me gering omdat altijd al veruit de meeste protestants christelijke scholen nooit om zo’n identiteitsbewijs hebben verzocht aan ouders. Hoe het met Rooms katholieke scholen zit weet ik niet maar van het verschijnsel heb ik nooit gehoord. Van mijn schooltijd bracht ik 85% op christelijke scholen door. Desondanks ben ik al voor 69,4% van de mij tot heden toegemeten leeftijd niet christelijk meer. Een bewuste keuze, die veel meer mensen hebben gemaakt. Die vrijheid is er wel. Alleen ligt er wel maatschappelijk een probleem met de opvoeding van kinderen. Mogen die wel een zo vergaande indoctrinatie ondervinden? Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het christendom. N.B.

 11. rafi

  De talloze haters van christendom en bijzonder onderwijs vergeten 2 zaken: ten eerste dat de kerk nooit zal verdwijnen omdat haar hoofd Christus daarvoor borg staat, en ten tweede dat het christendom sinds het bestaat altijd al alleen maar sterker! is geworden door vervolgingen. Maar dit soort kennis en historisch besef wordt niet meer geleerd op de scholen en ontbreken dus bij de niet-christelijke, ons tiranniserende meerderheid. We zullen eens, op de Dag des Oordeels, zien wat er gebeurt met degenen die Christus en Zijn volgelingen hier op aarde vervolgen. Daarin geloven zij natuurlijk niet, maar dat maakt niet uit.

  1. Vit

   Ik vraag me wel eens af hoeveel generaties het nog zal duren voordat men beseft dat religie de grootste volksverlakkerij is in welke vorm dan ook, er is maar een god en die heet “Natuur”.

   1. rafi

    Ik vraag me wel eens af hoeveel generaties het nog zal duren voordat mensen ophouden met hun neus te ruiken.

    1. Vit

     Tsja daar is dat orgaan nou eenmaal voor, ik heb het wel eens met mijn oren geprobeerd maar dat is niet gelukt.

   2. Vit

    Ps, vroeger had je Wodan en Donar en niet te vergeten Toutatis die de hemel op jouw hoofd kon laten vallen, inmiddels afgeschaft gelukkig.

 12. Cootje

  Is toch niet meer van deze tijd om mensen te leren dat er in een sprookjes boek een kruishanger 6 weken later weer terug komt , wetenschap ontdekt het zwarte gat , de hemelpoort is voor de goedgelovigen en het sprookjes boek heeft de langste tijd gehad , gedijd goed in een laagconjectuur . Maar is niet meer van deze tijd

  1. Vit

   Buiten dat “if we are alone it is an awfull waste of space”
   (heb ik niet van mijzelf)

   1. Docm

    Zie de Fermi paradox: als het zo voor de hand ligt dat er buiten de Aarde leven moet zijn in het heelal, waarom hebben we die dan nog steeds niet gezien?

    1. Vit

     Ook voor hen is het te ver weg om een kijkje te komen nemen, hoewel.

     De elementen voor leven zijn in ieder geval ruim aanwezig in space.

    2. Vit

     Btw, het leven op aarde is ook niet voor eeuwig want de zon is ooit door zijn brandstofvoorraad heen en geen god die daar iets aan kan doen.

 13. Branzino

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel ouders hun kinderen naar een school sturen waar ze het niet eens zijn met de identiteit. Ze zullen er zijn, bijvoorbeeld als ze later tot inkeer komen. Maar ik betwijfel of dat er veel zijn. In dat geval is het een wetswijziging voor de Bühne.

  1. usb3.0

   De identiteitsziekte wordt gecreëerd door kinderen geen identiteit mee te geven en kinderen te laten verzuipen, omdat ouders kinderen geen identiteit meegeven, het is een schande dat er zo met kinderen wordt omgegaan…

   1. Albert Egberts

    Het is niet geheel duidelijk wat usb in dit verband onder identiteit verstaat: bedoelt hij gender-identiteit of de levensbeschouwelijke identiteit?

   2. Fouwels

    Aldus de lekkende etterpuist.

 14. PG

  Ik neem aan dat dit ook geld voor islam-onderwijs?
  In dat geval ben ik wel voor.
  Hetzelfde zou moeten gelden voor de politiek.
  Ook daar is geen enkele connectie met religie wenselijk.

 15. Fouwels

  Wat fijn dat christelijk onderwijs meer is dan alleen het ondertekenen van een verklaring. Je kunt in ons land ook naar een islamschool, lekker divers en goed voor de tolerantie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.