Simone Kerseboom Zegt: Een ode aan de Nederlandse onbeleefdheid

De afgelopen vijf dagen had ik een ultrakorte sabbatical in Ierland. Even de stilte opzoeken om weer te kunnen lezen en schrijven (en wat rugby live te kijken – zonder de QR-code natuurlijk). Even opnieuw kalibreren als mens.

Opvallend was het goede weer, maar ook vooral de beleefdheid en vriendelijkheid van de Ieren. Iets wat mij heel bekend is. In Zuid-Afrika wordt respect en beleefdheid naar anderen er met de paplepel ingegoten en dan nog eens keihard benadrukt op school met strenge regels. Ik voelde me hierdoor ook direct comfortabel onder de Ieren – tien keer “sorry,” “thank you so much” of “no, please, you go first” zeggen. Ik was helemaal happy. Het past bij mij, die beleefdheid en de zachtheid.

Ik herinner me goed hoe, de eerste paar dagen terug in Nederland (nu alweer 6 jaar geleden), oude dames me bijna ondersteboven liepen in de supermarkt. En ik maar “sorry” zeggen… en hoe ik beleefd iedereen die voor mij in de rij stond voor liet gaan als er een nieuwe kassa opende. Een gunst die ik nog niet heb mogen terugontvangen. Of hoe de Nederlandse directheid mij toch maar elke keer weer opnieuw verraste. Ik werd verteld hoe ik harder moest worden om in Nederland te overleven. Nou, I tried and failed. Het zit er gewoon niet in, die hardheid. Maar ik sta nog steeds overeind. Dus het valt uiteindelijk wel mee.

Maar wat ik wel weet is dat die ultra-beleefdheid een gehoorzaam volk creëert dat regels strengt naleeft om maar niemand anders ooit tot last te zijn. In Ierland zag ik hoe iedereen automatisch en bijna schaapachtig een mondkapje opzette als men van hun plaats opstond om naar het toilet te gaan. Nergens zag je mensen een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid plegen door geen mondkapje te dragen. Ner-gens. Niemand die toch maar even zonder mondkapje snel de winkel binnenliep omdat hij dat ding in de auto was vergeten.

Dus bij terugkeer op Schiphol voelde ik trotsheid toen ik de hoeveelheid mensen zag die geen nutteloos mondkapje droeg op het vliegveld of in de trein. Op dat moment voelde ik weer een beetje hoop. Misschien is het juist die Nederlandse koppigheid en directheid die burgerlijke ongehoorzaamheid tegen onrechtvaardige of zinloze regels aanwakkert. We zijn misschien geen volk dat wekelijks staakt of revoluties pleegt, maar we verzetten ons op onze eigen, kleine manieren. Ja, het kan het schuren met andere culturen, maar het is uniek en lekker Hollands en geeft hoop voor de toekomst. Dus, hierbij een ode aan de Nederlandse onbeleefdheid. Lang mag het leven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Borreby Duytsch

  “…Misschien is het juist die Nederlandse koppigheid en directheid die burgerlijke ongehoorzaamheid tegen onrechtvaardige of zinloze regels aanwakkert. We zijn misschien geen volk dat wekelijks staakt of revoluties pleegt, maar we verzetten ons op onze eigen, kleine manieren. Ja, het kan het schuren met andere culturen, maar het is uniek en lekker Hollands en geeft hoop voor de toekomst. Dus, hierbij een ode aan de Nederlandse onbeleefdheid. Lang mag het leven…”

  Dat is correct beschreven. Wij bekijken alles met argusogen en blijven daardoor normaal.
  Voorbeeld:
  Zo had de regering bepaald dat er nog maar 100km per uur gereden mag worden op de snelwegen. Ik ken niemand die zich daar nog aan houdt. Ik zit iedere dag op de weg om bedrijven te bezoeken, iedereen rijdt weer ‘olderwets’ 120/130 km per uur. en de paar zielen die zich wel aan de snelheidslimiet houden zijn bejaarden en angsthazen.

  1. Krasvast

   Hmmmm…

  2. Albert Egberts

   Borreby betaalt zijn verkeersboetes op tijd, zoals het een brave burger betaamt.

   😂

   1. CZ

    Uiteraard gaat npo wappie albert niet in op de inhoudt

    1. Borreby Duytsch

     Tuurlijk niet, CZ.
     Albert is vaak de eerste die als een drie jarige peuter op de grond valt en gaat krijsen dat iemand niet inhoudelijk is.
     Een goede 80% van zijn reacties zijn ook niet bepaald inhoudelijk te noemen. Maar goed, we kunnen er alleen notie van nemen.

   2. Borreby Duytsch

    Het is inmiddels vijf jaar geleden dat ik mijn laatste boete heb ontvangen. En dit was binnen de bebouwde kom. Een wanstaltig hoog bedrag van maar liefst €76,-.

    1. Albert Egberts

     Dan heb je geluk gehad, Borreby, of je liegt gewoon. Als je op de Nederlandse snelwegen regelmatig harder rijdt dan 100 regent het verkeersboetes.

     De Nederlandse overheid handhaaft afgesproken wetgeving, en dat is een goede zaak.

     1. Borreby Duytsch

      “..of je liegt gewoon…”

      Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten…

     2. ElGuapo

      De fabeltjeskrant redacteur zit dus niet vaak in een auto anders had het niet deze opmerking gemaakt.

    2. Vanduinen

     Het zal wel in een 30km zone zijn geweest met spelende kinderen op de straat. Of gewoon onhandigheid met het sturen.

   3. Krasvast

    Negeren werkt het beste, probeer het maar, 100% garantie.

  3. rasecht wappie

   Hey wat gek, ik ben niet bejaard en zeker geen angsthaas en toch rij ik gewoon 100km/u lekker ontspannen in mijn hoge 6cilinder 3.L al kijkend naar de uiterst gespannen “weggebruikers” die mij passeren en die ik later weer tegenkom.

   1. Vanduinen

    Een autootje van de Aldi ?

 2. por favor no borres

  Simone Kerseboom Zegt: In Zuid-Afrika wordt respect en beleefdheid naar anderen er met de paplepel ingegoten .

  Heerlijk, die blanke FvD waarheden.

  1. Borreby Duytsch

   Blanke waarheden, Kok, geen FvD-waarheden.
   In Z.A. worden blanke kinderen inderdaad zo opgevoed. Dit wordt ook geprobeerd bij niet-blanke kinderen maar dat is grotendeels aan dovemansoren gezegd.

   1. por favor no borres

    Ooit voor mijn werk in Zuid Afrika geweest.
    Binnen de bewaakte compound was inderdaad iedereen vriendelijk en beleefd.

    1. Borreby Duytsch

     Ik ook. En ja, binnen de omheining heerst er een serene rust en vriendelijke sfeer. Raar dat het buiten de hekken een totaal andere wereld is, niet?

     1. por favor no borres

      Wij zijn het er dus over eens dat de uitspraak van Kerseboom (In Zuid-Afrika wordt respect en beleefdheid naar anderen er met de paplepel ingegoten )maar voor klein, specifiek gedeelte van Z-A geldt.

  2. Brenda Welsh

   Alle problemen begonnen met Van Riebeeck, Niels Posthumus – Libris

   ‘U moet niet vergeten dat een man met de naam Jan van Riebeeck hier op 6 april 1652 arriveerde; en dat dit het begin was van alle problemen in het land.

   Simone moet nog werken aan haar geschiedskundige kennis.

 3. Monty

  ”Misschien is het juist die Nederlandse koppigheid en directheid die burgerlijke ongehoorzaamheid tegen onrechtvaardige of zinloze regels aanwakkert.”

  Vreemd volgens mij verlang juist veel reageerders naar meer beleefdheid en respect.
  Ook zien velen Nederlanders als makke schapen en beschouwen Nederland als een zeer slecht land met laffe inwoners.

  Dit artikel lijkt hier dus haaks op te staan.

  1. CZ

   monty staat met zweethandjes achteraan als er wat moet gebeuren en hij voor Nederland op moet komen..

  2. EvertB

   Klopt, Monty.

   Voor een zeer kleine groep Nederlanders bestaat de waarneembare werkelijkheid niet. Wat voor hen wel reëel is, is een denkbeeldige werkelijkheid. Fantasie en wensdenken geven daarbij de grenzen aan. Dat wil dus zeggen onbegrensd.

 4. Albert Egberts

  Simone lijdt aan oikofobie. Ze heeft niet zoveel op met Nederland.

 5. Harry Haller2

  Nederlanders zijn grof, onbehouwen, luidruchtig en ploertig. Ze laten niemand uitpraten, schreeuwen boven alles uit en willen graag de leukste zijn. Proletengedrag, anders kun je het niet noemen.

  Nederland vormt een ongunstige en negatieve uitzondering op zijn buurlanden: niet alleen in Zuid-Afrika, ook in Belgie en Duitsland zijn de mensen hoffelijker, beleefder, aardiger en behulpzamer.

  1. Albert Egberts

   Alle Kretenzers zijn leugenaars, sprak de Kretenzer.

   😎

   1. Docm

    De groeten van Gödel.

    1. Albert Egberts

     En de groeten terug van Epimenides en de apostel Paulus : “Een van hun eigen profeten, zelf een Kretenzer, heeft gezegd: ‘Kretenzers zijn onverbeterlijke leugenaars, gemene beesten, vadsige vreters'”. (Titus 1:12)

     🤓

     1. Docm

      Dank voor de referentie, dat wist ik niet. Voor de DDSers: als die bewering waar is dan is hij ook niet waar.

     2. Lucky Luke

      Mijn beste Albert, het ontgaat me wat dat met de Nederlandse onbeschoftheid te maken heeft, want die bestaat toch echt.

  2. Monty

   ”ook in Belgie en Duitsland zijn de mensen hoffelijker, beleefder, aardiger en behulpzamer.”

   Precies het gene waar Simone Kerseboom, FvD, tegen ageert.

   ”Ja, het kan het schuren met andere culturen, maar het is uniek en lekker Hollands en geeft hoop voor de toekomst.”

 6. marcel_2011

  Simone zegt dat nergens Egberts. Eerder het tegendeel.

  1. Krasvast

   Als je niet reageert gaat hij vanzelf smeken en bedelen om reacties. En omdat hij die niet krijgt gaat hij vanzelf weg.

   🙂

   1. september

    Die Albert citeert hier uit de bijbel. dat had niemand hier toch verwacht

  2. Albert Egberts

   Strikt genomen moet ik je gelijk geven, Marcel. Toch is het een klaagzang tegen de Nederlandse cultuur die op dit blog ook door anderen wordt overgenomen. Daar is een zekere mate van nationale zelfhaat niet in te ontkennen.

 7. Albert Egberts

  Intussen bij grappende en grollende studentenvereniging van het FvD:

  twitter.com/mmeeuw/status/1451502076886913122?s=20

 8. ikweetwatikwil

  Aan die beleefdheid gaat Nederland ten onder. Je weet wel, Kom er maar in.

  Gelukkig zijn er nog Nederlanders die koppig en “onbeleefd” zijn en burgelijk ongehoorzaam. Die kunnen zelf denken. Die laten NIET over zich heen lopen. Want voor je het in de gaten hebt, ben je kopje onder.

  Een uitstekend artikel Simone. Zo is het maar net.

  1. Vanduinen

   Het is smeken om aandacht van Simone, dat proef je uit alles wat je leest. Helemaal White Mischief.

   1. ikweetwatikwil

    Ik zal maar niet zeggen wat ik uit de reacties van Vanduinen en Albert Egberts proef. Veel fraais is het niet.

    1. Krasvast

     En als je hem negeert gaat hij ook bedelen en smeken om aandacht. Zulks is fantastisch om te zien en te beleven, vooral als je volhoudt.

 9. Brenda Welsh

  In de jaren 60 van de vorige eeuw was er van beleefdheid in Noord Ierland weinig te merken.
  Tussen de beschaafde bevolkingsgroepen…

 10. be-alp

  Wat is ze toch een fantastisch mens! En kun je verliefd op zo iemand worden? Jazeker, om haar mooie woordkeuze, en hoe ze zich beleefd staande houdt tussen die woke debielen. En natuurlijk om haar prachtige verschijning. Houdt je rug recht en bezwijk niet!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.