Column Paul Cliteur: Van uniform naar multiform: de fatale vlucht van minister Grapperhaus

“In Utrecht mogen buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) religieuze symbolen dragen tijdens het handhaven. Andere steden denken ook na om hoofddoekjes bij boa’s toe te staan”, schrijft De Telegraaf.
We zitten dus weer in de voortdurend opflakkerende discussie over de vraag of het politie-uniform als uni-form gehandhaafd moet blijven. En dat betekent: of de religieus neutrale staat gehandhaafd moet blijven.

Volgens The Secular Outlook (dus “seculier”, religieus neutraal, niet “atheïstisch”, afkerig van religie) is dat natuurlijk het geval. Maar we hebben tegenwoordig te maken met twee gezworen vijanden van de open samenleving.

De eerste is bekend: fundamentalistische organisaties. Denk aan de Moslim Broederschap. Die wijzen de religieus neutrale of seculiere staat natuurlijk af. Men wil een islamistische theocratie.

De tweede vijand is de woke-ideologie die neutraliteit en objectiviteit ontkent en ruimte wil bieden aan de hoogst individuele expressie van elke hoogst individuele emotie. In naam van dit hyperindividualisme eist men het recht op de eigen identiteit uit te venten binnen álle overheidsorganisaties: de politie, het leger, en ook de rechterlijke macht. Overal mogen de uni-formen worden uitgetrokken of veranderd in multi-formen (of pluri-formen). Diversiteit en inclusie, nietwaar?

Het zijn vaak onze officiële instituties, instellingen die geroepen zijn om de idealen van onze cultuur te verdedigen, die deze tegenwoordig ondermijnen. Een voorbeeld daarvan is het reclamefilmpje dat de Raad van Europa maakte voor de hoofddoek. De NOS verwoordt het als volgt: “De Raad van Europa heeft een video ingetrokken waarin de hoofddoek en de sluier voor moslima’s als iets positiefs worden beschreven. Op de beelden zijn vrouwen te zien met en zonder hoofddoek. Daarbij staan teksten als: ‘Diversiteit is schoonheid, en de hijab staat voor vrijheid’, ‘Vier de diversiteit en respecteer de hijab’ en ‘Hoe saai zou de wereld er uitzien als iedereen er hetzelfde uitzag?’”

Maar gelukkig, zoals het NOS-bericht aangeeft, het filmpje werd door de Raad van Europa teruggetrokken nadat men in Frankrijk, gidsland voor de neutrale staat, alarm had geslagen. De Fransen hebben ons dus, voor dit moment althans, gered. Maar die redding zal tijdelijk zijn, want zolang het religieus fundamentalisme en de woke-ideologie invloed hebben, zullen de aanslagen op onze belangrijke staatsinstellingen geformuleerd blijven worden.

Utrecht is dus nu gevallen voor woke. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) komt niet in het geweer tegen het voornemen van de gemeente Utrecht om boa’s voortaan een hoofddoek te laten dragen. Want, zo zegt de minister met een slappe vlucht voor zijn verantwoordelijkheid, “Gemeentes gaan over hun eigen werknemers”.

Wie zich intellectueel wil bewapenen tegen het verval van de Nederlandse rechtsstaat kan het boek lezen van de Antwerpse hoogleraar Walter Weyns Wie Wat Woke? (2021). Dan ga je begrijpen hoe woke een ondermijning vormt van allereerst de Nederlandse universiteiten, maar daarna ook van onze staatsinstellingen, zoals ik hierboven al summier heb geschetst.

Als tweede is belangrijk is belangrijk het boek van de Duitse politieambtenaar Tania Kambouri Vrouw in het blauw: noodkreet van een politieagente (2016). Als je dat leest ga je begrijpen hoe totaal verkeerd het is dat het uni-form wordt uitgetrokken. Hoe totaal gedesïnformeerd onze minister Grapperhaus is door zijn handen van deze kwestie af te trekken. De religieus neutrale staat is een instituut dat we in ere moeten houden.

Zoals de burgers gelukkig nog doen, blijkens het bericht in De Telegraaf. Maar het zijn weer de bestuurders die ons in de kou laten staan, zoals de burgemeester van Utrecht en de minister van Justitie. De Raad van Europa likt nu haar wonden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. HenC

  De bestuurders zijn bang voor hun baan.
  Wanneer we afstappen van UNIform en gaan naar PLURIform kan iedereen een clandistiene-look-alike-handhavers-groep beginnen. wie is echt en wie is nep.

 2. sonny

  Op verjaardagen etc heb ik steeds kenbaar gemaakt, woke-ideologie aanhangers af te wijzen en eventueel de deur te wijzen!
  Dat heeft geholpen, de toch al minder aangename visite zie ik steeds minder, immers ik neem elke gelegenheid waar, gesprekken op te starten mbt de op hand zijnde islamisering en verdere multiculturele en gender gerelateerde linkse onzin!

  1. right

   Sonny@
   Aan de gesprekstafel waren bij mij de ‘wokies’ structureel in de minderheid, actueel hebben ze elders hun ‘woke -netwerkje’ ,en ik ben ze kwijt,haha!

 3. Paardenmiddel

  Alleen de bevolking kan dit tegengaan, hoe??? Door Nederlander te blijven , feestdagen vieren, zoals kerstfeest, Paasfeest, sinterklaas en zwarte Piet. Carnaval. Gewoon de woke negeren en zelf doorgaan.
  De universiteits shit van je af te laten glijden.
  Zo min mogelijk mee te doen met de onzinvarianten van de griepvirus.
  Bedenk dat het maar een kleine groep is, die de cultuur om zeep wil helpen. De grote massa wil dat niet.

  1. Piet Paaltjens

   “feestdagen vieren, zoals kerstfeest, Paasfeest, sinterklaas en zwarte Piet. Carnaval”

   Goed idee, maar het Sinterklaasfeest natuurlijk wel met roetveegpieten.

   1. Piepertje

    En daar is speklapje weer, met zijn blinde vlekken. Zo triest, zo verschrikkelijk triest.

    1. Nikita

     Niet reageren op deze zak hooi is vele malen beter DDS medewerker.

  2. Monty

   ”Door Nederlander te blijven , feestdagen vieren, zoals kerstfeest, Paasfeest,”

   Vergeet hierbij ook niet de bijbehorende kerkgang welke hieraan gekoppeld is.
   Anders gaat onze joods-christelijke cultuur hellemaal verloren.

   Zoveel kerken komen leeg te staan en het kan natuurlijk niet zo zijn dat we straks meer moskeeën als kerken hebben.

   Het is toch echt aan de Nederlanders om deze weer massaal te gaan bezoeken en onderhouden.

 4. Bes Tolen

  Utrecht was vroeger een stad waarin de religie een grote rol speelde in de gemeentelijke politiek. Dat ging over fatsoenlijke grenzen heen. Een groot deel van de burgers, denkelijk wel de meerderheid werd er gediscrimineerd. In een eerdere reactie deze week op DDS gaf ik aan hoe dat zat. Vroeger is voorbij maar de woke is een nieuwe zware bedreiging. Gezien het aanpassingspakket dat het huidige Utrecht naar mijn idee heeft geërfd, verwondert het mij niet, dat daar dubieuze religieus getinte uitingen gemakkelijk politiek bevorderd worden waar ze in ieder geval niet thuis horen.

 5. 56RdK

  “Maar het zijn weer de bestuurders die ons in de kou laten staan, zoals de burgemeester van Utrecht en de minister van Justitie. De Raad van Europa likt nu haar wonden.”

  Inderdaad, de burgers in de kou zetten!
  Vanwege een facistische ideologie, de islam, die dankzij die bestuurders alle ruimte krijgt, alle ruimte om onze vrijheid en veiligheid van vooral vrouwen weg te nemen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.