Martin Bosma (PVV): ‘Sinterklaasfeest op Bonaire is geweldig! Zwarte Piet is zwarter dan zwart’

In Nederland worden we door radicaal-links gedwongen om onze cultuur helemaal af te schaffen. Eén van de belangrijkste slachtoffers van die zelfhaat is Zwarte Piet. Want hoewel die figuur helemaal niet racistisch bedoeld is wordt gedaan alsof dit wel zo is. En dus is Zwarte Piet eruit gegooid en vervangen met een blanke Piet met roetstrepen. Op Bonaire doen ze dat heel anders. Want daar is Zwarte Piet wél welkom. Héél erg welkom zelfs.

Martin Bosma vindt het geweldig om te zien hoe de mensen op Bonaire Sinterklaas vieren: namelijk met Zwarte Piet.

“Geweldig,” schrijft de PVV’er op Twitter. “Op Bonaire is Zwarte Piet zwarter dan zwart. Hier geen woke gedrag. Geen NPO66. Geen gesubsidieerde dramaqueens.” Vervolgens deelt hij een video gemaakt door @Yamapama. En ja, het is werkelijk schitterend om te zien. De positieve energie spat ervan af. Dit is hoe Sinterklaas gevierd moet worden – iets wat blijkbaar alleen nog maar op Bonaire kan, waar de overgrote meerderheid van de bevolking zwart is… en Zwarte Piet tegelijkertijd juist enorm lief heeft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Mooi hoor. Maar wat zal Sylvana Simons hier van vinden?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Monty

  Gelukkig is er hier het zwarte Pieten journaal voor de kinderen.

 2. Magyar

  Lekker de tyfus laten krijgen die Zwarte Piet is racisme schreeuwers.

  1. Brenda Welsh

   Meer niet? Wij hebben al Corona te bestrijden.

   1. Woordkunst

    Nou vooruit, ze mogen van Brenda ook nog eens de corona krijgen.

    Zo beter?

    1. Marcoweer

     Nou dat is wel een goed idee , dan kan de overheid ze een verplichte lockdown opleggen en zijn we iig een tijdje van hun gezeik af.

     1. Woordkunst

      De eer van het idee is geheel van Brenda, wist niet dat ze het in zich had…

     2. Woordkunst

      Dit goede idee wordt mede mogelknk gemaakt door Brenda

      Wist niet dat ze het in zich had….

 3. Nostradamus

  Geweldig!! De Sint is WIT geschminkt. En niemand die een probleem heeft met WHITEFACING! 😂😂😂😂😂👍🏻👍🏻👍🏻🤘🏻🤘🏻

 4. Brenda Welsh

  Ik ben benieuwd hoe de reacties zullen zijn wanneer Nederland permanent een verblijfsvergunning zou afgeven voor 10.000 echte zwarte Pieten uit arme landen in Afrika.

  1. Nostradamus

   Dat zijn geen Zwarte Pieten. Dat zijn merendeels opvreters die niet toe te voegen hebben aan Nederland. Die mensen zullen hier ook niet gelukkig worden.

   1. AS210854

    👍👍👍

  2. Marcoweer

   Erg racistisch om Afrikaanse mensen Zwarte Piet te noemen. Ik hoop u begrijpt hoe kwetsend dit kan zijn voor mensen met een donkere afstand. Het zou u sieren afstand te nemen van u ondoordachte en walgelijk uitspraak.

   1. AS210854

    🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

 5. dumbfarmer

  waarom verdwijnen mijn berichten???

  1. Nostradamus

   Verkeerde woorden of URLs die niet door het filter komen. ááp mag niet en http veranderen in bijvoorbeeld h**P. Succes!

   1. Branzino

    Je kunt h**p://www ook gewoon weglaten. Dat kan trouwens altijd. Scheelt weer een halve seconde.

  2. Brenda Welsh

   U komt te beschaafd over.

  3. Marcoweer

   Misschien dat de reacties moeten voldoen aan een bepaald niveau waar die van u net onder vielen en daarom niet geplaatst werden. Ik weet dat natuurlijk niet en u zou het aan de redactie kunnen vragen om duidelijkheid te krijgen. Of u ook antwoord gaat krijgen waag ik te betwijfelen.

 6. Branzino

  Bosma had ik voor intelligenter gehouden, tot ik dit bericht las. Misschien is het Bosma opgevallen, in een momentje van intelligent om zich heen kijken, dat op Bonaire heel veel mensen zwart zijn. Zwart is daar misschien niet de overheersende huidskleur, ik was er nog nooit, maar procentueel zullen er veel meer zwarten zijn dan in Nederland. Van discriminatie is dan ook veel minder sprake en dus is een zwarte Piet geen probleem. In Nederland is dat anders. Hier is zwarte Piet weliswaar niet racistisch bedoeld, dat geloof ik zeker. Maar als een relevante en substantiële groep Nederlanders dat heel anders beleeft, kun je er wel dat onbedoelde label op plakken. En omdat kindertjes de kleur van Piet helemaal niets uitmaakt, kunnen we dat gewoon veranderen.

  We hebben trouwens de laatste decennia veel meer Sinterklaasgebruiken afgeschaft, zonder ook maar enige discussie. De Tweede Kamer vond het steeds prima, de Koning hield zijn mond wijselijk en ook Bosma hield zich tot nu van de domme (dat zal zonder enige moeite gebeurd zijn).
  Wie heeft het nog over Sinterklaas die over daken huppelt, met z’n paard nota bene? En wie vertelt zijn kinderen dat ze bij stout gedrag eerst door zwarte Piet met de roe worden afgerost en vervolgens in een donkere zak met de boot helemaal naar Spanje worden gestuurd? En voor hoe lang is dat? En die schoorstenen waar doorheen de pakjes geflikkerd worden. Wie legt dat thuis nog uit hoe dat gaat met de rookgasafvoer die meestal niet eens meer in de huiskamer uitkomt? Bij de toekomstige warmtepompen is het so wie so allemaal voorbij.
  We hebben het gewoon niet meer over deze antieke invulling van het feest en geen haan die ernaar kraait of gekraaid heeft.

  1. Woordkunst

   Spreek jij lekker voor jezelf zwampiet

   1. Branzino

    @Woordkunst
    Altijd leuk en inspirerend om met jou een gedachtewisseling op niveau te hebben. Op jouw niveau dan. Je doet je nick name eer aan.

    1. Woordkunst

     Ja toch? Zal je nikszeggende argumenten, kreupele humor en eindeloos gezwam nog bijna gaan missen als je uiteindelijk besluit hier niet meer langs te komen..

    2. Joko

     Ben benieuwd naar de reacties daar op de wit geschminkt sinterklaas. Dat is toch je reinste discriminatie? Het wachten is op de eerste demonstraties op Curacao…

 7. Meriadoc Brandebok

  Indrukwekkend dat de Nederlandse culturele en/of politieke invloeden zich uitstrekken van West-Europa naar Zuid-Amerika. De stranden en blauwe zee; het soms stormachtige doch heerlijk klimaat van de Caribische Nederlanden staat in schril contrast met de Hollandse, natte zompigheid. Een koninkrijk met zo’n verscheidenheid van culturen, natuur en locaties, daar kan men slechts trots op zijn.

  1. Marcoweer

   Hoho dat komt anders wel door het koloniale tijdperk. De zwarte bladzijde van onze geschiedenis waar volgens sommige niks goeds van gekomen is en we ons erg schuldig over moeten voelen tot op dag van vandaag en in de verre toekomst.

 8. september

  Op de hele Antillen is de meerderheid niet blank dus daar hebben geen moeite met Zwarte Piet. En hier is dat begonnen toen er steeds meer niet Blanken hier kwamen wonen vooral Surinamers en Antillianen,Toen kregen die moeite Met Zwarte Piet,

  1. Woordkunst

   Allemaal? Nee een minderheid van een minderheid, zet daar een groep lafhartige volksvertegnwoordigers tegenover, geef de zielepieten genoeg subsidie en voilá

 9. Piet Paaltjens

  Bosma weet dat er veel blanke oudere mannen zijn die op de PVV stemmen en heimwee voelen naar Zwarte Piet.

  Deze volksvertegenwoordiger is dan nooit te beroerd om zijn achterban even te aaien.

 10. Mar

  Nou, meneer Bosma, nog een keer goed kijken naar de foto’s van
  feestelijke-aankomst-sinterklaas-op-bonaire op de site bonaire.nu

  Verhip, ze zijn niet allemaal zwarter dan zwart. Er lopen er ook tussen met half paars/half zwart, half geel/half zwart of half zwart gezicht.

  Muisjes op Bonaire hebben toch ook her en der geknabbeld aan de traditie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.